Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Było trochę czasu to się coś dłubało
    Bardzo dobre proporcje obudowy!

Skomentuj

A co tu fajnego? :P Zawsze kolumna szersza niż 2cm od kosza głośnika będzie wyglądała niesmukło :P

Skomentuj

To że w TLkach często wychodzi dość płytka obudowa i od góry ma przekrój zbiżony do kwadratu, a tutaj jest dość głęboka ale to pewnie dlatego że są 2 midwoofery i trzeba zrobić tunel o większym przekroju, przy jednym wychodzi brzydko. Ostatnio była jakaś Tlka na forum chyba gokara która ma kiepskie proporcje

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
          I prosze nie pisac ze technics nie może grac.... Bo większości ludzi zwyczajnie dupa swędzi że taka popularna marka robiła swego czasu tak wyśmienite sprzęty.
          Nie nie moze a poprostu nie gra
          Nie słyszałem nic ciekawego od techniksa
          Albo to ty nie slyszales dobrze grającego wzmaka

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
          Moja filozofia dzwieku to metalowe wysokotonwki i glosniki w OZ, jak dla mnie dzwiek referencyjny
          A dla mnie masło maślane
          Oz ok
          Ale papier połączony z alu kopulka juz zupełnie mi nie leży

- - - - - aktualizacja - - - - -

Branża proponuje wymienić tweeter na taniego sb
          I zdecydowanie zrobic obudowe MTM
          Last edited by lklukasz; 07.01.2015, 09:16.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Branża proponuje wymienić tweeter na taniego sb
            - może następnym razem ... na dzień dzisiejszy nie mam umowy na zakupy SB. ( o jakim modelu myślisz ??
            I zdecydowanie zrobic obudowe MTM
            - napisz coś w ramach wyjaśnień. Może przy następnym projekcie - projekt już ruszył.

Jak się projekt przyjmie na forum, pojawi się następny ( może być 3 drogi z dużym wooferem na bocznej ściance np. w OZ ) a może być szerokopasmówka + 5-6 calowy woofer jak chcieliście.

projekt 2x 18AWX + Visaton W100S + Seas 27TBFCG
            - wybacz także uważam że konfiguracja jest z ... D bez sensu znaczy się :). Może taki był wymóg klienta często robi się coś na siłę bo klient stawia takie wymagania. Ale od zera takiej konstrukcji bym nie popełnił ...

pozbawione kilku ich wad.
            - Jednych wad się pozbędziesz albo i nie a inne poważniejsze narosną ... W każdym bądź razie kibicuje -pokaż jak możesz etapy prac na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              - może następnym razem ... na dzień dzisiejszy nie mam umowy na zakupy SB. ( o jakim modelu myślisz ??
              Myślałem o tym
              http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDNC-C000-4/80

Ale jak nie masz sb to nie ma o czym gadać
              Wybierzemy cos fajnego z twojej oferty

- napisz coś w ramach wyjaśnień. Może przy następnym projekcie - projekt już ruszył.
              Jak ruszył to ruszył
              Moze następnym razem

Poprostu nie ma u nas takiej konstrukcji
              Wszystko w klasycznym ustawieniu
              A mtm tez warte jest zabawy i głębszej analizy
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A mtm tez warte jest zabawy i głębszej analizy
                - 2 x H1224 + RS28 ?? Moja pierwsza myśl. Na aluminiowych seasach niewiele macie.
                Nie na temat...
                Znam taką firmę która nic innego nie uznaje :flapper:.
                Nawet josefh audio robi na nich zwrotnice nieskończone :)

Poprostu nie ma u nas takiej konstrukcji
                Zrobiłbym konstrukcje 3 drożne bo takich najmniej ale zaraz będzie lament ze za drogo. Bo niewiele osób rozumie ze 3 drogi są z reguły 2-3 razy droższe od 2 drożnych.

Wszystko w klasycznym ustawieniu
                - Ani ustawienie ani budowa nie będzie do końca klasyczna. Ale prosta i tania
                Last edited by Zap Projekt; 07.01.2015, 10:39.

Skomentuj

2 x H1224
                  moim zdaniem lepiej już rs180 .
                  lepszy napęd i tańsze .

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    co tu fajnego? :P Zawsze kolumna szersza niż 2cm od kosza głośnika będzie wyglądała niesmukło :P
                    TL coś w stylu PMC Fact 8, więcej wrzucałem w temacie o TL. Ogólnie na etapie szukania optymalnego tunelu i wygłuszenia.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                    To że w TLkach często wychodzi dość płytka obudowa i od góry ma przekrój zbiżony do kwadratu, a tutaj jest dość głęboka ale to pewnie dlatego że są 2 midwoofery i trzeba zrobić tunel o większym przekroju
                    Dokładnie tak. Po wyliczeniu pojemności tunelu z QTS i Vas wychodzi pojemność ok 35ltr na takie dwa woofery. Gabarytowo, robi się z tego bardzo podobna paczka do wspomnianego fact 8 czyli 16-17 cm szerokości przy ponad 30cm głębokości. Jeśli chodzi o gabaryty wygląda to całkiem zgrabnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    I cos tam panie wydlubal? Pisz pan :P
                    Wrzucę później w temacie TL. przerobiłem ten tunel na krótszy, czyli wykorzystałem tylko przednią cześć, połowa tylnej tworzy offset. Zyskał na efektywności, offsetem można fajnie redukować dzwona na 2-3 harmonicznej, trochę trzeba powalczyć z tłumieniem dalszej części pasma ale wariant całkiem ciekawy.

Skomentuj

- 2 x H1224 + RS28 ?? Moja pierwsza myśl. Na aluminiowych seasach niewiele macie.
                      Po tegorocznym AS dobre opinie zebrały Audiosolutions Rhapsody 80, może warto się zastanowić nad czymś w takim stylu?
                      Może:
                      SEAS EXCEL E0006-06 T25CF001
                      2 x SEAS PRESTIGE H1571-08 U18RNX/P

Pieniądze trochę większe od zaproponowanego zestawu, jednak na forum nie ma niczego z najtańszym excelem, a i U18 ma już w napędzie trochę miedzi.

EDIT:
                      To prawie 2100 za same głośniki...chyba dałoby się za to już jakieś 3W zrobić.
                      Last edited by waloos; 07.01.2015, 11:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        2 x SEAS PRESTIGE H1571-08 U18RNX/P
                        - w tych kolumnach Siedzi U16. Głośnik przezemnie już mocno oklepany ( zrobiłem kilka różnych konstrukcji ). np. jedna jest tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2796607.html
                        Bardzo dobry - polecam gorąco.
                        Osobiście twierdze ze lepszy od U18. "Myśle" także u Siebie nad L16 i MR18

Skomentuj

Wiem, że tam siedzi U16, zaproponowałem U18 żeby rozmiarem pasował do twojej propozycji L18 :)

Skomentuj

Wielu producentów łączyło i łączy tak głośniki

Ale jak zwykle są gusta i gusciki
                            Last edited by Bumpalump; 07.01.2015, 12:42.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Papier i alu to dobre polaczenie, ale czy Visaton w tym zestawie pasuje, to trudno jednoznacznie powiedziec :)

Skomentuj

A mi bardziej to odpowiada niż odwrotnie :)

Skomentuj

Każdy ma jakies tam swoje upodobania, mi wgl nie pasuja jedwabne kopulki, zbyt delikatnie i ospale, przynajmniej z tego co można kupic do 200zl/sztuka

Skomentuj

A słuchałeś SBA http://audiotransducers.com/pl/104mm...dc-c000-4.html ?
                                    Ostatnie co mógłbym o niej powiedzieć to to, że jest ospała :)

Skomentuj

Oczywiscie ze wszystkiego nie sluchalem, wyjatki napewno sie zdarzaja, chociaz jak od ponad 3 lat slucham tylko na metalowych to nie wiem czy by mnie teraz tekstylna porwala ;p

Skomentuj

SBA to jest ring radiator. Brzmienie jest bardzo zblizone do Seasa 27 tylko wg mnie klase wyzej :) Polecam sprobowac szczegolnie teraz, gdy cena jest nizsza!

Skomentuj

, mi wgl nie pasuja jedwabne kopulki, zbyt delikatnie i ospale, przynajmniej z tego co można kupic do 200zl/sztuka
                                          a ja bym nie generalizował bo kopułka to nie sam materiał membrany .
                                          Posłuchaj hds-a :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X