Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Tak, ale przed każdą decyzją o zastosowaniu danego rozwiązania warto zastanowić się i sprawdzić doświadczalnie, która z opcji jest najlepsza. Na przykład czy w układzie M-T-M lepsze jest połączenie szeregowe czy równoległe, jeśli równoległe to czy połączyć je na krótko za wspólnym filtrem dolnoprzepustowym czy filtrować oddzielnie, czy lepsza jest jedna wspólna komora w obudowie czy dwie oddzielne i czy stosuje się to tak samo dla szeregowego i równoległego połączenia. Jak widać jest wiele kombinacji do sprawdzenia.
    A skad przypuszczenie, ze ktos tego nie sprawdzil i wybral takie rozwiazanie jakie mu bardziej odpowiadalo? W akustyce nie ma czegos takiego jak tylko lepiej, albo tylko gorzej. Zawsze jest cos za cos.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      A skad przypuszczenie, ze ktos tego nie sprawdzil i wybral takie rozwiazanie jakie mu bardziej odpowiadalo? W akustyce nie ma czegos takiego jak tylko lepiej, albo tylko gorzej. Zawsze jest cos za cos.
      A sam sprawdziłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
        A sam sprawdziłeś?
        A to temat o MTM?

Skomentuj

W tym wątku nie ma ani jednej konstrukcji MTM?

Skomentuj

Nie wiem czy nie ma, nie chce mi sie przegladac 893 strony i sprawdzac.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post374998

Szkoda czasu na te forum

https://www.youtube.com/watch?v=n8mziFPNNnE

Skomentuj

Aaaa zaczynam rozumiec. Masz do nas pretensje, ze nie nikt nie przeanalizowac tutaj systemu MTM i to co ktos zrobil, to zrobil byle jak? No dobrze, to moze Ty sie tym zajmiesz, zrobisz te super kolumny nas oswiecisz jak to powinno byc zrobione?

Skomentuj

To był tylko przykład. Na tym forum brakuje konstruktywnych dyskusji i spędzanie tu czasu jest mało rozwijające. Jest kilka osób które mają coś wartościowego do powiedzenia ale rzadko tu pisują. Na oświecanie innych nie mam czasu.

Skomentuj

Informacja
                    Informuje forumowicza uprzejmie, że wchodzenie, czytanie , udzielanie się na tym jak i innych forach nie jest obowiązkowe .
                    Nikt Ci pistoletu do głowy nie przystawia .
                    Nie chcesz nie pisz, nie czytaj .

Skomentuj

Tak samo było z tematem o TL. Jak zacząłem się tym interesować na forum nie było za wiele, założyłem temat i ? Proszę spojrzeć .
                      Niestety coraz mniej wiedzy i konstrukcji jest pokazywane na forum a więcej jest przepychanek, ale może by samemu wyjść z inicjatywą i zapoczątkować temat opisując kilka podstawowych założeń konstrukcji MTM ?

Skomentuj

panel wstępnie wykonany do E450, wycinany wodą

pozostało wszlifować, szczotkowanie i doczyścić

lepsza anoda czy jakieś malowanie proszkowe?

Skomentuj

Po co chcesz szczotkowac a potem dawać proszek? Nie lepiej albo po prostu farba albo szczotka i bezbarwny?

Skomentuj

Mi osobiście odpowiada anoda. Tyle, że z tego co wiem, dużo zależy od stopu i wykonania tegoż anodowania. Proszek jest pewny. Doplhin niedawno sprzedawał fronty alu malowane proszkowo na czarno. Wyglądało to bardzo ładnie.
                            Także ja bym stawiał na proszek.
                            Poza tym z tego co piszesz, nie masz nawet sprecyzowane barwy :flapper:, w sensie naturalnego alu czy jakiegoś koloru.

Skomentuj

Dzięki, właśnie o to mi chodziło, chyba zdecyduje się na szczotkowanie i lakier , raczej nie wiem dokładnie co to za stop aluminium i jak by wszyła anoda. Zakładzik w którym wycinali to był ich materiał, grubość 3mm, koszt w całości wyniósł 40zeta i to expresem.
                              Do malowania proszkowego jest potrzeby podkład?
                              Jeśli zdecyduje się na malowanie proszkowe to na pewno kolor czarny.
                              Last edited by jaman7; 29.01.2015, 20:19.

Skomentuj

Jeśli podkład to też proszkowo, bo inny spłynie

Skomentuj

Spróbuj się dowiedzieć, co to za stop - szczotkowane alu + anoda na czarno wygląda super, moim zdaniem lakierowanie to marnowanie potencjału.

Skomentuj

No ba, czarna anoda szczotkowana jest mistrzowska. Ale niestety również wymagająca. Słaby stop w połączeniu ze złym anodowaniem będzie wyglądał tragicznie. Słaby stop z porządnym anodowaniem, będzie "łapał ślady".

Mój ideał wykończenia :)
                                    https://www.hifiklubben.nl/globalass...am851wbk_1.jpg

Skomentuj

Dokładnie, tak chciałbym zrobić u siebie. Dostałem kawał płyty 12mm alu, z którą mogę się pobawić na frezarce, ale zastanawiam się czy jest sens pracować nad tym parę ładnych godzin, dać do anodowania a potem dowiedzieć się że anoda wyszła gówniana i wszystko na marne. Chyba że uda mi się jakoś rozpoznać ten stop, ale małe szanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                        Chyba że uda mi się jakoś rozpoznać ten stop
                                        tylko spektrometr.

Skomentuj

Jak bym się uparł, to pewnie na wydziale uda mi się do zrobić, ale chyba nie warto dla kawałka aluminium bawić się w takie rzeczy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X