Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaBorys a po co?
Mało dobrych wzmakow mozna kupic w okolicach 1000zl
Napewno nie zrobisz nic lepszego
Zamieszczone przez borys Zobacz postaPrzetworka z ebaya 500W
najekonomiczniej byloby kupic uszkodzony wzmacniacz i wywalic z niego sekcje koncowki mocy, zostawiajac zasilacz i obudowe
Skomentuj
-
Generalnie to na biednego nie trafilo i moge sobie nawet co tydzien nowy wzmak kupowac. Mam takie kaprycho to sobie zrobie
Jak tak zerkam na to co siedzi w wzmakach samochodowych to na bank zrobie lepsza koncowke.
Pawel
Przetwornica na 1200W kosztuje 70eur, nawet mi sie projekt nie chce zabierac.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaak tak zerkam na to co siedzi w wzmakach samochodowych to na bank zrobie lepsza koncowke.
Za 1000zl masz sony XES m1
Zrob lepszy wzmacniacz
- - - - - aktualizacja - - - - -
Paweł pamietam, ze to forum DIY tylko czasami nie warto wyważać otwartych drzwi
No chyba za chce sam i co mi zrobisz :pJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPaweł pamietam, ze to forum DIY tylko czasami nie warto wyważać otwartych drzwi
No chyba za chce sam i co mi zrobisz
Zamieszczone przez borys Zobacz postahttp://stores.ebay.com/along1986090/...=p4634.c0.m322
BUMP
w mocniejszych jest ich albo duzo wiecej, albo w wiekszej obudowie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaIdealne do wzmaka carpower którego polecasz
A przypomnę Ci jak z tej samej fabryki mało się wszyscy nie zesrali za Ravmasterami, nawet teraz jak się w którymś poście pochwaliłem, że mam BSW124II w domu w kartonie, to już się z 5 osób zgłosiło, że odkupi na PW.
Strasznie nie lubię jak się ktoś wypowiada o czymś jak czegoś nie miał, nie słuchał.
Myślę, że prawie 32Hz na f3, oraz szybki bas to nie tak źle za 300zł. Mam i BSW, mam i Beyme Power 12 i wszystkie maja zbliżony charakter, szybko i z wykopem. Z mułami też miałem styczność mam porównanie.
Także Łukasz zapraszam na odsłuch a potem oceniaj. Dziś nie tylko cena świadczy o jakości.
A czy to będzie coś z Tymphany czy Mivoca jedno i drugie jest z chin.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJa to bym na twoim miejscu najpierw posłuchał a potem grzebał w srodku
Za 1000zl masz sony XES m1
Zrob lepszy wzmacniacz
BG7 to moj stary projekt i spokojnie dorownuje parametrami do w/w soniacza. A nowe projekty sa tylko lepsze
Ponizej bardzo prosty CFA
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaStrasznie nie lubię jak się ktoś wypowiada o czymś jak czegoś nie miał, nie słuchał.
Ale fajnie, ze znalazłeś swojego faworyta :)
Borys chętnie go poslucham i porównam z sony jak skończysz
Co wiecej taki sony chyba jeszcze jest i bedzie z czym porównać
Jeśli w ten sposób oceniasz jego umiejętności to ja robie to inaczej
Jest duzo świetnych wzmacniaczy samochodowych
Potrafią kosztować duzo ale i mozna kupic ciekawa konstrukcje w ukiarkowanej cenie
Sam firma czy napis na wzmaku nie gra
Trzeba umieć wybrać wzmacniacz
Po zakupie tego drogiego i "musi byc dobry" okazuje sie ze jest kibel
Mielismy na odsluchach ostatnio takiego luxmana (Raven i LuSzTi tez go słuchali)
Niby fajny i wszystko ma ale czuc niedosyt na dole pasma
Dobry wzmacniacz to dla mnie taki, ktory radzis sobie w średnich i górnych partiach pasma ale i na dole
Czyli obsługuje całe pasmo akustyczne
Niestety cieżko znaleźć taki uniwersalny ktory ma wszystko na swoim miejscu
Np ja uniampa uzylbym tylko do napędu góry i średnicy (biamp)
Wiec same wykresy i to, ze lepiej wypada w pomiarach mi jeszcze o niczym nie mowi
Ale trzymam kciuki i chetnie kiedys napisze, ze spełnił moje oczekiwania :)
Napisze jeszcze teoche.... a co
Znajomy kopuł wzmacniacz (firma nie istotna)
Oczywiście w okazyjnej cenie bo cena nowego zbliżała sie do 2tys €
Po odsluchu i wpadnięciu w zachwyt (ktory trwa do tej pory) zajrzeliśmy do środka
Troche dobrych kabli, małe kondy elna i jakies badziewie chińskie z błędem w nazwie na zasilaniu
A ze leżały takie same tylko firmowe to wymieniamy
Lutownica i do ataku ... składamy wzmacniacz
I co? Do tej pory nie mozemy uwierzyć co usłyszeliśmy
Wzmak z zajeb....o zrobił sie wiecej niz słaby
Zniknęła przestrzeń i jajo z jakim grał wzmacniacz
Pograł troche, zeby sprawdzic czy cos sie nie poprawi i nic
Wsadziliśmy spowrotem chińskie podroby i wzmak spowrotem nabrał zycia
Do tej pory nie wierze w to co usłyszeliśmy
Innym razem popularne koncówki mocy przecięliśmy ze standardowego zasilacza (trafo, mostek, kondy) do przetwornicy cyfrowej
Wzmacniacz duzo lepiej zagrał na cyfrowym zasilaczu
Wiec zrobienie wzmaka (jakiegokolwiek) to nie jest NIESTETY poskładanie kilku klocków razem i stwierdzenie, ze musi byc lepiej
Jeśli juz budowlanym cos do samochodu z DIY
To byłby to wzmak lub pre lampowe
Ale do tego trzeba juz doświadczenia
W tym miejscu istnieje duża dziura w car audioLast edited by lklukasz; 16.08.2015, 10:05.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaA przypomnę Ci jak z tej samej fabryki mało się wszyscy nie zesrali za Ravmasterami, nawet teraz jak się w którymś poście pochwaliłem, że mam BSW124II w domu w kartonie, to już się z 5 osób zgłosiło, że odkupi na PW.
nie zdziwie sie jak mivoc tylko je branduje, tak samo jak monacor
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJeśli juz budowlanym cos do samochodu z DIY
To byłby to wzmak lub pre lampowe
Ale do tego trzeba juz doświadczenia
W tym miejscu istnieje duża dziura w car audio
wiem ze lampa musi osiagnac odpowiednia temperature do poprawnej pracy
Skomentuj
-
@ Paweł
http://www.mivoc.com/gs/shop_content.php?coID=82
Ja translatorem rozumiem, to tak, że robią je w jednej fabryce w chinach według ich specyfikacji.
[QUOTE=lklukasz;456230]To jak znajdziesz takiego to daj znac
Ale fajnie, ze znalazłeś swojego faworyta :)
Powiem ci tak, ja patrze na te RE, Excursiony jak są wykonane, stalowy cieniutki kosz, terminale jak w tonsilach z 70 lat, i malutkie ceweczki w cenie 300zł, to taki Mivoc jest dla nich konkurentem. Nie jest to hi-end ale nie ma się czego powstydzić.
Miałem parę, w życiu nie udanych zakupów, jak Dayton RSS165HF, 700zł a szkoda gadać, w moim odczuciu Mivoc bije go 3 razy na głowę. Choć dayton na papierze, symulacjach, komentarzach na zagranicznych forach to perfekcja była.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
lklukasz
I tutaj wlasnie pojawia sie sedno calej sprawy, dlatego robie pancerny stopien wyjsciowy i oddzielne wejsciowki (czyli call sterowanie wzmakiem) jak mi sie nie bedzie podobac to po prostu wymieniam mala plyteczke i mam zupelnie inny wzmak. Jak cos to nawet klona tego M1 mozna tam zamontowac. Taki IPS kosztuje 20-30 pln.
PS czy alpine MRV1507 to dobry wzmacniacz ??
Z lampami w aucie tez nie bedzie problemu, grzalke mozna zasilic z DC.
Dwa takie zespoly mozna smialo wsadzic do w miare malej obudowy.Last edited by borys; 16.08.2015, 12:05.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaMiałem parę, w życiu nie udanych zakupów, jak Dayton RSS165HF, 700zł a szkoda gadać, w moim odczuciu Mivoc bije go 3 razy na głowę. Choć dayton na papierze, symulacjach, komentarzach na zagranicznych forach to perfekcja była.
Co bylo nie tak z Daytonem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaCo z tymi kondami? Szkoda chować takie radiatory
Na bokach będzie coś innego
Zamieszczone przez borys Zobacz postaaven
Piekna plyta !
Domyslam sie ze bedziesz cisnal kilka W w klasie A, nie za bardzo rozumiem dlaczego tak ''nieroztropnie'' rozmiesciles tranzystory, taki piekny duzy radiator i tranzystory tuz przy samej krawedzi, ten co jest w samym narozniku bedzie dostawal dobrze po dupie. Chlopy z diyaudio zrobili porownanie, tranzystory w kupie oraz tranzystory rozplanowane tak zeby mialy podobne pole radiatora, przy tych samych warunkach pomiarowych temperatura pojedynczego tranzystora byla prawie o 10 deg mniejsza.
Kilka W owszem jest w klasie A ale niewiele jakieś 6W /8om .
Co do rozmieszczenia to owszem nie jest idealne ale jest to kompromis z łatwością montażu .
Ja nie stwierdziłem aż takich dużych różnic .
Zamieszczone przez borys Zobacz postahttp://stores.ebay.com/along1986090/...=p4634.c0.m322jak w nią pierun walnie
Taka moc to 120A na zasilaniu te ścieżki z tej płytki i trany to przy takim prądzie odparują :)
Nie mówiąc już nawet o diodach w prostowniku .
Przy 50V masz na tej diodzie i pełnej mocy blisko 10W mocy traconej z samego spadku napięcia .
Do tego jak doliczysz straty na przełączanie itd .
Kłuje to w oczy, że nie są na żadnym radiatorze .
Obadaj sobie jak wyglądają przetwornice we wzmkach samochodowych o tych mocach :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaPowiem ci tak, ja patrze na te RE, Excursiony jak są wykonane, stalowy cieniutki kosz, terminale jak w tonsilach z 70 lat, i malutkie ceweczki w cenie 300zł, to taki Mivoc jest dla nich konkurentem. Nie jest to hi-end ale nie ma się czego powstydzić.
Miałem parę, w życiu nie udanych zakupów, jak Dayton RSS165HF, 700zł a szkoda gadać, w moim odczuciu Mivoc bije go 3 razy na głowę. Choć dayton na papierze, symulacjach, komentarzach na zagranicznych forach to perfekcja była.
Porównaj go ze starymi infinity, rockfordami, bostonami i wtedy zobaczysz dlaczego tak mowię
Zamieszczone przez borys Zobacz postaTylko mi nie gadajcie ze bede musial przetwornice robic:(
Eeehh kiedy ja sie wyspie....
Nikt nie mówił ze bedzie łatwo
Moze zrob odrazu taka, zeby małego lampowca ogarnęła
To i ja bym popełnił taki wzmak :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj