Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wy już macie pcb gotowe, a ja jestem na takim etapie :biggrin:
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Borys a po co?
      Mało dobrych wzmakow mozna kupic w okolicach 1000zl

Napewno nie zrobisz nic lepszego
      zapominasz ze to forum DIY?! :p

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Przetworka z ebaya 500W
      najbardziej wlasnie liczylem na projekt przetwornicy :(

najekonomiczniej byloby kupic uszkodzony wzmacniacz i wywalic z niego sekcje koncowki mocy, zostawiajac zasilacz i obudowe

Skomentuj

Generalnie to na biednego nie trafilo i moge sobie nawet co tydzien nowy wzmak kupowac. Mam takie kaprycho to sobie zrobie

Jak tak zerkam na to co siedzi w wzmakach samochodowych to na bank zrobie lepsza koncowke.

Pawel
        Przetwornica na 1200W kosztuje 70eur, nawet mi sie projekt nie chce zabierac.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

daj link
          280zl to faktycznie nie az tak duzo...

Skomentuj

http://stores.ebay.com/along1986090/...=p4634.c0.m322

BUMP

Skomentuj

ak tak zerkam na to co siedzi w wzmakach samochodowych to na bank zrobie lepsza koncowke.
              Ja to bym na twoim miejscu najpierw posłuchał a potem grzebał w srodku
              Za 1000zl masz sony XES m1

Zrob lepszy wzmacniacz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Paweł pamietam, ze to forum DIY tylko czasami nie warto wyważać otwartych drzwi
              No chyba za chce sam i co mi zrobisz :p
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeszcze parę rzeczy do polutowania.
                Oczywiście do końca weekendu nie dam rady zrobić bo zamówiłem rezystory 47k zamiast 4.7k -.-

Skomentuj

Paweł pamietam, ze to forum DIY tylko czasami nie warto wyważać otwartych drzwi
                  No chyba za chce sam i co mi zrobisz
                  wiem. ale jak widac borysowi sie nudzi

BUMP
                  trafo wyglada bardzo dobrze. ale niepokoja mnie klucze przetwornicy. 1200w i tylko 6 tranzystorow w obudowie TO-220? cos takiego jest w duzo slabszych wzmacniaczach :???:
                  w mocniejszych jest ich albo duzo wiecej, albo w wiekszej obudowie

Skomentuj

Idealne do wzmaka carpower którego polecasz
                    Widzę Łukasz, że Cię ten Mivoc boli.

A przypomnę Ci jak z tej samej fabryki mało się wszyscy nie zesrali za Ravmasterami, nawet teraz jak się w którymś poście pochwaliłem, że mam BSW124II w domu w kartonie, to już się z 5 osób zgłosiło, że odkupi na PW.

Strasznie nie lubię jak się ktoś wypowiada o czymś jak czegoś nie miał, nie słuchał.

Myślę, że prawie 32Hz na f3, oraz szybki bas to nie tak źle za 300zł. Mam i BSW, mam i Beyme Power 12 i wszystkie maja zbliżony charakter, szybko i z wykopem. Z mułami też miałem styczność mam porównanie.

Także Łukasz zapraszam na odsłuch a potem oceniaj. Dziś nie tylko cena świadczy o jakości.

A czy to będzie coś z Tymphany czy Mivoca jedno i drugie jest z chin.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja to bym na twoim miejscu najpierw posłuchał a potem grzebał w srodku
                      Za 1000zl masz sony XES m1

Zrob lepszy wzmacniacz

Jezeli chodzi o sama koncowke to juz zrobilem lepszy niz ten m1.
                      BG7 to moj stary projekt i spokojnie dorownuje parametrami do w/w soniacza. A nowe projekty sa tylko lepsze
                      Ponizej bardzo prosty CFA

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                        Strasznie nie lubię jak się ktoś wypowiada o czymś jak czegoś nie miał, nie słuchał.
                        To jak znajdziesz takiego to daj znac
                        Ale fajnie, ze znalazłeś swojego faworyta :)

Borys chętnie go poslucham i porównam z sony jak skończysz
                        Co wiecej taki sony chyba jeszcze jest i bedzie z czym porównać

Jeśli w ten sposób oceniasz jego umiejętności to ja robie to inaczej

Jest duzo świetnych wzmacniaczy samochodowych
                        Potrafią kosztować duzo ale i mozna kupic ciekawa konstrukcje w ukiarkowanej cenie
                        Sam firma czy napis na wzmaku nie gra
                        Trzeba umieć wybrać wzmacniacz
                        Po zakupie tego drogiego i "musi byc dobry" okazuje sie ze jest kibel
                        Mielismy na odsluchach ostatnio takiego luxmana (Raven i LuSzTi tez go słuchali)
                        Niby fajny i wszystko ma ale czuc niedosyt na dole pasma
                        Dobry wzmacniacz to dla mnie taki, ktory radzis sobie w średnich i górnych partiach pasma ale i na dole
                        Czyli obsługuje całe pasmo akustyczne
                        Niestety cieżko znaleźć taki uniwersalny ktory ma wszystko na swoim miejscu
                        Np ja uniampa uzylbym tylko do napędu góry i średnicy (biamp)

Wiec same wykresy i to, ze lepiej wypada w pomiarach mi jeszcze o niczym nie mowi
                        Ale trzymam kciuki i chetnie kiedys napisze, ze spełnił moje oczekiwania :)

Napisze jeszcze teoche.... a co

Znajomy kopuł wzmacniacz (firma nie istotna)
                        Oczywiście w okazyjnej cenie bo cena nowego zbliżała sie do 2tys €
                        Po odsluchu i wpadnięciu w zachwyt (ktory trwa do tej pory) zajrzeliśmy do środka
                        Troche dobrych kabli, małe kondy elna i jakies badziewie chińskie z błędem w nazwie na zasilaniu
                        A ze leżały takie same tylko firmowe to wymieniamy
                        Lutownica i do ataku ... składamy wzmacniacz
                        I co? Do tej pory nie mozemy uwierzyć co usłyszeliśmy
                        Wzmak z zajeb....o zrobił sie wiecej niz słaby
                        Zniknęła przestrzeń i jajo z jakim grał wzmacniacz
                        Pograł troche, zeby sprawdzic czy cos sie nie poprawi i nic
                        Wsadziliśmy spowrotem chińskie podroby i wzmak spowrotem nabrał zycia
                        Do tej pory nie wierze w to co usłyszeliśmy

Innym razem popularne koncówki mocy przecięliśmy ze standardowego zasilacza (trafo, mostek, kondy) do przetwornicy cyfrowej
                        Wzmacniacz duzo lepiej zagrał na cyfrowym zasilaczu

Wiec zrobienie wzmaka (jakiegokolwiek) to nie jest NIESTETY poskładanie kilku klocków razem i stwierdzenie, ze musi byc lepiej

Jeśli juz budowlanym cos do samochodu z DIY
                        To byłby to wzmak lub pre lampowe
                        Ale do tego trzeba juz doświadczenia
                        W tym miejscu istnieje duża dziura w car audio
                        Last edited by lklukasz; 16.08.2015, 10:05.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A przypomnę Ci jak z tej samej fabryki mało się wszyscy nie zesrali za Ravmasterami, nawet teraz jak się w którymś poście pochwaliłem, że mam BSW124II w domu w kartonie, to już się z 5 osób zgłosiło, że odkupi na PW.
                          nie jestem pewien czy z tej samej fabryki
                          nie zdziwie sie jak mivoc tylko je branduje, tak samo jak monacor

Jeśli juz budowlanym cos do samochodu z DIY
                          To byłby to wzmak lub pre lampowe
                          Ale do tego trzeba juz doświadczenia
                          W tym miejscu istnieje duża dziura w car audio
                          nie znam sie na lampach, ale czy przypadkiem nie sa one wrazliwe na zmiane temperatur?
                          wiem ze lampa musi osiagnac odpowiednia temperature do poprawnej pracy

Skomentuj

@ Paweł
                            http://www.mivoc.com/gs/shop_content.php?coID=82

Ja translatorem rozumiem, to tak, że robią je w jednej fabryce w chinach według ich specyfikacji.

[QUOTE=lklukasz;456230]To jak znajdziesz takiego to daj znac
                            Ale fajnie, ze znalazłeś swojego faworyta :)

Powiem ci tak, ja patrze na te RE, Excursiony jak są wykonane, stalowy cieniutki kosz, terminale jak w tonsilach z 70 lat, i malutkie ceweczki w cenie 300zł, to taki Mivoc jest dla nich konkurentem. Nie jest to hi-end ale nie ma się czego powstydzić.
                            Miałem parę, w życiu nie udanych zakupów, jak Dayton RSS165HF, 700zł a szkoda gadać, w moim odczuciu Mivoc bije go 3 razy na głowę. Choć dayton na papierze, symulacjach, komentarzach na zagranicznych forach to perfekcja była.
                            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

lklukasz
                              I tutaj wlasnie pojawia sie sedno calej sprawy, dlatego robie pancerny stopien wyjsciowy i oddzielne wejsciowki (czyli call sterowanie wzmakiem) jak mi sie nie bedzie podobac to po prostu wymieniam mala plyteczke i mam zupelnie inny wzmak. Jak cos to nawet klona tego M1 mozna tam zamontowac. Taki IPS kosztuje 20-30 pln.

PS czy alpine MRV1507 to dobry wzmacniacz ??

Z lampami w aucie tez nie bedzie problemu, grzalke mozna zasilic z DC.

Dwa takie zespoly mozna smialo wsadzic do w miare malej obudowy.
                              Last edited by borys; 16.08.2015, 12:05.

Skomentuj

Miałem parę, w życiu nie udanych zakupów, jak Dayton RSS165HF, 700zł a szkoda gadać, w moim odczuciu Mivoc bije go 3 razy na głowę. Choć dayton na papierze, symulacjach, komentarzach na zagranicznych forach to perfekcja była.
                                Ten mivoc wyglada naprawde git, jak na glosnik za dwiescie pare zl.

Co bylo nie tak z Daytonem?

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                  Co z tymi kondami? Szkoda chować takie radiatory
                                  Taki koncept radiatory idą do wewnątrz :)
                                  Na bokach będzie coś innego

aven
                                  Piekna plyta !
                                  Domyslam sie ze bedziesz cisnal kilka W w klasie A, nie za bardzo rozumiem dlaczego tak ''nieroztropnie'' rozmiesciles tranzystory, taki piekny duzy radiator i tranzystory tuz przy samej krawedzi, ten co jest w samym narozniku bedzie dostawal dobrze po dupie. Chlopy z diyaudio zrobili porownanie, tranzystory w kupie oraz tranzystory rozplanowane tak zeby mialy podobne pole radiatora, przy tych samych warunkach pomiarowych temperatura pojedynczego tranzystora byla prawie o 10 deg mniejsza.
                                  Dzięki .
                                  Kilka W owszem jest w klasie A ale niewiele jakieś 6W /8om .
                                  Co do rozmieszczenia to owszem nie jest idealne ale jest to kompromis z łatwością montażu .
                                  Ja nie stwierdziłem aż takich dużych różnic .

Ta przetwornica ma 1.2KW chyba PMPO jak w nią pierun walnie
                                  Taka moc to 120A na zasilaniu te ścieżki z tej płytki i trany to przy takim prądzie odparują :)
                                  Nie mówiąc już nawet o diodach w prostowniku .
                                  Przy 50V masz na tej diodzie i pełnej mocy blisko 10W mocy traconej z samego spadku napięcia .
                                  Do tego jak doliczysz straty na przełączanie itd .
                                  Kłuje to w oczy, że nie są na żadnym radiatorze .

Obadaj sobie jak wyglądają przetwornice we wzmkach samochodowych o tych mocach :)

Skomentuj

Tylko mi nie gadajcie ze bede musial przetwornice robic:(
                                    Eeehh kiedy ja sie wyspie....

Skomentuj

Powiem ci tak, ja patrze na te RE, Excursiony jak są wykonane, stalowy cieniutki kosz, terminale jak w tonsilach z 70 lat, i malutkie ceweczki w cenie 300zł, to taki Mivoc jest dla nich konkurentem. Nie jest to hi-end ale nie ma się czego powstydzić.
                                      To jak porównujesz je do takich głośników to rzeczywiscie nie za wysoko stawiasz mu poprzeczkę
                                      Porównaj go ze starymi infinity, rockfordami, bostonami i wtedy zobaczysz dlaczego tak mowię

Tylko mi nie gadajcie ze bede musial przetwornice robic:(
                                      Eeehh kiedy ja sie wyspie....

Nikt nie mówił ze bedzie łatwo
                                      Moze zrob odrazu taka, zeby małego lampowca ogarnęła
                                      To i ja bym popełnił taki wzmak :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, czym jest spowodowana niezgodność przebiegów (zaznaczona kółkiem)?

Skomentuj

Niezgraniem fazowym
                                          Zająłbym się jeszcze tym lekkim pikiem powyżej 5kHz
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X