Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

80zl/para + przesylki

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
      Zamieszczone przez nonameplum
      Fornir bardzo ładny
      mahoń klejony na wikol, następnie bejcowany na heban i lakierowany nitro :P
      Bardzo fajne drewno. Też chcę takie uzyskać. Mam fornir Palisander. Więc pomaluje go też na jakieś ciemne drewno. Mam pytanie do lakierników Bejcować czy lakierobejcować? Czy to to samo? Po bejcowaniu jest lakierowanie, tak? A po lakierobejcowaniu? Bo przednią sciankę będę malować lakierem samochodowym, więc można pociągnąć odrazu całą kolumne (wraz z fornirem) klarem, ale do samochodów?

Skomentuj

Po bejcowaniu jest oczywiście lakierowanie. A po lakierobejcowaniu też może być lakierowanie ale już nie koniecznie. Zależy czy chcesz uzyskać szybę. Musiał byś tylko z boku sprawdzić czy nie zważy Ci się lakier z bejcą/lakierobejcą.

W Twoim wypadku skoro i tak będziesz lakierował to lepsza będzie bejca, taniej Cie to będzie kosztowało. Tylko odpowiednią sobie dobierz. Najlepiej taką która wyeksponuje fornir (słoje) w przeciwnym wypadku będzie jeszcze ciemniej i się wszystko zacznie zlewać wizualnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
          Bejcować czy lakierobejcować? Czy to to samo? Po bejcowaniu jest lakierowanie, tak?
          zdecydowanie odradzam wszelkie lakierobejce, schną bardzo długo bo kilkanaście godzin, ponadto z każdą warstwą zmieniając kolor na ciemniejszy... Polecam tak jak ja to robiłem - bejca raz lub kilka razy do uzyskania odpowiedniej bary a na to kilka warstw lakieru. Ponad to lakierobejce są strasznie drogie: malutka puszeczka 18zł, a dla porównania ja wydałem na bejce 3zl a na lakier 9zl, bejce są na tyle tanie ze można kupić kilka i próbować jaka nam będzie odpowiadać bo na wzorniki nie ma co liczyć specjalnie bo na każdym gatunku drewna wychodzą inne odcienie, palisander już sam w sobie jest dość ciemny a wzorniki są ze sklejki sosnowej która jest prawie biała...

Skomentuj

nonameplum, aha - czyli może być tylko problem ze zważeniem się lakieru z bejcą? Ok, to jutro wskocze do sklepu, kupie kilka małych puszczeczek bejcy i sobie porobie próbki :) Właśnie chciałem nieco ściemnić drewno a do tego nadać mu kontrastu.

pan_pawel, no fakt masz racje. :) dzięki, będę próbować :)

Skomentuj

Camel-, jak chcesz bejcowac to nie kupuj bejcy wodnej. najlepiej taka spirytusowa..

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
                Bo przednią sciankę będę malować lakierem samochodowym, więc można pociągnąć odrazu całą kolumne (wraz z fornirem) klarem, ale do samochodów?
                tak. kolega tak zrobil i efekt jest naprawde fajny

Skomentuj

Camel-, trzeba uważać wiec pomaluj sobie bejcą gdzieś na jakieś deseczce próbkę, a później polakieruj zobaczysz co się będzie działo.

Polakierowane, teraz przetarcie papierem 2000 i polerka :)

Skomentuj

Jakiego uzywacie sprawdzonego lakieru zeby fornir nie zmienil koloru?

Skomentuj

nonameplum, no no, wygląda to ciekawie Planujesz lustereczko?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                        Planujesz lustereczko?
                        już jest prawie lustro Spójż na odbicie dywanu.

Ja bym sie bał takie coś robić, w trakcie użytkowania jedna ryska i jest lipa...

Skomentuj

Ma być lustro :) A jest prawie hehe, jest parę niedoskonałości więc zetrę papierem 2000, tam gdzie trzeba, do tego później polerka pastą lekko ścierną, następnie chyba jeszcze pójdzie pasta nabłyszczająca, a jak mi się zechce to zakonserwuje czarnym mleczkiem. Spokojnie będzie można używać zamiast lusterka :)

Tu jest fotka po ręcznej lekkiej polerce, trochę nie wyraźna mi wyszła, ale refleksy widać:

Skomentuj

Możesz przybliżyć sposób na uzyskanie takiego efektu? Jaką farbą to malowałeś? malowałeś na czystej wiórówce/MDF-ie? I jaki lakier i ile warstw?

Skomentuj

Na zdjęciach tego nie widać, ale całkiem idealnie nie jest. Widać troszkę w niektórych miejscach łączenia płyt z tego względu, że "sztorc" płyty inaczej wchłania lakier niż bok. Przez polerkę trochę to zanika, ale gdy popatrzy się z odpowiedniego konta to widać lekkie załamanie.

Ogólnie podszedłem do tego tak:
                              Płyty MDF przeszlifowałem papierem 240 oczywiście jak były większe nierówności to grubszym, ale trzeba się liczyć później z tym, że rysy powstałe po grubszym papierze później trzeba ścierać drobniejszym co potrafi zabrać sporo czasu i energii.
                              Powierzchnia musi być przygotowana idealnie nie ma się co łudzić, że później się poprawi na podkładzie. Każdy defekt tylko się spiętrza, więc trzeba solidnie od początku zabrać się za przygotowywanie równej powierzchni.
                              Nie będę może pisał jakie błędy popełniłem zanim wiedziałem jak to trzeba było zrobić dlatego napiszę jak bym postąpił gdybym wiedział, że tak trzeba było od razu :)
                              Przygotowane skrzynki papierem 240 pokryłem szpachlówką natryskową. Następnie szlif papierem 800 na sucho aż uzyska się powierzchnie, od której odbija się światło (wszędzie nie tylko punktowo). Tu można na to jeszcze położyć, ale wydaje mi się, że nie koniecznie podkład samochodowy- przetrzeć go 1500 na morko.
                              Na to lakierem bezbarwny (akrylowy), mogą być dwie warstwy. (A to wszystko po to żeby płyta nie piła bazy- ja o tym nie widziałem dlatego widać trochę łączenia płyt). Ponoć też można akrylem takim jak do ścian, ale sam tego nie próbowałem.
                              Czekamy aż dobrze wyschnie, bo na 99% wyjdą łączenia, które na początku są nie widoczne.
                              Znowu szlif na mokro papierem 1500, kładziemy bazę- lakier czarny akrylowy (najtańszy lakier samochodowy), warto na czymś sprawdzić czy nie waży nam się wcześniej położony lakier bezbarwny z bazą, bo będą kłopoty. Sam takie miałem i później musiałem szlifować do szpachlówki= dużo niepotrzebnej roboty.
                              Następnie "na mokro" kładziemy dwie warstwy bazy (chyba, że dobrze nie pokryło to więcej)- tu w zależności od lakieru bezbarwnego akrylowego, albo czekamy aż uschnie baza lub dalej kładziemy na mokro 4-5 warstw bezbarwnego (tu już zależy jaką głębie koloru chcemy uzyskać- może być i 10 :))
                              Jeśli "na sucho" to przed nakładaniem bezbarwnego warto zrobić szlif na mokro 1500. Czekamy aż uschnie do całkowitej twardości klar (lakier bezbarwny) i jeśli trzeba robimy polerkę.
                              Jak wyszła trochę morka to najpierw na morko papierem 2000 (ale gdy jest znośnie warto sobie podarować P2000 i zacząć od pasty G3, mniej się narobisz), później pasta polerska G3 lub G6, na koniec mleczko w kolorze bazy (politura).
                              Efekt- lusterko. Naprawdę można używać zamiast tego w łazience :).

Jak widać roboty przy tym trochę jest, ale efekt zwraca z nawiązką.
                              Z takich jeszcze rad mogę dodać, że warto dość szeroko zaszpachlować łączenia płyt szpachlą uniwersalną taką jak do samochodów. Nie wiem jak to dokładnie opisać, ale po szpachlowaniu np otworów po wkrętach nie zeszlifowywać szpachli całkiem aż zostanie się kółeczko, tylko jak zobaczysz że już nadmiar szpachli zaczyna znikać i pojawia się powoli okrąg zostawić. Ja zeszlifowywałem na równo przez co widać też trochę gdzie nie gdzie, w których miejscach było szpachlowane. A to przez to, że szpachla nie pije lakieru natomiast mdf tak, więc wchodzi na początku nie zauważalna, a pod lakierowaniu już tak, górka w miejscu szpachli. Warto na takie drobnostki zwracać uwagę, bo później przysparzają DUŻO problemów.

Spory wywód machnąłem, ale mam nadzieję, że się przyda :)

[ Dodano: 2008-08-30, 01:46 ]
                              Bekcs eKm, obojętnie w sumie. Głównie się liczy jak go naniesiesz. Jeśli natryskowo (najlepsza wersja) to może być i lakier akrylowy samochodowy. Jeśli wałkiem, to musisz znaleźć lakier, który szybko nie zasycha, ale się rozlewa.

Skomentuj

nonameplum, Wkońcu udało mi się zrobić fotke z bliska która jako tako pokazuje powierzchnie :wink:

Ps. Ładnie wyszły Ci te paczki :wink:

Skomentuj

Ladny... eeee... Zegarek ładny To za nim już mniej... Ale powierzchnia naprawdę ładna...

nonameplum, wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Skomentuj

nonameplum, tak zrobię :) Ale jak patrzę na fornir, to możep o pokryciu lekko ściemnieje i starczy, także możen ie będę się pierniczyć z bejcowaniem :)

No i masz frezy pod KEPa. Aż taki dobry to ja nie jestem. Gratki :)

Aktualnie pracę stoją w tym miejscu. I szukam miejsca gdzie kleić fornir na Butapren (myślałem o swoim pokoju, ale chyba się na garaż przerzucę )

Powierzchnie się jeszcze nie błyszczą, bo jest położona na razie sama czarna baza. Klar przyjdzie jak mówiłem na wszystko. Poza tym myślałem, że będzie ciut prościej z fornirowaniem :(

Skomentuj

Camel-, czemuż te kolumny takie głębokie?? Nie lepiej było zrobić wyższe i mniej głębokie??

Nie, żeby mi się nie podobało, bo wygląda spoko, ale jakby były wyższe i węższe( mniej głębokie ) to by było ładniej.

Skomentuj

jakies takie niskie i strasznie glebokie

Skomentuj

80x20x35

i tak mam przegrode i tak. A chciałem wysokie i głębokie. A że 80cm wyszło mi troche inaczej jak sobie wyobrażałem :lol: Poza tym mam w planie jeszcze optyczne podwyższenie tych kolumn do prawie 90cm. Powinny dawać radę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X