Też chciałem ścinać, ale skapnąłem się, że mam wkręty :P Widzę, że Ty się jeszcze nie skapnąłeś No chyba, ż tak minimalnie, co by o wkręty nie zachaczyło :)
Do krzycho najpierw rozrysowalem sobie jak gdn ma najsc na wysotonowkie pozniej wycielem otwor i podfrezowalem a na koncu wrzucilem wysokotonowke i uzylem wyzynarki i wyciolem.
Do cudny tak jak mowisz chyba zaokragle te scianki a co do wkretowto nie ma szans zeby o nie zachaczyc :) gleboko je wkrecilem
Kurcze, ale wpadka. Tak mi jakoś dźwięk się nie podobał. Wysokie tony były okey w oby dwóch kolumnach, ale wokal bardziej wyraźny był w prawej, brak basu tłumaczyłem sobie niewygrzaniem głośników. Poza tym prawa strona jakby głośniej grała. Kombinowałem ciągle, że może coś ze wzmacniaczem nie tak, jakiś uszkodzony albo co. No i patrze, a tu... kable do wzmacniacza podłączone są w przeciw fazie.
Taki banał, człowiek się starał, a i tak błąd popełnił.
Przynajmniej jakiś dowód że głuchy jak pień nie jestem :lol:
jamess8
Jak to się sprawuje w niskich rejestrach po tej zmianie kabelków?? :)
Zaczynam myśleć nad HX2 akustyka i strasznie mało poetyckich opisów na forum o ich brzmieniu.... Zastanawia mnie czyu szybkie są "że tak powiem" .... Bo moje kepy z basem nie kuleją ale za to wykopu im triche brakuje.... A nie chciałbym sie na mooke wsadzić przy nowym projekcie....
MormoN, jakbym mial zainwestowac tyle kasy w cos czego nie slyszalem to bym wolal wydac te 100zl na przejazdzke po polsce i je posluchac u kogos kto je ma... lub do jakiegos salonu
Pawel S., popieram szczególnie, że HDS 180 Ex nie raz był porównywany z KEP'em. Także żebyś się później MormoN nie zdziwił, że mniejszy KEP lepiej sobie radzi na basie niż HDS.
A tak poza tym to jest gdzieś Twoja konstrukcja z KEP'em umieszczona na forum ?
Konstrukcja z dwoma KEP'ami na kolumne czy po jednym ?
Coś więcej o brzmieniu...
A tak od siebie to nie wiem czy nie wolałbym już zdecydowanie wyżej podnieść poprzeczkę... Mając takie kolumny jak teraz i przechodząc na HX2 wydaje mi się, że nie byłbym w pełni zadowolony z poziomu który osiągnąłem. Oczywiście mówię tutaj czysto hipotetycznie, bo nie słyszałem HX2 jedynie konstrukcje na KEP'ie.
Oba są tej samej wielkości czyli kategoria 6,5" tyle że rozmiar 18 czy 16,5 jest liczony od krawędzi kosza a kep ma kosz "ścięty", hds exclusile ma "pełnowymiarowy, okrągły"...a membrama z tego samego przedziału.
Wygrzany Tonsil 13/40/2 bije na łeb basem niewygrzanego Hds 180. Ciągle jeszcze nie mam wykończonych kolumn także głośniki(HDSy) do tej pory długo nie grały. Mój brat powiedział że bardziej podoba mu się dźwięk z 2x13/40/2 + DX25TG na byle jakiej zwrotce.
Ale Ja oceniać będę dopiero jak wykończę te na Hds-ach. Na dzień dzisiejszy powiem że poza basem projekt na Hds-ie gra czyściej, ma czystą górę, lepszy wokal. Jednak gdyby zrobić zwrotnicę taką z prawdziwego zdarzenia do 2x13/40/2 + DX25TG to kto wie jak by wyglądało porównanie.
A gdyby tak jeszcze włożyć zamiast tego DX25, XT19 albo XT25... Ale spokojnie HDS 180 musi się wygrzać.
Co do wymiarów KEP'a i HDS'a to rzeczywiście chyba mała różnica jest w wielkości membran...
Parametry są po stronie KEP'a jeśli chodzi o bass... Większe wychylenie maksymalne i niższe fs po stronie monacora, chyba że mam złe parametry HDS'a to mnie poprawcie.
Co do wymiarów KEP'a i HDS'a to rzeczywiście chyba mała różnica jest w wielkości membran...
Powierzchnia czynna membramy kep-a to 127cm2 a hds-a 135cm2 czyli praktycznie jednakowo. Hds ma taką przeage że potrzebuje dużo mniejszej paczki-można budować monitorki jak np esa triton1, ale to pewnie kosztem zejścia na basie względem kep-a :wink:
Myślę że nie będę sie zabawiał w takie porównania. Chyba że mi sie gdzies u kogos trafi do odsłuchania. Aczkolwiek najlepiej porównywać w tych samych warunkach. Po dzisiejszych testach kepów na eksporcie u mojego brata stwierdziłem że musze raczej przebudować pokój a nie kolumny zmieniać.... :) W jego pokoju basik jest w każdym utworze... zawsze tam gdzie trzeba, U mnie to gra tak że jeden kawałek gra z basikiem a inne przykładowo sucho jak by o blache kijem walił.... Ogromne znaczenie ma tutaj pomieszczenie. Ajjj.... za dużo by tu opowiadać.
No widzisz... Dlatego tak jak mówię osobiście mając zestaw na KEP'ie, który od przyszłego tygodnia będzie u mnie grał w pokoju nie chwytałbym się za HX2, wydaje mi się, że to za mały skok ku lepszemu... Lepiej poczekać, dozbierać $ i zrobić coś konkretniejszego...
MormoN zamieściłeś na forum swoją konstrukcję ? Dalej nie wiem jaką masz wersję... Dwa KEP'y na kolumienkę czy jeden ? Litraż, strojenie itd... Opisz coś więcej, bo ciekawi mnie jak zaaplikowałeś KEP'a...
Teraz sam będę dopasowywał prawdopodobnie pod swoje ucho brzmienie... Mam dwie rurki br polinkowe 160 i 220 fi 68. Tą dłuższą skrócę prawdopodobnie do 19 cm, bo z WinISD wychodzi strojenie na poziomie 45 Hz. Skrzynkę zrobiłem na około 20 litrów (w zależności od br) już po odjęciu gabarytów głośnika i br.
Skomentuj