Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S., starego. Mówie o kocyku w bagażniku w sedanie. Mam Ci zrobić zdjęcie? Dywan w środku to co innego. Taki właśnie zamszyk - w kombi jest cały bagażnik w tym zamszyku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
      Mam Ci zrobić zdjęcie?
      najlepiej probke wyslij :P

Skomentuj

Pawel S., ta, już ide tne sobie bagaznik :P

Ale się dzisiaj wku)(&*%&. :mad: :mad: Nie trafilem z płatem forniru na tylnej ściance (całe szczęście) i z jednej strony mi zabrakło i musiałem go zrywać, wredne to takie. Ale potratkowalem to kawałkiem deski, zeskrobalem prawie wszystko, potem papier ścierny i wytarłem. Potem druga warstwa kleju i się ładnie rozpuściła leciutko poprzednia, fornirek pyk, i jakimś prawie prostym metalowym wałkiem ~3kg sobie pojeździłem i teraz położyłem obciążenie, tak z 50kg. Wieczorem będę już miał chyba jedną gotową kolumienkę :)

Skomentuj

toma085, ja bym pomalował na półmat

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
            Nie trafilem z płatem forniru na tylnej ściance (całe szczęście) i z jednej strony mi zabrakło i musiałem go zrywać,
            po cholere :?: :???: dobrze ze miales forniru w zapasie. ja tez taki blad zrobilem (za waski fornir) i poprostu dokleilem sobie pasek ;]
            ale to tez zalezy od forniru - nie na kazdym da sie to ladnie ukryc

Skomentuj

Nie trafilem z płatem forniru na tylnej ściance (całe szczęście) i z jednej strony mi zabrakło
              Dzisiaj jakiś pechowy dzień - mi się przydarzyło to samo ...

Nie miałem zamiaru zrywać ... zabrakło z 2,5mm na długości ok. 3cm więc dociąłem kawałeczek, przykleiłem zeszlifowałem i ani śladu nie ma

Poza tym i tak nie mam forniru na zapas.

Skomentuj

hehe znajdz dwie roznice:P

Skomentuj

Kurcze sam nie wiem co zrobić pół mat ,chmm rozejrzę się za tym zamszę albo alkantarą albo będę nad czymś innym myślał.

Skomentuj

dolphin123, dobre :mrgreen:

Skomentuj

jakis typ to wstawil na AS bo typ VoiceKraft chcial ludziom powiedziec jak tuningowac mozna kolumny, beka smiechu tam jest:P

Skomentuj

No niby mogłem, ale raz, że nie chciałem tracić czasu, a dwa, musiałbym i tak troche zmarnować forniru i się pobawić żeby trafić w rysunek. No i nie wiem czy byłby ślad czy nie, bo brakowało ze 3cm i to pod skosem :shock: Ale teraz myśle, że będzie już dobrze. Mam w końcu (znaczy miałem) 6m^2 forniru, właśnie na zapas takich niepowodzeń :) W końcu pierwsza styczność z fornirem :)

Skomentuj

dolphin123,
                          nie jakiś typ tylko ja... i mam nadzieję, że autor zdjęcia nie ma mi za złe ale nie mogłem się oprzeć?

Wracając do oklejania fornirem to mam taką małą zagwozdkę.. sklejam na klej moment i o ile nie ma problemu z małymi arkuszami to przy sklejaniu arkuszy wielkości 120x21 i 120x30 (złączonych taśmą malarską) z wąskich pasków (szer. 15cm) niestety wychodzą bąble ale to nic... w kilku miejscach rozszczepił się fornir pozostawiając paskudne szpary. Zbyt suchy fornir i źle się układa aż do tego stopnia, że naprężenia powodują jego pękanie? Używam okleiny dębowej. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić? Delikatnie spryskać okleinę czy jak?

Skomentuj

2 razy nakładaj henkel pierwsza wersja 60-70% henkela 30-40% rozpuszczalnika. Dobrze gruntuje i lekko zmacza fornir następnie 2 warstwa henkela juz samym klejem. Przy rozpuszczalniku lekko będzie Ci taśma puszczała wiec musisz pilnować.

Nie rozumiem jak można henkelem raz smarować, potem żale po 2 latach ze powietrze pod fornirem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
                              Zbyt suchy fornir i źle się układa aż do tego stopnia, że naprężenia powodują jego pękanie?
                              Ja tak mialem jak kleilem normalnym wikolem na docisk dlugi... fornir nasiakal woda a jak schnol to zaczyna pekac. Uzywam patex express (momentu nie dorwalem a ten jest popularny) i dajesz duzy nacisk na parenascie minut i trzyma bez bąbli.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                2 razy nakładaj henkel pierwsza wersja 60-70% henkela 30-40% rozpuszczalnika. Dobrze gruntuje i lekko zmacza fornir następnie 2 warstwa henkela juz samym klejem
                                robie tak samo i niema prawa niewyjsc
                                Przy rozpuszczalniku lekko będzie Ci taśma puszczała wiec musisz pilnować.
                                dlatego najlepiej uzywac papierowych tasm malarskich
                                Nie rozumiem jak można henkelem raz smarować, potem żale po 2 latach ze powietrze pod fornirem.
                                oj niewiem bo niemam tyle jeszcze kolumn klejonych momentem :P

Skomentuj

zeby nie bylo niesodzianek z fornirem warto go 'wysezonowac' przyzwyczaic do domowych warunkow...

Skomentuj

Jeżeli to do mnie to niezbyt miłe podejście.
                                    Pierwszy raz kładę fornir, nie jestem stolarzem więc mam prawo popełniać błędy i pytać co i jak? Pisząc, że zrobiły się paskudne szpary mam na myśli nie popękane miejsca o szer. do 1mm tylko takie co mają nawet i po 3-4mm a zrobiły się od naprężeń samego forniru. F. jest suchy jak wiór, więc może zbyt suchy bo słabo się układa?

Skomentuj

nie. on juz tak od dluzszego czasu sie czepia :P poprostu w tutorialach jest mowa o posmarowaniu obu czesci klejem a dopiero z doswiadczenia wychodza odpowiednie efekty... jak sie wlasnie najpierw zagruntuje a pozniej normalnie posmaruje

Skomentuj

Pawel S.,
                                        Dzięki.. oczywiście smaruję obie części żeby przez przypadek w jakimś miejscu nie zabrakło kleju ale wcześniejsze zagruntowanie faktycznie może pomóc w tym, że fornir zmięknie i zrobi się bardziej wiotki. THX

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                          nie. on juz tak od dluzszego czasu sie czepia :P )
                                          Ktoś dostanie w czapke:)

http://images41.fotosik.pl/7/39a1683648d6a0e4med.jpg

Jak to to, to nie nakładaj forniru "z góry" tylko z boku:) Od góry bardzo łatwo tak zrobić, takie naprężenia ze bank popęka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X