Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żeby nie było, że nakupowali Vifek TC a nic nie robią :grin:
    Ja w planach mam KD 5.1. Fronty już mam w 75% a w drodze fornir na central i efektowe.

Obecnie mam wysokiego na 2,2uF bo tylko to miałem w domu :) Jeśli ktoś może wspomóc mnie przy projekcie zwrotnicy 2x TC14SG49-08 + TC26SF05-06 będę wdzięczny bo to moja pierwsza konstrukcja w życiu. :roll:

Nawiązując do tematu:
    pod tym linkiem fotorelacja z budowy http://www.speedyshare.com/files/21490506/fronty.jpg

Skomentuj

widze ze kolega sapeli sie bawil :) wdzieczny material , choc paski juz mi sie jego znudzily, ale efekt jest, szczegolnie jak znajomi widza pierwszy raz :)
      czy troszke nie za wysokie?? byc moze to efekt perspektywy zdjecia...

Skomentuj

Do niskich nie należą... Wysokotonowiec na 85cm od ziemi, więc chyba perspektywa i proporcje powodują wrażenie "za wysokich" (16x27x107cm/22L). Do sapeli nie bylem przekonany bo kojarzy mi się z meblami z PRLu :smile: ale od czegoś trzeba zacząć.

Skomentuj

Też mam kolumny w mahoniu. Minęło już trochę czasu i przyciemniał kolor - widać po odkręceniu głośnika, ale chyba nawet lepiej to wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez hasan
            Do sapeli nie bylem przekonany bo kojarzy mi się z meblami z PRLu
            hehe, a to sie zgodze :) ja mialem podobne odczucie :)

Zamieszczone przez hasan
            wrażenie "za wysokich" (16x27x107cm/22L).
            to faktycznie, moje maja 105 cm i jakos to pasuje, mozliwe ze moje sa szersze (25cm) i dlatego to sie gubi poprostu :)

Zamieszczone przez jamess8
            Też mam kolumny w mahoniu. Minęło już trochę czasu i przyciemniał kolor - widać po odkręceniu głośnika, ale chyba nawet lepiej to wygląda.
            bo nie dales caponu, wtedy o wiele mniej ciemnieja, ale to zalezy kto co chce uzyskac :)

ogolnie fornir bardzo wdzieczny i prosty w obrobce, jak na pierwszy raz to wiele sie mozna nauczyc o fornirowaniu :)

Skomentuj

Nie na temat...
              Szkoda dolphin123 że mieszkasz tak daleko. Porównalibyśmy te karty z taką.
              A może ktoś z moich okolic ma kartę na PCM27xx lub PCM29xx ?
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

no to ja mam pomysł
                dolphin123, gdańsk
                taz, bochnia
                to tak żeby było sprawiedliwie ustawmy się u mnie w "stolycy"
                chętnie się przyłączę.
                Co wy na to? :wink:
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na przyszłorocznym AS nas przygarniesz lukaszu :razz:

Skomentuj

też tym fornirem robiłem kolumny, ładny jest ale jakoś mi już się znudził

Skomentuj

polowa dnia drugiego prac nad golfem mk3 cabrio
                      na koniec dnia byla juz polozona wstepna warstwa zywicy

Skomentuj

Pawel S., ty to chyba na wszystkich frontach działasz.
                        Pierwszy dzień ciepła i ty już w samochodzie działasz i to jeszcze w cabrio :wink:

ale muszę się zapytać tak jak już to jest u nas tradycją na forum:
                        czy za cenę dwóch wooferów nie lepiej było kupić jeden a porządny?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, drugi tydzien w wolnych dniach pomagam koledze UKA w pracy
                          to samochod klienta a szef naciaga ludzi na co sie tylko da :P i robi to dobrze :twisted:

po kilku przepracowanych dniach w takim miejscu powiem jedno - OMIJAJCIE Z DALEKA "PROFESJONALNE" ZAKLADY CA :!:

kazdy amatro ktory juz kilka instalacji polozyl zrobi to lepiej lub tak samo :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            OMIJAJCIE Z DALEKA "PROFESJONALNE" ZAKLADY CA :!:
                            tu w pełni się z tobą zgadzam
                            a tu jest przykład
                            http://www.gnd-audio.waw.pl/
                            obejrzyjcie sobie instalacje i wygłuszenia tej firmy :evil:
                            przecież to jest tragedia, każdy co ma trochę pojęcia zauważy
                            są tylko dwie firmy u mnie którym oddał bym auto ze spokojem o efekt
                            reklamować :?:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i w końcu skończyłem odnawianie Tonsil Scherzo 120.
                              Musiałem wyciąć kawałek tylnej ścianki bo był bardzo niechlujnie wstawiony. Po wstawieniu kawałka płyty tył jest niemalże idealnie równy. Oczywiście wstawiłem br (bo wcześniej nie było, a powinien być) i nowe terminale z stx'a:

A tak wyglądają gotowe kolumny. Niestety jedna kolumna ma pogniecione kopułki przeciwpyłkowe. Trudno dostać identyczne:

Koszt "poprawek" i nowych elementów to ok. 100zł. Kolumny kupiłem również za 100zł. Myślę, że za 200zł trudno dostać kolumny 3way na porządnej zwrotnicy i w takim stanie :smile:

Skomentuj

bart210, udało ci się z tymi kolumnami za grosze je kupiłeś
                                w ogóle miło popatrzeć stan bardzo ładny, aż ci zazdroszczę

Skomentuj

Najważniejszy był stan głośników. Jakby zawieszenia były zniszczone to bym ich nie brał. Okazało się, że górne zawieszenia są w stanie idealnym i na pewno wytrzymają jeszcze ładnych parę lat.

Skomentuj

fakt sam się zdziwiłem że się jeszcze trzymają, pianka wymięka po 10 latach

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                      pianka wymięka po 10 latach
                                      jak masz wilgotne nie ogrzewane mieszkanie to tak ;]
                                      jak masz dobre warunki to sporo dluzej :P

Skomentuj

Oto efekt mojego wczorajszego dłubania:

Blacha ma 3,5mm grubości, nierdzewna, twarde cholerstwo (wiertła i tarcze potwierdzają :/), wymiar taki, bo taki kawałek tylko znalazłem w garażu. Radiator 190 na 100 na 50mm. z tyłu to wygląda tak:

Końcówka będzie przykręcona na mosfetach, do niej od spodu na słupkach dystansowych bedzie dokręcony przedwzmacniacz; całość jeszcze w jakiś sposób będzie trzeba zastabilizować na panelu, ale to nie problem. Transformatory i zasilacz pójdą weg do obudowy.
                                        Blacha jeszcze nie była polerowana, ale zastanawiam się czy jej aby nie pomalować na czarno, choć wtedy radiator będzie dziwnie na takim tle wyglądał (bo malować go nie będę).

Ehh, przydałby się normalny aparat cyfrowy, a nie super mega 3,2Mpixeli w komórce :/

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                          fakt sam się zdziwiłem że się jeszcze trzymają, pianka wymięka po 10 latach
                                          Mam kolumny Tonsila, które mają już 24lata. Nigdy nie były naprawiane. Wszystkie zawieszenia idealne. Nic nie sparciało. Eksploatowane regularnie. Zawieszenie piankowe jest najlepsze jeżeli chodzi o własności akustyczne, a nie jak dzisiejsze gumiaki :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X