maxdila, dzięki, rzuciłem okiem na tamten układ. W moich założeniach jest podobna funkcjonalność ale nie identyczna. Nie dałem np RTC gdyż uznałem to za zbędny bajer, może dołoże w większej płytce ale na pewno nie na osobnym układzie PFC. Ma to sens jak się dołoży baterię back-upową ale nie gdy jest zasilane z sieci. Jak ma zegar ginać po zaniku zasilania to lepiej go zrobić na kwarcu zegarkowym i jednym z timerów ATmegi, koszt jest tylko kwarcu .
U mnie jest za to większe pole manewru w sterowaniu peryferiami jak zasilanie modułów elektroniki, zasilanie wzmacniacza, jakiś wentylatorek / soft-start czy też opóźnione załączanie kolumn na wyjście wzmaka.
Tam gość postawił na symetryzacje kanałów i rozbudowany selektor. U mnie nie ma symetryzacji, selektor jest minimalistyczny. Mogłem dołożyć niekończący sie rządek przekaźników ale po co? Uznałęm, że 3 źródłą sygnału to w sumie optimum, przynajmniej jak dla mnie:jedno komp, drugie CD trzecie wbudowany DAC który i tak będzie miał przynajmniej dwa wejścia sydnału SPDIF.
Za to przeniosłem punkt ciężkości układu na koncepcje zasilania i dopracowanie PCB. Przejście na SMD i oblanie masą na prawde dużo daje.
Widać, że koncepcja budowy tamtego układu jest zupełnie inna od mojej . Na razie największą biede bede miał z dorwaniem pilota na RC5 bo sprzęt w domu akurat mam sony a to działa na kodowaniu SIRC. Chyba będzie trzeba kupić jakiegoś uniwersalnego pilota. Docelowo będzie pilot własnej konstrukcji więc można zrobić własne kodowanie. Na początek i tak wszystko będe obsługiwał przez port USB bo prościej i wygodniej jest napisać prodokół i aplikację PC z paroma buttonami :).
Zresztą jak się uporam to opis konstrukcji umieszczę bo tutaj szkoda pisać wywodów nt układu do którego dopiero mi płytki robią
Myślę, że tak. Od czasu do czasu trzeba coś zrobić dla forum :wink:
Akurat układ jest dla ludzi bardziej obytych z lutownicą bo niemalże całość jest SMD a przewlekane układy sprowadzone są do minimum, więc ci co się nie boja lutowania to zrobią to sami i wgrają program. A ci co mają "drewnianą" rękę będą mogli zamówić u mnie gotowca :).
Jeżeli wszystko zadziała zgodnie z planem to do proca ładować będe bootloader a dzięki portowi USB będzie można wgrywać w prosty sposób uaktualnienia softu. Ci co będą montować sami to i tak musza mieć programator jakis a ci co wezmą gotowca to nie zostaną pozbawieni możliwości aktualizacji oprogramowania.
Soft jak soft im bardziej rozbudowany tym więcej ma bugów i wiele może wyjść dopiero po dłuższych testach.
W przypadku układu PGA problemem jest jego cena bo najtańśza wersja w TME kosztuje ok 30zł netto i jakoś nie widać światełka w tunelu bo farnell czy inni masowi dostawcy maja ceny nawet wyższe niż drogie TME. Pozostaje jedynie allegro chociaż tam też źródełko usłchło, masowe zamówienie z TI co można załatwić lub polowanie na próbki któych od nas nie wysyłają chyba nadal .
Ja mam to szczęscie, że sie zaopatrzyłem kiedyś w 2 szt i chyba obie tej lepszej wersji któa kosztuje 8 dych teraz a wtedy kupiłem za kilkanaście zł na allego
Jako, że fornirowanie się zbliża i nastawiam się na woskowanie (jeszcze nie woskowałem i ciekawość mnie pożera) przebieram w kolorach wosku.
Ostatni po prawej to z ciekawości i na prośbę przyjaciela (też go ciekawość zżerała), więc nie jest obiektem zainteresowania z mojej strony.
Dumam nad tymi trzema od lewej licząc. Sugestie mile widziane.
Wstępne odsłuchy suba na MDS08. Strojenie na razie nisko bo na 33Hz. Tunel BR nie jest wklejony ale spasowany na uszczelkę. Panel ma aktywną korekcję ch-ki więc próbuję to wykorzystać :). W odwodzie czeka drugi BR na 38Hz. Obudowę czekają jeszcze ścięcia i cokół pod kolce oraz prawdopodobnie maskownica przeciwko dzieciom :)
Widzę Yoshi_80 że wziąłeś się za filtr sieciowy na poważnie ważne że profesjonalnie. Ja tam idę inną drogą i mam odwrotny problem jak nie wypuścić zakłóceń z układu :)
Ja też się nie lenie :) DAC nabiera powoli kształtu.
Ale na razie postanowiłem powalczyć projektem odkładanym już od jakiegoś czasu, wszystko inne będzie musiało poczekać :)
1...1.5KW :twisted: pełny mostek specjalnie do zastosowań audio.
(quasi rezonansowa, Phase-shift, Zero-voltage switching z aktywnym układem PFC)
ps. widzę ze śrubki mocujące tda maja styk z metalowa cześcia a w końcu tda nie jest w wersji izolowanej...
sam ostatnio zrobiłem ten wzmacniacz ale odpalić mi się nie udało - jak ktoś pamięta płytki od damiani - czyli szajs i to pewnie tego wina a nie mam teraz czasu by do tego dojść
No i w końcu przyszło :). 90zł lżejszy ale uśmiech na twarzy audiomaniaka bezcenny :mrgreen: :mrgreen:
Trochę części brak ale może sie coś wyskrobie na tyle, żeby chociaż proca uruchomić :)
Płytki zacne... koszta były by mniejsze pewnie jak byś zmówił kilka sztuk... na pewno by się rozeszły.
Jaki masz stosunek do tego projektu. Na pewno będzie zainteresowanie przedwzmacniaczem i nie jedna osoba by sobie go do np. uniampa włożyła. Swoje prawa możesz zachować w programie procesora który analogicznie do projektu msfalcona można zabezpieczyć przed kopiowaniem... będziesz miał kontrolę nad "rozchodzeniem" się projektu.
PS. napisz spis częsci może coś mam na stanie w ponad normalnych ilosciach :]
na pewno mam miniaturowe przekaźniki bistabilne nec
Sama wytrawiła, sama powierciła, sama polutowała, sama będzie uruchamiać
Jestem pod wrażeniem :!: Już myślałem, że tylko moja Żona jest diyowcem, a tu taka niespodzianka :lol: Chyba trzeba będzie zrobić na to konto jakiegoś browca... co Ty na to LuSzTi ?
Yoshi widzę fuszerę na Twoich PCB... gdzie jest wielki znak Y ? :twisted:
maxdila, nie chciałem od razu wchodzić w większe ilości bo zmuszony byłbym wtedy do szybkiej realizacji projektu. Zaprojektowanie płytki i zlutowanie to dopiero połowa roboty a druga to pisanie programu a to trwa. Można zrobić na szybkiego w jeden dzień aby działało ale nie na tym rzecz polega. Trzeba przysiaść parę dłuższych wieczorów i zrobić coś co ma ręce i nogi.
Paru osobom proponowałem płytki ale nikt nie był zainteresowany, każdy jest zawalony robotą więc zamówiłem 1 egzemplaż tylko dla siebie. Wersje prototypowe mają to do siebie, że niestety zawsze znajdą się na nich błędy.
Jak projekt będzie zamknięty to nie będzie problemu z zamówieniem na większe ilości.
Przekaźniki niestety zastosowałem typowe monostabilne. Dla bistabilnych należałoby wprowadzić rewizję płytki i dodać jedną linie sterującą. Jest to oczywiście wykonalne ale wiąże się z przebudową obu płytek. Niestety od razu nie pomyślałem o tych przekaźnikach i wybrałem takie jakie są.
Quester, wielkie Y będzie w wersji "produkcyjnej" :lol: . Swoją drogą w jednym miejscu jest fuszera, jak zwykle warstwa opisowa nieco naszła na parę elementów smd, musiał zdrapać nozykiem farbę :mrgreen:
PS. maja listwa zasilająca nabiera kształtów, filtr dostał juz wstępny projekt PCB, nawet wytrawiłem na próbe płytke, blacha na obudowę pocięta na gilotynce i dzisiaj sie może wyfrezuje otwory pod gniazda sieciowe. Zostanąo twory na włącznik i bezpieczniki, motażowe i można będzie zaczać składać bestie :mrgreen:
Jestem pod wrażeniem :!: Już myślałem, że tylko moja Żona jest diyowcem, a tu taka niespodzianka :lol: Chyba trzeba będzie zrobić na to konto jakiegoś browca... co Ty na to LuSzTi ?
No na to piwko to już z rok się umawiamy :) A zawsze jak się widzimy to się dobrze gada o DIYowym światku...chyba najwyższa pora obgadać tematy przy piwku, ale to niestety dopiero po mojej obronie...a mam co bronić :P
- obsługa pilota zgodnego ze standardem RC5
- możliwość wyboru trybu pracy bez przedwzmacniacza lampowego lub z przedwzmacniaczem (z opóźnionym wyłączeniem zasilania lamp w przypadku ich nie używania)
- selektor sześciu wejść na przekaźnikach
- możliwość wybrania czy dane wejście ma być włączane wraz z torem lampowym
- cyfrowa regulacja głośności na specjalizowanym układzie Burr Brown PGA2310
- stopniowe zwiększanie głośności zaraz po uruchomieniu- stopniowe ściszanie przed wyłączeniem
- szybkie wyciszanie przy przełączaniu źródeł
- ustalenie maksymalnej głośności startowej
- funkcja MUTE
- regulacja głośności, wybór wejścia oraz obsługa menu za pomocą dwóch impulsatorów inkrementalnych
- wyświetlacz alfanumeryczny LCD 2x16 do wizualizacji ustawień menu
- wizualizacja numeru wejścia oraz poziomu głośności za pomocą lamp NIXIE
- osobne zasilacze dla sekcji: cyfrowej, analogowej niskonapięciowej, lampowej
- włączanie/wyłączanie dwóch urządzeń zasilanych z sieci, możliwośćwłączenia/wyłączania każdego z nich niezależnie
- bezwzględne włączanie/wyłączanie zasilania końcówki mocy
- zegar czasu rzeczywistego z bateryjnym podtrzymywaniem zasilania po zaniku prądu,
- funkcja SLEEP (wyłączenie po określonym czasie)
- funkcja budzenia (włączenie o określonej godzinie)
Póki co prototyp, obudowa sklecona na szybko żeby nie łączyć wszystkiego na pająka. W dolnej części Uniamp
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj