Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzieliście taki wynalazek? :lol:

Ciekawe jakie jest Vas takiego głośnika?

Skomentuj

Nie dostrzegam w tym głośniku nic dziwnego, no chyba że coś kiepsko ze wzrokiem u mnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
        Widzieliście taki wynalazek? :lol:
        ALEeeee kopułka...a raczej kopuła!

Skomentuj

LightSound, UKA kiedys mial cos takiego ale mniejszy
          Zamieszczone przez Shiver
          Nie dostrzegam w tym głośniku nic dziwnego, no chyba że coś kiepsko ze wzrokiem u mnie
          Shiver, jedyna "dziwnosc" tego glosnika to odwrocona membrana wglebieniem w druga strone :P
          jak dla mnie glupi bajer

Skomentuj

przewymiarowana kopułka wysokotonowa

Skomentuj

scythe1123, przeciwpylowa :mrgreen:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

LightSound, jaki Xmax?... Ile... centymetrów?

No i przytuliły się Braun i Tesla z supertweeterem. Podchodziłem do tematu z lekką dozą sceptycyzmu bo z różnych doświadczeń wiem, że to co się dzieje w ekstremalnej górze pasma jest dla mnie "średnio słyszalne" - w samym ARO, który spadek ukazuje od 12kHz jakoś nie brakowało mi dźwięku talerzy, ale.... Po podłączeniu supertweetera i wykonaniu kilku prób z cięciem zmieniło się moje podejście i stwierdzam, że jest... inaczej. Chyba nawet lepiej W bezpośrednim odsłuchu tych dwóch zestawień głośników stwierdzam, że sam ARO gra jakby był czymś stłamszony, choć przetwarzanie przez niego średniego zakresu trafia do mnie idealnie. Jednak trzeba przyznać, że to, co jest powyżej 12kHz dodaje "smaczków" (smaczki - podoba mi się ostatnio to słowo).

Oto pomiary:

Skomentuj

Ok, myślałem że zastane bardziej konstruktywne wypowiedzi

To jest basowiec 30cm, ma odwróconą membranę, tak jak Pawel S. napisał.

Cewka wraz z karakasem jest przymocowana za pomocą długiego tunelu do membrany.

Zastanawiam się jak w takim wypadku wygląda Vas głośnika, a także jego użycie. Wydaje mi się, ze w takim głośniku bardziej będzie promieniować tylnia czesc membrany niż przednia :) Myślę że w closed by się nie sprawdził zupełnie, jutro go przetestuje, i może odpale jiga zeby go pomierzyć, z ciekawości, bo jestem ciekaw jego parametrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                    Wydaje mi się, ze w takim głośniku bardziej będzie promieniować tylnia czesc membrany niż przednia :) Myślę że w closed by się nie sprawdził zupełnie...
                    Obie strony zawsze promieniują taką samą ilość energii. Vas? Vas jest zależna od podatności zawieszeń głośnika. Im bardziej elastyczne zawieszenie, tym Vas wyższe.

Pozdrawiam

Skomentuj

I nie tylnia tylko tylna.
                      A co to za roznica ktora strona membrany? Jak odwrocisz glosnik masz tył z przodu i odwrotnie wiec nie wiem w czym jest problem...

Skomentuj

LightSound, Wgnieć tą kopułkę.... :twisted: (żart)
                        Zamieszczone przez pegelmesser
                        I nie tylnia tylko tylna.
                        i nawet w dodatku nie tylna tylko dolna, chyba ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                          LightSound, jaki Xmax?... Ile... centymetrów?
                          Właśnie chodzi o to, ze to jest OEM i zero parametrów do niego. Jeszcze go nie słyszałem nawet :)

Zamieszczone przez Polusek
                          Obie strony zawsze promieniują taką samą ilość energii.
                          tu się zgodzę chodzi mi o coś innego, ale nie wiem jak to nazwać, rozwinę to niżej.

Zamieszczone przez Polusek
                          Vas jest zależna od podatności zawieszeń głośnika.
                          I tutaj celowo pominąłeś iż, także od powierzchni membrany.

Oczywiście, im bardziej "basowy" głośnik, tym większe Vas. Np. Midy Beymy np. 12mi100 ma ok 60L Vas podczas gdy sławny basowy 12BR/70 ma już ok 150L. Np, także mimo iż basowy, ale na twardym zawieszeniu 12LX60 ma już ok 60L.

Głośnik który posiadam, jest w stanie poruszyć większą ilość powietrza tylną częścią membrany niż przednią - w przeciwieństwie do standardowego głośnika. Więc sądzę iż będzie potrzebował większego portu BR niż normalna 12'.

to tak jak z parasolką - spróbujcie sobie poruszyć ją w góre - jest w miarę łatwo, a w dół, już trudniej, bo napotykamy opór powietrza. W tym wypadku jest identycznie

Głośnik sprawdził by się albo w BR, albo w BP 4th tyle że z wentylowaną komorą tylną.

I tak też postaram się go przetestować, i czuje że będzie to coś nowego jeżeli chodzi o moje doświadczenia :)

W tym wypadku

Skomentuj

Tymczasowe efekty zabawy z ostatnich dwóch dni...

Brakuje tyko frontu :???:

Skomentuj

Widzę że naprawiłeś ten wzmacniacz do suba :) A jak z tamtym filtrem od tego zestawu w końcu wyszło?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                Widzę że naprawiłeś ten wzmacniacz do suba
                                Yeaaa...
                                Zamieszczone przez melisław
                                A jak z tamtym filtrem od tego zestawu w końcu wyszło?
                                Wyszło tak że dioda led tyci tyci się żarzyła, ale działał :???: Wywaliłem go bo mia tylko regulację vol. i podbicie a fitr dp zbyt "wysoko" filtrował... (będę starał się zrobić nowy - regulowany...)

Skomentuj

transport na cd-pro2

http://www.youtube.com/watch?v=6keZfaztnB0

Skomentuj

Panowie,przyszedł fornir który zamówiłem z MIRO http://miro.gdan.pl/okleiny/index.ph...a-modyfikowana

Pierwszy raz zamówiłem fornir modyfikowany i mam pytanie: do czego służy ten przyklejony papier do forniru? to jest tylko takie zabezpieczenie żeby się w transporcie nie rozlazł? mam go odkleić przed położeniem? czy ta powierzchnia na której jest ten papier to jest front forniru i najpierw go przyklejamy a potem zrywamy papier?

Skomentuj

Papier? Chodzi o flizelinę? Nie odklejasz, zostawiasz. Ten fornir jest bardzo cienki i delikatny i flizelina spełnia tut właściwie rolę podobną do osnowy w papie dachowej
                                      Zabezpiecza przed uszkodzeniem i nadaje elastyczności. Nie odklejasz jej - chyba nawet nie da się jej odkleić...

Skomentuj

marian flizelina jest po to aby Ci sie nie rozchodzil fornir. Zostawiasz i jej nie ruszasz.

Skomentuj

Czyli klej nakładam na tą flizelinę?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X