Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
LightSound, jaki Xmax?... Ile... centymetrów?
No i przytuliły się Braun i Tesla z supertweeterem. Podchodziłem do tematu z lekką dozą sceptycyzmu bo z różnych doświadczeń wiem, że to co się dzieje w ekstremalnej górze pasma jest dla mnie "średnio słyszalne" - w samym ARO, który spadek ukazuje od 12kHz jakoś nie brakowało mi dźwięku talerzy, ale.... Po podłączeniu supertweetera i wykonaniu kilku prób z cięciem zmieniło się moje podejście i stwierdzam, że jest... inaczej. Chyba nawet lepiejW bezpośrednim odsłuchu tych dwóch zestawień głośników stwierdzam, że sam ARO gra jakby był czymś stłamszony, choć przetwarzanie przez niego średniego zakresu trafia do mnie idealnie. Jednak trzeba przyznać, że to, co jest powyżej 12kHz dodaje "smaczków" (smaczki - podoba mi się ostatnio to słowo).
Oto pomiary:
Skomentuj
-
Ok, myślałem że zastane bardziej konstruktywne wypowiedzi
To jest basowiec 30cm, ma odwróconą membranę, tak jak Pawel S. napisał.
Cewka wraz z karakasem jest przymocowana za pomocą długiego tunelu do membrany.
Zastanawiam się jak w takim wypadku wygląda Vas głośnika, a także jego użycie. Wydaje mi się, ze w takim głośniku bardziej będzie promieniować tylnia czesc membrany niż przednia :) Myślę że w closed by się nie sprawdził zupełnie, jutro go przetestuje, i może odpale jiga zeby go pomierzyć, z ciekawości, bo jestem ciekaw jego parametrów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSoundWydaje mi się, ze w takim głośniku bardziej będzie promieniować tylnia czesc membrany niż przednia :) Myślę że w closed by się nie sprawdził zupełnie...
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylLightSound, jaki Xmax?... Ile... centymetrów?
Zamieszczone przez PolusekObie strony zawsze promieniują taką samą ilość energii.chodzi mi o coś innego, ale nie wiem jak to nazwać, rozwinę to niżej.
Zamieszczone przez PolusekVas jest zależna od podatności zawieszeń głośnika.
Oczywiście, im bardziej "basowy" głośnik, tym większe Vas. Np. Midy Beymy np. 12mi100 ma ok 60L Vas podczas gdy sławny basowy 12BR/70 ma już ok 150L. Np, także mimo iż basowy, ale na twardym zawieszeniu 12LX60 ma już ok 60L.
Głośnik który posiadam, jest w stanie poruszyć większą ilość powietrza tylną częścią membrany niż przednią - w przeciwieństwie do standardowego głośnika. Więc sądzę iż będzie potrzebował większego portu BR niż normalna 12'.
to tak jak z parasolką - spróbujcie sobie poruszyć ją w góre - jest w miarę łatwo, a w dół, już trudniej, bo napotykamy opór powietrza. W tym wypadku jest identycznie
Głośnik sprawdził by się albo w BR, albo w BP 4th tyle że z wentylowaną komorą tylną.
I tak też postaram się go przetestować, i czuje że będzie to coś nowego jeżeli chodzi o moje doświadczenia :)
W tym wypadku
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melisławWidzę że naprawiłeś ten wzmacniacz do suba
Zamieszczone przez melisławA jak z tamtym filtrem od tego zestawu w końcu wyszło?
Skomentuj
-
Panowie,przyszedł fornir który zamówiłem z MIRO http://miro.gdan.pl/okleiny/index.ph...a-modyfikowana
Pierwszy raz zamówiłem fornir modyfikowany i mam pytanie: do czego służy ten przyklejony papier do forniru? to jest tylko takie zabezpieczenie żeby się w transporcie nie rozlazł? mam go odkleić przed położeniem? czy ta powierzchnia na której jest ten papier to jest front forniru i najpierw go przyklejamy a potem zrywamy papier?
Skomentuj
Skomentuj