Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PM, z moich szybkich obliczeń wynika, że: dla dystansu do sufitu 1,7m i odległości pomiarowej 1m różnica drogi dla fali bezpośredniej i "sufitowej" to właśnie jakieś 2,5m (7ms). Zresztą widać na odpowiedzi impulsowej, że nie pojawia się prędzej nic innego. Mam także podobne obserwacje jak Yoshi_80 - skrócenie bramki wygładzi wykres ale w sposób podobny do filtrowania numerycznego, a o przebiegu fazy zadecyduje i tak punkt początkowy. Przeczytałem twoją wypowiedz w poście o projektowaniu fazy i moja metodologia pomiaru jest zgodna z tym co piszesz. Zawsze pierwszy marker mam nieruchomy, dodatkowo w tym projekcie odpowiedzi impulsowe docierają w niemal identycznym czasie. Niestety nie mam zgodności fazy w tym przypadku. Co prawda nie korzystałem z minimal phase, spróbuję obrobić pomiary ponownie i zobaczę czy coś to zmienia Z jakiegoś powodu w Arcie zmiana początku bramki o 1S bardzo przesuwa fazę, czy parametr zero time zawsze masz na 0?

tomq88, przy najbliższej okazji wykonam pomiary także holm'em, wczoraj zabrakło już czasu.

Skomentuj

Yoshi, z uwagi na to, ze pomiary robie tylko w Arta, to jedynie na podstawie tego programu moge cos powiedziec. Zauwazylem, ze ten program jest dosc "upierdliwy" i trzeba w nim dzialac precyzyjnie aby pomiary mialy duza wiarygodnosc. Po pomiarze cz. kolegi 20Hz widze, ze pomimo juz sporego wygladzania, charakterystyka ma spore nierownosci. Jest tak jak piszesz, mozna zalozyc dluga bramke i pomiar wygladzic, ale wg mnie traci sie zbyt wiele informacji oraz pomiar jest falszywy. Jedyna korzysc jaka z tego jest, to to ze mozna sprawdzic w ten sposob jaki balans tonalny ma mierzony zestaw. Nie wiem jak jest w innych programach ale w Arta jesli bramka nie jest precyzyjnie dobrana, to zafalowania pojawiaja sie momentalnie i wplywaja na caly zakres czestotliwosci. Potem trzeba to wygladzac, co troche niebardzo mi sie widzi.
      Jesli wykonuje pomiary do zwrotnicy, to spokojnie moge je zrobic z bramka nawet 2.8ms, a i tak uzyskuje wszystkie informacje jakie sa mi potrzebne, lacznie z baffle step. Dodatkowo pomiar bez wygladzania jest niezaklucony i rowny jak trzeba. Obralem taka metode dzialanie i u mnie sprawdza.

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
      Niestety nie mam zgodności fazy w tym przypadku. Co prawda nie korzystałem z minimal phase, spróbuję obrobić pomiary ponownie i zobaczę czy coś to zmienia Z jakiegoś powodu w Arcie zmiana początku bramki o 1S bardzo przesuwa fazę, czy parametr zero time zawsze masz na 0?
      Ja dzialam zgodnie ze szkola "mistrzow", a tam minimal phase to podstawa. Polecam ksiazke o pomiarach glosnikow Josepha D'Appolito. Jak ktos ma lepsza literature to chetnie poczytam :)

Skomentuj

Kurde, nie wiem czym masz problem w Arta. To jest proste,
        Dzięki za wyczerpujący opis w temacie o fazach:)

Zauwazylem, ze ten program jest dosc "upierdliwy" i trzeba w nim dzialac precyzyjnie aby pomiary mialy duza wiarygodnosc.
        Jest. Ale to dlatego, że jest bardziej rozbudowny od Holma.

20Hz, wrzuc wykresy z charakterystykami czastkowymi i z przeciwna polaryzacja (obojetnie z jakiego programu).

Skomentuj

W oczekiwaniu na lakier i fornir z polski wziąłęm się za suba z "resztek" i oczywiście, że musiał się jeszcze skończyć klej...

Skomentuj

co takie male? :/

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              W oczekiwaniu na lakier i fornir z polski wziąłęm się za suba z "resztek" i oczywiście, że musiał się jeszcze skończyć klej...
              15 czy 18 cali? :P

Skomentuj

18 JBL/ przy okazji zużyję stary materac z pianki w piramidki który mi zajmuje sporo miejsca w piwnicy i elementy z szafy sąsiada. Szkoda tylko ze wiórowka, ale przynajmniej mam drewna za darmo :lol:.

Skomentuj

Fajno, jaki model konkretnie?

Skomentuj

JBL 2042H z tego: http://www.jblpro.com/catalog/genera...x?PId=70&MId=1 ponad rok leży mi na szafie więc coś trzeba z nim zrobić.

Skomentuj

Mamy w robocie w instalacji kina cyfrowego suba właśnie jbl ale dwóch garach. Zawodowe brzmienie i potęga, będzie pan zadowolony

Skomentuj

hehehe... jaki tam pan...:lol: ja się czuję wiecznie osiemnastolatkiem....

Skomentuj

taki tekst do klienta

Skomentuj

Mój zestaw w dobie kryzysu:

Ciężko w Koninie o MDF dlatego boki z wiórówki. Dodatkowo cała bryła była oklejana HDF-em. Z oszczędności malowanie i lakierowanie wałkiem. Widoczny efekt "skórki pomarańczy".

Olejowanie:

Fornir to jesion oliwkowy.

Skomentuj

reanimowania gruchota dzien kolejny

zostal tylko tuning oswietlenia i mozna montowac

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta

symasym, wnętrzności pokażę jak całość będzie skończona( szlifowanie, malowanie) wzmacniacz wielkości kartki A4, waga prawie 6kg. W srodku unizab i softstart ale to za jakies 2 tyg wrzuce.

kontynuacja tego wątku.
                                Projekt praktycznie ukończony, gdy podłącze zab termiczne będzie w 100%.
                                Nic specjalnego, symek jakich pełno na tym forum, byłem ciekaw jego brzmienia które zapłaciło za trud jaki włożyłem w budowę tego wzmacniacza. Jestem mega usatysfakcjonowany tym projektem i nabrałem ochoty na kontynuacje zabawy w DIY.
                                W małym skrócie, radiatory ścięte pod skosem, blacha z alu malowana proszkowo, front alu 28x8x1cm, wymiary całosci to format mniej więcej A4. W środu musiałem znaleźć miejsce na unizab, trafo toroidalne, soft start i końcówki mocy, jakoś się udało ale się nieźle nagimnastykowałem. O to fotki:

Dodam tylko że prócz malowania i ciecia blach wszystko robione chałupniczo. Koszta rozłożyły się w czasie ale po krótce to radiatory 60zł, koncóki symasym 70zł(odkupione), blacha kolce śrubki, złącza~120zł, trafo odkupione za 60zł, drobnica na płytki zasilacza i unizab jakieś 90zł razem około 400zł no może 420zł, myślę ze to ułamek ceny jaki trzeba dać za nową końcówkę mocy która brzmi równie dobrze.
                                W planach mam przedwzmacniacz pasywno-aktywny z selektorem wejsc na płytkach od dolphin123 oczywiście nie odbiegający stylem a także narodziła mi się myśl sklonowania NAIM nap140 do porównania.
                                Dziękuje za pomoc przy uruchamianiu. Pozdrawiam.

Skomentuj

Rozumiem, że to sama czysta końcówka mocy, nawet bez potencjometru? Jak regulujesz głośność, skoro nie masz jeszcze przedwzmacniacza?

Opisz jak ściąłeś radiatory (chałupniczym sposobem) proszę.

Ogólnie bardzo mi się podoba, nie mam żadnych zastrzeżeń. Wpada w mój gust. Jedno małe zastrzeżenie znalazłem: radiatory wystają troszkę nad front aaale to taki mały minusik pewnie niezauważalny. Super.

Skomentuj

znaczy kupiłem takie radiatory, nawet były czarne i nawiercone oraz nagwintowane, wystają o 2mm ponad ale nie mogłem tego przeskoczyć, tak musi byc. Link do aukcji http://allegro.pl/radiator-pr165-76-...810233246.html na początku nie zwróciłem uwagi że jest "krzywy" i lekko sie zdołowałem, potem musiałem obrócić to w atut hehehe

Skomentuj

Ogólnie bardzo ładna obudowa tylko te śruby mi tam całkowicie nie pasują.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Ogólnie bardzo ładna obudowa tylko te śruby mi tam całkowicie nie pasują.
                                        Dokładnie, przy tak grubym froncie mogłeś od środka nagwintować i przykręcić.
                                        A tak ogólnie ładna.
                                        Ja do swoich obudów do klonów accuphase p-4100 i e-307 to się zabieram jak kot do jeża.
                                        Dla tego cieszy oko, wzmacniacze zrobione "do końca".
                                        Radiatory też ciekawie wyglądają - inaczej niż zwykle.

Skomentuj

Panowie,przy zastosowaniu dwóch takich przetworników http://www.stx.pl/gds-30-200-8-se.html połączonych równolegle,trzeba będzie zmienić wartość dedykowanego filtra? jeśli tak,to czy można to wyliczyć czy trzeba by było zrobić pomiary?

Skomentuj

Czaruję...