PM, z moich szybkich obliczeń wynika, że: dla dystansu do sufitu 1,7m i odległości pomiarowej 1m różnica drogi dla fali bezpośredniej i "sufitowej" to właśnie jakieś 2,5m (7ms). Zresztą widać na odpowiedzi impulsowej, że nie pojawia się prędzej nic innego. Mam także podobne obserwacje jak Yoshi_80 - skrócenie bramki wygładzi wykres ale w sposób podobny do filtrowania numerycznego, a o przebiegu fazy zadecyduje i tak punkt początkowy. Przeczytałem twoją wypowiedz w poście o projektowaniu fazy i moja metodologia pomiaru jest zgodna z tym co piszesz. Zawsze pierwszy marker mam nieruchomy, dodatkowo w tym projekcie odpowiedzi impulsowe docierają w niemal identycznym czasie. Niestety nie mam zgodności fazy w tym przypadku. Co prawda nie korzystałem z minimal phase, spróbuję obrobić pomiary ponownie i zobaczę czy coś to zmienia
Z jakiegoś powodu w Arcie zmiana początku bramki o 1S bardzo przesuwa fazę, czy parametr zero time zawsze masz na 0?
tomq88, przy najbliższej okazji wykonam pomiary także holm'em, wczoraj zabrakło już czasu.

tomq88, przy najbliższej okazji wykonam pomiary także holm'em, wczoraj zabrakło już czasu.
Skomentuj