Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciężko coś lepszego na tym wykombinować, sam tweeter ma górkę na 5k, najpierw próbowałem większe kondy z mniejszymi cewkami, ale bardzo ciężko było zrobić na tym dobre zgranie fazowe.

To na razie co udało mi się uzyskać, szału nie ma, ale cha-ka nie wypadła totalnie źle, teraz słucham bez cewki na wysokotonowym i tragedii nie ma, choć podbicie jest większe. Zrobię dokładniejsze pomiary i wtedy będzie nieco większy sens zamawiać finalne elementy.

Skomentuj

Zagrać to to napewno w takiej postaci nie zagra
      I brakuje wysokich tonow

---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post o 18:16 ----------

Dołoż do tego układ rlc
      Ale to nie bedzie to :(
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgadnij co taki pik impedancji tworzy, po to zapytałem :)

Skomentuj

To fs tego glosnika to 6kHz?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wysokich raczej nie będzie brakować, bo moja kapsułka no-name ma spadek w okolicach 16k (jakieś -5dB).

Paweł S mierzył WM61A, zestawiłem oba wykresy, GDWK PC wydaje się bardziej zwichrowany, na następny pomiar paczki będą sklejone, skalibruję majka (teraz dopiero widzę, że zapomniałem) i prawdopodobnie będzie nieco lepiej.

Fs około 1.3kHz.

Skomentuj

To ta górka to napewno nie jest wina fs
              Poza tym ten no name na 90% ma ferrofluid wiec nie przeszkadza

Na czarnym wykresie nie ma tej górki
              Wiec cos nie tak mierzysz
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chyba dziś wreszcie poskładam to do kupy... i posłucham :)

Skomentuj

fajne "klocki lego" ile funu pewnie przy skladaniu tego :)
                  Co jest rdzeniem - z czego ta rura od standa ?
                  Last edited by ir0nhide; 30.11.2013, 20:03.

Skomentuj

Widzę, że szykuje się konstrukcja z nieco wyższej półki, jednak muszę niestety wtrącić z swoimi dylematami.

Dobra, wrzuciłem plik mikrofonu, pomierzyłem od nowa i teraz taki potwór wyszedł.

Myślę, że jest nieco lepiej, bo wartości tamtych elementów były wyjątkowo dziwne.

Skomentuj

Zejdź z podziałem do ok 2200Hz bo całkowicie zabijasz ch-ki kierunkowe.
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        Myślę, że jest nieco lepiej, bo wartości tamtych elementów były wyjątkowo dziwne.
                        Za bardzo ścinasz tego tweetera, cewka 0.2 uH i kondensator 1.8 uF to za małe wartości.
                        Woofera zaś możesz mocniej ściąć używając większego kondensatora, i zejdź z podziałem.

Następna sprawa to jak nie wychodzi to zacznij od nowa bo źle do tego podchodzisz, poczytaj o wartościach dla filtru Linkwitza czy Butterwortha.

Skomentuj

Rura kanalizacyjna fi100. Połączone to jest razem trzema prętami gwintowanymi fi5.

Skomentuj

Kosztem reverse null zmniejszyłem cięcie.

Wrzucam dokładniejszy wykres, dlatego może wydawać się bardziej pofalowane.

Co w gruncie rzeczy jest lepsze, dobry reverse null i wyższe cięcie, czy niższe cięcie i gorszy reverse null?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              To chyba słaby pomysł dla takiej wysokotonowki

I impedancje mierz od 20hz bo tak nic nie widać
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                a zauważyłeś że to stary seas ?
                                i może nie być innej możliwości tylko wyższy podział .

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                Wrzucam dokładniejszy wykres
                                wrzuć pliczek do SW :)

Skomentuj

Juz lepiej
                                  Woofer całkiem niezle
                                  Wysokotonowka nadal do poprawy
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                    Rura kanalizacyjna fi100
                                    Wiec pyt. nr. 2 jak i czym przykleiłeś się fornirem do PCV ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      a zauważyłeś że to stary seas ?
                                      i może nie być innej możliwości tylko wyższy podział .

wrzuć pliczek do SW :)
                                      Tego się obawiam, Fs 1.3kHz, tam wyszło 2.5kHz podział, więc jeszcze nie jest tragicznie, choć te 3kHz byłoby lżejsze dla tweetera.

Jak zrobię w nim trochę porządku, to wrzucę.

Swoją drogą te głośniki były niegdyś cięte pierwszym rzędem z kondensatorem 5uF, ale gdy głośnik jest cięty poniżej możliwości, to brzmi nieprzyjemnie i jest bardziej podatny na sfajczenie (GDWK9/80 z zalecanym cięciem 4.8kHz ciąłem koło 3kHz i grały tragicznie, coś jak charczenie).
                                      Last edited by ampli; 30.11.2013, 22:44.

Skomentuj

Producent zalecał cięcie od 2000 Hz 12 dB/okt. https://diyaudio.pl/i/14109/2htgbvin...1385848873.jpg
                                        Miałem te głośniki w różnych aplikacjach i muszę powiedzieć, że grają przyjemnie ale tak jak wcześniej napisał Pogromca skraj pasma jest trochę wycofany i mało detaliczny.

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post o 23:05 ----------

Wiadomo, że lepiej nie ciąć za nisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                          Wiadomo, że lepiej nie ciąć za nisko.
                                          Nikt mu nie każe ciąć nisko ale może akurat troszkę niżej będzie miał lepsze zgranie, w sumie jak tak człowiek praktycznie na ślepo projektuje bez patrzenia na fazę to można co najwyżej zgadywać :/

Ja jak projektuję to zawsze mam wykres poszczególnych faz głośników abym widział gdzie idę:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X