Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    ][/img]

Co jak co, ale rezystorek a w zasadzie grzałkę do pomiarów to masz konkret ;-)

Z innej beczki, kiedyś szukałem metody na chałupnicze ratowanie płyt CD (Żona skatowła kilka w samochodzie). Jakiś czas temu zafundowaliśmy polerowanie lampom w samochodzie Taty, zdaje się że są wykonane z poliwęglanu, podobnie jak nośnik CD. Zachęcony dobrym efektem na lampach, postanowiłem przetestować na CD. Polerowanie technologią lakierniczą czyli papier 800 - 1500 - 2000 (wszystko na mokro) i potem pasta polerska. Płytę wybrałem pierwszą lepszą porysowaną. O dziwo po kuracji działa bez problemów. Narazie sprawdzałem w komputerze (mam wrażenie że napędy w kompach mają większą tolerancję na zniszczone płyty), dziś spróbuję w normalnym CD. Warto spróbować na jakiejś porysowanej płycie.
    Last edited by dzabij; 23.01.2014, 14:33.

Skomentuj

Wziąłem się w końcu za to fornirowanie, zaryzykowałem, w niektórych miejscach była szpachla poliestrowa, położyłem wikol, na liście forniru też wikol, żelazko, docisk, mam nadzieję, że nie odpadnie nic...

Łączyłem liście najpierw metodą z taśmą malarską, ale coś mi się to nie podobało, bo od grzania tworzyła się przerwa między nimi oraz taśma była brzydko odbita, co zafundowało mi robotę ze szlifowaniem, później robiłem tak: najpierw jeden liść, potem drugi, który nachodził na niego dość niewiele, jak już chwyciło to papier na klocku, zeszlifowałem co wystawało i wydaje mi się, że tragedii nie będzie, choć to dopiero się okaże.

Gdy skończę, to przemyślę czy wrzucić foto, zależy jak wyjdzie...

Swoją drogą dość dużo roboty z tym jest i nie warto oszczędzać na kleju, bo potem jest dużo więcej męki żeby chwyciło.

Skomentuj

powoli do przodu...

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
          dziś spróbuję w normalnym CD. Warto spróbować na jakiejś porysowanej płycie.
          Warto ale czym prędzęj ją skopiować najpierw zapolerować potem zgrać pliki i mieć nadal "czystą"

Skomentuj

A ja znam lepszy sposób na odtwarzanie starych zniszczonych nagrywek :)
            Przegrywam je poprostu na nowa
            Szybciej i taniej
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli masz mocno zarysowaną czasem może się nie zgrać jak mocno ma zarwane

Skomentuj

Dzisiaj Sprawdziłem wkładkę panasonica czy działa. Nie mam jiga ani nic z tych rzeczy do SW to wziąłem holm'a. Obiekt do mierzenia to aktywny monitor behringera. Wkładka prosto do wejścia mikrofonowego karty muzycznej. Jakby ktoś mógł zerknąć na wynik, wg mnie tragedii nie ma.

Zastanawiam się tylko co mam źle ustawione że na paśmie basu nie mam charakterystyki opadającej.

---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post o 11:46 ----------

Ok już chyba wiem, opcje wygładzania...

Teraz trochę realniej wygląda

Last edited by dragon; 24.01.2014, 11:52.

Skomentuj

Przy 160dB na skali to wszystko bedzie ładnie wyglądać
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Fakt trochę zmieniam miejsca ale wygląda na to że pokój jest za mały na robienie pomiarów

Skomentuj

Jak każdy pokój jest za mały :-)
                      Pomiar z jakiej odległości?

Skomentuj

Tak w ramach nauki:

Powoli robi się przedwzmacniacz, schemat pochodzi z skarabo.net :)
                        Nastawienie na jak najmniejsze koszty, eksperymentuje w celach edukacyjnych, a potem w mniej lub bardziej dalekiej przyszłości spróbuję czegoś ambitniejszego na lampach :)

Skomentuj

Marios: 1m, próbowałem bliżej i trochę doł lepiej wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                            Zastanawiam się tylko co mam źle ustawione że na paśmie basu nie mam charakterystyki opadającej.
                            Bramkowanie chociażby.

Kolega widać, że zaczyna to może warto poczytać tutoriale HolmImpulse, których jest pełno w internecie? Tak przynajmiej człowiek od razu zrozumie co do czego jest, a nie będzie dochodził do wniosków przez miesiąc :P

Skomentuj

Holm - bardzo fajny program, wystarczy go tylko "wyczuć" a można nim naprawdę dużo zrobić, do doskonałości brakuje mu kilka "opcji", ale braku uzupełniam artą, SW.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                Kolega widać, że zaczyna to może warto poczytać tutoriale HolmImpulse, których jest pełno w internecie? Tak przynajmiej człowiek od razu zrozumie co do czego jest, a nie będzie dochodził do wniosków przez miesiąc :P
                                To podlinkuj koledze kilka sztuk
                                Napewno bedzie mu łatwiej
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...ady-zalety-itp

No nie przesadzajmy :/

Temat na diyaudio.com jest bardzo rozwinięty z dużą ilością obrazków, można ciekawe informacje znaleźć (chociażby min. o bramkowaniu czy wyrównaniu fazowym).

Skomentuj

Spoko dzięki za pomoc, poradziłem sobie. HOLM'a użyłem z ciekawości i potrzeby sprawdzenia samej wkładki na szybko. Do konkretnych rzeczy i tak będę używać SW.

Skomentuj

Przecież w SW do pomiaru cha-ki SPL nie trzeba JIG-a, wystarczy mikrofon, karta dźwiękowa, oczywiście końcówka mocy i jak ktoś chce preamp.

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 11:05 ----------

Pierwsze fornirowanie kolumn, zrobiłem wiele błędów, między innymi wybrałem chyba trudniejszą metodę z żelazkiem (choć większe możliwości poprawek), fornir naturalny, cięcie w moim przypadku było bardzo trudne i stąd różne pęknięcia, niezbyt zadowalające krawędzie i najgorsze - dziury oraz frezy pod głośniki na koniec, ja miałem najpierw wyfrezowane i wyszło jak wyszło, wyciąć potem równo bardzo ciężko, a jako że to naturalny, to sobie pękał...
                                      Ślęczałem nieco ponad 2 dni, dziś lakierowałem z pistoletu poliuretanem, ale na mrozie...

Jakby te krawędzie potraktować frezarką i frezem na łożysku, to efekt byłby fajny.

Nietypowy kolor mi wyszedł, po pierwsze sam fornir dość stary, po drugie jak poliuretan wysechł, to bardzo go przyciemnił.
                                      Last edited by ampli; 25.01.2014, 22:16.

Skomentuj

Krzywe frezy pod kopułki, ja bym robił jeszcze raz. I następnym razem użyj jakiegoś prostego w obróbce forniru typu buk

Skomentuj

przy okazji pstrykneli mi fotke przy "pracy"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X