awaria, jak mocowane są boki ? Całość wygląda PRO i bardzo estetycznie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Wersja 400g dostroi 30dm3 w okolice 21Hz - bardzo nisko jak dla XLS10. Z symulacji w takim przypadku wychodzi jedno wielkie zbocze 3dB/okt pomiędzy 30Hz a 200Hz, dopiero poniżej 30Hz pojawia się "kolano" związane z rezonansem.
Obudowa 20dm3 powinna dostarczyć nieco więcej basu w zakresie 30 - 200Hz, do tego kolano jest słabiej zaznaczone. Co prawda strojenie podwyższa się do 25Hz ale XLS10 nie dostarczy 20Hz nawet w najbardziej wymyślnej obudowie. /cyt. z innego forum/
A więc docelowo bedzie ok 20 dm3 ale będe sie bawił objętością.
_NATAN_5064 -
- co do własnego tematu to muszę jeszcze wsadzić wzmacniacz do osobnej obudowy i całość uruchomić ,
tylko boje sie że może to potrwać tak jak z tym pudłem trwało . Ale mobilizacja jest i ciekawość jak to będzie "mruczało":):)
Rfck , dolphin123 -
- Boki / lite drewno egzotyczne Iroko grubość 25 mm. , przykręcane są od środka . Miałem jeszcze robić
"V" frezy na łączeniach i teraz w sumie żałuje że nie zrobiłem .
harnas1201 -
- podstawa to mdf 32 mm lakierowana lakierem matowym poliuretanowym dwuskładnikowym PIGMOPUR ADLER , kolor z NCSA - S 9000 - N
Tak jak pisałem nie pasuje mi ta podstawa , coś musze wymyślić innego /granit???Last edited by awaria; 07.05.2014, 08:09.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez awaria Zobacz postaTak jak pisałem nie pasuje mi ta podstawa , coś musze wymyślić innego /granit???
powiedz, nie trzepie Ci subem przy wyższych głośnościach ??? ja mam podobny tylko na XXLS12" z 2x10" MB i kurczaki musze go dociążyć. Myślę o granicie ale na góre, na spodzie mam kolce od VAP a pod nie podkładki z matowego czarnego tworzywa. Czym go będziesz zasilał ???
Skomentuj
-
Zamieszczone przez awaria Zobacz postaCo prawda strojenie podwyższa się do 25Hz ale XLS10 nie dostarczy 20Hz nawet w najbardziej wymyślnej obudowie. /cyt. z innego forum/
Skomentuj
-
Żeby móc usłyszeć wszystko to co autor źródła dźwiękowego chciał przekazać słuchaczowi. To tak jakbyś powiedział "po co komu jazda z prędkością 200km/h?" albo "Po co komu przyśpieszenie w 5 sekund do setki?". Odpowiedź brzmi - bo można i sprawia to frajdę tym, którzy posiadają odpowiednie auta.
Skomentuj
-
Powstaje pytanie co tak nisko schodzi.. i czego słuchamy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skale_i...B3w_muzycznych
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPowstaje pytanie co tak nisko schodzi.. i czego słuchamy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPowstaje pytanie co tak nisko schodzi.. i czego słuchamy.
Skomentuj
-
A temu panu co słyszy od 40 hz gratuluję. Nawet nie wiesz jakim jesteś szczesciarzem i pechowcem zarazem. Na seansie kinowym wielu fajerwerkow dźwiękowych nie słyszysz ale w domu wystarczą ci dwie drogi na 18 cm wooferze.Last edited by gooralesko; 07.05.2014, 18:41.
Skomentuj
-
Pojawia się drugie pytanie. Czy 20Hz to fala akustyczna czy juz tylko mechaniczna ? Puszczając kiedyś na 2x18" sinus 20Hz i 10Hz, oprócz szalonych wychyleń i ruchów powietrza nic innego za bardzo nie było.
Przyznaje że może w kinie te 20Hz jest potrzebne, ale tu też bym z chęcią zobaczył spektrum typowych efektów dzwiekowych stosowanych przy wybuchach itp, czy faktycznie coś się pojawia na tych f.
Skomentuj
-
W tym obszarze ludzkie ucho nie słyszy zbyt dobrze. Dudnienie, które odczuwasz, a dobiega ono z oddalonej przecznicy, to właśnie ten zakres częstotliwości. Problem jest dość prosty do usunięcia przy pomocy dowolnego korektora. Najlepiej jest zostawić to pasmo w spokoju, gdyż zbyt wiele energii w tym miejscu ściąga miks do niższego, słabiej brzmiącego poziomu.
Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
gooralesko: to proszę oświeć mnie. Jak masz tą wiedze obrytą to w skrócie możesz wyjaśnić.
Ja powiem krótko, fascynacja schodzeniem do głębin basu już mi dawno przeszła. Zwłaszcza jak się okazało że mało co to daje a procent materiału gdzie coś się dzieje przy 20Hz jest znikomy, nawet w filmach. Przykład tylko podam, zestaw do kina od jbl nie schodzi do 20Hz, biede ma efektywnie do 30Hz, a są jakoś stosowane w kinach.Last edited by dragon; 07.05.2014, 20:35.
Skomentuj
-
Oświecam Cię bo widzę, że chęci zdobycia wiedzy samemu to nie masz. 20Hz to fala akustyczna. Jak można w to wątpić? To, że jedna osoba nie słyszy od 20Hz od razu musi oznaczać, że takie fale akustyczne nie istnieją lub, jak napisał Marios, są zbędne? Nie akceptuję takiego podejścia do tematu i kropka.
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaPrzykład tylko podam, zestaw do kina od jbl nie schodzi do 20Hz, biede ma efektywnie do 30Hz, a są jakoś stosowane w kinach.Last edited by gooralesko; 07.05.2014, 20:47.
Skomentuj
-
Maly powrot do DIY - sub v2 sie klepie.
Male pol kiloW dla LAB 12:
Trany po parowanku z paru sztuk:
9240:
3,459
3,460
3,464
3,465
3,472
240:
3,461
3,471
3,472
3,472
3,477
Jak zwykle odpalil od kopa, mam nadzieje ze radiator nie bedzie za maly i ze 'czasem' mnie nie jebnie.
W dodatku pierwszy raz kupilem trafo nie z toroidy.pl lecz od sebastian-1k (audio design) - jakbym mial oceniac wizualnie to niczego sobie, wyglada solidniej - a jak bedzie po paru latach, we'll see.
Jeszcze blacha na laser i bedzie panel all-in-one.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez robsont Zobacz postaZachęcony Waszymi wstawkami, pokazuje co udało mi się stworzyć do tej pory:) Moje 3 way w nowej odsłonie (tw030-AC130MK2-8955) projektu luSzTiego.
Pokaż więcej fotek.
Skomentuj
Skomentuj