Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

awaria, jak mocowane są boki ? Całość wygląda PRO i bardzo estetycznie.

Skomentuj

Wersja 400g dostroi 30dm3 w okolice 21Hz - bardzo nisko jak dla XLS10. Z symulacji w takim przypadku wychodzi jedno wielkie zbocze 3dB/okt pomiędzy 30Hz a 200Hz, dopiero poniżej 30Hz pojawia się "kolano" związane z rezonansem.

Obudowa 20dm3 powinna dostarczyć nieco więcej basu w zakresie 30 - 200Hz, do tego kolano jest słabiej zaznaczone. Co prawda strojenie podwyższa się do 25Hz ale XLS10 nie dostarczy 20Hz nawet w najbardziej wymyślnej obudowie. /cyt. z innego forum/

A więc docelowo bedzie ok 20 dm3 ale będe sie bawił objętością.

_NATAN_5064 -
      - co do własnego tematu to muszę jeszcze wsadzić wzmacniacz do osobnej obudowy i całość uruchomić ,
      tylko boje sie że może to potrwać tak jak z tym pudłem trwało . Ale mobilizacja jest i ciekawość jak to będzie "mruczało":):)

Rfck , dolphin123 -
      - Boki / lite drewno egzotyczne Iroko grubość 25 mm. , przykręcane są od środka . Miałem jeszcze robić
      "V" frezy na łączeniach i teraz w sumie żałuje że nie zrobiłem .

harnas1201 -
      - podstawa to mdf 32 mm lakierowana lakierem matowym poliuretanowym dwuskładnikowym PIGMOPUR ADLER , kolor z NCSA - S 9000 - N

Tak jak pisałem nie pasuje mi ta podstawa , coś musze wymyślić innego /granit???
      Last edited by awaria; 07.05.2014, 08:09.

Skomentuj

Do czarnego pasowała by jakas stał, nierdzewka czy anodowane alu

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
          Tak jak pisałem nie pasuje mi ta podstawa , coś musze wymyślić innego /granit???
          ładnie wyszło :)
          powiedz, nie trzepie Ci subem przy wyższych głośnościach ??? ja mam podobny tylko na XXLS12" z 2x10" MB i kurczaki musze go dociążyć. Myślę o granicie ale na góre, na spodzie mam kolce od VAP a pod nie podkładki z matowego czarnego tworzywa. Czym go będziesz zasilał ???

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
            Co prawda strojenie podwyższa się do 25Hz ale XLS10 nie dostarczy 20Hz nawet w najbardziej wymyślnej obudowie. /cyt. z innego forum/
            Jest pan w błędzie. 100 litrowa, 2,5 metrowa linia transmisyjna i "dostarcza" 20Hz.

Skomentuj

A ja się zapytam, po co komu te 20Hz ?

Skomentuj

Żeby móc usłyszeć wszystko to co autor źródła dźwiękowego chciał przekazać słuchaczowi. To tak jakbyś powiedział "po co komu jazda z prędkością 200km/h?" albo "Po co komu przyśpieszenie w 5 sekund do setki?". Odpowiedź brzmi - bo można i sprawia to frajdę tym, którzy posiadają odpowiednie auta.

Skomentuj

Powstaje pytanie co tak nisko schodzi.. i czego słuchamy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skale_i...B3w_muzycznych

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta

No jak to, bass testy ;-)

Skomentuj

No ja tam muzykę organową lubię i często jej słucham, ale jak badania wykazały rejestrów poniżej 40 Hz niestety nie słyszę...

Skomentuj

A kogo obchodzi muzyka jeśli mówimy o subwooferze schodzącym do 20hz? O filmy chodzi. Natomiast co do muzyki - obecny pop ma wiele kawałków ze wstawkami basowymi w okolicach 25-30hz. Chociażby debiutancki krążek Lorde.

A temu panu co słyszy od 40 hz gratuluję. Nawet nie wiesz jakim jesteś szczesciarzem i pechowcem zarazem. Na seansie kinowym wielu fajerwerkow dźwiękowych nie słyszysz ale w domu wystarczą ci dwie drogi na 18 cm wooferze.
                        Last edited by gooralesko; 07.05.2014, 18:41.

Skomentuj

Pojawia się drugie pytanie. Czy 20Hz to fala akustyczna czy juz tylko mechaniczna ? Puszczając kiedyś na 2x18" sinus 20Hz i 10Hz, oprócz szalonych wychyleń i ruchów powietrza nic innego za bardzo nie było.

Przyznaje że może w kinie te 20Hz jest potrzebne, ale tu też bym z chęcią zobaczył spektrum typowych efektów dzwiekowych stosowanych przy wybuchach itp, czy faktycznie coś się pojawia na tych f.

Skomentuj

Dragon powiedz mi dlaczego bzdurne pytania zadajesz? Pytasz się czy 20hz to fala akustyczna. Weź może idź zaczerpnij wiedzy na ten temat, bo zniżyles się do poziomu dyskusji polityków-celebrytów, którzy niedawno się zbłaźnili na wizji pokazując brak wiedzy.

Skomentuj

W tym obszarze ludzkie ucho nie słyszy zbyt dobrze. Dudnienie, które odczuwasz, a dobiega ono z oddalonej przecznicy, to właśnie ten zakres częstotliwości. Problem jest dość prosty do usunięcia przy pomocy dowolnego korektora. Najlepiej jest zostawić to pasmo w spokoju, gdyż zbyt wiele energii w tym miejscu ściąga miks do niższego, słabiej brzmiącego poziomu.

Zrodlo: http://www.djshop.pl/artykuly/i43,po...otliwosci.html
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gooralesko: to proszę oświeć mnie. Jak masz tą wiedze obrytą to w skrócie możesz wyjaśnić.

Ja powiem krótko, fascynacja schodzeniem do głębin basu już mi dawno przeszła. Zwłaszcza jak się okazało że mało co to daje a procent materiału gdzie coś się dzieje przy 20Hz jest znikomy, nawet w filmach. Przykład tylko podam, zestaw do kina od jbl nie schodzi do 20Hz, biede ma efektywnie do 30Hz, a są jakoś stosowane w kinach.
                                Last edited by dragon; 07.05.2014, 20:35.

Skomentuj

Oświecam Cię bo widzę, że chęci zdobycia wiedzy samemu to nie masz. 20Hz to fala akustyczna. Jak można w to wątpić? To, że jedna osoba nie słyszy od 20Hz od razu musi oznaczać, że takie fale akustyczne nie istnieją lub, jak napisał Marios, są zbędne? Nie akceptuję takiego podejścia do tematu i kropka.

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  Przykład tylko podam, zestaw do kina od jbl nie schodzi do 20Hz, biede ma efektywnie do 30Hz, a są jakoś stosowane w kinach.
                                  Pokaż dowód na to, że w każdym kinie są subwoofery nie potrafiące zagrać głośno 20Hz. Bo ja na razie to jest bzdura wyssana z palca. I nijak ma się do tego co stosują chociażby kinowi giganci obecni w Polsce.
                                  Last edited by gooralesko; 07.05.2014, 20:47.

Skomentuj

Zachęcony Waszymi wstawkami, pokazuje co udało mi się stworzyć do tej pory:) Moje 3 way w nowej odsłonie (tw030-AC130MK2-8955) projektu luSzTiego.

Skomentuj

Wow...
                                      Fajnie sie zapowiada :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Maly powrot do DIY - sub v2 sie klepie.
                                        Male pol kiloW dla LAB 12:

Trany po parowanku z paru sztuk:
                                        9240:
                                        3,459
                                        3,460
                                        3,464
                                        3,465
                                        3,472

240:
                                        3,461
                                        3,471
                                        3,472
                                        3,472
                                        3,477

Jak zwykle odpalil od kopa, mam nadzieje ze radiator nie bedzie za maly i ze 'czasem' mnie nie jebnie.
                                        W dodatku pierwszy raz kupilem trafo nie z toroidy.pl lecz od sebastian-1k (audio design) - jakbym mial oceniac wizualnie to niczego sobie, wyglada solidniej - a jak bedzie po paru latach, we'll see.
                                        Jeszcze blacha na laser i bedzie panel all-in-one.

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                                          Zachęcony Waszymi wstawkami, pokazuje co udało mi się stworzyć do tej pory:) Moje 3 way w nowej odsłonie (tw030-AC130MK2-8955) projektu luSzTiego.
                                          Heban Birma + Apricot Black? Ciekawe połączenie :)

Pokaż więcej fotek.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X