Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.
Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.
Nie da sie skompensowac problemow dyfrakcyjnych za pomoca DSP. Do tego waska scianka stworzy duze znieksztalcenie promieniownia przez tweeter. Zeby z tym walczyc musialbys dac szersza obudowe i przeniesc podzial miedzy glosnikami w okolice 3 khz.
Jak chcesz miec mozliwie waska obudowe to tylko za pomoca WG bedziesz mogl pozbyc sie problemu dyfrakcji w celu osiagniecia rownomiernego CD.
Tyle to wiem
Sklep powiedzial ze moge zwrocic i wysla nowa pare. Zastanawiam sie tylko czy warto i nie lepiej zrobic to samemu, bez ryzyka straty czasu jak powiedza ze to moja wina na przyklad.
Jest tu może jakiś specjalista od magnetofonów ?
Naszło mnie na remontowanie jakiś złomiksów ( w tej chwili to trupiks ) i kupiłem rozwalonego Technicsa RS-M253 z nadzieją że problem jest w paskach niestety nie jest...
Wygląda, że pęknięte jest łożysko (?) od koła zamachowego (nie wiem czy tak się to w ogóle nazywa).
Czy to jest temat do ogarnięcia czy ten mechanizm to trup ?
Wziąłem się za mody zwrotnicy w swoich 3Way.
Zacząłem robić pomiary przetworników i mierzę tweetery Dayton DC28F-8.
Kupione nówki we wrześniu 2021 z BlackDotAudio.
Mierzę impedancję i mał zonk :
Pierwsze podejrzenie, że coś siedzi w szczelinie. No ale przecież to nowy głośnik.
Robię pomiar głosnika w obudowie i już widzę jakie śmieci powychodziły :
Rozbieram głośnik i co się okazało ze szczeliny wyciągnąłem ponad 1mm opiłek metalu. W nowym głośniku. Jeszcze dokładnie sprawdziłem czy coś nie zalega wewnątrz ale raczej było czysto.
Robię pomiar impedancji i proszę :
Oczywiście sklep nie jest tu winny. Taki głośnik wyjechał z fabryki. W piątek zrobię pomiar w obudowie i porównam.
Skomentuj