Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szukając po haśle inserty znajdziesz to bez problemu - aczkolwiek radziłbym poszukać które są dobre, bo nie każde dają radę, a nie pamiętam które warto wkładać. a jeśli chodzi o temperatury to pet-g pierwszy z brzegu powinien się poddać dopiero przy 90 stopniach, ale są też filamenty tolerujące wyższe temperatury. reszta to już kwestia zastosowania, bo nie do wszystkiego druk się nadaje...

Skomentuj

Coś dla odmiany i nauki :)

Skomentuj

Ja się nareszcie zabrałem za monitorki D12 Troels'a.
        Chcący niechcący udało mi się w końcu uruchomić moje CNC, w takim stopniu że coś już może robić, więc otworki na głośniki lecą z CNC (całych frontów na tej miniaturce nie zrobię).

Fronty z dębu (z casto co prawda), kupionego w tamtym roku, deska pocięta na 3 części leżała w salonie cały czas (od kupienia).
        Potem pociąłem na wymiar z lekkim zapasem, na grubościówce zdjąłem nadmiar materiału, dociąłem na wymiar do paczek i poszło na CNC.

Następnie kąty na pile stołowej.

Wstępnie pasuje to do siebie.

Teraz zostaje pomalowanie i tu jestem totalnie w lesie.

Pierwsza opcja to zabejcować to barwnikiem na bazie octu i wełny stalowej, potem lakier podkładowy do drewna, szlif, lakier bezbarwny i polerowanie na całość.
        Muszę zobaczyć jak to na sklejce wyjdzie.

Opcja dwa, na sklejkową część, lakier podkładowy do drewna, szlif szpachla, szlif, lakier czarny, szlif, lakier bezbarwny i finalny szlif.
        Oddzielnie potraktowanie frontu jak w opcji pierwszej i sklejenie całości po malowaniu i wykończeniu.

Zna ktoś jakąś fajną bejcę do drewna/sklejki o kolorze czarnym?

Last edited by Marcin V; 13.11.2022, 17:34.

Skomentuj

Nie chcialoby mi sie tego lakierowac w taki sposob, jak opisales, bo przy laczeniu do czola, jakie jest i Ciebie i tak efekt bedzie mocno taki sobie. Dalbym olejowosk z czarnym pigmentem i pozniej ewentualnie wosk twardy, zeby nabralo polysku, lub profesjonalny, czarny lakier akrylowy bezposrednio na sklejke i drewno, z zachowaniem struktury powierzchni.

Skomentuj

Dawno nic nie wstawiałem, trzeba znów się coś pobawić…

Last edited by Pteterycz; 13.11.2022, 17:58.
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Nie chcialoby mi sie tego lakierowac w taki sposob, jak opisales, bo przy laczeniu do czola, jakie jest i Ciebie i tak efekt bedzie mocno taki sobie. Dalbym olejowosk z czarnym pigmentem i pozniej ewentualnie wosk twardy, zeby nabralo polysku, lub profesjonalny, czarny lakier akrylowy bezposrednio na sklejke i drewno, z zachowaniem struktury powierzchni.
              Wosków nie ruszałem, nie znam technologii.
              Mogę prosić o jakieś linki do produktów?

Obecne testowe próbki stalowej bejcy schną po lakierowaniu.
              Przy okazji przetrzymałem taką wełnę trochę za długo, wyparował lekko ocet i korozja wpadła, tym sposobem z czarno stalowego, kolor zmienił się na rdzawo rudy ^^
              Zardzewiałe paczki można by trzasnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta

Przy okazji przetrzymałem taką wełnę trochę za długo, wyparował lekko ocet i korozja wpadła, tym sposobem z czarno stalowego, kolor zmienił się na rdzawo rudy ^^
                Czy front masz już przyklejony?

Skomentuj

Nie, wszystkie deski na front są obecnie luzem i nie planuję ich kleić do puki nie będę pewien jak będą wykończone.
                  Tylko tył ze sklejki jest sklejony.

Mam jeszcze w podobnym stanie mały subik 8" z obudową zamkniętą, te same materiały, on poleci jako finalny test wykończenia.
                  Tyle że tam jeszcze nie wyfrezowałem otworów pod głośnik.

Skomentuj

Produktow na rynku tego typu sa naprawde dziesiatki i kazdy chwali to, czego uzywal. Szukaj "Olej Olejowosk Twardy barwiący" i pewnie pierwsze, co wyskoczy, to najbardziej znane Osmo.

Skomentuj

Właśnie kilka filmów z olejami Osmo widziałem, trzeba będzie jakieś próbki dorwać.

Skomentuj

U mnie co prawda nie "budowa na żywo", bo projekt powstał już dobre 2 lata temu.

Natomiast z dużą pomocą kolegi frycek zbudowaliśmy końcówkę mocy w klasie D na układzie TPA3255

W projekcie jako dawca obudowy posłużyła końcówka mocy UHER Reference No.1

Last edited by allure09; 14.11.2022, 15:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                          U mnie co prawda nie "budowa na żywo", bo projekt powstał już dobre 2 lata temu.

Natomiast z dużą pomocą kolegi frycek zbudowaliśmy końcówkę mocy w klasie D na układzie TPA3255

W projekcie jako dawca obudowy posłużyła końcówka mocy UHER Reference No.1

Mam podobne wskaźniki :) i czekają na swoją kolej :p

Skomentuj

Kolejny cyrkiel z kawałka blachy.

Skomentuj

prety jeszcze mam jak cos

Skomentuj

A ja troszkę zwolniłem z końcówkami bo ile można ten sam element systemu katować ( i tak zrobię wszystkie co rozpocząłem ale trochę wolniej) i przerzuciłem się na pracę ze streamerem.

na jednym foto wyświetlacz z folią stąd te piksele. Pod folią, jakość obrazu bradzo fajna. Raspberry i jego „pochodne” to dla mnie obcy temat ale po drobnych trudnościach odpaliłem volumio z wyświetlaczem. Jak skończę to zrobię instrukcję dla chętnych by nie musieli tak jak ja po omacku błądzić

Skomentuj

Fajne, co to za wyświetlacz?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                    A ja troszkę zwolniłem z końcówkami bo ile można ten sam element systemu katować ( i tak zrobię wszystkie co rozpocząłem ale trochę wolniej) i przerzuciłem się na pracę ze streamerem.

na jednym foto wyświetlacz z folią stąd te piksele. Pod folią, jakość obrazu bradzo fajna. Raspberry i jego „pochodne” to dla mnie obcy temat ale po drobnych trudnościach odpaliłem volumio z wyświetlaczem. Jak skończę to zrobię instrukcję dla chętnych by nie musieli tak jak ja po omacku błądzić
                                    Czekam z niecierpliwością
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Fajne, co to za wyświetlacz?
                                      waveshare 11.9

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta

Czekam z niecierpliwością
                                        na pewno ją zrobię

Skomentuj

Korzystasz z Tidal czy innego serwisu? Bo jeśli Tidal to Volumio masz płatne? Jeśli nie to polecam darmowe moOde audio zamiast Volumio.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X