Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta

Zgranie czasowe można osiągnąć poprzez różnicowanie drogi dźwięku na zasadzie trójkąta albo wyrównanie mechaniczne centrów akustycznych przez cofnięcie wysokotonówki, przy założeniu stosowanie filtrów drugiego rzędu. Wybrałem świadomie tą drugą opcję. Układu z nisko położonym wysokotonowcem jak w Chario Academy, albo wyrównaniem mechanicznym w postaci uskoku frontu - jak robi to Troels, nie chciałem. Wybrałem więc opcję, gdzie tweeter będzie najbliżej on axis moich uszu i cofnięty mechanicznie. Obecnie swobodnie siedząc na kanapie mam ucho na wysokości 97-98 cm, a idealne zgranie fazowe głośników z odległości odsłuchu leży właśnie na takiej wysokości, bo do kolumny dodałem obecnie nóżki. Poza tym uzyskany efekt wizualny podoba mi się i to jest chyba równie ważne jak cała reszta :)
    Wszystko sie zgadza, tylko wrzuciles rozne zdjecia wysokotonowki, w tym jedno z bliesma bez wyrownania czasowego, stad moj komentarz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Wszystko sie zgadza, tylko wrzuciles rozne zdjecia wysokotonowki, w tym jedno z bliesma bez wyrownania czasowego, stad moj komentarz.
      ... "Lepiej to widać na tych zdjęciach, wykonanych z tymczasową maskownicą wokół wysokotonówki"... - czytamy z uwagą to nie będzie nieporozumień :)

Pod nowe paczki :)
      Last edited by jaro4444; 20.09.2022, 14:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta

Pod nowe paczki :)
        Stłukłeś dwie wagi łazienkowe?

Skomentuj

jak rozwiazana regulacja wysokosci?
          gwint w plaskwoniku i sruba w gornej czesci?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            jak rozwiazana regulacja wysokosci?
            gwint w plaskwoniku i sruba w gornej czesci?
            A po co Ci regulacja wysokości jeśli masz równą podłogę?

Skomentuj

o wlasnie, a masz rowna podloge?

Skomentuj

Dzisiejsze zmagania. Zostało tylko pofrezować otwory pod głośniki.

Skomentuj

Co to za fornir? Bardzo mi się podoba

Skomentuj

Piękne

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
                      Dzisiejsze zmagania. Zostało tylko pofrezować otwory pod głośniki.

Ładny fornir, jakie głośniki tu zamieszkają?
                      Chętnie zobaczę efekt końcowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                        Co to za fornir? Bardzo mi się podoba
                        To Frake Savana. Kapitalny z wyglądu ale ułożyć wzór na takie monitory to potrzeba min 3 liści. Z 1 trzeba iść na kompromisy tak jak ja niestety ;/ .

Flip90 - obudowy celowałem 17 litrów. Ścianki są pochylone o 5 stopni front i tył. Na ten moment zastanawam się nad full seasem (tweetery już mam tj. SEAS 27TDC w wersji v2 i zakładałem do tego bambusowego seasa) lub drugi wariant to Vifa NE180 który głośnik absolutnie uwielbiam co do charakterystyki brzmienia na górę może jedwabny dayton audio albo scan speak hds :) zobaczymy.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Rosayo jesteś ze Złotnik w podkarpackim czy wielkopolskim?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
                            Nie na temat...
                            Rosayo jesteś ze Złotnik w podkarpackim czy wielkopolskim?
                            Podkarpacie

Skomentuj

Nie na temat...
                              Fajnie trafić na kogoś z okolicy Do złotnik mam 9 km. Do szkoły nawet chodziłem w Chorzelowie.

Skomentuj

A ja pracuję nad obudowami dla bolta xlr i tym razem ops3 na mosfetach. Tak to wygląda:

tym razem ulepszyłem montaż kratek wentylacyjnych poprzez dociśnięcie ich ramką. Całość zostanie wylakierowana. Przy okazji dorabiam nowe pokrywy do gotowego już ops3 na bjt. Co by były tak samo ładne

a w międzyczasie klepiemy dla kolegi 3 way na daytonach.

Last edited by daniel69; 27.09.2022, 14:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                  A ja pracuję nad obudowami dla bolta xlr i tym razem ops3 na mosfetach. Tak to wygląda:
                                  Serce rośnie, kiedy patrzy się na takie zdjęcia!

Skomentuj

tym razem ulepszyłem montaż kratek wentylacyjnych poprzez dociśnięcie ich ramką. Całość zostanie wylakierowana. Przy okazji dorabiam nowe pokrywy do gotowego już ops3 na bjt. Co by były tak samo ładne

Majac wyciete otwory na glosniki przed sklejeniem, zastanawiam sie dlaczego nie zrobiliscie frezow lub zaokraglen od wew strony otworow na glosniki?

Skomentuj

Ciekawy projekt, sam chce zrobić cos na daytonach tylko zastanawiam się nad RS270P-8 + RS150-8 + RST28F-4 lub RS225-8 +RS125-8 +RST28F-4.
                                      Last edited by Flip90; 27.09.2022, 23:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Majac wyciete otwory na glosniki przed sklejeniem, zastanawiam sie dlaczego nie zrobiliscie frezow lub zaokraglen od wew strony otworow na glosniki?
                                        To obudowy testowe i robione na szybko. Przypomniało nam się o tym po sklejeniu skrzynki :) hahaha. Tak to jest przez pośpiech. To samo z otworami na przewody wewnątrz obudowy. Też zapomnieliśmy. ale spokojnie. Naprawimy te błędy

Skomentuj

Aaa czaje czaje :) No coz, tylko ten sie nie myli, kto nic nie robi. Finalne wersje pewnie beda dopiete na ostatni guzik.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X