Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
    Jak ja słysze od dzwoniących jakie ceny teraz krązą za pozbijane płyty z fornirze lub lakierze to czasami Mi się wydaje ze coś powariowało. Ale później wyświetla mi się grupa płyciarzy / okuciarzy kuchennych którzy nazywają siebie dumnie stolarzami to myśle Nie w Audio jeszcze nie jest Tak źle.
    Ja chyba za uczciwy jestem i nie potrafie tak kroić ludzi.

A tam stolarze... :)

Spróbuj w tych czasach budować dom systemem zleconym. 110m2 i możesz się zakręcić w okolicy bańki.
    Materiał przy robociźnie to jest pikuś.
    Firmy budowlane to dopiero powariowały ale rozumiem, każdy chce się dorobić fortuny.

Skomentuj

Zaraz tam fortuny. Najpierw to ZUS trzeba zapłacić.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta

A tam stolarze... :)

Spróbuj w tych czasach budować dom systemem zleconym. 110m2 i możesz się zakręcić w okolicy bańki.
        Materiał przy robociźnie to jest pikuś.
        Firmy budowlane to dopiero powariowały ale rozumiem, każdy chce się dorobić fortuny.
        Sami milionerzy będą w Polsce i będą jeżdzić elektrykami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
          Zaraz tam fortuny. Najpierw to ZUS trzeba zapłacić.
          Ale ZUS też jest winny temu, że rozbieżności cen miedzy firmami do Stanu Surowego Otwartego sięgają +/- 50 tysięcy za robociznę ?

Skomentuj

Ale ZUS też jest winny temu, że rozbieżności cen miedzy firmami do Stanu Surowego Otwartego sięgają +/- 50 tysięcy za robociznę ?
            Ile????

Skomentuj

A z ciekawości - jakie widełki? Zakładam, że zakres prac taki sam albo bardzo zbliżony - żeby się nie okazało, że 50k więcej ale i wykonane kilka innych rzeczy...

Skomentuj

No tak bo tu zależy kto ilu pracowników ma ubezpieczonych a budowlanka taka mała to mam wrażenie często zbiera zawodników jeszcze z pod sklepu...

200 metrowy dom stan surowy otwarty to 350 tysi z tego co się orientuje. ( z materiałami dane na wrzesień 2023) okna do takiego domu i drzwi to 60 tys...

Skomentuj

Do tej pory grałem na projekcie PawłaS , miało być na chwilę, gdy padły moje Gale Reference Monitor, ale było tak sympatycznie, że słucham ich od 5-ciu już chyba lat. Przyszedł jednak czas na zmiany.
                  Znalazłem projekt ZAP na głośnikach SS, może być ciekawie. U mnie wymiary, głośniki i zwrotnica dokładnie takie same, tyle, że obudowa nie jest w całości z drewna, ale mieszana.
                  Boki, góra i dół z płyty MDF 18 mm.

Sklejone, zakołkowane, wyszpachlowane, pofrezowane i przeszlifowane.

Oklejone ekoskórą z delikatną fakturą w kolorze jasny beż.
                  Front i tył z klejonki dębowej. Znajomy stolarz zrobił je dla mnie i sprezentował :)

Docięte pod wymiar, trochę zabawy było z frezowaniem, nie będą klejone na styk, ale mają wyfrezowany wpust. Z otworami też było trochę zabawy. Stół pod frezarkę dolno-wrzecionowa i cyrkiel DIY, a jak :)

Na chwilę obecną tak to wygląda, jest już bliżej niż dalej.

W obudowie dałem krzyżowe usztywnienie ścianek i wzmocnienia na rogach. Do zrobienia, jeszcze zwrotnica, wytłumienie matami, etykiety, terminale, szlifowanie frontów i sklejenie tego w całość.
                  Zanim jednak skleję muszę coś zrobić z dębem. Najchętniej bym wybejcował i polakierował. Pistolet i kompresor jest, ale w warsztacie mam mniej niż 10 stopni, no i nie mam wyciągu. Lakierowanie w takich warunkach odpada. Na dworze nie ma opcji, w ciągu miesiąca raczej 20 stopni nie będzie :(
                  Pomyślałem, że może olejo-woski. Pytałem znajomego stolarza, który robił mi dębowe formatki i powiedział, że olejo-woski są piękne zaraz po położeniu, ale w ciągu 2-3 lat potrafią się utlenić. Robią się matowe, trzeba przeszlifować i położyć nową warstwę. Kurcze nie uśmiecha mi się taka zabawa. Prawdę gada, czy jednak wytrzymują ciut dłużej, jeśli tak, to jakie?
                  Jeżeli dobrze gada, to jest jeszcze opcja, że dogadam się ze znajomym lakiernikiem i może udostępni mi komorę lakierniczą, ale trzeba będzie z gotówki wyskoczyć.

Skomentuj

Nie chciało mi się bawić z lakierem i powoskowałem klejonkę dębową. To wosk z Castoramy (nie olejowo-wosk, tylko taki twardszy; jak pasta do podłóg). Może trochę zmatowiał z czasem ale nie bardzo. Wosk nakładałem 3 razy, za każdym razem polerując filcem, a na końcu flanelą.

Skomentuj

Czarodzieju, możesz kupić lakier nitro Sopur Solak, którym można lakierować nawet w 5 stopniach. Szybko schnie, pięknie wygląda, łatwo się nakłada i wytrzyma z pewnością dłużej niż olej. Do tego jest bardzo tani.

Skomentuj

Nie wiem jak olejowosk zachowuje się z klejonką ale na fornirze modyfikowanym, po kilku latach absolutnie nie dzieje się nic, brak oznak zmatowienia.

Skomentuj

Dzieki Panowie. Mam większe doświadczenie w lakierowaniu niż w woskach, spróbuję ten Sopur Solak. Mam kawałek klejonki dębowej, odpad z robienia formatek, będzie na czym ćwiczyć. :)

Skomentuj

Najpierw była faza koncepcyjna - czyli dumanie co nowego wydumać :)
                            Potem faza prób - np. jakie dyfrakcje będą na różnych rodzajach przegrody, jak uniknąć fal stojących i takie tam różne.... .

Last edited by jaro4444; 07.04.2024, 22:32.

Skomentuj

Po tym były długie dyskusje, omawianie koncepcji, projektowanie, negocjowanie wolnego terminu u nadwornego Kornika (Marcin z Sochaczewa), aż wreszcie jest już blisko do końca paczek :)

Skomentuj

Co byś Ty bez tego Marcina zrobił..

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Co byś Ty bez tego Marcina zrobił..
                                  Coś bym pewnie zrobił. Ale nie mam na to teraz czasu by dłubać się w obudowach i nie byłoby to tak profesjonalnie. Więc nie ukrywam, że łatwiej jest mi projektować a Kornik swoje robi, zanim znów nie ucieknie na motor
                                  W tym samym celu masz Binganta
                                  Last edited by jaro4444; 10.04.2024, 09:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                    W tym samym celu masz Binganta
                                    No nie do końca bo my z bingatem mamy biznes i podzielone zadania w tym czym jesteśmy najlepsi. Prowadzenie takiej działalności w pojedynkę niestety jest utopią Jak się bawiłem w DIY to robiłem wszystko samemu chociaż znałem już wtedy i Binganta i tym bardziej Marcina. Jednak przyznaję Ci rację w tym, że Bingant czy Marcin osiągnęli taki poziom wykonania i szybkości w jakim stanie są to zrobić, że to jest już nieosiągalne dla przeciętnego DIYowca.

Charakter DIY też się zmienił i robota samemu od a do z nie jest obecnie clue tematu. Nie po to są amatorskie plotery cnc, drukarki 3d itp żeby siedzieć i 2 dni piłować kawałek czegoś tam ręcznie w garażu. Czasy się zmieniły aczkolwiek jako DIYowiec starej daty lubię sobie trochę zajechać starym zgredem i się pośmiać, że kiedyś to byli diyowcy

Skomentuj

Weekendowe boje:

Skomentuj

A obok na zdjęciu grzejnik KFA Armatura G500F. Wdrażałem ten model do oferty tej firmy :-).

Skomentuj

A ja tak czytam grzejnik i myślę jakiś wzmacniacz to szukam na fotkach a tu jednak zwykły domowy grzejnik

Skomentuj

Czaruję...
                                          X