Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
    ]
    Kończę zabawę w udoskonalanie? Jakoś Ci nie wierzę :-)
    Zawsze można coś poprawić, a niekiedy nawet teoretycznie gorsze kolumny sprawiały więcej radości z słuchania i chcemy wrócić do czegoś podobnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta

Masz jakies pomiary? Czy porównywałeś z innymi WG? Szukam czegoś w zastępstwie za drogie Seasy DXT i zaciekawił mnie Twój „tandem”
      Nie mam porównania z popularnymi WG300 czy też WG148R, bo zwyczajnie ich nie miałem.

Co do pomiarów to podglądowo wykonałem 2 miesiące temu, potem na świat przyszedł syn i praca stanęła, jak znajdę to wrzucę, bo nie pamiętam czy je zapisałem.

Jeśli nie, to poczekaj 2 tygodnie, wtedy będę miał pomiar w docelowej obudowie.
      Last edited by allure09; 02.08.2023, 22:06.

Skomentuj

Eksperymenty własne z OB.

Może coś wyjdzie z tego ciekawego.
        Last edited by dragon; 06.08.2023, 14:22.

Skomentuj

Skrobnij cos o pierwszych wnioskach z testow OB.

Skomentuj

Na szybko mogę powiedzieć że te GRS to jak najbardziej dobra budżetowa opcja do basu z OB.

mam 4 różne kombinacje to pomierzenia i testowania, trochę zejdzie z tym ale dam znać.

Skomentuj

Pierwsze przymiarki

Skomentuj

Pogromca mitow prosto z pudełka dwie sztuki grs free air

Skomentuj

Dzieki za info. Polecalem te glosniki do dipola. Sugeruje nie stosowac do nich glebokiej odgrody typu U, lecz mozliwie plytka odgrode H lub calkowicie prosta deche, jak w dipolach Jamo r909.

Skomentuj

W moim przypadku U długości równej głebokości głośnika. Po tym co słyszę to i tak nie chce go puszczać wyżej niż 100Hz.

Skomentuj

Powyzej 100hz bedziesz mial rezonas od obudowy U, a do tego nierownomierne promieniowanie poza osia. Stad brudne brzmienie wyzszego pasma, za ktore nie odpowiada sam woofer.

Skomentuj

Pogromca mitow masz może jakieś doświadczenia, uwagi związane z konstrukcją ripol ?

Skomentuj

Do suba z niskim, aktywnym podzialem jest ok, ale jako niskotonowiec w konstrukcji 3 way niebardzo, bo za duzo w nim rezonansow oraz bedzie posiadal spora nierownomiernosc w offaxis. Plustem bedzie rowniez obnizenie czestotliwosci rezonansowej uzytych glosnikow, co przelozy sie na nizsze zejscie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta

Masz jakies pomiary? Czy porównywałeś z innymi WG? Szukam czegoś w zastępstwie za drogie Seasy DXT i zaciekawił mnie Twój „tandem”
                            Obiecany pomiar Daytona NHP25TI-4 w falowodzie. Pomiar w osi z 1m :

Typowy rezonans dla metalowych membran powyżej 20kHz.
                            Generalnie wypada przyzwoicie, przebieg charakterystyki łudząco podobny do jedwabnego ND25FW w falowodzie a to z uwagi na niemal identyczny profil falowodu.

Falowody - 41 zł
                            Komplet przetworników - około 181 zł
                            Last edited by allure09; 11.08.2023, 19:50.

Skomentuj

Takie maluszki robimy łączona technika... sklejka gięty klejona kontaktowym oraz poliuretanem... dlaczego tak ? A no dlatego że mam ograniczone zaufanie do kontaktowego natomiast poliuretan uratuje gdyby jednak miał rację...

Skomentuj

ale wiesz ze jak skleic 2-3 warstwy tej sklejki, to utrzymuje ksztalt?
                                oj bym cos z tego zrobil

Skomentuj

No raczej ale i tak bym robił przy większej konstrukcji ale tu maluszek z małym promieniem nie ma sensu. Tu ta sklejka tylko po to by połączenia na MDF'ie się nie pojawiały...

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta

Kończę zabawę w udoskonalanie? Jakoś Ci nie wierzę :-)
                                    Zawsze można coś poprawić, a niekiedy nawet teoretycznie gorsze kolumny sprawiały więcej radości z słuchania i chcemy wrócić do czegoś podobnego.
                                    Obecny zestaw robimy kilka lat, jeśli kolejne lepsze miałyby powstać w takim tempie będę głuchy i za stary :) Gavrona DAC przetestowany, grał z YB zefikami i mnie roz... końcówki icepower plus ten dac grały u Paprocha i było na prawdę bardzo bardzo dobrze. Nie chce od sprzętu nic innego. Co do sentymentu do innych kolumn. Obecnie mam użyczone przez Paprocha Acoustaty 1+1 i to granie jest fenomenalne, szybkie, duże, szczegółowe, jasne bas okien nie wybija ale ja nie jestem fanem łupania. Te kolumny tak czarują że ciężko się przesiąść na coś innego. 2.5 metra robi swoje, pewnie będę tęsknił za tą ŚCIANĄ dźwięku bez zwrotnic, wolną i lekką muzyką z dipolowej folii. Jednak testowałem już wstępnie moje armaty i 2x PHL 1120 robi robotę, z berylem zażyły się tak że jest dzwiek jednolity, szczegółowy, prawdziwie live. Teraz czekam aż pewien Magik ogarnie AE i bas będzie tak samo dobry. Nie mogę już udoskonalać bo żona wie, że to ostatni rzut kolumn. Potem byłby rozwód.

Skomentuj

.
                                      skracam cytat bo inaczej forum nie pozwala wysłać posta.

Właśnie o tym pisałem. Szanuję, nie oceniam. Z obserwacji tylko napiszę, że im kto więcej się zarzeka tym szybciej szuka czegoś nowego :-) Dobrze jest mieć na co czekać
                                      Last edited by Granat; 14.08.2023, 10:44.

Skomentuj

Obecny zestaw robimy kilka lat, jeśli kolejne lepsze miałyby powstać w takim tempie będę głuchy i za stary :) Gavrona DAC przetestowany, grał z YB zefikami i mnie roz... końcówki icepower plus ten dac grały u Paprocha i było na prawdę bardzo bardzo dobrze. Nie chce od sprzętu nic innego. Co do sentymentu do innych kolumn. Obecnie mam użyczone przez Paprocha Acoustaty 1+1 i to granie jest fenomenalne, szybkie, duże, szczegółowe, jasne bas okien nie wybija ale ja nie jestem fanem łupania. Te kolumny tak czarują że ciężko się przesiąść na coś innego. 2.5 metra robi swoje, pewnie będę tęsknił za tą ŚCIANĄ dźwięku bez zwrotnic, wolną i lekką muzyką z dipolowej folii. Jednak testowałem już wstępnie moje armaty i 2x PHL 1120 robi robotę, z berylem zażyły się tak że jest dzwiek jednolity, szczegółowy, prawdziwie live. Teraz czekam aż pewien Magik ogarnie AE i bas będzie tak samo dobry. Nie mogę już udoskonalać bo żona wie, że to ostatni rzut kolumn. Potem byłby rozwód.
                                        Napiszę tak - wszystko jest kwestią implementacji ale wiedząc i słysząc to co jest na rynku to icepower jest raczej .... no wiemy jaki jest. Jest dużo lepszych konstrukcji. Tym bardziej nie zamykaj się na inne końcówki mocy np. Purify czy też Hypex.

Skomentuj

Nie mogę już udoskonalać bo żona wie, że to ostatni rzut kolumn. Potem byłby rozwód.
                                          .
                                          Współczuję sytuacji.

Możesz coś więcej napisać o tym zestawie z PHL ? co na reszte pasma i jakie podziały planowane ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X