Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w jakim sensie 2 pierscienie?

naped symetryczny?
    czy o co chodzi?
    pokaz szkic lub przyklad

Skomentuj

Oczywiście pierścienie mocowane współosiowo, by nie mieszać, jak w "tanoyach", ale tu nie ma głośnika wysokotonowego, a jest dwie cewki o identycznych parametrach jak i dwa identyczne pierścienie "kotwicy" na jednym rdzeniu.
      Wymiary są zupełnie przypadkowe, choć przypominają rzeczywiste. Zielone to pierścienie, pomarańczowe to cewki, żółte- resor dolny membrany, a czarne to magnesy. Cienkie pomarańczowe, pionowe linie to karkas.

Last edited by YasiekCorp; 25.10.2023, 04:47.

Skomentuj

takiego rozwiazania nie widzialem

naped symetryczny jest bez dolnego pierscienia magnesu, ale za to ma cewki w odwroceonej fazie i resor tez od dolu

np carpower raptor

Skomentuj

Podstawowa podstawa, to głośniki są nam potrzebne do słabej lampy EL844 w 3-drożnym układzie aktywnym jako średnio-tonowe. Co za tym idzie muszą być bardzo efektywne, rząd 100 dB to naszym zdaniem minimum, bo będą pracować z EL34 w dole i ECL86 na górze.
          Z powodu braku takich głośników w sprzedaży, założyliśmy sobie budowę 4 głośników szerokopasmowych o jak największej efektywności na podstawie "tonsili GDN-25/80", czyli przedłużenie rdzenia, dołożenie drugiej cewki, pierścienia i magnesu, w/g rysunku. Cewki miałyby pracować w fazie. W naszym układzie pasmo będzie obcięte z dołu i z góry.
          Wiedza o podobnych głośnikach da nam odniesienie do naszej konstrukcji.
          Dzięki Paweł za namiar, ale to nie to, bo to jednak 88dB.
          Last edited by YasiekCorp; 25.10.2023, 09:21.

Skomentuj

A jaki ma być punkt podziału z basem?
            Proponuję poszukać czegoś w głośnikach estradowych, np.: https://sklep.emesaudio.pl/pl/strona...-maf06150.html

Skomentuj

Podział to, od dołu ok. 500Hz, od góry ok. 4kHz. Podział jest narazie mocno płynny, bo mam sprzęt do płynnej regulacji podziału. Po ukończeniu projektu zapniemy na stałe poprawnie obliczone zwrotnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                Oczywiście pierścienie mocowane współosiowo, by nie mieszać, jak w "tanoyach", ale tu nie ma głośnika wysokotonowego, a jest dwie cewki o identycznych parametrach jak i dwa identyczne pierścienie "kotwicy" na jednym rdzeniu.
                Wymiary są zupełnie przypadkowe, choć przypominają rzeczywiste. Zielone to pierścienie, pomarańczowe to cewki, żółte- resor dolny membrany, a czarne to magnesy. Cienkie pomarańczowe, pionowe linie to karkas.

Jak Kolega wyobraża sobie rozkład pola magnetycznego w szczelinie w takim układzie ? (kolega pyta)

Skomentuj

Przy takim podziale od dołu, 500Hz, możesz już spokojnie myśleć o 6" głośniku. Im mniejszy głośnik, tym wyżej zagra. Ale 4kHz jak na 6" to i tak chyba za wysoko. Ogólnie trudne zadanie sobie zadałeś i chyba trochę niepotrzebnie komplikujesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez qudlaty Zobacz posta

Jak Kolega wyobraża sobie rozkład pola magnetycznego w szczelinie w takim układzie ? (kolega pyta)
                    Na obecnym etapie nie biorę takich rzeczy w ogóle pod uwagę. Choć jeśli chodzi o górny podział, to rzeczywiście dodatkowa cewka zwiększa wagę, co zmniejsza trochę częstotliwość górną pasma. Więc te 5kHz (oryginalne pasmo 40-5000Hz) może być nie osiągalne, ale 4kHz już jak najbardziej. Dodatkowa tubka pomoże tą właśnie "f" utrzymać na dość wysokim poziomie, podobnie jak w GD-30/15.
                    Na pewno nie jestem w stanie przeprowadzić jakichś skomplikowanych badań, dlatego szukam podobnego, fabrycznego projektu, który będzie odpowiednio "oliteraturowany". A już na 100%, nie przygotowuję nowego projektu handlowego , co to to nie tu na forum .

Skomentuj

Moim zdaniem do 4 kHz to można grać głośnikiem 4", nie większym. Później robi się zbyt kierunkowy i charakterystyki kątowe nie wypadają dobrze. Wiadomo, że na osi nawet 18" zagra do 2 kHz.

Skomentuj

Jak pisałem, będę celował w 4kHz, ale względem całości. Mam możliwość płynnej regulacji wszystkich zakresów, więc te 500Hz i 4kHz wcale nie musi być docelowe.
                        A tym czasem mam przygotowane 2 rdzenie, na razie bez przedłużenia, ale to pewnie rozwiąże się w przyszłym tygodniu.

Skomentuj

A ja wracam trochę do roboty. Ostatnie 2 miesiące miałem niestety wyjęte ale czas odpalić choć jedno pre :)

jak zwykle aparat nie daje rady z barwami podświetlenia itd. Na żywo wygląda mega. Na razie to testy itd. Docelowe odpalenie jeszcze chwila.
                          pre z wejściami rca i wyjściami rca i xlr z delikatnym wzmocnieniem. Selektor 4 kanałowy, drabinka na przekaźnikach. Drobne bajery jak triggery itd sterowanie z pilota apple i hypex.

Skomentuj

Lamm

Skomentuj

Zamieszczone przez .Heat. Zobacz posta
                              Lamm
                              Chcesz zmienić ten przycisk na kolor lamp ? :) być może zdjęcie przekłamuje barwy ale jeśli przycisk jest taki jak na foto a lampy bardziej żółte to wiem skąd zakupiony przycisk powinien pasować kolorem

wydaje się o niebo lepszy, szczególnie że na żywo jest ciut bardziej pomarańczowy ale nie taki amber jak Twój który swoją drogą wygląda mi kolorystycznie na ten z modushop. Też je kupiłem na początku ale barwa mi nie pasowała do lcd:

Last edited by daniel69; 07.11.2023, 20:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                A ja wracam trochę do roboty. Ostatnie 2 miesiące miałem niestety wyjęte ale czas odpalić choć jedno pre :)
                                jak zwykle aparat nie daje rady z barwami podświetlenia itd. Na żywo wygląda mega. Na razie to testy itd. Docelowe odpalenie jeszcze chwila.
                                pre z wejściami rca i wyjściami rca i xlr z delikatnym wzmocnieniem. Selektor 4 kanałowy, drabinka na przekaźnikach. Drobne bajery jak triggery itd sterowanie z pilota apple i hypex.
                                I gotowe:
                                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...658212-pre-rca

Skomentuj

Cały czas ciągnie do tego diy...

Plan jest na mały eksperyment:
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Recaping cyrus dac xp

114 kondensatorów wymienione. Wielogodzinna robota z kilkoma znalezionymi babolami itd. Generalnie aż nie chcę zaczynać na razie opisu bo jest o czym pisać. Fotorelacja za jakiś czas. Ale było źle… to tak mało powiedziane. Wymienione wszystkie elektrolity, umyte pcb itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                      Cały czas ciągnie do tego diy...

Plan jest na mały eksperyment:
                                      line array?

Skomentuj

Budka dla STX

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                          Budka dla STX
                                          Jaki głośnik?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X