Lata 90te w nowej odsłonie, czyli AD1865N (laserowe napisy) piggyback projekt udostępniony od 3lite dla forum z pewnymi zmianami np.10x opa1612, ze zbalansowanym wyjściem XLR, wyjściem rca, pełne zasilanie liniowe, uac evo z bt selektor cyfrowy 3x toslink, 1x coax oraz pre xlr wszystko sterowane przez miniseries controller Matway-electronics.pl, wszystkie moduły wykonane również przez Mateusza, standby, pvc, wyswietlacz alfanumeryczny również. Jedynie syf w kabelkach to moja robota, głupie pomysły tez były moje. Porównując do ess9018(audiolab m dac plus) niebardzo jest co pisać bo nie ma co porównywać ess to zabawka przy tym zestawie.
Adapter został zaprojektowany na zlecenie na specjalnym układzie, moje są jedynie głupie pomysły i okablowanie ale ich realizacja w pełni Matway-electronics.pl, mi też się super podoba :P
Możesz coś więcej napisać o tym zestawie z PHL ? co na reszte pasma i jakie podziały planowane ?
Tak, grają z Bliesmą T34B oraz Acoustic Elegance TD12S. Układ jest d'appolito więc poza berylem wszystko X2. Podziałów i całej reszty niestety nie mogę ujawnić ponieważ autor sobie nie życzył, zwrotnice są zalane żywicą. Całość powstała w oparciu o podzespoły Duleund, przewody rownież Duleund, gniazda WTB i Jansen. Obecnie- odnośnie zmian, które miały nigdy nie nastąpić- zamiast IcePowrow jest Hypex Nilai, ze wszystkich dostępnych- nie próbowałem na GaN-ach- szerzej końcówek w klasie D zagrał najlepiej. Zmieniłem również pre na Matway- Gavron wykonał ponownie cudo. Dzięki triggerowi odpalam wszystko z kompa. Jeśli chodzi o dźwięk, jest genialny. Po prostu nie da się inaczej opisać. Tor wygląda następująco volumio, dac piggyback 4xad1865 od Matway, pre od Matway, końcówka hypex nilai w wersji kit DIY, kolumny.
PHL gra dźwiękiem otwartym, w połączeniu z bliesmą jest mu bliżej do estrady niż do monitorów bliskiego pola :) to musi połknąć trochę mocy żeby odkryć karty. Dźwięk jest duży, Tomek kiedyś pisał, że ma się wrażenie, że gra cały front, dokładnie tak jest, nie ma skalpela i wykrawania każdego dźwięku. Jest muzyka na wiele godzin bezbolesnego słuchania. Jeśli chodzi o bas, ciężko to opisać, killer. Obudowy są ze sklejki, 30 i 50 mm są ciężkie i wygłuszone zostały filcem oraz wełną, Marcin (LM) jak wspominałem kiedyś, zrobił je wybitnie, dlatego bas nie jest pudełkowaty, po prostu bardziej to czuć niż słychać. W obecnej formie zestaw jest kompletny. Może kiedyś pokombinuję z końcówką na GaN albo może Matway coś zrobi, co ubije Nilai. Póki co słucham a to co słyszę bardzo mi się podoba. pzdr
Fajny projekt i znajomy koncept, bo to kolejny projekt jaki widzę na forach DIY, a oparty na moim pomyśle sprzed ładnych kilku lat na własne paczki zbudowane w oparciu o dobór (egzotycznych wówczas w świecie DIY) głośników Acoustic Elegance i PHL :-).
Szkoda, że Acoustic Elegance praktycznie wycofał możliwość przygotowywania wersji OEM-owych swoich basów dla DIY-wców. Te z regularnej serii TDXS mają jedną dość istotną wadę konstrukcyjną, aczkolwiek nawet z nią zamiatają większość tzw. hi-endów.
Jedna uwaga - ta kopułka nie do końca pasuje do tych głośników i nie pozwala pokazać ich pełnego potencjału brzmieniowego i makrodynamicznego.
Fajny projekt i znajomy koncept, bo to kolejny projekt jaki widzę na forach DIY, a oparty na moim pomyśle sprzed ładnych kilku lat na własne paczki zbudowane w oparciu o dobór (egzotycznych wówczas w świecie DIY) głośników Acoustic Elegance i PHL :-).
Szkoda, że Acoustic Elegance praktycznie wycofał możliwość przygotowywania wersji OEM-owych swoich basów dla DIY-wców. Te z regularnej serii TDXS mają jedną dość istotną wadę konstrukcyjną, aczkolwiek nawet z nią zamiatają większość tzw. hi-endów.
Jedna uwaga - ta kopułka nie do końca pasuje do tych głośników i nie pozwala pokazać ich pełnego potencjału brzmieniowego i makrodynamicznego.
Znam ten projekt, jednak temat AE wziął się z tego, że są w stanie sięgnąć phl bez midwoofera i prędzej czy później ląduje się na stronie AE. Beryl bardzo mi się podoba za mikrodetal, mega fajnie się to zgrywa ale jasne do koncertów kompresor najlepszy i jasne, że termiczne problemy AE mogą się wtedy objawić- chyba o tym piszesz, jednak ekstremalne głośności są u mnie nieosiągalne. Jestem mega zadowolony z ostatecznego efektu, może kiedyś kompresor dodam. Dzięki i pozdrawiam
Skomentuj