Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To prawda, zasilanie ważna rzecz.
    Tak się zastanawiam, skoro już teraz wiesz, że w następnym dacu zrobisz to czy tamto, to dlaczego nie zrobiłeś tego od razu? Co zrobisz z taką ilością sprzętu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
      To prawda, zasilanie ważna rzecz.
      Tak się zastanawiam, skoro już teraz wiesz, że w następnym dacu zrobisz to czy tamto, to dlaczego nie zrobiłeś tego od razu? Co zrobisz z taką ilością sprzętu?
      Dlaczego ? Bo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jestem w trakcie roboty 20 różnych zabawek. Daci, streamery, pre i końcówki. Z tego wszystkiego co zrobię wybiorę to co mi najbardziej odpowiada i sobie zostawię :) jeden zestaw sprezentuje tacie a resztę wystawię na sprzedaż. Trochę mnie poniosło i realizuje wiele projektów z forum, bg1, iampy w wersjach 100m i ops3, bolt xlr, silmple retro, latfet itd… pre to wszystkie pvc w róznych wersjach - xlr i rca, daci głównie stare wynalazki jak AD1865 AD1862 TDA1541 ale jest też sabre jakiś… generalnie po 10-15 latach przerwy postanowiłem odświeżyć swój sprzęt. Długo mnie tutaj nie było, nie byłem w temacie i tak rozpoczynałem różne projekty a w międzyczasie trafiałem na ciekawsze i tak to właśnie się tego narobiło. Przetestuje przynajmniej wiele popularnych konstrukcji i na koniec wrzucę porównanie według mnie jak się co ma do czego :) po prostu lubię tworzyć. Sprawia mi to przyjemność.
      A co do tego że w efekcie tego szaleństwa robię aż tyle tego to dobrze na tym wyszedłem. Sugerując się opiniami z forum zacząłem od tych które wydawały się dla mnie najlepsze i co ? I wielokrotnie nijak się mają te opinie ludzi z forum ( i nie mam tutaj nic złego na myśli ) - z jednej prostej przyczyny… każdy testuje na innym systemie i nawet sam ma inne ucho. Ja porównuje zawszę różnice np między końcówkami z zachowaniem całej reszty takiej samej. To samo dotyczy daców czy nawet ips w iampie. System nie ulega większym zmianom podczas testów a jedynie zmieniają się pojedyncze porównywane akcesoria. I takie porównanie będzie zawsze bardziej miarodajne i w większości nie testuję tego sam, tak by wrażenia były bardziej miarodajne. Efekty mojej już 2 letniej pracy pewnie opublikuje w przeciągu roku. Niestety zostały jeszcze 4 końcówki, jedno pre, dwa daci ( w tym ten ze zdjęcia ) i chyba tyle. Ale niestety mimo że większość mam to czasu brak…

Skomentuj

Musisz mieć niesamowitą cierpliwość :)
        Ciekawe czy różnice w brzmieniu tych urządzeń będą na tyle duże aby zrekompensować poświęcony na to czas. Chociaż chyba tak naprawdę, gdyby nawet wszystkie grały tak samo nie zgasiłoby to Twojego entuzjazmu. To się nazywa pasja

Skomentuj

poszukuję kogoś kto ogarnąłby mi w jakiejś mądrej cenie szkiełkowanie aluminum, robie radiatory do wzmacniacza. Najlepiej okolice śląska

Skomentuj

A jaka granulacja Ci pasuje? Jak okolice 30um to zapraszam.

Skomentuj

Zabieram sie za "ostateczne" kino domowe i potrzebuje pomocy :) 2 way + subwoofery
              Woofery juz mam wybrane - Purifi PTT 6.5 w wersji aluminiowej(mam je w innych kolumnach i nie wyobrazam sobie uzyc innego woofera)
              Subwoofery tez juz mam wybrane - 8x XLS 10 w czterqch paczkach,na przeciw siebie, by rownowazyc sily(closed z DSP). Maja byc ciete na 80Hz wiec nie sadze by warto bylo dokladac do Seasa L26 czy PTT10.

Najwieksze watpliwosci mam co do Tweetera i tutaj potrzebuje pomocy. Napewno w waveguide Augerpro - tylko nie wiem czy brac Bliesme T25b czy tez dokladac do T34b, a moze tez obnizyc koszty i wziac SB26adc.
              t25b ma 2 duze minusy - brak okraglego WG i wysoka czestotliwosc ciecia.
              Najwiekszym minusem(i pewnie jedynym) T34b jest cena.
              Patrzac na wykresy, sb26adc tez wyglada bardzo dobrze, znieksztalcenia ma porownywalne z t34b, tez daje rade do 1500Hz, na zagranicznych forach jest mocno chwalony. Warto sie szarpnac na t34b? 5 sztuk to okolo 2000eur, a podczas gdy sb26 kosztuje 250eur za 5 t25b to koszt 1250eur.
              Calosc zasilane modulami Hypexa z dsp(fa252), tylko breakup membrany tlumiony szeregowym filtrem zgodnie z zaleceniami producenta. Ampli to Marantz Cinema 30.

Mam tez pytanie jesli chodzi o problemy z dyfrakcja w nietypowym ksztalcie obudowy - z obrysem glosnikow wystajacymi ~10mm poza scianki obudowy - obrysy z zaokragleniami o promieniu 10mm, boczne scianki z takim samym zaokragleniem, gorna i dolna scianka proste bo nie dam rady forniru polozyc:

https://i.ibb.co/tcFdxqG/Zrzut-ekran...-27-073050.png

Czy taki front ma sens czy tez warto jednak trzymac sie "klasycznego" ksztaltu? Pogromca mitow ??
              Załączone pliki
              Last edited by srekal34; 27.02.2024, 08:50.

Skomentuj

Obudowę proponuję w klasycznej formie March Audio Sointuva. Jak ma byc fornirowana, to doklejany front z zaokragleniami, lakierowany na jakis tam kolor, lub w calosci z przyzwoitej jakosci sklejki i frezowanie frezem zaokrąglającym.

Last edited by Pogromca mitow; 27.02.2024, 17:34.

Skomentuj

Proponuję założyć oddzielny wątek.

Skomentuj

Kolejny ciekawy zestaw który zrobiliśmy.
                    Wszystko w połysku łącznie z metalowymi nogami.

Last edited by MarekMitonski; 28.02.2024, 12:04.

Skomentuj

Marek Fajnie weszłeś w rynek ze swoim zapleczem. Słuchałeś rad, obserwowałeś teraz tak jakby pomagasz.
                      analiza odzewu rynku sugeruje mi stwierdzenie ze brakuje podwykonawców którzy robią dobrze i rozsądnie cenowo.
                      Często ktoś dzwoni z takimi zapytaniami.
                      Ceny "płytowych" obudów tak ześwirowały że ludzie szukają.

Skomentuj

Super obudowy, tylko to wytłumienie nie bardzo.

Skomentuj

Rozsądnie cenowo się skończyło Jedyny ratunek to znajomy z pasją do stolarstwa, który coś tam nam zrobi od czasu o czasu.

Skomentuj

Jak ja słysze od dzwoniących jakie ceny teraz krązą za pozbijane płyty z fornirze lub lakierze to czasami Mi się wydaje ze coś powariowało. Ale później wyświetla mi się grupa płyciarzy / okuciarzy kuchennych którzy nazywają siebie dumnie stolarzami to myśle Nie w Audio jeszcze nie jest Tak źle.
                            Ja chyba za uczciwy jestem i nie potrafie tak kroić ludzi.

Skomentuj

Kilka lat temu miałem mały projekt do wycięcia na CNC 3d. W Krakowie krzyknęli za to 6000PLN. Stolarz w górach wyciął za to samo 600PLN.
                              Inną bolączką jest to, że nawet ludzie mający dostęp do dobrych maszyn, nie konieczni potrafią się nimi posługiwać. Oczekiwania płacowe duże, umiejętności niewielkie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
                                Kilka lat temu miałem mały projekt do wycięcia na CNC 3d. W Krakowie krzyknęli za to 6000PLN. Stolarz w górach wyciął za to samo 600PLN.
                                Inną bolączką jest to, że nawet ludzie mający dostęp do dobrych maszyn, nie konieczni potrafią się nimi posługiwać. Oczekiwania płacowe duże, umiejętności niewielkie.
                                W przypadku dużych firm, gdzie leci seryjna produkcja i czas pracy maszyny jest zaplanowany co do minuty trzeba wziąć pod uwagę, że gdzieś nasz zamawiany detal trzeba wcisnąć. Sam koszt pracy zwykłej obrabiarki CNC może 300 - 400 złotych netto kosztować za godzinę, ale gdy trzeba specjalnie uruchomić dodatkową zmianę, zapłacić operatorowi nadgodziny lub kopić nowe narzędzie pod konkretne zamówienie, to już nie wychodzi korzystnie. U mnie w firmie mamy CNC i widzę jak to wygląda od drugiej strony. :)
                                Ratunkiem dla nas są małe firmy, znajomi, które dadzą przystępne ceny jak w przytoczonym przez Ciebie przypadku :)
                                Last edited by piglet11; 29.02.2024, 07:40.

Skomentuj

Bo robicie zbyt skomplikowane obudowy :)
                                  Formatki wyciąć na pile stołowej, otwory i frezy pod głośniki zrobić frezarką ręczną z szablonem i już. Żadne cnc nie jest potrzebne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                    Bo robicie zbyt skomplikowane obudowy :)
                                    Formatki wyciąć na pile stołowej, otwory i frezy pod głośniki zrobić frezarką ręczną z szablonem i już. Żadne cnc nie jest potrzebne :)
                                    Każdy ma inne podejście i cel. Można robić diy kopiując gotowe projekty. Można stosować sprawdzone rozwiązania, albo eksperymentować. Gdybym chciał prostą obudowę, to łatwiej i taniej by było kupić używane kolumny. Jaki sens robić podobne jak w sklepie, tylko samemu i to za większe pieniądze?

Skomentuj

Ano taki sens robić samemu, że dobry dźwięk to przede-wszystkim głośniki i elektronika a nie stolarka, o czym chyba spora część zapomina.

Skomentuj

A ja myślę że każdy element jest równie istotny i w tym również właśnie stolarka. Dodam więcej te ładniejsze grają lepiej tak samo jak te samochody obniżone z naklejkami mogą jechać szybciej.
                                        To co napisałeś to wbrew tym wszystkim pomiarom i dopasowywaniem zwrotnic do obudowy.

Co do samej pracy stolarskiej to ceny niestety nie biorą się z kosmosu i jeśli dany komplet skrzynek kosztuje 4 tys. to same podatki i utrzymanie maszyny czy materiały na nie to pewnie z 50% Powiedzmy zostaje te 2 tys. czyli jakieś 60...70. teraz niech każdy się zastanowi ile zarabia i czy go stać czy nie stać bo jeden powie że to za darmo inny powie że kupa kasy.

Wybaczcie też że ale bawią mnie wyceny gdzie na koniec dowiaduje się że taniej ktoś może kupić w necie... NO RACZEJ... No chyba że zamówisz też powiedzmy 50 może 200 kompletów bo takie są minimalne serie by się opłaciło zmusić do pracy całą stolarnie.

My sobie robimy te kolumny tak dla przyjemności i by nie robić cały czas monotonnie mebli, bo utrzymujemy się właśnie z nich.
                                        Last edited by MarekMitonski; 04.03.2024, 10:55.

Skomentuj

Tu się nie zgadzam Marku. Każdy elementy jest w jakiś sposób istotny, ale nie każdy równie.
                                          Można np. mieć obudowę z plastiku lub betonu i mimo braku stolarki zagra dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X