Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

10 cali samochodowe

Skomentuj

Bardzo ładna robota, choc wielka szkoda, że do zrobienia kratownicy użyłeś bardzo miękkiego materiału, jakim jest płyta wiorowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Bardzo ładna robota, choc wielka szkoda, że do zrobienia kratownicy użyłeś bardzo miękkiego materiału, jakim jest płyta wiorowa.
        Jest laminowana więc coś tam usztywnia.

Skomentuj

Niestety niewiele to zmienia. Do takich wzmocnień zdecydowanie lepsza jest sklejka.

Skomentuj

Wszystko jest sztuką kompromisów. Sztywniejszy materiał może przesunąć rezonanse wyżej, ale czy stłumi je tak samo dobrze? Ciekaw jestem dobroci takiej przegrody wykonanej ze sklejki, MDF-u i wiórowej. Ktoś coś znalazł w tym temacie?

Skomentuj

Tak niejako przy okazji. Po przyłożeniu ucha (można akcelerometr jak ktoś ma) do ścianki kolumny słychać jej rezonanse bardzo wyraźnie. Takie wąskopasmowe tony najczęściej na średnicy jak obudowa usztywniona porządnie. Chcąc się ich pozbyć zrobiłem kiedyś eksperyment na ściance górnej. Przekrój jest mniej więcej taki: 22mm MDF, jakieś 20-50mm wosku, 22mm MDF, ścianki nie są równoległe. Wosk jaki miałem - stopiłem co tam pod ręką było (ma przeogromny skurcz jak stygnie, trzeba było dolewać) i powiem szczerze, ładnie wyszło. Słychać coś tam, ale nic co jednoznacznie można by wytypować jako rezonans. Pewnie niesie się po całej budzie. Taki eksperyment mi się zachciał :)

Skomentuj

Przy konstrukcji subwooferow dąży się do wysokiej sztywności i masy ścianek obudowy.

Skomentuj

Aaa... faktycznie, to sub jest. Nie ten zakres pobudzenia. Sorki, nie popatrzyłem. Nadal jednak jestem ciekaw, czy ktoś może coś wie, na temat zachowania się różnych materiałów.

Miłego.
                  Irek.N.

Skomentuj

Stosowanie kanapek ma jak najbardziej sens, lecz najskuteczniejsza jest metoda CLD. Pomiedzy dwa sztywne materialy stosuje sie miekki material, posiadajacy wlasciwosci zamiany tarcia na cieplo, czyli cos pokroju sorbothanu, polimerow, czy materialow bitumicznych.

Sa specjalne kleje bitumiczne, do sklejania plyt do celow akustycznych,

Skomentuj

Korzystając z urlopu świątecznego zakończyłem monitorki do kompa.

Projekt Troelsa, z moich zmian było zrobienie paczek zwyczajnie bez odkręcanej tylnej ścianki.
                      Wymusiło to zrobienie dwóch zwrotnic na paczkę, ale dzięki temu dało się raczej sensownie rozsunąć cewki.

Jako że znudziły mi się już woski, maty, itd.
                      Tym razem zrobiłem dębowe fronty, barwione czarnym tuszem, na to grunt do parkietów i lakier bezbarwny samochodowy.
                      Wyszedł taki winylowy gloss z fakturą dębu, ogóle strasznie trudno to sfotografować, ale na żywo wygląda fajnie, zwłaszcza że przy kompie nie mam ostrego światła, a tylko lekki ambient, więc kombinowałem tak by wykorzystać ten minimum światła.

Jako gra? Słabo na bassie, ale może się wyrobią głośniki, ale równo i dość podobnie do moich focal clear mg, które od trafiły 10/10 w to co lubię.
                      Zobaczę czy się coś zmieni w czasie.

Last edited by Marcin V; 30.12.2023, 22:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                        Tak. W zasadzie projekt jest nie do skopiowania z uwagi na OEM-ową wersję głośnika niskotonowego przystosowany do obudowy zamkniętej. Membrana, cewka oraz kosz to GDN 20/80/2, układ magnetyczny (podwójny) jest już inny.
                        [...]
                        Cześć, taka modyfikacja we własnym zakresie czy wykonywana przez kogoś? Możesz zdradzić więcej, na czym polega taka modyfikacja?
                        Last edited by Wilczan; 02.01.2024, 11:33.
                        W służbie amplifikacji

Skomentuj

Jakoś temat budowy umarł :) więc trzeba pobudzić!

Chciałbym przedstawić takie oto „monitorki potworki” czyli klasyczny monitor ale z nutką nowoczesności :)
                          coś innego…

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

co to za woofer?

Skomentuj

Ciare HW321
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A u mnie dalej elektronika. Tym razem kolejny DAC.
                                wszystko polutowane, powycinane, powiercone, wyczyszczone. Trzeba okablować i posłuchać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Ciare HW321
                                  Dlaczego akurat ten?

Skomentuj

Po co tam tyle transofrmatorów, kolego Daniel?

Skomentuj

Zamieszczone przez arczar Zobacz posta

Dlaczego akurat ten?
                                      Szukałem głośnika który będzie i stosunkowo głośny i będzie miał zejście. Typowe głośniki PA mają dużą skuteczność natomiast to tłuczki. Znowu głośniki HA mają fajny fs ale bryndza SPL. Życie to kompromisy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                        Dwa trafa na sam DAC, bo to chyba takie samo PCB jak dla AD1865 3dlite, z aktywnym filtrem i serwem na wyjściu.
                                        Jakiś standby, widzę separator na I2S więc pewnie UBS-I2S ma oddzielne zasilanie, selektor wejść też, no i ten DAC nie ma zbalansowanego wyjścia, więc pewnie jest oddzielne zasilanie do konwersji z niezbalansowanego, na zbalansowany.

Ostatnio kupowałem trafa 2*15V i 2*12V po chyba 6-7zł sztuka, na FV. Więc taniej władować 8 traf, niż zlecić nawinięcie jednego.
                                        Last edited by Marcin V; 20.01.2024, 13:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                          Już kolega trochę naświetlił a dokładnie tak to wygląda:
                                          Dac - 2 trafa
                                          usb - jedno trafo (zasilam usb własnym zasilaczem a nie z portu)
                                          jedno do izolacji sygnału i2s
                                          jedno do symetryzatora
                                          jedno do budora na wyjściu rca
                                          ponadto przetwornica do standby
                                          oraz dwie na kolejnej pcb - trigger itd

Następny dac będzie już bez symetryzatora, sygnał symetryczny od razu :) wtedy nie będzie symetryzatora i bufora bo będzie tylko wyjście xlr. No i mniej traf. Ale tam będzie na prawdę ciekawie to wszystko rozwiązane. Mniej modułowo. Różnica taka że tutaj składamy sobie z poszczególnych modułów wedle uznania, tam będzie trzeba zaprojektować nową pcb pod to co chcę mieć :) i wtedy zamówię jedno trafo ze wszystkimi wymagalnymi napięciami. Tak czy siak zasilanie to podstawa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X