Zaraz tam fortuny. Najpierw to ZUS trzeba zapłacić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
A tam stolarze... :)
Spróbuj w tych czasach budować dom systemem zleconym. 110m2 i możesz się zakręcić w okolicy bańki.
Materiał przy robociźnie to jest pikuś.
Firmy budowlane to dopiero powariowały ale rozumiem, każdy chce się dorobić fortuny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz postaZaraz tam fortuny. Najpierw to ZUS trzeba zapłacić.
Skomentuj
-
Ale ZUS też jest winny temu, że rozbieżności cen miedzy firmami do Stanu Surowego Otwartego sięgają +/- 50 tysięcy za robociznę ?
Skomentuj
-
Ale ZUS też jest winny temu, że rozbieżności cen miedzy firmami do Stanu Surowego Otwartego sięgają +/- 50 tysięcy za robociznę ?a budowlanka taka mała to mam wrażenie często zbiera zawodników jeszcze z pod sklepu...
200 metrowy dom stan surowy otwarty to 350 tysi z tego co się orientuje. ( z materiałami dane na wrzesień 2023) okna do takiego domu i drzwi to 60 tys...
Skomentuj
-
Do tej pory grałem na projekcie PawłaS , miało być na chwilę, gdy padły moje Gale Reference Monitor, ale było tak sympatycznie, że słucham ich od 5-ciu już chyba lat. Przyszedł jednak czas na zmiany.
Znalazłem projekt ZAP na głośnikach SS, może być ciekawie. U mnie wymiary, głośniki i zwrotnica dokładnie takie same, tyle, że obudowa nie jest w całości z drewna, ale mieszana.
Boki, góra i dół z płyty MDF 18 mm.
Sklejone, zakołkowane, wyszpachlowane, pofrezowane i przeszlifowane.
Oklejone ekoskórą z delikatną fakturą w kolorze jasny beż.
Front i tył z klejonki dębowej. Znajomy stolarz zrobił je dla mnie i sprezentował :)
Docięte pod wymiar, trochę zabawy było z frezowaniem, nie będą klejone na styk, ale mają wyfrezowany wpust. Z otworami też było trochę zabawy. Stół pod frezarkę dolno-wrzecionowa i cyrkiel DIY, a jak :)
Na chwilę obecną tak to wygląda, jest już bliżej niż dalej.
W obudowie dałem krzyżowe usztywnienie ścianek i wzmocnienia na rogach. Do zrobienia, jeszcze zwrotnica, wytłumienie matami, etykiety, terminale, szlifowanie frontów i sklejenie tego w całość.
Zanim jednak skleję muszę coś zrobić z dębem. Najchętniej bym wybejcował i polakierował. Pistolet i kompresor jest, ale w warsztacie mam mniej niż 10 stopni, no i nie mam wyciągu. Lakierowanie w takich warunkach odpada. Na dworze nie ma opcji, w ciągu miesiąca raczej 20 stopni nie będzie :(
Pomyślałem, że może olejo-woski. Pytałem znajomego stolarza, który robił mi dębowe formatki i powiedział, że olejo-woski są piękne zaraz po położeniu, ale w ciągu 2-3 lat potrafią się utlenić. Robią się matowe, trzeba przeszlifować i położyć nową warstwę. Kurcze nie uśmiecha mi się taka zabawa. Prawdę gada, czy jednak wytrzymują ciut dłużej, jeśli tak, to jakie?
Jeżeli dobrze gada, to jest jeszcze opcja, że dogadam się ze znajomym lakiernikiem i może udostępni mi komorę lakierniczą, ale trzeba będzie z gotówki wyskoczyć.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCo byś Ty bez tego Marcina zrobił..
W tym samym celu masz BingantaLast edited by jaro4444; 10.04.2024, 08:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz postaW tym samym celu masz Binganta
Charakter DIY też się zmienił i robota samemu od a do z nie jest obecnie clue tematu. Nie po to są amatorskie plotery cnc, drukarki 3d itp żeby siedzieć i 2 dni piłować kawałek czegoś tam ręcznie w garażu. Czasy się zmieniły aczkolwiek jako DIYowiec starej daty lubię sobie trochę zajechać starym zgredem i się pośmiać, że kiedyś to byli diyowcy
- 2 polubień
Skomentuj
Skomentuj