Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ja się nareszcie zabrałem za monitorki D12 Troels'a.
Chcący niechcący udało mi się w końcu uruchomić moje CNC, w takim stopniu że coś już może robić, więc otworki na głośniki lecą z CNC (całych frontów na tej miniaturce nie zrobię).
Fronty z dębu (z casto co prawda), kupionego w tamtym roku, deska pocięta na 3 części leżała w salonie cały czas (od kupienia).
Potem pociąłem na wymiar z lekkim zapasem, na grubościówce zdjąłem nadmiar materiału, dociąłem na wymiar do paczek i poszło na CNC.
Następnie kąty na pile stołowej.
Wstępnie pasuje to do siebie.
Teraz zostaje pomalowanie i tu jestem totalnie w lesie.
Pierwsza opcja to zabejcować to barwnikiem na bazie octu i wełny stalowej, potem lakier podkładowy do drewna, szlif, lakier bezbarwny i polerowanie na całość.
Muszę zobaczyć jak to na sklejce wyjdzie.
Opcja dwa, na sklejkową część, lakier podkładowy do drewna, szlif szpachla, szlif, lakier czarny, szlif, lakier bezbarwny i finalny szlif.
Oddzielnie potraktowanie frontu jak w opcji pierwszej i sklejenie całości po malowaniu i wykończeniu.
Zna ktoś jakąś fajną bejcę do drewna/sklejki o kolorze czarnym?
Last edited by Marcin V; 13.11.2022, 16:34.
- 6 polubień
Skomentuj
-
Nie chcialoby mi sie tego lakierowac w taki sposob, jak opisales, bo przy laczeniu do czola, jakie jest i Ciebie i tak efekt bedzie mocno taki sobie. Dalbym olejowosk z czarnym pigmentem i pozniej ewentualnie wosk twardy, zeby nabralo polysku, lub profesjonalny, czarny lakier akrylowy bezposrednio na sklejke i drewno, z zachowaniem struktury powierzchni.
Skomentuj
-
Last edited by Pteterycz; 13.11.2022, 16:58.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
- 6 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie chcialoby mi sie tego lakierowac w taki sposob, jak opisales, bo przy laczeniu do czola, jakie jest i Ciebie i tak efekt bedzie mocno taki sobie. Dalbym olejowosk z czarnym pigmentem i pozniej ewentualnie wosk twardy, zeby nabralo polysku, lub profesjonalny, czarny lakier akrylowy bezposrednio na sklejke i drewno, z zachowaniem struktury powierzchni.
Mogę prosić o jakieś linki do produktów?
Obecne testowe próbki stalowej bejcy schną po lakierowaniu.
Przy okazji przetrzymałem taką wełnę trochę za długo, wyparował lekko ocet i korozja wpadła, tym sposobem z czarno stalowego, kolor zmienił się na rdzawo rudy ^^
Zardzewiałe paczki można by trzasnąć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
Wosków nie ruszałem, nie znam technologii.
Przy okazji przetrzymałem taką wełnę trochę za długo, wyparował lekko ocet i korozja wpadła, tym sposobem z czarno stalowego, kolor zmienił się na rdzawo rudy ^^
Skomentuj
-
Nie, wszystkie deski na front są obecnie luzem i nie planuję ich kleić do puki nie będę pewien jak będą wykończone.
Tylko tył ze sklejki jest sklejony.
Mam jeszcze w podobnym stanie mały subik 8" z obudową zamkniętą, te same materiały, on poleci jako finalny test wykończenia.
Tyle że tam jeszcze nie wyfrezowałem otworów pod głośnik.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
Wosków nie ruszałem, nie znam technologii.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz postaU mnie co prawda nie "budowa na żywo", bo projekt powstał już dobre 2 lata temu.
Natomiast z dużą pomocą kolegi frycek zbudowaliśmy końcówkę mocy w klasie D na układzie TPA3255
W projekcie jako dawca obudowy posłużyła końcówka mocy UHER Reference No.1
- 1 lubię
Skomentuj
-
A ja troszkę zwolniłem z końcówkami bo ile można ten sam element systemu katować ( i tak zrobię wszystkie co rozpocząłem ale trochę wolniej) i przerzuciłem się na pracę ze streamerem.
na jednym foto wyświetlacz z folią stąd te piksele. Pod folią, jakość obrazu bradzo fajna. Raspberry i jego „pochodne” to dla mnie obcy temat ale po drobnych trudnościach odpaliłem volumio z wyświetlaczem. Jak skończę to zrobię instrukcję dla chętnych by nie musieli tak jak ja po omacku błądzić
- 2 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postaA ja troszkę zwolniłem z końcówkami bo ile można ten sam element systemu katować ( i tak zrobię wszystkie co rozpocząłem ale trochę wolniej) i przerzuciłem się na pracę ze streamerem.
na jednym foto wyświetlacz z folią stąd te piksele. Pod folią, jakość obrazu bradzo fajna. Raspberry i jego „pochodne” to dla mnie obcy temat ale po drobnych trudnościach odpaliłem volumio z wyświetlaczem. Jak skończę to zrobię instrukcję dla chętnych by nie musieli tak jak ja po omacku błądzićDAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arczar Zobacz postaKorzystasz z Tidal czy innego serwisu? Bo jeśli Tidal to Volumio masz płatne? Jeśli nie to polecam darmowe moOde audio zamiast Volumio.Last edited by daniel69; 17.11.2022, 14:11.
Skomentuj
Skomentuj