Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WYKOPALISKA zamiesc pierwsza (stara) swoja konstrukcje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli chodzi o elektronike DIY to pierwszy był wzmacniacz na TDA 2003 w pająku, który mimo kilku elementów nie mieścił się na powierzchni kartki A5 Po 2 podejściach, wzmacniacz w końcu ruszył i byłem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie
    Pierwsze "kolumny" były zrobione z 2 znalezionych w piwnicy głośników GD 10/ cośtam. Podkradłem mamie z kuchni 2 pojemniki plastikowe o wymiarach ok 10x15x15 cm, wyciąłem na frocie dziury (bo otworami bym tego nie nazwał) za pomocą rozgrzanego nad kuchenką gazową śrubokręta Potem wypełniłem gąbką baaaardzo szczelnie wnętrze i pomyślałem o wykończeniu. Znalazłem jakieś czarne rękawiczki materiałowe, więc naciągnąłem je na obudowy, odciąłem palce; i boki, góra i dół były "materiałowe". Natomiast przód i tył zostawiłem "lifestylowy" przeźroczysty
    Było to wszystko jakieś 12 lat temu, więc o aparacie cyfrowym nawet nie myślałem, więc niestety zdjęć nie ma. A szkoda...
    Last edited by kaka22; 26.12.2014, 11:32.

Skomentuj

Pierwszy wzmacniacz:

Uniamp ze zdaje się pierwszego grupowego zamówienia (2008 rok ?), obudowa przerobiona po starym VHS o ile pamiętam ;-) Drugie zdjęcie porównanie wielkości elementów Uni vs E450.

Pierwsze kolumny:

Zaczęte gdzieś w połowie 2009 roku o ile pamiętam.
      Last edited by gi; 26.12.2014, 15:29.

Skomentuj

Uwaga Panowie, trzymajcie się ramy :biggrin:

Rok 2007, budowa odwrotek EqToma.
        Materiał wiórówka, bo taniej, wiadomo... klej najtańszy vikol, chyba Dragona...
        No i te wkręty... 120 wkrętów na odwrotkę... po kiego tyle, do dziś nie wiem
        Waga jednej obudowy 40kg.

Skomentuj

Faktycznie wkrętów jak by obudowa miała wytrzymać wybuch bomby atomowej
          Browar jest , zagrycha na pułkach obecna nic tylko skręcać

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
            zagrycha na pułkach obecna
            Niestety wtedy to nie była moja zagrycha, warsztat był sąsiada.
            To jest to samo pomieszczenie w którym teraz przeszczepiam nerki

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...akiernia/page9

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
            Browar jest
            No baaa, w końcu było lato :p

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              To jest to samo pomieszczenie w którym teraz przeszczepiam nerki
              Jakie masz u siebie oświetlenie ? bo rozbudowuję garaż i potrzebuję lampionów a widzę, że Twoje są całkiem zacne

Skomentuj

Nie wiem co to za lampy (były już na stanie, odświeżyłem je tylko), mogę zrobić fotkę z bliska i podać jakie są świetlówki.
                Last edited by marian; 22.03.2018, 09:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez SeenT Zobacz posta
                  Jakie masz u siebie oświetlenie ? bo rozbudowuję garaż i potrzebuję lampionów a widzę, że Twoje są całkiem zacne
                  Ja u siebie mam oświetlenie z żarówek LED 10 Wat 1200lm 6500k + 3000k na zmianę sztuk 10 z obciętymi kloszami ,w 12m2 jest tak jasno że można to porównać do słonecznego dnia w lipcu

Skomentuj

marian, kokoelloko moglibyście wrzucić fotki ?

Skomentuj

Witam to nie pierwsza moja konstrukcja ale minęło już ponad 15-ie lat.

Skomentuj

Ooo, wyrównanie czasowe :)

Skomentuj

Tak z "Radioelektronik" ale rocznika nie pamiętam.

Skomentuj

jak u Troelsa

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                              Witam to nie pierwsza moja konstrukcja ale minęło już ponad 15-ie lat.
                              Ale hajend. Robiłeś porównanie z Satori? :lol:
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Pierwsza moja konstrukcja to był jakiś głośnik owalny ze starego radia lampowego podstawiony drewnianym klockiem. Jak miałem jakieś 14-ie lat to ojciec kupił mi pierwsze głośniki GD 20/20 i poszła w ruch piłka ręczna i stare meble, za szpachlę posłużył gips a GD wspomógł jakiś głośnik samochodowy ( miał pasmo deklarowane 20KHz) podłączony przez 10uF elektrolit (+/-) i napęd to Elizabeth HIFI To były czasy...

Skomentuj

Pierwsza moja konstrukcja to monitory na TVM ARV-104 i ARN-150 :-) zbudowane w 2007r

Skomentuj

Stare czasy.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Pierwszy wzmacniacz - z tego co zostało w pamięci -był na tranzystorach 2N3055 ( schemat chyba z radioelektronika jakiegoś).
                                      Jak na tamte czasy grał nawet fajnie . Głośniki GDS 20/20 chyba teraz wiem że były w za małej obudowie , więc basu nie doświadczyłem za wiele :)

Skomentuj

To i ja pokażę jedną ze swoich pierwszych konstrukcji. Analogowy odbiornik satelitarny zbudowany na początku lat 90-tych. Ma dla mnie ogromne znaczenie sentymentalne, ponieważ jest to w pełni skończona konstrukcja. Włożyłem w to całe swoje serce i ówczesne umiejętności. W zamian, tuner odwdzięczył niezawodną pracą, aż do kresu analogowej Tv satelitarnej. To nic, że nie ma pilota ani programatora a stacje wyszukiwało się kręcąc gałką jak w starych tunerach fm. Za to był wyposażony w coś, co w ówczesnych czasach były wyposażone tylko najdroższe fabryczne odbiorniki: system redukcji szumu Panda-Wegener co (odbierając astrę) pozwalało się cieszyć znakomitą jakością dźwięku niedostępną dla najlepszego nawet FM-u.

Skomentuj

Przyjechały do mnie moje kolumny na bazie FX300:

https://diyaudio.pl/showthread.php/1...na-ala-Bingant

...na modyfikacje.
                                          A że mają już 8 lat, no to wzięło mnie na wspominki :)

Korytarz piwniczny w bloku.
                                          Ostatnie drzwi po lewej to teraz mój warsztat, który w tamtych latach użyczał mi znajomy.
                                          W środku kleiłem, skręcałem, a na zewnątrz brudziłem (niestety w środku robić tego nie mogłem).
                                          W taki sposób powstało wiele konstrukcji, znacznie większych niż kolumny podłogowe (np. subbasy estradowe 2x15"), no i jakoś dało radę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X