Mam wrazenie, ze nie czytasz tego co napisalem, skoro pytasz ponownie o cos, na co juz odpowiedzialem :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMam wrazenie, ze nie czytasz tego co napisalem, skoro pytasz ponownie o cos, na co juz odpowiedzialem :)
Generalnie robiłem test lakieru na próbce i jest mały obszar, że lakier nie chce go przykryć tak samo jak reszty mimo, że dałem tam go więcej (jest jaśniejsze). Z czego to wynika? Trzeba fornir tez odtłuszczać?Last edited by XaooBBX; 30.06.2022, 18:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo zalezy jaki lakier dajesz. Moze jest tlusta powierzchnia albo klej przebil i zaden lakiej ani olej tego nie zniweluje. Od odtluszczczenia przed wykonczeniem polecam rozcieczalnik white spirit.
Skomentuj
-
Woskuje i niestety bez małej wpadki się nie obeszło... Przy klejeniu trochę klej wylazł i go nożykiem wybierałem, a potem przejechałem szmatką i wyszło co wyszło...- wosk nie jest w stanie tego przykryć (nie wsiąka tam).
Generalnie nie wpływa to na moje odczucie względem efektu końcowego, ale szkoda jednak... Plus taki, że jest to jedyne miejsce oraz znajduje się na tylnej ściance gdzie terminal, więc i tak nie będzie widać.
Co do woskowania i forniru. Efekt 'powoskowy' wygląda zdecydowanie lepiej na ciemniejszych fornirach niż jasnych (testowałem na starych DIY gdzie mam ciemny fornir). Wolałem jak był jasny ale jak mają być przypadkowe plamy (a będą bo stare jakieś mają) to już lepiej użyć tego wosku. Być może po czasie zmienię zdanie.
Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał ile wosku pójdzie mu na dwie kolumny to dla normalnych, małych monitorów (wys. < 50cm) wystarczy jedna puszka (.125l). Mi zejdzie gdzieś ~150-180 ml na dwie warstwy wosku. Druga jest zdecydowanie mniej 'chłonna' mimo szlifowania, bo fornir dostał już olej.Last edited by XaooBBX; 03.07.2022, 15:51.
Skomentuj
-
Dobra, projekt można uznać za skończony. Generalnie całościowo kolumny powoskowane prezentują się zdecydowanie lepiej niż moja 10x10 próbka forniru.. Nie ma porównania i stwierdzam, że jest lepiej niż surowo. I to dużo. 6-stki bym sobie za nie nie dał, bo są pewne niedociągnięcia (coś powinno być widać na zdjęciach) ale taka 5/5+ biorąc pod uwagę brak sprzętu i 'domowe' warunki. Zdjęcia robiłem przed wejściem na dworze ze względu na lepsze światło niż w pokoju.
Grają lepiej, ale też znacznie inaczej niż może aktualne DIY. Ciężko mi to opisać - być może dlatego że są wyższe i są wyżej niż moje uszy, albo pokój za mały? Nie wiem. Będę musiał to jakoś zmienić (wysokość). Nie wiem, czy po dłuższym czasie będzie lepiej, czy gorzej ale na razie na pewno nic nie będę wymieniać. Może kiedyś inny wzmacniacz, zobaczymy. Są tez bardziej.. wydajne? W sensie, że grają głośniej przy tym samym poziomie głośności.. Być może tak zwrotnica jest zestrojona - nie znam się.
EDIT: Ta, stoją te 30-40 cm za wysoko względem mojej pozycji siedzącej i stąd moje zmieszanie jeśli chodzi o dźwięk. Jak stoję jest super.
Tutaj takie porównanie względem starych
Co prawda zostało na dnie, ale wystarczyła jedna puszeczka .125l olejowosku osmo na dwie warstwy - to jakby ktos się zastanawiał ile mu pójdzie.
Także dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!Last edited by XaooBBX; 04.07.2022, 19:54.
- 3 polubień
Skomentuj
-
Nie kazdy lakier wodny nadaje sie do natrysku, szczegolnie lakiery parkietowe, ktore projektuje sie pod swietne rozlewanie na poziomej plaszczyznie. Taki lakier przy natrysku elementow pionowych najczesciej splywa i generuje to sporo problemow. Dlatego do lakierowania woda mebli, czy po prostu lakierowania w pionie uzywa sie lakierow wodnych specjalnie zaprojektowanych do tego celu. Ich zadaniem jest nie sciekanie z powierzchni pionowych. Takie lakiery wodne zwykle sa bardzo geste i wymagaja odpowiedniego sprzetu natryskowego, co moze byc w warunkach amatorskich czasami skomplikowane.
Dlatego my, amatorzy, mozemy uzyc waleczka gabkowego oraz lakieru wodnego, parkietowego wysokiej jakosci i w bardzo prosty sposob wykonac lakierowanie bez smrodu i problemow w domowych warunkach.
Skomentuj
Skomentuj