Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za info.

Btw, jesteś może w stanie powiedzieć ile mniej więcej poszłoby wosku/lakieru (jeszcze nie wiem które wybiorę)? Planowałem kupić to https://allegro.pl/oferta/osmo-3032-...ysk-8878179295, ale cena za .75l kosmiczna... więc zastanawiam się czy .25l starczy?
    Last edited by XaooBBX; 13.06.2022, 14:02.

Skomentuj

125ml to mała puszka, ale dwie takie na monitory powinny wystarczyć.
      Ale to też zależy jaki efekt końcowy chcesz uzyskać i jaką metodą będziesz nakładać wosk.
      Ja zazwyczaj kupuję te 0,75L i na np. Zephyry: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...dio#post645984 jedna taka puszka wystarcza spokojnie (i jeszcze zostaje), a nakładam min. 3 warstwy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        125ml to mała puszka, ale dwie takie na monitory powinny wystarczyć.
        Ale to też zależy jaki efekt końcowy chcesz uzyskać i jaką metodą będziesz nakładać wosk.
        Ja zazwyczaj kupuję te 0,75L i na np. Zephyry: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...dio#post645984 jedna taka puszka wystarcza spokojnie (i jeszcze zostaje), a nakładam min. 3 warstwy.
        hmm tak sobie poczytałem i nakładanie wosku to nie taka prosta sprawa.. może dla laika lakier będzie lepszy, aby nie zepsuć efektu końcowego? Co kupić ewentualnie do 'smarowania' tego wosku, aby czasem jakiś plew nie został?
        Tu pokazane ok? https://www.youtube.com/watch?v=f4To...hannel=TobiDIY
        Last edited by XaooBBX; 13.06.2022, 15:12.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...nie#post641900

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
            Ja robię inaczej, ale tu też spoko.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Ja robię inaczej, ale tu też spoko.
              Wystarczy byle jaka gąbka do tego wosku, czy musi być coś specjalnego..?

Skomentuj

Filc albo bawełniana szmatka się sprawdzi.

Pamiętaj ważną rzecz - po woskowaniu porządnie umyj filc/ szmatkę, ponieważ może dojść do samozapłonu.
                Olejowosk jest łatwopalny, kolega to zbagatelizował i mu się szmatka zapaliła w garażu.
                Last edited by allure09; 14.06.2022, 11:18.

Skomentuj

Ja na wszystkich fornirach na których robiłem olejowosk używałem gąbki do mycia naczyń, ciąłem na małe kawałki żeby nie niszczyć na raz całej :)

nakładasz większą ilość na początek, wcierasz aby fornir się "napił" i nadmiar należy wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Procedurę należy powtórzyć min. 3 razy, ale też zależne jaki film chcesz pozostawić na gotowo.

Efekt dwóch konstrukcji poniżej:

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

tutaj też :)
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamiast ręczników papierowych lepiej jakąś szmatkę która za dużo włókien nie zostawia. Potrafią się przykleić i ciężko idzie. Wprawdzie schodzą w trakcie polerowania, ale zawsze to nieco utrudnia. Ale tak naprawdę to ja wacikami nakladałem też było ok :) Dla amatora nie ma nic prostszego. Nie wymaga żadnych narzędzi umiejętności ani miejsca.

Skomentuj

Są do takich rzeczy fajne ręczniki lakiernicze, albo kupić kawałek jakiejś mikrofibry w sklepie z akcesoriami do detailingu - pełno tego się zrobiło, a drogie one nie są.

Skomentuj

Ja robię tak :)

https://www.youtube.com/shorts/kYTn-BqCmW0

https://www.youtube.com/shorts/uNgMZvu_rYk

Nie wiem czy widać opis filmu...

Skomentuj

Jak na druga warstwę, to zdecydowanie za dużo oleju marianie.

Skomentuj

Ale piszesz to po obejrzeniu filmu?
                              Wosk trzeba wetrzeć.
                              Wystarczy chwilę dłużej wcierać i będzie go mniej.
                              Zresztą widziałeś moje wykończone kolumny :)
                              Last edited by marian; 14.06.2022, 09:44.

Skomentuj

Ale tam większość wosku zostaje w padzie, a nie na powierzchni. Tak duza ilosc wosku to sie daje tylko na 1 warstwe. Jeszcze jakby to bylo lite drewno, ktore wiecej zassa, to mozna by podyskutowac, ale tu masz cienki fornir.

Piszac w skrocie - marnujesz olej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Ale tam większość wosku zostaje w padzie, a nie na powierzchni.
                                  No tak.
                                  Ten filc był chłonny, więc żeby dobrze pokryć i rozetrzeć olejowosk, musiałem dać tyle.

Wcześniej próbowałem z mniejszą ilością olejowosku i efekt był po prostu gorszy, moim zdaniem.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  w skrocie - marnujesz olej.
                                  To już indywidualna sprawa.
                                  Ważne że robota dobrze zrobiona.

Skomentuj

U mnie wygląda to tak, że szlifuje fornir mimośrodówką papierem 180-320 z grubsza, odpylam porządnie, biorę bawełnianą szmatkę, wcieram pierwszą warstwę i zostawiam na jakieś 24h.

Później jadę delikatnie papierem 400-tką, odpylam całą powierzchnię obudowy i nakładam drugą warstwę tak samo.

Efekt jest taki, że fornir jest bardziej matowy, pod dłonią gładki ale nie śliski.

Każdy ma różne metody nakładania jak widać.
                                    Last edited by allure09; 14.06.2022, 11:26.

Skomentuj

Dlatego ja jeszcze nie wiem co mam zrobić z kolumnami... Za dużo możliwości. A jeszcze jak czytam o sposobach nakładania i woskowania/lakierowania forniru to mi się słabo robi skończy się pewnie na surowym mdfie

Skomentuj

A ja tam lubie lakierowac dobrym nitro.To jest tak widzieczny lakier, ze nie da sie tego zepsuc, a do lakierowania nie trzeba jakiegos super pistoletu. Najwieksza wada to oczywiscie smrod, ale jestem zdania, ze dluzej smierdza akrylowe lakiery dwuskadnikowe, niz nitro.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                          Dlatego ja jeszcze nie wiem co mam zrobić z kolumnami... Za dużo możliwości. A jeszcze jak czytam o sposobach nakładania i woskowania/lakierowania forniru to mi się słabo robi skończy się pewnie na surowym mdfie
                                          surowy look mdf ma swój urok cos na ten temat mogę powiedzieć i do tego całkiem przyjemnie pachnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X