Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

jak dasz do pieca to nie sfajczysz chalupy , jak pisalem wczesniej kupujac kondensatory MKT (także foliowe te zółte )zmieścisz się poniżej 70 pln , wiec w gałęzi HDS będziesz mógł zaszaleć z lepszymi kondami
    Co do kondensatorów to wezmę te niebieskie. Ostatnią rzeczą w sumie jaką muszę załatwić to kogoś kto mi frezy porobi i otworki wytnie
    Jeszcze muszę zwrotnice lekko przerobić (w sensie - na jednej płytce...). Wrzucam uproszczony schemat, który zrobiłem na szybko i jakbyście mogli to potwierdźcie, czy jest ok bo ja się nie znam na tych rzeczach...
    https://prnt.sc/9rqmJsDam6sC

Generalnie planuje zrobić sobie płytkę pcb i wydrukować gdzieś, ale to jeszcze pewnie będę wrzucać.
    Last edited by XaooBBX; 25.05.2022, 15:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta

Co do kondensatorów to wezmę te niebieskie. Ostatnią rzeczą w sumie jaką muszę załatwić to kogoś kto mi frezy porobi i otworki wytnie
      poszukaj CNC tutaj https://allegro.pl/oferta/frezowanie...nd-10885063762

Skomentuj

Generalnie nie ma tam wymiarów ani bocznych ścianek, ani góry czy dołu oraz wzmocnienia więc... czy tutaj wszystko się zgadza? https://prnt.sc/2shxXFs9zvdg
        btw, serio te kolumny mają mieć 36 cm głębokości ? Moje aktualne mają ledwo 26.... Strasznie dużo się wydaje.

A tutaj pseudozwrotka jakby ktoś mógł zerknąć https://prnt.sc/9rqmJsDam6sC
        Last edited by XaooBBX; 25.05.2022, 19:04.

Skomentuj

Czy ktoś z tutejszsych eskpertów może potwierdzić, czy wszystko się zgadza? Dla potomnych zostawię :)

pobrane.png
          Last edited by XaooBBX; 26.05.2022, 15:15.

Skomentuj

Czy ktoś z tutejszsych eskpertów może potwierdzić, czy wszystko się zgadza? Dla potomnych zostawię :)
            A grubość płyty?
            Masz źle obliczone, ponieważ grubość płyty wychodzi 13mm, jeśli front ma nachodzić na obudowę.
            Jeśli front ma nachodzić na obudowę, to środek, przy płycie 18mm powinien mieć 174mm a nie 184mm.
            Reszta tez się nie zgadza.
            Boki i środek nie mogą mieć 360mm głębokości, skoro front i tył ma nachodzić na obudowę.

Czy obudowy muszą mieć 360mm głębokości?
            Nie, nie muszą.
            Ważne aby litraż się zgadzał, więc możesz obudowę dać wyższą a płytszą.
            Ona jest taka głęboka ponieważ to obudowa wolnostojąca i z resztą wymiarów (jak jej wysokość) wygląda spoko.
            Ty chcesz zrobić monitor.
            Frontu poszerzyć nie można więc trzeba iść w dół, jeśli chcesz zejść z głębokości.

Skomentuj

Skomentuj

Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że już odpisywałem i post gdzieś wcięło
                (EDIT) A dobra to był ten drugi temat..

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Masz źle obliczone, ponieważ grubość płyty wychodzi 13mm, jeśli front ma nachodzić na obudowę.
                Jeśli front ma nachodzić na obudowę, to środek, przy płycie 18mm powinien mieć 174mm a nie 184mm.
                Tak masz rację. Policzyłem 174, ale na schemacie jest 184. Dobrze, że to zauważyłeś - dzięki.

Teraz wszystko się zgadza? Głębokość liczyć po całości (front i back), prawda? Łącznie 36 cm.

Co do zejścia z głębokością to chętnie bym to zrobił do około 30 cm, ale nie potrafię tego policzyć. Zwiększyła by się wysokość kolumny, więc pewnie i umiejscowienie głośników tez? Chyba szkoda to teraz wszystko modyfikować i myśleć co i jak zrobić, aby było tak samo.. Niech zostanie już te 36 cm - trudno, bo sam tego nie zrobię

Czy umieszczenie terminala za średnio-nisko tonowym to dobry pomysł (rysunek)? Tam pójdzie też tłumienie. Umiejscowić to gdzieś indziej, czy tak jest OK?

EDIT: Dobra spróbowałem to policzyć i....

szer: 210 mm
                wys: 460 mm
                gł: 360 mm

dla ścianek o grubości 18 mm wychodzi... około 28-29 litrów? - około bo jeszcze dojdzie jedno wzmocnienie, więc pewnie gdzieś bliżej 27 litrów. Zgadza się? Jeśli tak to dla głębokości 30 cm byłoby...

szer: 210 mm
                wys: 560 mm
                gł: 300 mm
                Zgadza się...? Jeżeli tak to jak umiejscowić teraz głośniki...? Nie zmieni to całkowicie charakterystyki kolumny w stosunku do tego jak było to projektowane...?

Czy może wystarczy poprzesuwać je w dół następująco:

- tweet o 33 mm w dół
                - woofer o 66 mm w dól,
                - bass reflex o 99 mm w dół

Dobrze kombinuje, czy znowu gadam bzdury?
                Last edited by XaooBBX; 26.05.2022, 22:03.

Skomentuj

Co do zejścia z głębokością to chętnie bym to zrobił do około 30 cm, ale nie potrafię tego policzyc
                  Litraż obliczamy wzorem AxBxC.
                  Liczymy wymiary wewnętrzne.
                  Nie musisz odliczać wzmocnień, ponieważ wytłumienie to wyrówna.

Nie możesz przesuwać głośników.
                  Jedyne co możesz to zmienić wysokość i głębokość obudowy.

Litraż ma się zgadzać.
                  Kombinuj.

Terminal możesz umieścić nawet z boku.

Skomentuj

Nie możesz przesuwać głośników.
                    Jedyne co możesz to zmienić wysokość i głębokość obudowy.
                    Moje obliczenia (poprawka)

Oryginalny litraż wewnętrzny dla wysokości 460 i głębokości 360 (poodejmowałem grubości płyty MDF):
                    wys: 424 (460)
                    szer: 174 (210)
                    głęb: 320 (360)

Litraż: 23.6

Nowy litraż wewnętrzny dla wysokości 560 i głębokości 300:
                    wys: 524 (560)
                    głęb: 260 (300)

Litraż: 23.7

Obliczenia są prawidłowe? Jeśli tak, to nie bardzo rozumiem dlaczego nie mogę zmienić umiejscowienia przetworników i bass reflex. Jeżeli zostawię je dokładnie tak samo jak teraz to dojdzie mi 10 cm przestrzeni od dołu kolumny zgadza się? Nie wpłynie to w ogóle na jej charakterystyke w porównaniu do oryginalnego projektu?
                    Last edited by XaooBBX; 27.05.2022, 09:54.

Skomentuj

Moje obliczenia (poprawka)

Oryginalny litraż wewnętrzny dla wysokości 460 (poodejmowałem grubości płyty MDF):
                      wys: 424 (460)
                      głęb: 320 (360)

Litraż: 23.6

Nowy litraż wewnętrzny dla wysokości 560:
                      wys: 524 (560)
                      głęb: 260 (300)

Litraż: 23.7

Obliczenia są prawidłowe?
                      Tak, jeśli front i tył będzie z płyty 20mm (bo tak obliczyłeś).

Skomentuj

Jeśli tak, to nie bardzo rozumiem dlaczego nie mogę zmienić umiejscowienia przetworników i bass reflex. Jeżeli zostawię je dokładnie tak samo jak teraz to dojdzie mi 10 cm przestrzeni od dołu kolumny zgadza się? Nie wpłynie to w ogóle na jej charakterystyke w porównaniu do oryginalnego projektu?
                        Nie można zmieniać umiejscowienia głośników, z powodu właśnie zmiany charakterystyki grania tych głośników (zwłaszcza głośnika wysokotonowego).
                        Poczytaj o dyfrakcji.

Niestety nikt Tobie konkretnie nie powie jak bardzo się zmieni dźwięk, ponieważ tylko pomiar by to pokazał.

Jak chcesz to przesuń je w dół.
                        Ty nie usłyszysz różnicy bo nie będziesz miał punktu odniesienia w postaci kolumn z głośnikami zamontowanymi poprawnie.

Skomentuj

Tak, jeśli front i tył będzie z płyty 20mm (bo tak obliczyłeś).
                          No i by się zgadzało, bo jeśli tył będzie miał 18mm, a przód 22mm to założenie, że oba mają 20mm jest ok i o to mi chodziło. Dzięki za potwierdzenie.

Niestety nikt Tobie konkretnie nie powie jak bardzo się zmieni dźwięk, ponieważ tylko pomiar by to pokazał.

Jak chcesz to przesuń je w dół.
                          Ty nie usłyszysz różnicy bo nie będziesz miał punktu odniesienia w postaci kolumn z głośnikami zamontowanymi poprawnie.
                          Zdaje sobie sprawę, że nie odczuje różnicy, bo nie znam oryginału ale jak po tym zabiegu ma być gorzej to szkoda to robić. Dlatego pytanie moje jest czy jak zwiększę wysokość kolumny o 10 cm przy tym samym litrażu jak w oryginalne oraz tym samym umiejscowieniu głośników (dojdzie po prostu te 10 cm od dołu), to czy zmiana w charakterystyce będzie duża? Tak z doświadczenia jesteś w stanie powiedzieć? Jeżeli minimalna to warto, ale jak znacząca i nie wiadomo jeszcze czy na gorzej czy lepiej to raczej nie będę ryzykować.

Skomentuj

Zdaje sobie sprawę, że nie odczuje różnicy, bo nie znam oryginału ale jak po tym zabiegu ma być gorzej to szkoda to robić. Dlatego pytanie moje jest czy jak zwiększę wysokość kolumny o 10 cm przy tym samym litrażu jak w oryginalne oraz tym samym umiejscowieniu głośników (dojdzie po prostu te 10 cm od dołu), to czy zmiana w charakterystyce będzie duża? Tak z doświadczenia jesteś w stanie powiedzieć? Jeżeli minimalna to warto, ale jak znacząca i nie wiadomo jeszcze czy na gorzej czy lepiej to raczej nie będę ryzykować.
                            zainstaluj sobie Edge http://www.tolvan.com/index.php?page=/edge/edge.php można tam "mrozić" wykresy zasymuluj frontowe ściany oryginalne oraz po wydłużeniu - będziesz miał lepszy wgląd w sytuacje co i jak się zmieni .

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

zainstaluj sobie Edge http://www.tolvan.com/index.php?page=/edge/edge.php można tam "mrozić" wykresy zasymuluj frontowe ściany oryginalne oraz po wydłużeniu - będziesz miał lepszy wgląd w sytuacje co i jak się zmieni .
                              Niestety nie mam pojęcia co tam wpisywać także dzięki, ale nie skorzystam

Skomentuj

To jak? Jest ktoś mi tutaj w stanie powiedzieć, czy wpłynie to mocno na kolumny czy nie? Tak z własnego doświadczenia. Pewnie nie raz robiąc kolumny zmienialiście jej wymiary itd.

EDIT: Jakby ktoś mógł na to rzucic okiem? https://prnt.sc/-HC55zYRgWaU

Czerwona to oryginalne wymiary budy i ustawienie głośnika wysokotonowego.
                                Zielona to moje wymiary (560 wysokość) i oryginalne ustawienie głośnika wysokotonowego.

Ten wykres ma sens w ogóle..?

Czy obniżenie umiejscowienia bass reflex na coś wpłynie? Czy jakbym obniżył to o powiedzmy... 5 cm? Pytam, bo jakbym poszedł w te wymiary co wyliczyłem, to wtedy kolumna trochę by śmiesznie wyglądała jakbym dał bass reflex dokładnie tak jak na projekcie.
                                Last edited by XaooBBX; 29.05.2022, 22:40.

Skomentuj

Bas reflex sobie możesz przesunąć, w granicach rozsądku. Ale nie zmieniaj odlegości głośników między sobą i odległości od krawędzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Bas reflex sobie możesz przesunąć, w granicach rozsądku. Ale nie zmieniaj odlegości głośników między sobą i odległości od krawędzi.
                                    Ok dzięki. Myślę, że zaryzykuje i pójde w swoje wyliczenia (560mm) i obniże bass reflex o 3-4 cm. W najgorszym wypadku stracę te ~300 zł na płyty mfd i frezowanie, bo jak nie będę zadowolny (w porównaniu do moich aktualnych DIY) to zrobię jak oryginał kazał.
                                    Last edited by XaooBBX; 30.05.2022, 11:40.

Skomentuj

Generalnie wszędzie gdzie piszę to nie mają płyty MDF 22mm... Pytanie czy może to być 18mm + doklejona placówka pod prasą 4mm, aby dać łącznie 22mm? Wpłynie to na coś?
                                      Last edited by XaooBBX; 31.05.2022, 15:49.

Skomentuj

Pytanie czy może to być 18mm + doklejona placówka pod prasą 4mm, aby dać łącznie 22mm? Wpłynie to na coś?
                                        Może być i na nic to nie wpłynie.

Skomentuj

Może być i na nic to nie wpłynie.
                                          Ok dzięki.

Ogólnie mam prośbę. Mógłby ktoś poświęcić dłuższą chwilę i powiedzieć czy wszystko jest OK? W projekcie były dwa osobne rysunki dla tweetera i woofera więc próbowałem jakoś to posklejać.

Generalnie nie wiem czy użyłem dobrych padów no ale.. jedynie zmienie. Nie wiem co dać właśnie na + dla speakerów oraz GND bo tam będzie kilka drutów... Myślałem aby śrubkę tam wlutować :P Nie wiem, nie znam się i nie mam doświadczenia, takze liczę na waszą pomoc
                                          Last edited by XaooBBX; 31.05.2022, 22:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X