Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez tomant Zobacz postaTylko nie spieprz przy olejowoskowaniu :).Last edited by XaooBBX; 29.06.2022, 21:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz postaW ostateczności zrobię ten wosk, ale niechciałbym aby zżółkło (ten efekt powstaje od razu / po kilku dniach / czy latach?)
Tak samo przy ciemnych fornirach z jasnymi paskami.
Czy żółknie bardziej po czasie?
Raczej tak, bo nie przypominam sobie żeby ta moja próbka drzewa lodowego była aż tak żółta.
Za to ten szary "dąb" raczej bardziej nie zżółkł od momentu nałożenia wosku.
Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
Nadal nie wiem czy będę woskował - podoba mi się taki jasny fornir tyle że będzie gorzej ze sprzątaniem.
To jest materiał bardzo chłonny więc przyjmie wszystko co wilgotne... a potem tego nie doczyścisz.
Skomentuj
-
Masz olej, masz resztki forniru i dalej sie pytasz co masz robic, i jak bedzie wygladac. No chlopie, zrob test i sam ocenisz, czy Ci sie podoba efekt czy nie.
Szlifowac oczywiscie musisz. Kup sobie w Castoramie czy Leroyu jakims papiery scierne w formie siatki. 120/180/240 i cos drobniejszego, okolo 360-400 to delikatnego szlifu miedzy warstwami. Nie przesadzaj ze szlifowaniem. Delikatnie i ostroznie,na plaskim klock, kazdy z kolejnych gradacji.
Szlifujesz wylacznie po dlugosci wzoru forniru. Zadnych kulistych ruchow, czy bron boze w poprzek wzoru forniru.
Poki nie sprobujesz i nie zepsujesz, to sie nie nauczysz. Tak to juz jest.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz postaSzlifować też trzeba na gładko przed lakierowaniem?
Skomentuj
-
Robiłem test wosku i nie wygląda źle, ale nie wiem czy mi nie zżółknie po jakimś czasie, bo tego nigdy nie robilem. Jeżeli lakier czegoś takiego nie robi, a też zabezpiecza to zdecydowanie wole lakierem. Co do kolumn to jedna już jest gotowa do lakierowania/olejowania. Zdjęcia robione z lampą, więc trochę prześwietlone.
Last edited by XaooBBX; 30.06.2022, 14:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo nie wyglada mi to na dobrze zeszlifowany i przygotowany pod wykonczenie fornir :) ale walcz walcz.Last edited by XaooBBX; 30.06.2022, 16:47.
Skomentuj
-
Narobiles mase rys w poprzek forniru, co widac na zdjeciach. Teraz bedziesz mial jeszcze wiecej szlifowania i z pewnoscia nie papierem 360-400. To ile trzeba szlifowac zalezy od efektu jaki chce sie uzyskac oraz powierzchni drewna. Nigdy nie powinienes szlifowac samych grawedzi, bo w ten sposob zawijasz rogi i istnieje duze ryzyko przetarcia cienkiego forniru.
Teraz bedziesz musial szlifowac po dlugosci forniru, az usuniesz rysy, ktore narobiles. Niestety olejowanie ma taka wade, ze widac po nim najmniejsze zarysowania i niedorobki przy szlifowaniu. To jest co prawda prosta metoda wykonczenia, ale ma tez swoje wady i jedna z nich jest to, ze musisz miec perfekcyjnie wyszlifowany fornir. Lakiery wybaczaja nieco wiecej w tej kwesti, ale tez maja swoje granice "zalewania" rys na powierzchni.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTeraz bedziesz musial szlifowac po dlugosci forniru, az usuniesz rysy, ktore narobiles. Niestety olejowanie ma taka wade, ze widac po nim najmniejsze zarysowania i niedorobki przy szlifowaniu. To jest co prawda prosta metoda wykonczenia, ale ma tez swoje wady i jedna z nich jest to, ze musisz miec perfekcyjnie wyszlifowany fornir. Lakiery wybaczaja nieco wiecej w tej kwesti, ale tez maja swoje granice "zalewania" rys na powierzchni.
Pytanie czy przed drugą warstwą lakieru trzeba szlifować ponownie? Oraz jak dużo tego lakieru? Płytko, czy grubiej? Jakim papierem w takim razie szlifować (gradacja)? Jutro pojadę do sklepu i kupie lakier oraz papier.Last edited by XaooBBX; 30.06.2022, 17:10.
Skomentuj
-
Po kazdej warstwie lakieru, czy wosku trzeba szlifowac. Jak i czym, to zalezy od oleju, lakieru, techniki etc...
Ile lakieru? Jakby Ci tu powiedziec hmmm, tyle ile trzeba! Na ten temat napisano nie jedna ksiazke i nie jeden lakiernik uczyl sie lakierowac wiele lat, a Ty bys chcial odpowiedz jak lakierowac w kilku slowach :)
Przede wszystkim czytaj noty techniczne producenta lakieru, czy oleju. Jest tam duzo informacji jak nakladac dany produkt, i czym, w ilu warstwach i jak wykonac miedzyszlif.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaIle lakieru? Jakby Ci tu powiedziec hmmm, tyle ile trzeba! Na ten temat napisano nie jedna ksiazke i nie jeden lakiernik uczyl sie lakierowac wiele lat, a Ty bys chcial odpowiedz jak lakierowac w kilku slowach :)Last edited by XaooBBX; 30.06.2022, 17:26.
Skomentuj
Skomentuj