Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta

Nie zmniejszy to objętości budy?
    Obudowy, nie "budy".

Wytłumienie pozornie zwiększa objętość obudowy widzianej przez głośnik.

Trochę potestowałem i mając jeszcze na dole (przy bass reflex wszystkie ścianki + spód) to miałem wrażenie, że bass jest lekko przygłuszony.
    Czyli jaki?
    A zatkałeś otwór od terminala?

Skomentuj

Zacząłem fornirować, ale widzę że będę miał duży problem... Strzelam, że jest to wina kleju, bo wcześniej (za pierwszym razem) takiego problemu nie miałem. Otóż fornir w wielu miejscach jest jakby mokry - pewnie przez klej. Minęło dopiero 5h, więc pytanie czy to zniknie, lub czy woskowanie to zakryje? Ktoś coś może poradzić? Jak na razie to jest tylko jedna strona (tył), ale skoro jest tak to pewnie z innymi będzie podobnie.. Niedobrze :/

Dużo kleju nie daje (rozsmarowuje pędzelkiem) , ale też nie jest go malutko, bo wtedy mam pewność, że na narożnikach będzie się dobrze trzymać, ale wyszedł taki klops... Spróbuje dać mniej kleju, ale boje się, że będzie odłazić przy obrabianiu.
      Last edited by XaooBBX; 28.06.2022, 17:52.

Skomentuj

Jakim klejem kleisz i czy kleisz do tej białej powierzchni?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Jakim klejem kleisz i czy kleisz do tej białej powierzchni?
          Dobra. Chyba niepotrzebnie spanikowałem. Kleje Pattex wood expert. Fornir był przyciśnięty płytą i pewnie dlatego tak wyszło, bo brakowało 'powietrza'. Jak tylko zacząłem obrabiać płytę to po kilku/kilkunastu minutach wyschła i nic nie ma. Uff...

Klej lepszy niż miałem za pierwszym razem. Trzyma aż milo i to po około 5h.

Skomentuj

Masz ładny, szary fornir. Szkoda go później olejowac, bo się zacznie przyciemni i zżółknie.

Skomentuj

Masz ładny, szary fornir. Szkoda go później olejowac, bo się zacznie przyciemni i zżółknie.
              Serio..? Mówisz to po tym jak już kupiłem dwie puszeczki osmo za 80 zł ? Więc czym go zabezpieczyć? Szlifować go delikatnie na koniec, czy nie robić nic?
              Last edited by XaooBBX; 28.06.2022, 19:23.

Skomentuj

No serio serio. Zrob sobie test na resztkach forniru, to zobaczysz. Dwie puszki osmo na takie male monitorki? Lo matko...

Ja na szary fornir dalbym wysokiej jakosci lakier wodny, matowy. Jesli nie masz mozliwosci natrysku, to lakier parkietowy w cienkich warstwach 3-4 razy, nakladany waleczkiem gabkowym.

Skomentuj

Ten fornir lakierowany wymaga dużo pracy. Ale tylko lakier zachowuje jego wybarwienie choć delikatnie i tak go przyciemni.

Skomentuj

Dwie puszki osmo na takie male monitorki? Lo matko...
                    Dwie puszki, ale te małe, po 125ml.
                    I te monitory nie są małe bo ich wielkość to jak połowa podłogówki.
                    Sam doradziłem 2 takie puszki, żeby nie było że zbraknie.

Jaki to fornir?
                    DĄB DA-0006PS?

Jeśli to ten to po wosku wygląda tak:

Nie ma tragedii.

Co innego jakiś jasny fornir, jak np. drzewo lodowe:

Tu efekt zżółknięcia jest straszny.
                    W sumie każdy jasny fornir po wosku tak wygląda.

Skomentuj

Marian, Ty przy olejowaniu polowe wosku marnujesz, to nic dziwnego, ze trzeba Ci dwie puszki :)

A co do efektu jaki pokazales, to dla mnie w obu przypadkach jest tragiczny. Jaki sens kupowac szary fornir, czy jasny, zeby pozniej byl zolty? To nie orzech czy palisander.

Skomentuj

A co do efektu jaki pokazales, to dla mnie w obu przypadkach jest tragiczny.
                        Ten dąb wygląda tragicznie?
                        Drzewo lodowe owszem, ale nie dąb.

Jest ciemniejszy i zmienił trochę kolor, ale nie wygląda TRAGICZNIE.

Dla mnie tragicznie wygląda przetarty fornir na rogach i w okolicy frezów.
                        I wolał bym mieć na kolumnach fornir w takim odcieniu, niż przetarty fornir.

Ciekawe jak autorowi tematu pójdzie szlifowanie forniru.

Skomentuj

Nie twierdzę że fornir wykończony woskiem wygląda lepiej niż lakierowany, bo tak nie jest.
                          Ale nie przesadzaj, bo to zależy od forniru.
                          Jak by wyglądał fornir Zebrano, lub Heban Flader gdyby fornir nie przyciemniał?

Lepiej pokazał byś kilka próbek jakiegoś jasnego i ciemnego forniru (a najlepiej właśnie szarego) dla przykładu, który jest wykończony lakierem, woskiem i do porównania nie wykończony fornir.
                          Last edited by marian; 29.06.2022, 15:18.

Skomentuj

Marian, to nie jest zaden dab, tylko fornir modyfikowany z nazwa dab. Ten fornir to byc moze tylko lezal na skladzie obok debu. A jak juz jestesmy przy debie, to to drewno dobrze wyglada zarowno olejowane jak i lakierowane na kolor naturalny. Kwestia tego jak jest skrawany i jaki efekt chemy uzyskac.

Jak znajde jeszcze jakies kawalki surowego modyfika w szarym odcieniu, to wrzuce porownanie.
                            Last edited by Pogromca mitow; 29.06.2022, 15:40.

Skomentuj

Marian, to nie jest zaden dab, tylko fornir modyfikowany z nazwa dab.
                              A to już nie moja wina że w opisie ma DĄB DA-0006PS.

Czekamy na odpowiedź autora tematu, jak się nazywa jego fornir.

Skomentuj

Dużą zaletą olejowosku jest łatwość jego aplikacji i doskonały efekt wizualny i "dotykowy". Oczywiście wszystko zależy od forniru. Wg mojego doświadczenia bardzo dobry efekt daje lekkie zwilżenie forniru (podniesienie włókien), delikatny szlif, odpylenie, wypełniacz porów ((niekoloryzujący), szlif, odpylenie, 1 warstwa olejowosku (średnio obfita), 2 warstwa olejowosku (z umiarem), ręczne polerowanie szmatką. I na szczęście są olejowoski które nie powodują żółknięcia czy przyciemniania forniru. To woski koloryzujące i w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać należy zastosować odpowiedni. Olejowosk Fiddes - stosuję i polecam. W tutejszym przypadku mogłyby sprawdzić się graphite, white lub opaque white. Nie wiem co autor chciałby uzyskać
                                Dostępne są próbki na all..gro:
                                https://allegro.pl/oferta/fiddes-ole...te-10797877513
                                https://allegro.pl/oferta/fiddes-ole...ite-8827293440
                                https://allegro.pl/oferta/fiddes-ole...ite-8827326184

Skomentuj

Trochę nad tym siedziałem ale jest. Generalnie polecam zrobić fornir na front ZANIM skleimy obudowę, bo możemy sobie od tyłu łatwo wokół otworu wyciąć.. a tak to zabawa.

Fornir to Dąb Grafit - Classic Veneer

Last edited by XaooBBX; 29.06.2022, 16:25.

Skomentuj

Fornir to Dąb Grafit - Classic Veneer
                                    Jeśli to ten z tego próbnika: https://meblowe.info/materialy/oklei...r-wzornik-2019 to jest ten sam co ja pokazałem.
                                    Porównaj sobie zdjęcie ze strony z moim zdjęciem.
                                    Dużej różnicy nie ma.
                                    Do tego dochodzi jeszcze jakość samego zdjęcia i oddanie kolorów.
                                    Last edited by marian; 29.06.2022, 16:39.

Skomentuj

Mam to jakoś szlifować przed?
                                      Możesz przetrzeć 320P.
                                      Ilość warstw nie ma znaczenia jeśli chodzi o moc przyciemnienia. Już po pierwszej warstwie będziesz widział ile przyciemni.

Natomiast docelowo (na kolumnie) fornir wykańczaj tak jak było opisywane wcześniej.

Skomentuj

Trochę nad tym siedziałem ale jest. Generalnie polecam zrobić fornir na front ZANIM skleimy obudowę, bo możemy sobie od tyłu łatwo wokół otworu wyciąć.. a tak to zabawa.

Pod warunkiem, że masz front doklejany do bryły obudowy a nie jako całość bryły - ani "na ostro" ani pod kątem 45 stopni nie jest to dobry pomysł. Nie jest to niewykonalne ale żeby to wizualnie Ci wyszło, musisz być chirurgicznie precyzyjny.

Zdecydowanie lepiej jest robić tak jak robiłeś czyli już w gotowej ofornirowanej kolumnie. Jest to precyzyjna robota, wymaga cierpliwości ale nie pochłania tego czasu tak dużo jak mogłoby się wydawać. Trening czyni mistrza.

Skomentuj

Jak sie robi obudowy z formatek cietych pod katem, to jak najbardziej warto zrobic frezy tylnej czesci otworu na glosnik przed sklejeniem obudowy. Takie formatki mozemy sami przygotowac bez wiekszych problemow o ile posiadamy jako taka, przyzwoita pilarke stolowa. A jak ktos sie uprze, to moze takie proste kolumny zrobic z formatek wczesniej oklejonych fornirem po obu stronach i zacinanych na 45 stopni do zlozenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X