Będę się jeszcze dopytywać i testować na małych obszarach jak już poskładam wszystko do kupy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta
surowy look mdf ma swój urokcos na ten temat mogę powiedzieć i do tego całkiem przyjemnie pachnie
Ale sam MDF musi być dobrej jakości, kanty najlepiej jak będą lekko zaokrąglone, oraz jest frezik w miejscu klejenia, tak jak w tym projekcie:
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...pot#post649622
...potem można to prysnąć farbą nie obawiając się klawiszowania:
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...dio#post509397
Skomentuj
-
Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz postaBędę się jeszcze dopytywać i testować na małych obszarach jak już poskładam wszystko do kupy.
Skomentuj
-
Klejenie czas zacząć!
Niestety spieprzyłem lekko sprawę i dałem 'za dużo' kleju na początku i czeka mnie pewnie lekkie szlifowanie jak klej wyschnie... No trudno - dobrze, że to tylko dwa boki.
No i osoba, która przygotowywała mi budę to nie do końca idealnie pocięła i... front jest krótszy o 1 mm więc znowu trzeba będzie szlifować.. ale ustawiłem wszystko tak, aby góra była OK, a dół się poprawi (ostatecznie i tak nie będzie widoczny).
Co do kleju używam pattex wood expert, który na początku jest lepki i się ślizga wszystko, ale po tych 30 sekundach już jest ok. Do około 5 minut można zrobić poprawki, potem nie do ruszenia już.Last edited by XaooBBX; 20.06.2022, 17:18.
Skomentuj
-
Obawiam się, że ten biały lakier (pokrycie płyt) będzie problemem przy fornirowaniu, a raczej później - z trwałością klejenia forniru.
Żeby nie okazało się po jakimś czasie, że zacznie odchodzić od podłoża.
Przynajmniej dobrze "podrap" to pokrycie, względnie grubym płótnem ściernym, żeby nie obudzić się po czasie z ręką w nocniku (co i tak nie jest wykluczone).
W moich przygodach żaden klej do drewna nie trzymał laminatu, a lakieru bardzo słabo - używałem czasem płyt laminowanych jako docisków, bo wiedziałem że zawsze "odejdą" od dociskanych elementów. Owszem, w razie wątpliwości używałem dodatkowo folii polietylenowej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz postaA co tam się stało w prawym górnym rogu?
Nie wygląda to ciekawie, możesz mieć problem z estetyką przy nakładaniu forniru.
Zamieszczone przez pavyan Zobacz postaObawiam się, że ten biały lakier (pokrycie płyt) będzie problemem przy fornirowaniu, a raczej później - z trwałością klejenia forniru.
Żeby nie okazało się po jakimś czasie, że zacznie odchodzić od podłoża.
Prowizoryczna zwrotka bo wiadomo, że będę lutował jak najciaśniej, ale chce po prostu wiedzieć, czy tak mogą być ustawione cewki. PS. Mogę to potem klejem na gorąco do deski, nie?
Last edited by XaooBBX; 23.06.2022, 19:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
...chce po prostu wiedzieć, czy tak mogą być ustawione cewki.
Tą najmniejszą kładziesz na płasko.
A tą od wysokotonówki obracasz o 90*.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
Dużą kładziesz (tak aby była pionowo jak się patrzy na to zdjęcie, talerzami góra-dół).
Tą najmniejszą kładziesz na płasko.
A tą od wysokotonówki obracasz o 90*.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTak, obroty są OK.
Ale oddal tą małą cewkę od dużej najdalej jak się da.
Masz jeszcze sporo miejsca z prawej strony aby elementy rozsunąć.
EDIT:
Polutowane i myślę, że wygląda schludnie. Czy na lewej/prawej ściance na poziomie woofera to dobry pomysł? Mam na myśli umiejscowienie zwrotnicy.
Last edited by XaooBBX; 24.06.2022, 20:56.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaJa ten filc dał bym na kazdą scianke i za wooferkiem drugi rodzaj wygłuszenia np. biala owata czy tez welna owcza i jeszcze posłuchał.
Skomentuj
Skomentuj