Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Będę się jeszcze dopytywać i testować na małych obszarach jak już poskładam wszystko do kupy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

surowy look mdf ma swój urok cos na ten temat mogę powiedzieć i do tego całkiem przyjemnie pachnie
      Surowy MDF też jest spoko.
      Ale sam MDF musi być dobrej jakości, kanty najlepiej jak będą lekko zaokrąglone, oraz jest frezik w miejscu klejenia, tak jak w tym projekcie:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...pot#post649622

...potem można to prysnąć farbą nie obawiając się klawiszowania:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...dio#post509397

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
        Będę się jeszcze dopytywać i testować na małych obszarach jak już poskładam wszystko do kupy.
        Kurcze, ty się nie martw to naprawdę bardzo proste. Koledzy dyskutują na temat wyższości świąt Wielkiej nocy nad Bożego narodzenia. Nie martw się i działaj bez lęków.

Skomentuj

Generalnie testowałem klej surowy mdf - surowy mdf a surowy mdf i biały mdf i kurcze... niebo a ziemia. Trzeba będzie zeszlifować trochę na łączeniach. Moje aktualne DIY pewnie rozpadłyby się po upadku z 20 cm bo tam jechałem na białym mdfie
          Last edited by XaooBBX; 16.06.2022, 15:42.

Skomentuj

zeszlifować albo polubić kołki bądź lamelki

Skomentuj

Klejenie czas zacząć!
              Niestety spieprzyłem lekko sprawę i dałem 'za dużo' kleju na początku i czeka mnie pewnie lekkie szlifowanie jak klej wyschnie... No trudno - dobrze, że to tylko dwa boki.

No i osoba, która przygotowywała mi budę to nie do końca idealnie pocięła i... front jest krótszy o 1 mm więc znowu trzeba będzie szlifować.. ale ustawiłem wszystko tak, aby góra była OK, a dół się poprawi (ostatecznie i tak nie będzie widoczny).

Co do kleju używam pattex wood expert, który na początku jest lepki i się ślizga wszystko, ale po tych 30 sekundach już jest ok. Do około 5 minut można zrobić poprawki, potem nie do ruszenia już.
              Last edited by XaooBBX; 20.06.2022, 17:18.

Skomentuj

;Budy "skończone" oraz małe porównanie z moimi aktualnymi DIY. Jutro wrzuce prototyp zwrotki, aby ktoś dla pewności potwierdził.

Last edited by XaooBBX; 22.06.2022, 17:55.

Skomentuj

A co tam się stało w prawym górnym rogu?
                  Nie wygląda to ciekawie, możesz mieć problem z estetyką przy nakładaniu forniru.

Skomentuj

Obawiam się, że ten biały lakier (pokrycie płyt) będzie problemem przy fornirowaniu, a raczej później - z trwałością klejenia forniru.
                    Żeby nie okazało się po jakimś czasie, że zacznie odchodzić od podłoża.
                    Przynajmniej dobrze "podrap" to pokrycie, względnie grubym płótnem ściernym, żeby nie obudzić się po czasie z ręką w nocniku (co i tak nie jest wykluczone).
                    W moich przygodach żaden klej do drewna nie trzymał laminatu, a lakieru bardzo słabo - używałem czasem płyt laminowanych jako docisków, bo wiedziałem że zawsze "odejdą" od dociskanych elementów. Owszem, w razie wątpliwości używałem dodatkowo folii polietylenowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                      A co tam się stało w prawym górnym rogu?
                      Nie wygląda to ciekawie, możesz mieć problem z estetyką przy nakładaniu forniru.
                      Wszystko jest ok. Lekko podszlifowane jest. Jest tam normalny kąt prosty, ale nie widać tego na zdjęciu :)

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
                      Obawiam się, że ten biały lakier (pokrycie płyt) będzie problemem przy fornirowaniu, a raczej później - z trwałością klejenia forniru.
                      Żeby nie okazało się po jakimś czasie, że zacznie odchodzić od podłoża.
                      Moje aktualne DIY tak robiłem 5 lat temu i nic absolutnie nie odchodzi. Co prawda był to inny klej Henkel MOMENT i nie używałem wosku/lakieru, ale mam nadzieję, że nic się nie stanie. Ewentualnie lekko przelecę po całości, aby nie było idealnie gładkie.

Prowizoryczna zwrotka bo wiadomo, że będę lutował jak najciaśniej, ale chce po prostu wiedzieć, czy tak mogą być ustawione cewki. PS. Mogę to potem klejem na gorąco do deski, nie?

Last edited by XaooBBX; 23.06.2022, 19:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta

...chce po prostu wiedzieć, czy tak mogą być ustawione cewki.
                        Dużą kładziesz (tak aby była pionowo jak się patrzy na to zdjęcie, talerzami góra-dół).
                        Tą najmniejszą kładziesz na płasko.
                        A tą od wysokotonówki obracasz o 90*.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Dużą kładziesz (tak aby była pionowo jak się patrzy na to zdjęcie, talerzami góra-dół).
                          Tą najmniejszą kładziesz na płasko.
                          A tą od wysokotonówki obracasz o 90*.

czyli tak? Powinno być wszystko w porządku.

Skomentuj

Tak, obroty są OK.
                            Ale oddal tą małą cewkę od dużej najdalej jak się da.
                            Masz jeszcze sporo miejsca z prawej strony aby elementy rozsunąć.
                            Last edited by marian; 24.06.2022, 18:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Tak, obroty są OK.
                              Ale oddal tą małą cewkę od dużej najdalej jak się da.
                              Masz jeszcze sporo miejsca z prawej strony aby elementy rozsunąć.
                              ok dzięki

EDIT:
                              Polutowane i myślę, że wygląda schludnie. Czy na lewej/prawej ściance na poziomie woofera to dobry pomysł? Mam na myśli umiejscowienie zwrotnicy.

Last edited by XaooBBX; 24.06.2022, 20:56.

Skomentuj

Dobry, zamontuj tak żebyś miał dostęp.
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zwrotka i głośniki przetestowane na surowo i już mogę stwierdzić, że grają lepiej niż moje aktualne DIY. Jeżeli wygłuszenie oraz zamknięcie budy (nie miałem terminala przykręconego, bo kable puściłem przez tą dziurę) poprawi jeszcze sytuację to będę mega zadowolony.

Last edited by XaooBBX; 25.06.2022, 14:28.

Skomentuj

Tyle wygłuszenia wystarczy? Trochę potestowałem i mając jeszcze na dole (przy bass reflex wszystkie ścianki + spód) to miałem wrażenie, że bass jest lekko przygłuszony. Mam jeszcze taką białą watę. Dodać gdzieś to też?

Last edited by XaooBBX; 26.06.2022, 11:55.

Skomentuj

Ja ten filc dał bym na kazdą scianke i za wooferkiem drugi rodzaj wygłuszenia np. biala owata czy tez welna owcza i jeszcze posłuchał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                                        Ja ten filc dał bym na kazdą scianke i za wooferkiem drugi rodzaj wygłuszenia np. biala owata czy tez welna owcza i jeszcze posłuchał.
                                        tę wełnę dać tylko za wooferem? Bez ścianek? Nie zmniejszy to objętości budy? Filc też tam gdzie jest tweeter?

Skomentuj

Próbuj różne opcje, to już na słuch.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X