Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wp³yw interkonektów i kabli g³o¶nikowych na d¼wiêk.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Wypada³oby zamkn±æ ten temat do czasu, a¿ KrzysiekA zrobi pomiary.
    Wygl±da na to, ¿e KrzysiekA zauwa¿y³ pewne zjawisko dotycz±ce 2 kabli, którego nie da siê wyt³umaczyæ. Je¿eli jest tak du¿a ró¿nica w d¼wiêku, spodziewa³bym siê raczej, ¿e jeden z tych kabli jest bardzo z³y, a nie ¿e ten drugi jest cudowny. Poniewa¿ spekulacje do niczego nie prowadz±, proponujê nie ci±gn±æ ju¿ tego tematu-tasiemca, bo na ca³ym ¶wiecie konflikty religijne do niczego nie prowadz±, i jak kto¶ wierzy w audio voo-doo, to mo¿e to po prostu uszanujmy (niezale¿nie od tego, czy to prawda czy bzdury).

Skomentuj

dobrze, ¿e mam radiatory na pamiêciach :mrgreen:
      proponujê wytrawiæ na nowo ca³± p³ytê g³ówn± i wszystkie inne podzespo³y z miedzi :razz:

Skomentuj

Warg, szczêka mi opad³a po przeczytaniu tego co znalaz³e¶:) My¶la³em ¿e wiêkszych bzdur siê nie da wymy¶liæ ale jednak siê myli³em :wink: Za jaki¶ czas bêdziemy czytali jaki to cudowny wp³ywa na d¼wiêk ma kabel od klawiatury inny ni¿ oryginalny :lol:

Skomentuj

Ciekawe kiedy kto¶ wpadnie na pomys³ drukowania audiofilskich p³ytek PCB :lol:

Skomentuj

Niemozliwe jest aby przewod sam w prowadzil 3dB tlumienie np dla 3kHz a dla 100Hz czy 10kHz nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KrzysiekA
              No có¿ widzê ¿e dyskusja siêgnê³a rynsztoka. Ani s³owa o kablach, same epitety. Za t± wypowied¼ to faktycznie proponowa³ bym daæ bana. Proponowa³em ¿e pomierzê moje kable (ju¿ bardziej racjonalnie siê nie da) ale przed ¶wiêtami nic z tego nie wyjdzie. W³a¶nie zauwa¿y³em ¿e w ubikacji na ¶cianie mam mokr± plamê ¶rednicy metra. Nici z pomiarów skoñczy siê kuciem ¶cian.
              Nie spodziewa³em siê tak emocjonalnej reakcji na tak prosty temat. Poniewa¿ nie jestem dzisiaj w stanie prowadziæ dyskusji z powodu braku czasu a ju¿ na pewno nie dostarczê jaki¶ racjonalnych dowodów w postaci pomiarów to nie wiem czy zamkniêcie tematu nie jest dobrym pomys³em zwa¿ywszy ¿e argumenty coraz czê¶ciej zastêpowane s± epitetami. (okaza³o siê ¿e jestem gorszy od alkocholika)Obiecujê ¿e wrócê do tematu jak tylko uskuteczniê pomiary(niezale¿nie od wyników).
              Mi³ej dyskusji.
              No i nadal zer konkretow - prosze cie o nie juz 3 czy 4 post z rzedu. Ja ciegle cierpliwie czekam.

Skomentuj

jak pomierzyc interkonket? Np. 1m? POjemnosc ma 100PF a samo wejscie wzmaka moze tyle miec i tu moze miec wiekszy wp³yw? Trzeba by obciazyc jakas rezystancja, np. 47k i podac sygnal z generatora przestrajanego i obserwowac na wobuloskopie charakterystyke transmitancji na zywo. Ciekawe kiedy wystapi 3dB spadek modulu transmitancji.. pewwnie kilkadziesiat MHz... a prowodyr watku prawi ze kabel ma wplyw w pasmie slyszalnym.. to herezje nic wiecej. Zygam na takie teorie.

Skomentuj

SUBIEKTYWIZM!Ka¿dy s³yszy to co chce,i kable mog± byæ jakie chc± nawet za 10% warto¶ci sprzêtu.
                  Cena,firma itd.Pomijaj±c kabel od telefonu...

Skomentuj

pegelmesser, dok³adnie o taki sposób chodzi, pod³±czyæ kabel i gnêbiæ do sygna³ami o ró¿nych czestotliwo¶ciach i amplitudach. ¯eby pokazaæ ze w pa¶mie s³yszalnym zmian niema lub s± pomijalnie ma³e.

Zamieszczone przez majkipe
                    SUBIEKTYWIZM
                    Dlatego trzeba wykluczyæ subiektywny czynnik ludzki. Wszystko ma byæ na wykresie

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                      Dlatego trzeba wykluczyæ subiektywny czynnik ludzki.
                      To kto wtedy bêdzie s³ucha³ ... mierzy³ ... ocenia³ ... ?

Skomentuj

majkipe, w³a¶nie nikt nie ma oceniaæ. Ma byæ wykres charakterystyki sygna³u podanego na kabel i wykres charakterystyki sygna³u za kablem. Potem nak³adamy na siebie wykresy i patrzymy co nam wysz³o. Operacje powtarzamy dla 5-10 ró¿nych kabli.

Skomentuj

wafer

[quote="wafer"]
                          Zamieszczone przez marivs
                          VDH The First 40-50 ohm/m
                          eh.... :roll:
                          Rezystancja kabla spad³a ponad 100-krotnie, do poziomu 43 miliomów na ka¿dy metr przewodnika centralnego plus metr przewodnika powrotnego

Zauwa¿, ¿e VDH The First jest wykonany w w³ókna wêglowego a twój cytat odnosi siê do The Orchid gdzie przewodnikiem jest posrebrzona mied¼.

To tak gwoli wyja¶nienia.

Skomentuj

marivs, przepraszam, masz racje. niedoczyta³em.

Skomentuj

Nic siê nie sta³o ale mo¿na zacz±æ siê zastanawiaæ co siê stanie gdy do wyj¶cia z CD o impedancji wyj¶ciowej np. 300 ohm do³o¿ymy dodatkowe 50 ohm (z kabla) - jak bêdzie wygl±da³ sygna³ wej¶ciowy we wzmacniaczu?
                              Sprawdza³ to kto¶?

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                                majkipe, w³a¶nie nikt nie ma oceniaæ. Ma byæ wykres charakterystyki sygna³u podanego na kabel i wykres charakterystyki sygna³u za kablem. Potem nak³adamy na siebie wykresy i patrzymy co nam wysz³o. Operacje powtarzamy dla 5-10 ró¿nych kabli.
                                To mam oceniaæ charki czy s³uchaæ?
                                Kabel za 3PLN czy za 200 PLN je¿eli mi odpowiada brzmienie to o czym mówimy.
                                Ka¿dy kupuje(pod³±cza)takie kable jakie mu pasuj± lub na jakie go staæ...
                                Tego nie przeskoczymy czy kto¶ siê z tym zgodzi czy nie?
                                I powtarzam jeszcze raz nie gra charakterystyka...
                                Kabel mo¿e byæ nawet od telefonu wa¿ne ¿e d¼wiêk wydobywaj±cy siê z kolumn mi i innym odpowiada.?!Resztê dopowiedzcie sobie sami.
                                Pozdro

Skomentuj

Czytaj±c ten w±tek mam wra¿enie, ¿e niektórzy zapomnieli w ogóle jaki jest cel a skupili siê na ¶rodku. ¦rodkiem jest oczywi¶cie kabel, ale jaki jest cel? Ano ¿eby bez zniekszta³ceñ przekazywa³ sygna³ ze ¼ród³a-wzmacniacza do naszych kolumn. Charakterystyka wiêc powinna wiêc byæ p³aska/prosta jak drut. Je¿eli kabel "brzmi" - czytaj t³umi jakie¶ czêstotliwo¶ci - mo¿emy go wyrzuciæ do ¶mieci. Od kszta³towania ch-k jest wzmacniacz i w koñcu kolumny (oczywi¶cie poza realizatorem nagrania).
                                  Je¿eli wiêc kabel za 4,90 nie wnosi ¿adnych zak³óceñ, nic nie t³umi, a do tego za dodatkowych parê z³otych mo¿e ³adnie wygl±daæ (oplot), to w takim razie totaln± g³upot± bêdzie wydawanie 100..200z³ czy jeszcze wiêcej za kabel, o takich samych parametrach elektrycznych.
                                  Ludzie, którzy maj± wiêcej pieniêdzy lubi± mieæ fanaberie - ich sprawa. Ale je¶li kto¶ zarabiaj±cy przeciêtn± krajow± inwestuje 1000z³ w sam kabel (5m) - wspó³czujê i nie zazdroszczê jego bliskim. ¦wiêta id± - kup Pan dzieciakom prezenty! Jak nie swoim to w rodzinie, jak nie w rodzinie to do domu dziecka! (tym "Pan" nie pijê do nikogo z forum, ¿eby by³o jasne)
                                  Pozdrawiam! :)

Skomentuj

ciekawy i nieco kontrowersyjny temat :wink: czekam z niecierpliwo¶ci± na wyniki

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Zamieszczone przez KrzysiekA
                                    No có¿ widzê ¿e dyskusja siêgnê³a rynsztoka. Ani s³owa o kablach, same epitety. Za t± wypowied¼ to faktycznie proponowa³ bym daæ bana. Proponowa³em ¿e pomierzê moje kable (ju¿ bardziej racjonalnie siê nie da) ale przed ¶wiêtami nic z tego nie wyjdzie. W³a¶nie zauwa¿y³em ¿e w ubikacji na ¶cianie mam mokr± plamê ¶rednicy metra. Nici z pomiarów skoñczy siê kuciem ¶cian.
                                    Nie spodziewa³em siê tak emocjonalnej reakcji na tak prosty temat. Poniewa¿ nie jestem dzisiaj w stanie prowadziæ dyskusji z powodu braku czasu a ju¿ na pewno nie dostarczê jaki¶ racjonalnych dowodów w postaci pomiarów to nie wiem czy zamkniêcie tematu nie jest dobrym pomys³em zwa¿ywszy ¿e argumenty coraz czê¶ciej zastêpowane s± epitetami. (okaza³o siê ¿e jestem gorszy od alkocholika)Obiecujê ¿e wrócê do tematu jak tylko uskuteczniê pomiary(niezale¿nie od wyników).
                                    Mi³ej dyskusji.
                                    No i nadal zer konkretow - prosze cie o nie juz 3 czy 4 post z rzedu. Ja ciegle cierpliwie czekam.
                                    Przecie¿ napisa³ ¿e nie ma teraz czasu i testy zrobi po ¶wiêtach :???:

Koledzy wstrzymajcie siê troche z tymi epitetami , szczególnie pegelmesser , uszanujcie To ¿e inni maj± swoje zdanie , chcemy przecie¿ doj¶æ prawdy . Ja popieram opinie hol

Je¿eli kabel "brzmi" - czytaj t³umi jakie¶ czêstotliwo¶ci - mo¿emy go wyrzuciæ do ¶mieci.
                                    Osobi¶cie nie testowa³em ró¿nych kabli ale my¶lê , ¿e jest jaka¶ ró¿nica pomiêdzy badziewnymi czinczami które maj± lu¼ne koñcówki (jak u mnie) czyt. nie trzymaj± za dobrze , a pomiêdzy jakimi¶ za 30 z³ :wink:
                                    czekam na wypowied¼ autora tematu :smile:

Skomentuj

Bzdura. Tylko to ma wplyw na przetwarzanie. Chrakterystyka amplitudowa i fazowa. Wez zbuduj sobie dowlony filtr dolno czy gornoprzepustowy i odetnij czesc pasma i sobie posluchaj za filtrem sygnalu. Ciekawe czy pwoesz ze filtr ni egra bo przeciez to nie charaktetystyka jesgo wplywa na dzwiek tlyko co to niby ty sobie ubzdurasz w g³woie to s³yszysz.

Skomentuj

pegelmesser, a ja Ci mogê bez problemu pokazaæ dwa wzmaki, których po charakterystyce nie rozró¿nisz, a po d¼wiêku bez problemu... i co jest teraz bzdur± ?

W woli ¶cis³o¶ci powiedzia³bym: gra nie tylko charakterystyka

Skomentuj

ALe jakie charakterystyki? Musilabys mi pokazac wszystkie. Takze te obrazujace rozklad znieksztacen w fukcji mocy, czetotliwosci itp. bo zakladamy ze uklad nie ejst liniowy i nie operujemy tlyko na charakterystyce amplitudowej i fazowej.

Skomentuj

Czarujê...
                                          X