Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wp³yw interkonektów i kabli g³o¶nikowych na d¼wiêk.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KrzysiekA
    Po prostu nie przyznajê siê ile zap³aci³em.
    Alkoholik tez nie mowi w domu ile wydaje na wodke i borygo....
    Przykro sie czyta takie wpisy jak kolegi KrzysiekA....
    Smuci ze ludzie sami w sobie daja siê tak zagrzebaæ...
    Niestety totalne pustos³owie polaczone z bezmozgowiem s³ownym, technicznym i logicznym, nie mowiac o fizycznym.
    Brak s³ów...
    Totalne zach³ysniecie sie marketingowo-pseudotechniczno-audiofilska papk±...

Skomentuj

To tak samo jak dzia³a na nas placebo, wydajemy du¿o kasy i wierzymy ¿e to musi lepiej graæ, wiêc tak jest.

Skomentuj

dlaczego nie wydaæ na niego tylko z powodu lepszego wygl±du
        Tu sie zgodze ze mozna zaplacic za jakosc wykonania i estetyke jednak nie na ten temat dyskutujemy. "Byle" procab za 4,90pln/m + ew oplot za 3pln/m i masz zalatwiona kwestie estetyki i wcale nie musisz wydawac 100z³ a nawet 20z³ /m. My mowimy o wplywie na dzwiek! Co do jakosci wykonania kazdy wie ze musi byc dobrze wykonany.

d) Je¿eli kto¶ wydaje na kabel 1000z³ zarabiaj±c przy tym 1500z³ miesiêcznie i pod³±cza to do sprzêtu za 5000 to radzi³ bym mu siê udaæ do poradni odwykowej bo to ju¿ jest na³óg.
        Moze nie nalog ale na pewno glupota. Jesli kogos nie stac to wiadomo ze sa inne priorytety. To tez nie jest w kwestii tematu czyli wplywu kabla na dzwiek.

e) Je¿eli kto¶ wyda³ na sprzêt 5000 z³oty i pod³±cza do tego kabel za 5z³ za metr i nie s³yszy ró¿nicy pomiêdzy kablami za 50 z³ za metr to radzi³ bym mu sprzedaæ sprzêt i za t± cenê kupiæ dobry aparat s³uchowy.
        No to XYS wg ciebie jest dosc gluchy bo w koncu zrobil sobie kolumienki za 7kz³ do tego drogi wzmacniacz lampowy, zrodla itd i laczy glosniki procabem jesli dobrze pamietam ... jakos nie uwazam ze mu odbilo.

Moze wrocimy do tematu?

1. Czy potrafisz udowodnic i poprzec jakims sensownym dowodem innymi niz: ja to slysze, sprzedawca tak mowi, kolega mowi ze slyszy, twoje argumenty? Którykolwiek?

2. Czy masz udokumentowany jakis slepy test ktory przeprowadzony poprawnie dal wynik na kozysc slyszenia kabli? Jesli tak to podaj szczegoly i resultaty testu oraz jakies dowody czy cos.

Jak na razie wysnules tylko przypuszczenia ze cos moze zmieniac dzwiek itd, dodales tez ze subiektywnie sam slyszales zmiany. teraz moze przejdzmy do faktow.

Skomentuj

Chcia³em jeszcze wyja¶niæ kwestiê "drogi kabel". Na cenê wp³ywa: kurs waluty, ilo¶æ zamówionych sztuk w hurtowni, mar¿a sklepu - nie wspomnê o marketach, gdzie ceny s± kolosalne. Sam jestem sprzedawc± w komputerowym i mam w ofercie kable hdmi "zwyk³e" i z poz³acanymi koñcówkami. Ró¿nica w cenie hurtowej to ok 3z³, a sprzedaje je z ró¿nic± 15z³ ¿eby klient uwierzy³, ¿e kupi³ "CO¦" lepszego.

Skomentuj

Mo¿e by zrobiæ ró¿ne kable g³o¶nikowe, z u¿yciem zwyk³ego kabla po 3z³/metr, o odpowiednio-wystarczaj±cym przekroju czyli np. 2mm^2. Tylko dorobiæ jakie¶ ró¿ne oploty, sploty, kolory, strza³eczki kierunkowe , i ozdobne wstawki. Potem daæ to jakiemu¶ audiofilowi "niby do przetestowania, który lepszy". Albo powie ¿e brzmi± podobnie, albo bêdzie niez³y ubaw.

Skomentuj

teraz nie pamiêtam ... ale jaka¶ firma "audiofilska" robi³a ods³uch na jakiej¶ wystawie audio ... ale zapomnieli zabraæ swoje super hiper kable g³o¶nikowe, to kazali pracownikowi kupiæ jakie¶ jak najgrubsze kable, to pobieg³ i kupi³ jakim¶ sklepie jakie¶ gruba¶ne przed³u¿acze, po wystawie ludzie byli zachwyceni d¼wiêkiem, a¿ z zachwytu pytali siê co to za cudowne kable, gdy który¶ z pracowników wyja¶ni³ sprawe ¿e to nie ¿adne audiofilskie tylko przed³u¿acz to od razu ludzie stwierdzili no faktycznie czego¶ brakowa³o :razz:

Skomentuj

a)Te¿ uwa¿am ¿e kabel wcale nie musi byæ drogi ¿eby by³ dobry.
                No to siê zgadzamy.

b)100 z³oty/m to nie jest wcale tak drogo.
                A jednak nie ... 100z³ za metr kabla to jest drogo i zarobki maj± tu ma³o do rzeczy.

c) Nawet je¿eli dro¿szy mia³ by graæ tak samo jak tañszy (co nie znaczy ¿e gra) a ma siê wystarczaj±ca ilo¶æ szmalu to dlaczego nie wydaæ na niego tylko z powodu lepszego wygl±du. Jak to wygl±da gdy z high end'owej kolumny wychodzi kabelek telefoniczny.
                Brzmisz jak sprzedawca kabli :roll: Nawet je¿eli to gówno to ma chocia¿ ³adny papierek ? :lol:

Kabelek telefoniczny powiadasz ? Za dodatkowe 2z³ za metr mo¿na go ubraæ we wdzianko i mamy hiper highend:

:lol:

Skomentuj

Van den Hul omawia³ kiedy¶ wygrzewanie kabla. Twierdzi³ ¿e kabel nale¿y zostawiæ w spokoju bo zaginanie go niszczy po³±czenia pomiêdzy poszczególnymi kryszta³ami miedzi które siê tworz± pod wp³ywam przep³ywu pr±du. Z tego powodu powsta³y kable wêglowe.
                  Trudno powiedzieæ jak to jest naprawdê.
                  Van den Hul mia³ przynajmniej w jednej czê¶ci racjê: odkszta³cenia metali powoduj± powstawanie defektów w strukturze krystalicznej i to nie ulega najmniejszej w±tpliwo¶ci. Jest to udowodnione i ucz± o tym na materia³oznawstwie na Polibudzie :lol:
                  Pytanie czy owe defekty struktury potrafi± wp³yn±æ w jaki¶ sposób na p³yn±cy przez metal pr±d ?

Zamieszczone przez KAPRINT
                  Zgadzam siê z KrzysiekA, ¿e kable maj± wp³yw na d¼wiêk. Pewnie wiêkszo¶æ z Was by to us³ysza³a, gdyby mia³a mo¿liwo¶æ takich porównañ na odpowiedniej klasy sprzêcie, z zachowaniem takich samych warunków ods³uchu.
                  Hm... Kilka lat temu bawi³em w siê takie "hocki-klocki" na s³usznym zestawie: Legacy Whisper, koñcówka mocy i ¼ród³o (CD) BAT, a do tego wszystkiego kilka ró¿nych rodzajów hiper-kabli (piszê to bez ironii), miêdzy innymi TaraLabs. Nasuwa mi siê pytanie: dlaczego nie s³ysza³em ró¿nicy miêdzy kablami wartymi po kilka, a nawet kilkana¶cie tys. za metr (!) ? Je¶li faktycznie ró¿nica istnieje to mogê to zrzuciæ jedynie na brak os³uchania w owym czasie. Powiem tak: póki co nale¿ê do sceptyków, ale je¶li bêdê mia³ okazjê sprawdzê siê jeszcze raz w tych "zawodach"
                  Problem (na razie nierozwi±zywalny) polega na tym, ¿e potrafimy mierzyæ te parametry pr±du... czy ogólniej: sygna³u, które znamy. Istnieje wszak skoñczone prawdopodobieñstwo, ¿e istnieje jaka¶ wielko¶æ opisuj±ca w jaki¶ sposób dowolne zjawisko, o której dowiemy siê za X lat, a tymczasem ¿yjemy w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci. Zmierzam do tego, ¿e opisane przez Ciebie KrzysiekA parametry niestety daj± wp³yw pomijalnie ma³y; nie ma fizycznych podstaw by próbowaæ udowodniæ, ¿e ich w³a¶nie wp³yw (czy nawet suma wp³ywów) dzia³a tak mia¿d¿±co lub dobrodziejsko na sygna³.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                  Nie wiem dlaczego akurat kable daj± takie spektakularne wyniki ods³uchów.
                  Eeee... siêgnij po "Audio" i poczytaj o superbrzmi±cych stolikach, podstawkach... albo przypomnij sobie AS2008 i antywibrator pod ¼ród³em :lol:

I na koniec poniewa¿ poziom dyskusji zaczyna lekko podupadaæ:

UWAGI MODERATORA
                  Ostrzegam, ¿e dalsze wybiegi personalne, ur±ganie czy obra¿anie wspó³rozmówców bêdzie karane ostrze¿eniami :)

Skomentuj

Wszyscy mówi± w kwestii tañszych kabli o ró¿nicy w d¼wiêku i jego barwie na korzy¶æ grubszych kabli.

A powiedzcie mi jedno, bo zawsze mnie to ciekawi :

Czy zastosowanie "za grubego" kabla mo¿e jako¶ pogorszyæ d¼wiêk ? Wiem, ¿e forma "za gruby" mo¿e byæ nieprecyzyjna, ale ka¿dy chyba wie lub spodziewa siê o co chodzi.

Powiedzmy do wysoko- lub ¶redniotonowego g³o¶nika stosujemy kabel 2x6 mm.

Zawsze kiedy kupujê kabel w miejscowym sklepie elektronicznym sprzedawca pyta siê mnie o ¶rednicê g³o¶nika i w ten sposób dobiera i doradza mi najlepszy kabel.

O korzy¶ci miêdzy za cienkim a odpowiednim do danego przetwornika kablem przekona³em siê nie raz - to sam wiem. Ale je¿eli zastosujê stanowczo gruby kabel do "delikatnego" g³o¶nika ?

Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                      ¿yjemy w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci
                      a¿ mi siê matrix przypomnia³ :grin: , proponujê wszystkim pseudoaudiofilom ³ykn±æ czerwon± tabletkê i zapomnieæ o be³kotach na temat kabli.

Zamieszczone przez bartekgib
                      sprzedawca pyta siê mnie o ¶rednicê g³o¶nika i w ten sposób dobiera i doradza mi najlepszy kabel.
                      kolejny magik :cool:

Skomentuj

Mo¿e nie magik, bo kable ma no-name'y, ale dobiera ¶rednicê kabli. Uczciwy, starszy kole¶. Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          Van den Hul mia³ przynajmniej w jednej czê¶ci racjê: odkszta³cenia metali powoduj± powstawanie defektów w strukturze krystalicznej
                          Odkrywcze ...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                            Niestety totalne pustos³owie polaczone z bezmozgowiem s³ownym, technicznym i logicznym, nie mowiac o fizycznym.
                            Brak s³ów...
                            No to to by³y argumenty godne intelektualisty.

Powiedz jak kobiecie wyt³umaczyæ dlaczego da³em za kabel 100 Euro jak nie mogê wyt³umaczyæ tu i w tej chwili ludziom którzy zajmuj± siê akustyk± z upodobania.
                            Nie spodoba³o mi siê twoje sformuowanie "postos³owie z bezmógowiem s³ownym, technicznym i logicznym nie mówi±c o fizycznym(tego ostatnieg prawdê powiedziawszy nie zrozumia³em)". Brzmi to dosyæ agresywnie. I mam wra¿enie ¿e próbujesz mnie w ten sposób obraziæ. A ju¿ na pewno nie by³a to wypowied¼ intelektualisty.
                            Je¿eli ju¿ mówimy o logice to mo¿na udowodniæ ¿e co¶ istnieje ale nie mo¿na udowodniæ ¿e czego¶ nie ma(w tym wypadku wp³yw kabli na d¼wiêk). Oczywi¶cie s³yszê ten wp³yw a ty go nie s³yszysz. Pytanie tylko czy ty w ogóle jakie¶ kable porównywa³e¶? A je¿eli ju¿ to jakie?
                            Kto¶ tam napisa³ ¿e teorie Van den Hula to triki marketingowe a za³o¿ê siê ¿e nigdy w ¿yciu ¿adnego kabla Van den Hula nie s³ysza³(ja zreszt± te¿ dlatego na temat tych kabli nie bêdê siê wypowiada³).
                            Mo¿na dyskutowaæ o mojej obiektywno¶ci i pewnie mo¿na j± podwa¿yæ. Pytanie jednak czy da siê podwa¿yæ opiniê wielu recenzentów n.p. Stereoplay i czy da siê podwa¿yæ opinie setek czytelników które co roku wybieraj± najlepszy kabel. Bardzo w±tpiê.

Skomentuj

Ja kupi³em kabel 7z³ za metr(Jentzen 2x2,5 mm) i podobno te¿ przep³aci³em, ale ja siê nie zgadzam z tym bo zap³aci³em tylko 20z³ dro¿ej ni¿ jakbym kupi³ LS25 a jest na prawdê wysokiej jako¶ci i siê nie ³amie (tak jak zwyk³y z Polinka) przy dokrêcaniu i odkrêcaniu z terminala. Fakt ¿e dro¿szego kabla bym ju¿ na pewno nie kupi³.

Skomentuj

Pytanie jednak czy da siê podwa¿yæ opiniê wielu recenzentów n.p. Stereoplay i czy da siê podwa¿yæ opinie setek czytelników które co roku wybieraj± najlepszy kabel. Bardzo w±tpiê.
                                1. Czyjej¶ OPINII nie da siê podwa¿yæ, bo to tylko opinia. Nie mogê podwa¿aæ tego, ¿e lubisz ostrygi, a ja wole ma³¿e, a kto¶ trzeci ubustwia kebab z budki.

2. Interes "kablowy" to gruby szmal. Groszowym kosztem wytwarza siê produkt, który sprzedawany jest pó¼niej za dziesi±tki-setki-tysi±ce $$$ (patrz: markowy przewód zasilaj±cy rozgryziony przez kota - okaza³ siê zwyk³ym kablem w oplocie z wê¿a ogrodowego. Na pewno s³ysza³e¶ o tej historii). Jak to sprzedaæ w g±szczu innych produktów? Wyobra¿a kto¶ sobie, ¿e na rynku np. piwa, który obejmuje produkty w cenie 1,50z³ do 5z³ nagle kto¶ wyskoczy z piwem za 99,99z³ i ludzie bed± to kupowaæ? OFC nie. Ale przychylna opinia "srodowiska" i pare ciep³ych s³ów od znanych ludzi w "obiektywnych" miediach zdzia³a³oby cuda.

3. Efekt placebo. Osoba X jest ciê¿ko chora, lekarze - specjali¶ci nie maj± dla niej lekarstwa, ale ze statystyk wynika, ¿e pacjent z podej¶ciem pozytywnym ma o np. 33% wiêksze szanse na wyzdrowienie. I karmi± cz³owieka witamin± C mówi±c, ¿e jest to nowy lek zza Oceanu i jest bardzo skuteczny.

Po³±czenie tych 3 faktów daje zaskakuj±ce wyniki. Kto¶ kupuje chiñsczyzne (skrót my¶lowy), pakuje w ³adne opakowanie i sprzedaje z przebitk± 1000 razy. Smaruje komu trzeba w srodowisku i juz ma opinie specjalisty. Ludzie czytaj±, dochodz± do wniosku, ¿e element X toru sygna³owego jest do chrzanu i pêdz± do sklepu, aby rozszerzyæ scenê, poprawiæ srednie tony i wysun±æ skrzypce na pierwszy plan...

Co bardziej rozgarniêci wietrz± tu jaki¶ podstêp, ale dla nich mamy ju¿ gotow± gadkê. Zbieramy kilka praw fizycznych, najechêtniej z zagadnieñ omawianych np. na teorii pola megnetycznego na politechnikach. Ludzie morduj± siê z tym przedmiotem przez ile¶ semestrów i nie mog± tego obj±æ, a szaremu Kowalskiemu podaje siê t± fizyczn± paplaninê m±drych okre¶leñ, która ma byæ dla niego naukowym dowodem przeciw kabelkowym ignorantom.

Oczywi¶cie nie negujê wp³ywu JAKO¦CI wykonania okablowania na d¼wiêk. Sam by³em ostatnio s³uchaczem radia RMF Classic przez niepod³±czone nigdzie s³uchawki (przd³u¿acz dzia³aj±cy jak antena), tudzie¿ zbieraczem ró¿nej ma¶ci zak³óceñ przez s³aby kabel gitarowy. Ale nie dajmy siê zwariowaæ - wzbogacana mied¼ do eliminacji efektu naskórkowego w czêstotliwo¶ciach audio? Uk³adanie kabla w jakie¶ fantazyjne kszta³ty dla zachowania struktury kryszta³u? A w Fakcie ostatnio pisali, ¿e rolnika zaatakowa³o UFO...

Skomentuj

pegelmesser napisa³/a
                                  KrzysiekA napisa³/a

Brak s³ów...

No to to by³y argumenty godne intelektualisty.

Powiedz jak kobiecie wyt³umaczyæ dlaczego da³em za kabel 100 Euro jak nie mogê wyt³umaczyæ tu i w tej chwili ludziom którzy zajmuj± siê akustyk± z upodobania.
                                  Nie spodoba³o mi siê twoje sformuowanie "postos³owie z bezmógowiem s³ownym, technicznym i logicznym nie mówi±c o fizycznym(tego ostatnieg prawdê powiedziawszy nie zrozumia³em)". Brzmi to dosyæ agresywnie. I mam wra¿enie ¿e próbujesz mnie w ten sposób obraziæ. A ju¿ na pewno nie by³a to wypowied¼ intelektualisty.
                                  Je¿eli ju¿ mówimy o logice to mo¿na udowodniæ ¿e co¶ istnieje ale nie mo¿na udowodniæ ¿e czego¶ nie ma(w tym wypadku wp³yw kabli na d¼wiêk). Oczywi¶cie s³yszê ten wp³yw a ty go nie s³yszysz. Pytanie tylko czy ty w ogóle jakie¶ kable porównywa³e¶? A je¿eli ju¿ to jakie?
                                  Kto¶ tam napisa³ ¿e teorie Van den Hula to triki marketingowe a za³o¿ê siê ¿e nigdy w ¿yciu ¿adnego kabla Van den Hula nie s³ysza³(ja zreszt± te¿ dlatego na temat tych kabli nie bêdê siê wypowiada³).
                                  Mo¿na dyskutowaæ o mojej obiektywno¶ci i pewnie mo¿na j± podwa¿yæ. Pytanie jednak czy da siê podwa¿yæ opiniê wielu recenzentów n.p. Stereoplay i czy da siê podwa¿yæ opinie setek czytelników które co roku wybieraj± najlepszy kabel. Bardzo w±tpiê.
                                  Blablabla.. i dalej zero konkretow. Jak zwykle. Dyskutujac z osoba wierzaca w voodoo kabli zawsze jest tak samo.. koledzy i ja przedstawili dowody zaprzeczajace wplywowi kabla na dzwiek. Ty przedstawiasz puste slowa (ci±gle) - mowisz o tym ze ty slyszysz, ze kolega slyszy, a w ostatnim poscie ze setki osob slysza. Spoko. Jeszcze wiecej osob kupuje creativy i mowi ze swietny sprzet i dla tego to jest swietny sprzet? Nie pokazales ANI JEDNEGO dowodu potwierdzonego pomiarem lub obliczeniami ktory pokazalby lub dalby choc cien szansy na intnienie wplywu kabli. Ciagle puste slowa... jasne wszyscy slyszeli, tylko szkoda ze nie w slepym tescie bo tu tez nie podales odnosnika do dobrze wykonanego i wiarygodnego slepego testu.

Jak na razie wniosek dla mnie jest prosty.. podales pare niedorzecznych stwierdzen nt budowy kabla itd - obalilismy mity za pomoca obliczen itd. Twoje kolejne posty? Nic konkretnego.. dotychczasowy wniosek: gadasz ze costam uslyszales ale to gadanie jest puste i bez potwierdzenia.

Skomentuj

Zadam ci bardzo proste pytanie. Jakich kabli konretnie s³ucha³e¶ i ile ¿e doszed³e¶ do takich wniosków? I czy w ogóle jakie¶ porównywa³e¶? Ja porównywa³em daltego mogê siê na ten temat wypowiadaæ. Prosi³ bym konkretnie. Model i na jakim sprzêcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi

1. Czyjej¶ OPINII nie da siê podwa¿yæ, bo to tylko opinia. Nie mogê podwa¿aæ tego, ¿e lubisz ostrygi, a ja wole ma³¿e, a kto¶ trzeci ubustwiam kebab z budki.
                                      Tak jest. Ja przyk³adowo uwielbiam kebab z budki.

Co do rozmowy o kablach. Przede wszystkim nale¿y s³uchaæ muzyki a nie kabli czy charakterystyk. Je¿eli komu¶ jakie¶ kable brzmi± lepiej ni¿ inne i jest za to w stanie okre¶lon± ilo¶æ pieniêdzy mi nic do tego. Efekt placebo potrafi zdzia³aæ cuda. Osobi¶cie uwa¿am ze kable powy¿ej magicznej kwoty 5z³ za metr to ju¿ voodoo.

Przekonywanie siê nawzajem jest bezcelowe. To tak jak przekonywaæ ateistê do dowolnej religii czy wyborcê PiS do PO. Ka¿dy ma swoje priorytety i przekonania. Tak jak smaki w kuchni i ulubione gatunki muzyki.

ps. witam wszystkich forumowiczów. chcia³em z pierwszym postem ujawniæ siê dopiero przy prezentacji kolumn ale tekst o kebabie mnie zmotywowa³ :mrgreen:

Skomentuj

Obserwuje ten w±tek i widzê jedno wielkie bicie piany i ZERO konkretów po ka¿dej ze stron :roll:

"s³uchaæ muzyki a nie kabli" - no i to i nie s³uchaæ zwrotnic, robiæ byle jakie, nie s³uchaæ trafa we wzmacniaczu, te¿ byle jakie wsadziæ. Wszystko ma jaki¶ wp³yw - jedni s³ysz±, inni nie. Mo¿na próbowaæ udowodniæ komu¶, ¿e nie us³yszy ró¿nicy - poprosiæ osobê trzeci± ¿eby kable prze³±cza³a nie mówi±c który wpiêty, ale nie mo¿na udowodniæ, ¿e ró¿nicê s³ychaæ je¶li kto¶ jej po prostu nie s³yszy.
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

I dochodzi siê do jedynego s³usznego wniosku - ka¿dy s³yszy INACZEJ. Czego dowodem jestem ja, bo s³yszê piski ultrad¼wiêkowej zgrzewarki - co przyprawia mnie o wielki ból uszu a kole¿anka i kolega stoj±cy obok nie s³ysz± w tym momencie nic. Dlatego wierzê ¿e kto¶ wy³apie niuanse w kablach, bo poprostu us³yszy co¶ czego inni nie.

Skomentuj

Czarujê...
                                          X