Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xARN + PJ - kilka pytan od poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2xARN + PJ - kilka pytan od poczatkujacego

Witam, jestem nowym userem, przymierzam sie do zbudowania kolumn i te wydaja mi sie calkiem odpowiednie jak na moja pierwsza "profesjonalna" konstrukcje. W zwiazku z tym pytanie, moglby ktos zamiescic schemat zwrotnicy do tych przetwornikow? Wraz z opisem elementow of cous

Widze ze te ARN sa popularne w domowych konstrukcjach...

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-01-15, 22:18 ]
    posty wydzielone z tematu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11666

Paweł S ma chyba takie kolumny do sprzedania tanio, z lepszą kopułką vifa.

Skomentuj

tomq88, w dziale "akustyka" jest przyklejony temat ze schematami zwrotnic
      tutaj kolega uzyl "kombinowanej" zwrotnicy wiec do konca ona nie byla poprawna. teraz jest juz taki schemat ale trzeba zminic wartosc tlumika

Skomentuj

Funiax1, wolalbym zrobic samemu, wiesz jaka to radocha z dlubania. Na razie mi sie z tym nie spieszy, wiec jak sobie zrobie do jesieni to bedzie OK.

Chyba ze uwazacie jakas inna konstrukcje 3 dlub 2,5 drozna za lepsza na poczatek?Mniej wiecej w tym budzecie.. Przejrzalem juz troche konstrukcji tutaj i na audiomania.pl i te wydaja mi sie niezle. Zestaw "monitory + sub aktywny odpada", wole miec mniejsza glebokosc basu, a dwie stojace kolumny. Z tego co czytalem ilosc basu z nich jest zadowalajaca, a wcale nie chce zeby podmuch niskich tonow zrzucal mnie z fotela. Musi byc bas ladny ale nie dominujacy.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
          Chyba ze uwazacie jakas inna konstrukcje 3 dlub 2,5 drozna za lepsza na poczatek?
          za te pieniadze nie zrobisz ani 3 drog ani 2,5
          to sa 2 drogi ;]

tomq88, jakbys chcial skozystac lub poszedl "na latwizne" to masz gotowca

(stary wiec nie patrz na jakosc rysunku :roll: )
          do tego tunel z polinka "fi 68x160" w 18 litrach i jest idealnie

Skomentuj

Pawel jestes modem wiec do ciebie pytanie - moge kontynuowac tutaj moj watek czy zalozyc nowy temat? Bo mam jescze kilka pytan.

W sumie to juz robilem kolumny dla siebie, ale litosciwie nie pytajcie jakie - tak to jest jak sie najpierw robi a dopiero potem czyta :/ Teraz hcialbym zrobic cos na przyzwoitym poziomie.
            jako ze nie dysponuje cala kwota (tj ok350 zl) od razu, ale moge odkladac co miesiac 50 zl planuje zrobic tak:
            Zrobic obudowe z mdfu wymiarami na kolumny "zbysia" (wiem ze wieleosob takie robilo, nie on pierwszy), przelozyc te chinskie grajki do tej obudowy, a z czasem (np co 1-2mce) wymieniac parami glosniki. I tu pytanie, najpierw wymienic zwrotnice, potem glosniki, czy zwrotke zamienic w momencie gdy wloze ostania pare glosnikow do kolumn?

Wiem ze oba rozwiazania nie najlepsze, ale odpada opcja "sprzedaj te dozbieraj i zrob od razu", tych kolumn nikomu nie wcisne Nie zalezy mi za bardzo jak to bedzie gralo tymczasowo te chinskie glosniki w nowej obudowie, jakos to przezyje (a moze zagraja lepiej niz w obecnej? <lol> )

Drugie pytanie: czy te dwa srednio-niskotonowce nie domiuja nad wysokotnowcem?

Trzecie: Czy nie warto zmienic wysoktonowki? (wiem, na vife warto, ale czy istnieje inny w nieconizszej cenie wysokotonowiec ktory bylby tutaj dobry, czy ten stx wystarczy?)

Wielkie dzieki za rysunek, a daloby rade jescze podrzucic mi linka do zwrotnicy do tego zestawu? W teamcie ze zwrotnicami nie znalazlem takiej zeby byla w tym zestawie (do arn150 jest wiele ale z innymi wysokotonowkami). A moze slabo szukalem? (ok, juz znalazlem, jest schemat na jednym ze zdjec, malo widoczny, ale chyba wystarczy)

Jaki wplyw na dzwiek maja podstawki granitowe pod kolumna? jakby byly nad to rozumiem - dociazaja cala, ale pod??

ostatnie pytanie (naprawde ostanie ) To sa 8 Ohmowe kolumny.?

Skomentuj

Pawel jestes modem wiec do ciebie pytanie - moge kontynuowac tutaj moj watek czy zalozyc nowy temat? Bo mam jescze kilka pytan.
              w takim razie zakladamy nowy temat

[ Dodano: 2009-01-15, 22:26 ]
              nic nie przekladaj i nic nie kombinuj. skoro masz juz kolumny to je zostaw tak jak sa.
              jak masz na czym sluchac to nie bedzie ciebie kusilo zeby odrazu wszystko zlozyc w calosc i posluchac przed wykonczeniem.

zacznij od obudowy. pozniej ja wykoncz. a potem stopniowo kupuj czesci zaczynajac od zwrotnicy konczac na glosnikach.
              w ten sposob jak tylko glosniki dotra do ciebie mozesz je zamontowac i cieszyc sie kompletnymi, skonczonymi kolumnami

Drugie pytanie: czy te dwa srednio-niskotonowce nie domiuja nad wysokotnowcem?
              i tutaj wlasnie klaniaja sie podstawy - a wiesz od czego jest zwrotnica? ;>
              wlasnie to ona jesty najwazniejsza i kreuje brzmienie calej kolumny, niepozwalajac wlasnie na taki przypadek jaki podales...

Trzecie: Czy nie warto zmienic wysoktonowki? (wiem, na vife warto, ale czy istnieje inny w nieconizszej cenie wysokotonowiec ktory bylby tutaj dobry, czy ten stx wystarczy?)
              do ARNow akurat jest pelno wysokotonowek... (takich do ktorych sa zwrotnice)
              ale albo sa drogie albo ich sie nie oplaca kupowac.
              mam tonsila GDWK 11/100 i mialem visatona sc10n i teraz albo bym kupil STXa albo zbieral na vife (naprawde warto )
              W teamcie ze zwrotnicami nie znalazlem takiej zeby byla w tym zestawie
              w takim razie zle szukales bo jest tam i to wyjatkowo podreslony :P
              tylko jak juz wspomnialem musze dopracowac wartosc tlumika na wersje z 2 ARNami (chwilowo brak kasy na czesci)
              Jaki wplyw na dzwiek maja podstawki granitowe pod kolumna? jakby byly nad to rozumiem - dociazaja cala, ale pod??
              przy tej klasie glosnikow zapomnij o takich bajerach :P (koszt 100-300zl!)
              To sa 8 Ohmowe kolumny.?
              tak

Skomentuj

Jak na poczatek - lepsza bedzie taka konstrukcja (2x arn + stx) czy moze lepiej zbudowac kolumne na tonsilach? Oplaci sie dolozyc do tonsili?

Codo vify to jednak nie bede sie napalal na ta wysokotnowke. Dwie sztuki z przesylka pochlonelby wiekszosc mojego budzetu.

[ Dodano: 2009-01-16, 10:25 ]
                Jaka jest przewaga ukladu dwodroznego na 3 glosnikach nad dwudroznym na dwoch przetwornikach? Wyrazniejsze odtwarzanie dolnej czesci pasma?

Czy takie rozwiazanie (2x arn +pj) jest lepsze niz zakup dwoch glosnikow na kolumne -tzn za cene 2 arn kuic jakis jeden drozszy? Prosze o objanienie tej kwesti

Skomentuj

Jak na poczatek - lepsza bedzie taka konstrukcja (2x arn + stx) czy moze lepiej zbudowac kolumne na tonsilach? Oplaci sie dolozyc do tonsili?
                  na poczatek to sie robi jak najtansze
                  no chyba ze dokladnie to przemyslisz i nazbierasz na cos co starczy na dluzej. ale jak nie chcesz doplacic do vif to widze ze sie jednak a taki zabieg nie skusisz...

Jaka jest przewaga ukladu dwodroznego na 3 glosnikach nad dwudroznym na dwoch przetwornikach? Wyrazniejsze odtwarzanie dolnej czesci pasma?
                  glosniej i wiecej basu

Czy takie rozwiazanie (2x arn +pj) jest lepsze niz zakup dwoch glosnikow na kolumne -tzn za cene 2 arn kuic jakis jeden drozszy? Prosze o objanienie tej kwesti
                  to zalezy czego oczekujesz. oczywiscie lepszym zabiegiem jest kupienie jednego lepszego glosnika ale zazwyczaj bedzie to glosnik wysokotonowy bo to glownie on odpowiada za jakosc zestawu
                  w cenie 400zl jakos zbyt duzego wyboru nie bedzie :???:

Skomentuj

Poszperalem jescze na forum (cay czas sie zastanawiam nad ta konstrukcja) i znalazlem taka wypowiedz

Zamieszczone przez wasik1989
                    iners, o to tutaj dużo lepiej wybierz STXa 14scx, bo jakby nie słuchać to arn muli i nie ma średnicy.

Moze wiec lepiej zrobic te kolumny na stx? tylko nie na 14 a na czyms wiekszym? Stx ma jakies glosniki ktore moze mialy by troche mniej basu ale lepsza srednice niz arn? Druga rzecz ze to bedzie zestaw stereo, a nie 2.1, wiec sub odpada. Sam juz nie wiem:/ Budzet mnie ogranicza i to dlatego...

Skomentuj

a do czego jest porownywalna srednica tej 14scxa ?

Skomentuj

tomq88, tylko ze w takim przypadku pojawia sie spory problem - brak zwrotnicy!
                        jest zwrotnica pod GDN 17 SCX ale ten glosnik podobno wlasnie nie chce grac basem.
                        tak wiec trzeba by poczekac na cos nowszego lub zrobic zwrotnice np do nowych STXow jak GDN 17 SK http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                        wtedy musialbys pogadac np z yoshim lub kims rownie obeznanym w projektowaniu zwrotnic. jednaki taki zabieg bedzie kosztowny bo glosniki trzeba bedzie wysylac na pomiary...
                        tak wiec rowniez odpada :|

Zamieszczone przez dolphin123
                        a do czego jest porownywalna srednica tej 14scxa ?
                        nie mialem wiec nie powiem

Skomentuj

No, nie oplaca sie.. A w 3-way nie oplaci sie inwestowac? Ile by kosztowalo zrobinie konstrukcji na 3 przetwornikach w miare niewielkim pulapie cenowym? (wiem, pewnie i tak sie nie oplaci i zostane przy arn...)

A jest jakis glosnik tonsila ktory ma dobra srednice i niezly bas? Wtedy bym zrobil konstrukcje na dwoch glosnikach.

Skomentuj

same glosniki do 3 drog to 300zl. cale kolumny to juz 700-800zl :P

A jest jakis glosnik tonsila ktory ma dobra srednice i niezly bas?
                            tak, ale poza twoim budzetem :P

Skomentuj

jaki to model??

[ Dodano: 2009-01-18, 15:52 ]
                              Przemysle jescze to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...448c08d#176091

Skomentuj

jaki to model??
                                np GDN 13/50/9; GDN 15/40/5 lub kilka innych bylo jeszcze

to juz lepiej SCXa bo masz zwrotnice gotowa. nie trzeba nic kombinowac

Skomentuj

Ok. Wiem ze strasznei was tu wymecze na tym forum, a szczegolnie Pawla, ale jescze jedno pytanie.

Sluham jak to sie mowi wszystkiego, ale konkretniej to glownie pop, czasem jakis rock albo HH, ale to juz rzadzej. Pokoj mam ok 20 metrow kwadratowych, jednak jest on an poddaszu (skosy). I teraz pytano, w tym przypadku bedzie lepszy scx czy tesle? Bo w popie to mimo wszystko chodzi o czysty dzwiek i wyrazna srednice... Za muzyka klubowa nie przepadam,, oczywiscie od czasu do czasu slucham jakiego tranxu, ale nie wytrzymalbym z tym gatunkiem nonstop.

Pytanie 2, glosniki Visation sa chyba w miare przystepnej cenie, jesli wlozylbym wysoktonowke tej firmy bedzie ladniej gralo niz PJ?

Pytanie 3. A zamiast scx http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=41 ?
                                  Teoretycznie dociagnie 5 kiloHz...

Chyba zrobie tak GDN 16/50/6 + sc10n

[ Dodano: 2009-01-19, 09:54 ]
                                  Znajdzie sie do tego zwrotka?

[ Dodano: 2009-01-19, 10:04 ]
                                  Duzo juz tu czytam, ale nie ejstem w stanie wszystkiego ogarnac... Zdecydowalem sie na sc10 + jakiegos tonsila. jak Pawel napisal w jednym poscie, w koncu "sluchamy muzyki, a nie basu". Wielka prosba, powiedz mi ktory z tonsili bedzie najlepszy i daj mi linka do jakiejs zwrotki do tegio zestawu.

Skomentuj

w tym przypadku bedzie lepszy scx czy tesle?
                                    biez STXy

glosniki Visation sa chyba w miare przystepnej cenie, jesli wlozylbym wysoktonowke tej firmy bedzie ladniej gralo niz PJ?
                                    tak, zagra lepiej ale nie az tyle lepiej zeby placic za sc10n 2x wiecej niz za PJ

A zamiast scx http://www.e-tonsil.pl/in...d=produkt&id=41 ?
                                    Teoretycznie dociagnie 5 kiloHz...
                                    a zwrotnice do tego masz?

Chyba zrobie tak GDN 16/50/6 + sc10n
                                    jak kupisz GDNa za 50zl to smialo bierz (w ogloszeniach chyba ktos sprzedawal)
                                    jak mialbys placic 88zl w protonsilu to juz sie nie oplaca

zwrotnice sa 2. jedna wg mnie brzmi lepiej ale malo uwydatnia bas i nadaje sie raczej do monitorkow wspartych subem. druga to do podlogowek bo zapewni wiecej basu

zwrotnice masz tam gdzie pozostale - czyli w przyklejonym temacie w tym dziale

Skomentuj

A tonsil GDN 16/30,8 ? Nada sie ta sama zwrotka? model 16/50 ciezko znalezc, a dla mnie bylby odpowiedni: "najwieksza zaleta tego glosnika jest srednica. jest poprostu wspaniala. lekka, czysta, nie zaklucona niczym.
                                      bas jest szybki, delikatny, nie schodzi za nisko ale za to nadrabia jakoscia i zroznicowaniem." [audiomania.info]

jest stx 16/50 http://www.linear.biz.pl/inkontrahen...=&r=0&rg=0&sg= za 36 zl...

[ Dodano: 2009-01-19, 12:27 ]
                                      Nie moge znalezc zwrotki do tego stx, jest do 14 i do 17, ale do 16/50 nie ma :/

do tonsila jest zwrotka, a nie ma dostenego w necie glosnika. http://obrazki.elektroda.net/56_1173181851.jpg

Skomentuj

A tonsil GDN 16/30,8 ? Nada sie ta sama zwrotka?
                                        nie
                                        model 16/50 ciezko znalezc
                                        16/50 juz dawno nie jest produkowany. 16/50/6 to co innego ;]
                                        poszukaj eksportowego odpowiednika - jakies inne oznaczenia mial

to zupelnie co innego i nawet bym tego nie ruszal ;]

"najwieksza zaleta tego glosnika jest srednica. jest poprostu wspaniala. lekka, czysta, nie zaklucona niczym.
                                        bas jest szybki, delikatny, nie schodzi za nisko ale za to nadrabia jakoscia i zroznicowaniem." [audiomania.info]
                                        oj to bylo jeszcze zanim kupilem vife :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X