Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xARN + PJ - kilka pytan od poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiec zostaje mi stx 14 + Pj... To bedzie lepsze niz 2x arn150 + PJ? Sluchal ktos tych dwoch kombinaji? jakie wrazenia, ktora bedzie lepsza do moich potrzeb (muzyka - pop, pokoj 20 m2, wzmaniacz dokupie po zakupie kolumn)

Chyba ze jest jakis zestaw "vifa + niedrogi srednio nisko" ze zwrotka? To bylo by bardzo fajnie zrobic takie kolumny ktore by mi starczyly na dluuuuugo... Bo cos czuje ze jak zrobie tansza opcje to bedzie mnie kusilo zeby je zmieni. A jak sami wiecie samorobki nie jest tak prosto sprzedac, wiec wolalbym zrobic juz cos na dluzej. W przeciwnym razie nawet bym nie pytal i robilbym zestaw na tych taich stxach. 200 na vife bym uskladal ale jak do tego mam dokupic niskotonowki za drugie dwie stowki to odpada... Chcialbym juz sie wreszcie na cos zdecydowac...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
      To bylo by bardzo fajnie zrobic takie kolumny ktore by mi starczyly na dluuuuugo...
      to nie ta klasa cenowa, ja bym robił na 14 + pj. Mam ta wysokotonówke i gra lepiej niż wszystkie fabryczne kolumny jakie słyszałem :)

Skomentuj

No to chyba postanowione. Nie bedzie chyba nic zlego jak z tych monitorow http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...n-14-100-8-scx kolumny podlogowe? Tzn zrobie wymiary komory pod glosniki jak w tych monitorach. Zwrotka do tego bedzie, jak nie znajde na forum to napisze do Tomasza o schemacik...

Skomentuj

tomq88, rob te STXy bo nie ma sensu narazie przeplacac. dowiedz sie co i jak i wtedy pomyslisz

zwrotnica jest dostepna w przyklejonym temacie.
          a podlogowke mozesz z tego zrobic - byle tylko komora nie byla za duza

Skomentuj

Zastanawiam sie jescze nad ta moja konstrukcja i naprawde rozwazam to zeby dolozyc troche kasy i zrobic cos lepszego niz te stx (wiem ze na pewno by mi sie spodobaly, ale wolalbym zrobic jedno DIY, a nie za pol roku kolejne, lepsze od poprzedniego).

Jest taak fajna konstrukcja na stx 15 i vifie, ale te stx kosztuja 100 zl/szt. Nie wiem czy nie daloby rady oszczedzic troche na midwooferach.

ZapytalemPawla o to czy daloby rade zrobic ze zwrotnic od dwoch roznych zestawow jedna

mozna tak zrobic ale to nie bedzie dzialalo poprawnie :P
            tzn bedzie dzialalo ale nie masz gwarancji ze oba glosniki sie zgraja
            o jakim glosniku myslisz?
            i tu chyba robi sie powoli offtopic

Myslalem o gdn stx 14-100 albo 17-140 lub tonsil 16/30 (nie za slaby?) . A moze cos z visation by sie znalalzo ponizej stowki? Bo przeciez tansze glosniki to nie tylo stx i tesla robia.

Da sie zrobic zestaw z vifa do 400-450 zl?

Bede jescze szukal, jak nie bedzie innego wyjscia to odsune projekt w czasie... Moze uda mi sie kupic 16/50 tonsila (gtc).

Skomentuj

tomq88, albo robisz to na co cie stac albo dokladasz do projektu ktorego dlugo nie zmienisz (bo i tak go za jakis czas zmienisz - gwarantuje)
              takie kolumny co starcza na dluzszy czas to obecnie 1000-1200zl

Skomentuj

Juz wybralem:) Choćbym nie wiem jak długo miał zbierać zrobię http://www.akustyk.com.pl/projekty/S13.html lub http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Skomentuj

Juz wybralem:) Choćbym nie wiem jak długo miał zbierać zrobię http://www.akustyk.com.pl/projekty/S13.html lub http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html

i dobrze i źle :P
                  dobrze bo od razu porządny zestaw a źle bo dobrze jest nabrać doświadczenia czymś tańszym :P

Skomentuj

no niestety nie uwazam by byl to jakis zestaw na dluzej ...w tej cenie da sie cos ciekawszego poszukac .....

Skomentuj

chyba ze sie kupuje sdsy za 45zl szt jak ja :razz:

Skomentuj

Ad 1
                        ..w tej cenie da sie cos ciekawszego poszukac .....
                        Prosze o propozycje :) Jestem otwarty na inne sugestie.

Ad 2
                        dobrze jest nabrać doświadczenia czymś tańszym
                        Juz nabralem robiac kolumny na chinskich przetwornikach (i teslach jako sredniopasmowkach), wiec taki kompletnie zielony nie jestem A do wakacji mysle ze jescze poszerze moja wiedze...

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                          no niestety nie uwazam by byl to jakis zestaw na dluzej ...w tej cenie da sie cos ciekawszego poszukac .....
                          tak, ale trzeba miec doswiadczenie i/lub trafic na okazje

tomq88, smialo kupuj ten projekt - przynajmniej bedziemy mieli komplet zwrotnic do tanszych kolumn akustyka :twisted:

Skomentuj

S16 są obiecujące, gdyby nie okazyjnie KEPy to bym już budował S16. W swojej cenie niezła opcja no i solidnie sprawdzona. Swoją drogą ciekawe czy lepszy AKX czy SDS164.
                            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              Swoją drogą ciekawe czy lepszy AKX czy SDS164.
                              buduje teraz jedno i drugie wiec porownam.. tylko w s16moze nie byc dx`a zobaczymy...

Skomentuj

A co powiecie o tym? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139245.html

A tak przy okazji.. Jak sie podlacza subwoofer w zestawie 2.1 gdy w zmacniaczu mamy tylko dwa wyjscia (prawy i lewy kanal)

Skomentuj

seas OK. ale tosnila bym bral jakiegos lepszego. lub przynajmniej takiego do ktorego latwiej sie frezy robi :???:

A tak przy okazji.. Jak sie podlacza subwoofer w zestawie 2.1 gdy w zmacniaczu mamy tylko dwa wyjscia (prawy i lewy kanal)
                                  wejscie wysokopoziomowe. sygnal ktory idzie do kolumn idzie na wzmacniacz suba przez rezystory i sygnal jest "zmniejszany" do niskiego poziomu

Skomentuj

No nie do konca,bo występuje tu problem.Wejście wysokopoziomowe obniża co prawda sygnał ale nie wycina dolnego pasma w zestawie głośnikowym tam gdzie ma grać SUB.
                                    To co napisał Paweł_S jest zgodne z prawdą lecz ja pokaże takie rozwiązanie tego tematu przez firmę JAMO:

Każdy się domyśla co tam w tym klocku siedzi....

Skomentuj

SoundStarStudio, to cos to zwrotnica pasywna i to raczej pomylka :P
                                      jak juz stosowac podzial to tylko czysto aktywny. robienie polaczenia pasywnego z aktywnym jest bez sensu

Skomentuj

Pawel S., zgadzam się,ale takie rozwiązania też się pojawiły,więc chciałem pokazać........

Skomentuj

no i jest bardzo ciekawe - ale dla nas raczej nie znajdzie zastosowania

Skomentuj

Czaruję...
                                          X