Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xARN + PJ - kilka pytan od poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    wejscie wysokopoziomowe. sygnal ktory idzie do kolumn idzie na wzmacniacz suba przez rezystory i sygnal jest "zmniejszany" do niskiego poziomu
    ew wyprowadzenie pre out na zewnątrz wzmaka.

Skomentuj

Witam ponownie z kolejnymi pytaniami:) Zaczalem grzebac w starszych tematach. Prosze o zaopiniowanie tych dwoch konstrukcji. Ktora bedzie ladniej grala?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9262

i z poprzedniego postu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139245.html

Skomentuj

tomq88, myślę że te borysa zjadają 2 pozostałe przykładowe zestawy :)

Skomentuj

tylko te MDT29 trzeba chyba z zagranicy sciagac, bo u nas takich niet....

Skomentuj

a na qba.com.pl?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
              tylko te MDT29 trzeba chyba z zagranicy sciagac, bo u nas takich niet....

Ja moge ci odsprzedać dwa ze spalona cewka
              jak cos to odezwij sie na gg

pozdrawiam

Skomentuj

tomq88, bez zastanowienia bierz kolumny borysa. morele tak jak piszesz kupisz w QBA
                Bartuś, zagladales do tych moreli? probowales je naprawiac?

Skomentuj

Nie wiem czy ja nie umiem szukac, ale ja tam widze same gotowe kolumny i monitory

Skomentuj

Nie wiem czy ja nie umiem szukac, ale ja tam widze same gotowe kolumny i monitory
                    sa tez podzespoły http://www.qba.com.pl/podzespoly.htm

Skomentuj

Zalozylem budowe kolumn dwudroznych, ale moze warto rozwazyc budowe kolumna na szerokopasmowkach? Przeciez to nie moze byc cel sam wsobei ze musza byc dwudrozne.
                      Czy jest jakas szerokopasmowka w cenie do ok 130 zl ktora jest warta uwagi? tzn taka ktora mogalby zastapic dwa inne gosniki?

taki np tonsil gds 13/30 ma calkiem niezla charakterystyke

[ Dodano: 2009-02-20, 21:15 ]
                      Cos mi sie wydaje ze ten temat jescze dlugo pozyje.... Tak na serio to juz chcialbym jechac po plyty mdf i mysle juz nak konkretnym wyborem zeby wiedziec jaka serokosc frontu kolumn zastosowac.

Z tych zestawow ktory uznalibyscie za najlepiej grajacy?
                      1. Kolumny na jkias dobrych szerokopasmowkach (tak do 130zl/szt)
                      2. klony totem mite
                      3. Stx 14 + stx Pj
                      4. W170S + SC10N
                      5. Tonsil 13/40 + vifa ze zwrotnica liczoa w kalkulatorze i skonsultowana z osobami obeznanymi w dziedzinie budowy zwrtonic.
                      6. Stx 15-100 + sc10 (tez na liczonej i konsultowanej zwrtonicy)

Skomentuj

Tonsil 13/40 + vifa
                        w 9litrach na poczatek z kondem na gorze, z czasem probowac komus wyslac glosniki..

Skomentuj

[ Dodano: 2009-02-20, 21:59 ]
                          Zamieszczone przez dolphin123
                          w 9litrach na poczatek z kondem na gorze, z czasem probowac komus wyslac glosniki..
                          Ale kase ktora zaplace za podwojna wysyle ( w ta i spowrotem) 4 glosnikow chyba lepiej bylo by dolozyc do lepszych przetwornikow, mysle ze moglaby to byc nawet ronica w cenie miedzy 13 tonsila a 15 stx (obecnie 99zl/szt) do ktorej juz jest zwrotka

Skomentuj

1. Kolumny na jkias dobrych szerokopasmowkach (tak do 130zl/szt)
                            tangbandy ale trzeba z niemiec sprowadzac
                            2. klony totem mite
                            zeby z tego jakis lepszy bas byl to trzeba powiekszac obudowe i juz koniec z klonami...
                            3. Stx 14 + stx Pj
                            z budzetowek bym budowal wlasnie to
                            4. W170S + SC10N
                            nie za te pieniadze i brak poprawnej zwrotnicy
                            5. Tonsil 13/40 + vifa ze zwrotnica liczoa w kalkulatorze i skonsultowana z osobami obeznanymi w dziedzinie budowy zwrtonic.
                            nie ma sensu bawic sie w liczona zwrotnice
                            6. Stx 15-100 + sc10 (tez na liczonej i konsultowanej zwrtonicy)
                            to juz lepiej tonsila GDN 16/50/6 - przynajmniej zwrotnice masz

Skomentuj

Moze zle sie wyrazilem co do tych klonow, chodzilo mi po prostu ze kolumny z takim ukladem glosnikow jaki jest w totem mite czyli gdn 13 + gdwk. jesli by sie wlasnie na to zdecydowal to na pewno powiekszylbym obudowe (bylyby to podlogowki z przegroda, chyba 13 litrow, gdzies tak wyczytalem ze przy tej pojemnosci jest calkiem niezly bas, a az takich wielich wymagan nie mam) i zaczalbym szukac konkretnej zwrotnicy, bo temat totemow jest szeroko rozwijany na roznych forach, a z tego co pobieznie przejzalem to ludzie wprowadzali rozne modyfikacji w zwrotce.

Wybaczcie ejscze dwa laickie pytania:
                              1. Nie wiem czy ja dobzre rozumiem, ale jak sie robie kolumny na dwoch glosnkach 8 Ohm to mowi sei ze to sa kolumny 8 ohmowe, ale przeciez zwykle laczy sie glosnki rownolegle, wiec to sa kolumny 4 Ohm. Wiec robioac kolumny na dwoch 4 ohmowych wychodzi wypadkowa 2 Ohm, a to jest niezbyt przyjazne dla wiekszosci wzmacniaczy. Moze ja cos zle zrozumialem? A mzoe glosniki 4 Ohm stosuje sie tylko w polaczeniach szeregowych midwooferow?
                              2. Jesli ktos ma jakis starszy wzmacniacz co pociagnie tylko 8 Ohm kolumny a ktos ma 4 ohm to czy nie wystarczy szeregowo wpiac rezystor 4ohm? bedzie spadek mocy ale koncowki mocy sie nie spala
                              3. Aktualnie mam podlaczone kolumienki do odtwarzacza dvd. Jakach chinszczyzna firmy redstar, nie wiem jaka ma moc, ale powyzej 1/4 stopnaia regulacji glosnosci nie da sie wytrzymac w pokoju jest tak glosno. To znaczy ze nie potrzebny juz jest do tego wzmacniacz? ten wbudowany wystarczy? Podlanczajac dodatkowy zyskalbym tylko mozliwosc korekcji basu i trebli?

Skomentuj

bylyby to podlogowki z przegroda, chyba 13 litrow, gdzies tak wyczytalem ze przy tej pojemnosci jest calkiem niezly bas
                                tak, bas bedzie niezly, ale bedzie mulil bardziej niz ARN 150 :lol:
                                daj 8-9 litrow

1. Nie wiem czy ja dobzre rozumiem, ale jak sie robie kolumny na dwoch glosnkach 8 Ohm to mowi sei ze to sa kolumny 8 ohmowe, ale przeciez zwykle laczy sie glosnki rownolegle, wiec to sa kolumny 4 Ohm. Wiec robioac kolumny na dwoch 4 ohmowych wychodzi wypadkowa 2 Ohm, a to jest niezbyt przyjazne dla wiekszosci wzmacniaczy. Moze ja cos zle zrozumialem? A mzoe glosniki 4 Ohm stosuje sie tylko w polaczeniach szeregowych midwooferow?
                                sumowanie i odejmowanie impedancji glosnikow tyczy sie wylacznie glosnikow niskotonowych.
                                tak najprosciej zeby to wytlumaczyc to sprobuj zmierzyc rezystancje glosnika wysokotonowego ze zwrotnica - nic nie zmierzy :P

2. Jesli ktos ma jakis starszy wzmacniacz co pociagnie tylko 8 Ohm kolumny a ktos ma 4 ohm to czy nie wystarczy szeregowo wpiac rezystor 4ohm? bedzie spadek mocy ale koncowki mocy sie nie spala
                                nie. stracisz na efektywnosci niby ale dodatkowo tak ci spieprzy parametry glosnika ze to nie bedzie gralo ale buczalo itp itd. jak potrzebujesz 8ohm to trzeba polaczysz szeregowo 2 glosniki 4ohm

3. Aktualnie mam podlaczone kolumienki do odtwarzacza dvd. Jakach chinszczyzna firmy redstar, nie wiem jaka ma moc, ale powyzej 1/4 stopnaia regulacji glosnosci nie da sie wytrzymac w pokoju jest tak glosno. To znaczy ze nie potrzebny juz jest do tego wzmacniacz? ten wbudowany wystarczy? Podlanczajac dodatkowy zyskalbym tylko mozliwosc korekcji basu i trebli?
                                jak juz nie raz bylo udowadniane, te chinskie DVD maja kiepska jakosc sygnalu. ich wymiana poprawi sporo brzmienie. wzmacniacz w tym DVD ma pewnie kilkanascie wat i na poczatek starczy. ale do mietkow bedzie za slaby i szybko "skonczy sie"

Skomentuj

Dzieki za odp. gadalem na gg z kolesiem ze sklepu tonsila powiedzial ze sa na stanie gtc 16/40/1, czyli 16/50/6. W dziale gotowych zwrotnic jest tylko Tonsil GDN16/50/6 4 omy i GDWK 8-13/120 8 om, a widze ze w twoim podpisei jest z sc 10, moglbys udostpenic projekt zwrotnicy? Znalazlem jakas tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic978260-30.html , ale nie wiem czy dobra (twojej bardziej bym zaufal )

Chyba bedzie to lepszym wyborem niz klonowanie totemow w 9litrach? I cenowo takie zestawienie gtc + sc10 bardzo by mi odpowiadalo...

Skomentuj

W dziale gotowych zwrotnic jest tylko Tonsil GDN16/50/6 4 omy i GDWK 8-13/120 8 om, a widze ze w twoim podpisei jest z sc 10, moglbys udostpenic projekt zwrotnicy?
                                    widac ze zle szukales bo wkleilem to juz dawno do gotowych zwrotnic ;] (lub znowu imageshack nawalil)
                                    Znalazlem jakas tutaj http://www.elektroda.pl/r...c978260-30.html , ale nie wiem czy dobra (twojej bardziej bym zaufal )
                                    przeciez ja to wklejalem :lol:
                                    kolumny sa ciekawa alternatywa za rozsadne pieniadze dla kogos kto szuka czegos co zagra a nie tylko basem pogrywa...
                                    ten GDN ma naprawde ciekawa srednice i wg mnie to glosnik wart zainteresowania

Skomentuj

ten GDN ma naprawde ciekawa srednice i wg mnie to glosnik wart zainteresowania

Wiem ze mi go wczesniej proponowales, ale nie chcialem sie napalac na cos czego oficjalnie nie ma. Na allegro czasem byl czasem nie, a wolalem miec pewnosc, zeby nie bylo tak ze zrobie obudowe (bo od tego zaczne, potem terminale etc ,a dopiero na koncu ten najwiekszy wydatek) , a nie bede mogl go dostac albo bede polowal na niego miesiacami.
                                      A tak zapytalem o niego w sklepie tonsila i mam pewnosc ze jest. Drogio bo drogi, ale i tak mi wyjdzie tanie taki zestaw niz stx 15 i vifa.

No i z kilka pytan od poczatkujacego zrobil sie calkiem dlugi i chaotyczny temat, ale za to znaczaco poszerzylem swoja wiedze z DIY W tym tyg wybiore sie po plyty. Jesli macie jakies wskazowki dotyczace litrazu, bas-reflexow it to chectnie przeczytam, jesli nie to trudno i tak bede wertowal tematy o zestawie gtc + 10scn tu i na innych forach. THX

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-02-21, 23:00 ]
                                      w prawym gornym rogu okienka postu jest cos takiego jak "cytowanie selektywne"
                                      zaznacz interesujacy ciebie obszar tekstu i nacisnij to - latwiejsze i bardziej czytelne

Skomentuj

masz 2 zwrotnice.
                                        jedna do "podlogowek" a druga do monitorow do uzupelnienia subem.
                                        monitory wg mnie brzmia lepiej. no ale mniej basu. w "podlogowkach" jest lepiej z basem wiec jak nie masz zamiar budowac suba to bierz ta zwrotnice.

do monitorkow rob obudowe 15 litrow. do podlogowek 20 litrow. kompletny max to 25 litrow ale wtedy wytrzymalosc mocowa glosnika spada i z moca nie poszalejesz
                                        strojenie na ok 45-50Hz

Skomentuj

Ok. dzieki:) Moglbys mi jeszcze podac jakie ta wifa ma rozstaw miedzy srubami? I jesli ktos wie jaki rozstaw ma ten gdn to tez bylo by milo

w prawym gornym rogu okienka postu jest cos takiego jak cytowanie selektywne
                                          zaznacz interesujacy ciebie obszar tekstu i nacisnij to - latwiejsze i bardziej czytelne

Wiem jak sie stosuje cytowanie selektywne, wtedy przez przypadek sfromatowalem tekst jako kursywe, a jak zaobaczylem ze to nie tak mialo byc to juz bylo za pozno (jest tylko 15 min na edycje postu).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X