Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xARN + PJ - kilka pytan od poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poddaje sie, za Chiny nie moge znalezc tego 16/50/6 :/ Ani na allegro, ani na forach nigdzie..

Ani projektu zwrotki do 16/30 +stx PJ

Skomentuj

16/30 to ja mam w starych kolumnach unitry wsadzone zamiast 16/15 ale tam zwrotnicy nie ma, jest tylko odcięcie dolnego pasma przed wysokotonówką. gra rzeczywiście ładnie, ale GDWK mnie drażni.

p.s. na stronie linear dali zdjęcie STX 25 cm ;p
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
        GDWK mnie drażni.

Dlatego dam stx PJ. Wiec prosba. Moglby mi ktos podrzucic linka do jakis kolumn opartych na srednioniskotonowyh tonsilach +stx pj? Albo chociaz zaproponowac jakas zwrotnice do dostepnej srednionioskotonowke tonsila i stx pj?

Skomentuj

jest kilka konstrukcji na GDN 16/30 i GDWK 9/80 ale u mnie jest GDW 6,5/15 lub 9/15, więc porównania nie ma.
          Tak czy siak to konstrukcja bez zwrotnicy, więc ciężko będzie jakąś znaleźć. znalazłem tylko jakąś "teoretyczną" na audiostereo.

STX SCX ma gotową zwrotnicę z PJ i są łatwo dostępne, ale to 1 midbas i kopułka.

Skomentuj

Moglbym zrobic cos takiego http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...043&highlight=

ale zamiast vify wolalbym dac stx pj.... Dziwne ze zestawienie ktore planuje uzyc jest tak niepopularne. Z tego co czytalem midbas tonsila i stx pj bedzie gralo ladnie srednie i wysokietony (wiem, vifa lepiej, ale jest 3 razy drozsza) i costam tego basu bedzie (nie bedzie schodzil za nisko, ale mi do popu az na tym tak nie zalezy)

[ Dodano: 2009-01-19, 15:01 ]
            jak nic nie znajde na tonsilach to zrobie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12316 , tyle ze jako kolumny nie monitory... (dam przegrode w srodku kolumny)

Skomentuj

Tonsila 15/40/5 każdy Ci poleci, ale jest nie do zdobycia niestety. Sam go zamówiłem i "w piątek może będzie" - tak od listopada. Ale możesz kupić gotowe Tonsil Siesta na tym przetworniku.

Skomentuj

amdr, ta zwrotnica co znalazłeś na AS jest zła.GDW idzie pełnym pasmem !!!!!
                i jest tylko tłumiony przez R1.C1 i L2 to zapewne miały być elementy filtru GP :)
                Widać że nie potrafią nawet teoretycznej zwrotnicy zaprojektować. :mrgreen:

Skomentuj

amdr, Istnieje w ogole jakis srednio-nisko tonsil ktory nadal by sie do kolumny dwodroznej a jest do zdobycia?? I zeby byla zwrotka do tego..

[ Dodano: 2009-01-19, 16:38 ]
                  JUz wiem zrobie cos takiego tylko ze jako kolumny http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...wk-10-200-8-pj 14 tonsila chyba sie dostanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    Moglby mi ktos podrzucic linka do jakis kolumn opartych na srednioniskotonowyh tonsilach +stx pj?
                    nie ma takich ;]

Albo chociaz zaproponowac jakas zwrotnice do dostepnej srednionioskotonowke tonsila i stx pj?
                    albo mi sie wydaje albo pytasz to samo co zdanie wczesniej

jak nic nie znajde na tonsilach to zrobie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12316 , tyle ze jako kolumny nie monitory...
                    juz lepiej. ale powtorze sie po raz kolejny - wazniejsza jest lepsza kopolka niz lepszy woofer!

Istnieje w ogole jakis srednio-nisko tonsil ktory nadal by sie do kolumny dwodroznej a jest do zdobycia?? I zeby byla zwrotka do tego..
                    klony TOTEM MITE (nawet mam do sprzedania)

tomq88, dlaczego upierasz sie przy tonsilach?
                    tonsile sa dobre ale te drozsze! nie ma sensu koniecznie kupowania tanszego tonsila tylko po to zeby to byl tonsil a nie STX ktory zagra tak samo

[ Dodano: 2009-01-19, 17:50 ]
                    Poddaje sie, za Chiny nie moge znalezc tego 16/50/6 :/ Ani na allegro, ani na forach nigdzie..
                    a pisalem wyraznie zebys psozukal pod wersja eksportowa ;]
                    http://www.allegro.pl/item526858174_..._gwar_12m.html

Skomentuj

Pawel, co ja bym bez ciebie zrobil?
                      1.
                      powtorze sie po raz kolejny - wazniejsza jest lepsza kopolka niz lepszy woofer!
                      czyli nie oplaci sie wziac tej wersji eksportowej za 70 zl

2. totem mite - duzo o tym slyszalem, ale nie wiem co to takiego. jaka cena cie interesuje za nie?

3. jak wymysle to dopisze, teraz chodzi mi po glowie jakis stx (zaraz oszukam zwrotki) i vifa...

wazniejsza jest lepsza kopolka niz lepszy woofer!
                      Moze doloze troche i juz zainwestuje w vife, bo z tego co do tej pory czytalem jest to glosnik pierwsza klasa.[/quote]

[ Dodano: 2009-01-19, 18:51 ]
                      Ok. poki jescze was nie zameczylem na smierc tymi pytaniami to ocencie taki zestaw STX GDN 17 140 8 SCX + PJ Lepsze bedzie iz STX 15 AX + AJ ?

Bo chyba do gdn 18 nie oplaci mi sie doplacac??

[ Dodano: 2009-01-19, 18:56 ]
                      Zapomnialem o najwazniejszym. Lepszy dla mnie bedzie 1x stx + pj czy 2 arn150 + pj?

Skomentuj

ARN odpuść już. ten STX 17 zagra podobnie jak 14 SCX, a AJ jest sporo droższy (a nawet drogi), przy czym nie różni się wiele od AJ.

IMO albo 14 SCX + J albo coś wyżej to 15 AKX + DX25

Skomentuj

czyli nie oplaci sie wziac tej wersji eksportowej za 70 zl
                          ten glosnik kupilem za 50zl i za takie pieniadze byl naprawde OK. za 70zl moznaby szukac czegos lepszego... ale jak tak bardzo chcesz tonsila to innego wyjscia nie masz

2. totem mite - duzo o tym slyszalem, ale nie wiem co to takiego
                          wpisz sobie w google ;] jest tego naprawde duzo
                          jaka cena cie interesuje za nie?
                          300zl (niestety narazie nie mam zdjec)

STX GDN 17 140 8 SCX + PJ Lepsze bedzie iz STX 15 AX + AJ ?
                          primo - AJta nie kupisz. kit z tym ze to to samo co PJ :P
                          a co do GDN 17 SCX to nikt go nie mial jeszcze ale ze zrodla wiem ze podobno basem to on nie grzeszy :???:

Lepszy dla mnie bedzie 1x stx + pj czy 2 arn150 + pj?
                          to juz zalezy od ciebie co ci sie lepiej widzi

Skomentuj

Widze ze sytaja sie klaruje, moze jescze ze 100 pytan i bede calkiem pewien

Hmm.. te dwa tonsile wyjda ok 160 zl z przesylka + 80 zl za PJ. Mysle ze moj budzet to zniesie, najwyzej kolumienki beda zrobione troche pozniej. Tylko nie mam pewnosci ze np w lato tez dostane ten glosnik :/ Uzywki 16/50 widzdialem na allegro za 30 zl, chyba sie oplaci

[ Dodano: 2009-01-19, 22:26 ]
                            Albo stx 14 + vifa. To byloby 80 zl stx + 200 vifa, 280... calosc bym sie zamknal w 400 zl

A najtaniej byloby stx 14 + Pj 80 + 80 , razem ze zwrotka niewiele ponad 200 zl..

ja to jescze przemysle, ale wydaje mi sie ze lepiej poczekac i dolozyc troche do lepszeo zestawu.

ostatnie pytanko. Jesli uzbieram wiecej kasy to lepie stx i vifa niz tonsile i pj? (zwrtoke do stx i sc10 chyba widzialem...)

Skomentuj

Uzywki 16/50 widzdialem na allegro za 30 zl, chyba sie oplaci
                              po raz kolejny pisze ze GDN 16/50 a GDN 16/50/6 to zupelnie inne glosniki!
                              a uzywek za takie pieniadze nie widzialem bo bym juz dawno je kupil ;]

mnie cale kolumny od zera kosztowaly 400zl bez 5 czy 6zl
                              tak wiec tobie powinno wyjsc drozej o te 40-60zl

Albo stx 14 + vifa
                              brak zwrotnicy ;]

To byloby 80 zl stx + 200 vifa, 280... calosc bym sie zamknal w 400 zl
                              zacznij budowac to zobaczysz jak sie mylisz :P

A najtaniej byloby stx 14 + Pj 80 + 80 , razem ze zwrotka niewiele ponad 200 zl..
                              250-300zl wyjdzie za kompletne kolumny

Jesli uzbieram wiecej kasy to lepie stx i vifa niz tonsile i pj?
                              lepszy efekt da lepsza wysokotonowka niz lepszy woofer ;]

Skomentuj

Ok. postanowione. albo wariant najtanszy (stx 14 i Pj), albo wariant drozszy stx i vifa...
                                Zobazymy. Na razie koniec pytan.

GDN 16/50 a GDN 16/50/6 to zupelnie inne glosniki!
                                Czyli gtc GTC 16/40/1 i 16/50/6 to tez calkiem inne glosnik?. A napisalem mi ze to ta sama wersja tylko ze inne oznaczenie. No to jak roznily by sie moca?? (40 i 50 wat rms)

Skomentuj

Czyli gtc GTC 16/40/1 i 16/50/6 to tez calkiem inne glosnik?. A napisalem mi ze to ta sama wersja tylko ze inne oznaczenie. No to jak roznily by sie moca?? (40 i 50 wat rms)
                                  to ten sam glosnik ale w wersji eksportowej ;]

Skomentuj

Chyba zdecyduje sie na os na sc10n: (nie wiele doplace zamiast wziecia PJ)
                                    langusta napisal przy opisie swoich kolumn:

Natomiast Visaton – to jest klasa sama dla siebie. Gra naprawdę dobrze! Wysokie tony są klarowne, czyste, nic nie piaszczy – jednymi słowy – w tej cenie ideał. Będę tępił każdego, kto w dzisiejszych czasach użyje ARV-ki J Naprawdę warto dopłacić, otrzymujemy kopułkę, do której nawet nie można porównać ARV-ki. Gdy trzeba – jest spokojna, lecz zawsze tak jak ma być. Nie gubi się, no nie wiem co jeszcze o niej napisać, jest tak dobra.

I na pewno nie wezme 2x arn150. kazdy pisze zze brak srednicy i ze jest to teoszeczke uciazliwe...

[ Dodano: 2009-01-20, 12:35 ]
                                    Super... Niema zwrotnic do sc10n oprocz tych tesli. Tzn jest do zestawu STX18-120-6SW +SC10N ale stx18-120 nigdzie nie ma. A moze jest tylko z innym oznaczeniem? (np exportowym :mrgreen: )

Skomentuj

poczytaj bo na tym forum właśnie były opinie, że sc10n piachem potrafi sypnąć i denerwujący. po tym jak podrożał to Paweł S. określił jako nieopłacalny. W porównaniu do ARV może lepszy, ale od PJ niekoniecznie, a do Vify to bez startu.

Skomentuj

Super... Niema zwrotnic do sc10n oprocz tych tesli. Tzn jest do zestawu STX18-120-6SW +SC10N ale stx18-120 nigdzie nie ma. A moze jest tylko z innym oznaczeniem? (np exportowym :mrgreen: )

[ Dodano: 2009-01-20, 12:43 ]
                                        Znalzlem te 18. Az w jednym sklepie byly http://www.nowyelektronik.pl/searchs...iskotonowe+GDN

ale nie ma ich na stanie. Da sie kupic te glosniki w Polsce??

Skomentuj

I na pewno nie wezme 2x arn150. kazdy pisze zze brak srednicy i ze jest to teoszeczke uciazliwe...
                                          ARNy maja wycofana srednice ale napewno jej nie brakuje ;]
                                          ale poprostu te glosniki maja juz swoje lata i trzeba powoli szukac czegos lepszego

Super... Niema zwrotnic do sc10n oprocz tych tesli. Tzn jest do zestawu STX18-120-6SW +SC10N ale stx18-120 nigdzie nie ma. A moze jest tylko z innym oznaczeniem? (np exportowym )
                                          nie - juz jest nie produkowany. no i tez za wiele nie byl wart :???:

Zamieszczone przez amdr
                                          poczytaj bo na tym forum właśnie były opinie, że sc10n piachem potrafi sypnąć i denerwujący
                                          nie wiem kto tak napisal bo o zadnym piachu nie moze byc mowy (no chyba ze to byla wina nagrania)
                                          jak sprzedawali ten glosnik za 30zl to bym go kupil. a ze ceny co chwile sie zmieniaja to za 50zl go wiecej nie rusze

on JEST lepszy od PJtki ale nie az tak duzo zeby placic za niego 2x wiecej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X