Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    TL to nie tylko kawałek rury uciętej na 1/4 fali.. :-)
    Co ty dajesz ;-D
    Ale rury grają najlepiej :razz: ...

.

Last edited by ir0nhide; 03.12.2014, 19:26.

Skomentuj

Nie na temat...
      dobre, daję "dzięki"

Skomentuj

http://milano.repubblica.it/multimed...e/7328307/1/10

INDIETRO - poprzednie
        AVANTI - następne

tutaj więcej:
        http://www.royaldevice.com/useless.htm
        Last edited by mumin; 07.12.2014, 14:03.

Skomentuj

Nie na temat...
          Znane już :). Uspokój się bo za karę pójdziesz nie do kąta a do subwoofera
          No i ten wypasiony dywan a'la cyganie ...

Skomentuj

Zamieszczone przez mumin Zobacz posta
            http://milano.repubblica.it/multimed...e/7328307/1/10

INDIETRO - poprzednie
            AVANTI - następne

tutaj więcej:
            http://www.royaldevice.com/useless.htm
            To nie są linie transmisyjne.

Skomentuj

Tuby Panie Tuby :)

Skomentuj

Test Twenty 26 http://www.highfidelity.pl/@main-2279&lang=

Skomentuj

Napisali że grały bardzo dobrze na Audio Show a forumowicze mówili co innego .
                  Fajna cena :) Te dwa wyloty TLki to są odrębne w jakimś celu czy jeden podzielony na 2 estetyczne ?

Skomentuj

Nie sadze, zeby to cos dawalo poza wygladem.

Skomentuj

Ciekawe co to za średniak i niski tam siedzi, chętnie bym tego posłuchał.

Skomentuj

Kupisz tylko u dystrybutora jako czesc zamienna.

Skomentuj

Przyzwoity opis, tylko te gadanie o spowolnieniu predkosci dzwieku to glupoty.

Skomentuj

Kończę zabawy z tą budą i tak dużo czasu na to poświęciłem. Ogólnie wariantów było bardzo dużo i poświęconego czasu na zabawy, Ci co ślędzą ten wątek znają sprawę. Obudowa i wygląd zaczerpnięty z PMC Fact 8 oprty na bazie 2 głośników 14SCX „znanego producenta krajowego”. Założenia dotyczące tunelu po cześci oparte na ogólnych zasadach TL i G. Augspurgera. W związku z dość niskim QTS, obudowa strojona trochę powyżej FS (5-10, tunel w sumie jakieś 1,4-1,5m przy ok. 35l wychodzących z VAS obu głośników. Co ciekawe, jeśli obliczymy pojemność obudowy Fact 8 na bazie wymiarów zewnętrzynych, objętość wychodzi podobnie a zmienia się jedynie długość tunelu zapewne wynikająca z częstotliwości strojenia. Tak jak wspomniałem wariantów było wiele również z dużym tapperem bez offestu ale nie mogłe sobie kompletnie poradzić z dzwonami na pierwszej harmonicznej i szybko przerobiłem to na mniejszy tapper z offsetem który wydaje się być jednym z bardzo istotnych elementów całego systemu. Ze wgledu na małą efektywność tunelu skróciłem docelowo tunel o jakieś 10-15 cm, docelowo 1,3m co przy tej obudowie dało możliwość zlikwidowania jednego załamania przez przeniesienie głównej częsci tunelu na przednią ściankę. Dodatkowo pozostawiłem (tak jes Fact) coś w rodzaju rezonatora Helmholza który w zależności od wielkości wlotu, tłumienia i pojemonosci bardzo fajnie tłumi i gasi pewne częstotliwości. Nie doszedłem jeszcze do wszekich zależności tego typu rozwiązań ale jedno jest pewne że pomoga to w tłumieniu różnych zakresów. Tą „dziurę” dobierałem na zasadzie prób i błedów i ograniczej miejsca w budzie, w tym przypadku już pomogło bardzo w tłumieniu już od 150-200hz. Niestety tunel posiada dzwona na 400-500 hz, który nie osiąga poziomu spl całości, jest ok. 10db poniżej, nie słyszę go ale.. wkurza przy pomiarach. Spróbuje jeszcze sprawdzić zachowanie z niewielką ilością Hollofilu w głównej cześci tunel, obniża to dość znacznie efektywność ale tłumi górne zakresu.
                            Reasumując, przy zabawie z różnymi wariantami jest to jeden z lepszych wariantów brzmieniowych i fajnie nisko zchodzących, no może był jeszcze jeden w inne konfiguracji ale teraz już nie pamiętam który. Poniżej parę fotek i pomiary.
                            Co dalej? Nie wiem jeszcze pewnie skończą tak jak inne konstrukcje, posłucham trochę i pójdą w kąt ale w tym przypadku zastanawiam się czy tego nie dokończyć. Uważam że, te głośniki są trochę słabe na średnicy (mam nadzieję że nie narażam się Stx’owcom..) ale tak to odbieram, chyba że.. jakaś dobra zwrotnica to uporządkuje. Na razie stoją pod ścianą
                            No i standardowo dzięki dla aktywnych w temacie, w szczególności PM mam nadzieję, że doczytali do tego miejsca

W załączeniu fota i wygląd budy, tunelu i pomiarów:

Last edited by Marios; 16.01.2015, 17:39.

Skomentuj

Nie chce Cie zniechecac, ale harmoniczne sa dalej wysokie. Generalnie widac, ze wieksza sprawnosc masz z rezonansu cwiercfalowego niz rezonansu masy powietrza. Wg mnie offset jest za duzy.
                              Pisalem o tym dosc sporo, ze uzyskanie ladnego pasma w obudowie z tunelem na przedniej sciance w dole obudowy jest trudne. Rezonatory dziala dosc dobrze, jesli sa blisko glosnikow, raczej na poczatku tunelow. Te komory w PMC, ktore sa na koncach tuneli, nie sa rezonatorami, tylko komorami, ktore daja nieco lepsze dopasowanie impedancji. Z reguly komory rezonansowe sa nieduze, bo strojenie dla czestotliwosci powyzej 100hz nie wymaga duzych rezonatorow. Trzeba tez zdawac sobie sprawe, ze taki rezonator nie ma duzej efektywnosci i na wieksze tlumienie niz 6db nie ma co liczyc.
                              Byc moze glosniki jakie uzyles do testu uniemozliwiaja Ci osiagniecie dobre efektywnosci z tunelu. Daje wiare, ze moze to dobrze zagrac, ale daleko nadal do idealu, jesli chodzi o tlumienie harmonicznych.

Skomentuj

Jeśli chodzi o sam rezonator to czy nie powinien on składać się z komory o konkretnej objetości plus otworu o odpowiednim strojeniu ? Tutaj "wlot do komory jest zupełnie przypadkowy stąd wydaje mi się że nie działa to jak rezonator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                  eśli chodzi o sam rezonator to czy nie powinien on składać się z komory o konkretnej objetości plus otworu o odpowiednim strojeniu ?
                                  Oczywiscie.

Skomentuj

Tutaj jest relacja z budowy znanego Zyklopa, wielkiego suba do kina domowego. Mozna rowniez zobaczyc jak jest umieszczony rezonator rogu obudowy http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=48863.25

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Nie chce Cie zniechecac, ale harmoniczne sa dalej wysokie.
                                      Mówimy oczywiście o dzwonie na 450hz.
                                      Te komory w PMC, ktore sa na koncach tuneli, nie sa rezonatorami, tylko komorami, ktore daja nieco lepsze dopasowanie impedancji.
                                      Możliwe, nie wątpię. Mogę tylko dodać że komora (podobna i w tym samym miejscu) jak w Fact8 dobrze pochłania wszystko powyżej 500hz. Gdzieś to pokazywałem wcześniej, ewentualnie wrzucę jeszcze raz.
                                      Daje wiare, ze moze to dobrze zagrac,
                                      Dobrze jak na te głośniki, nie słuchałem ich w BR więc trudno mi się odnieść. Jedno jest pewne że, fs po wygrzaniu mam dużo powyżej karty, leżą w pomieszczeniu gdzie jest ok. 12stopni, wątpię aby guma zawieszenia tak sztywniała aby to miało taki wpływ. Mógłbym przyjąć trochę niższe strojenie ale nie wiem czy jest sens.
                                      no niestety muszę to potwierdzić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      eśli chodzi o sam rezonator to czy nie powinien on składać się z komory o konkretnej objetości plus otworu o odpowiednim strojeniu ? Tutaj "wlot do komory jest zupełnie przypadkowy stąd wydaje mi się że nie działa to jak rezonator.
                                      Nie jest przypadkowy, działał lepiej niż w konfiguracji dolnej, przed wylotem. wielkość otworu na którą mamy duży wpływ dobierałem doświadczalnie zmniejszając go i zwiekszając. Trudno to nazwać w pełni rezonatorem bo brak w nim portu, jednak ma duży wpływ na odpowiedź linii.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tutaj jest relacja z budowy znanego Zyklopa, wielkiego suba do kina domowego. Mozna rowniez zobaczyc jak jest umieszczony rezonator rogu obudowy http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=48863.25
                                      takie cnc by mi się przydało :-(

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                        takie cnc by mi się przydało :-(
                                        a komu nie :P
                                        ale jak zobaczylem tym dalej, jak gosciu tnie na pile skosy, to az mnie ciarki przeszly. Nie wolno tak ciac, gdy pila pochyla sie w strone culagi. Katastrofa wisi na wlosku.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 16.01.2015, 20:59.

Skomentuj

Widać jakby coś wyrównywał lub tylko skos zacinał. Tak czy inaczej, jakby mu się to zaklinowało lub odbiło do mogłoby być niezbyt ciekawie :-(

swoją drogą fajna buda, duży tapper muszę to przejrzeć :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X