Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy tak małych glosnikach jest pewien problem z TL w jej klasycznym wydaniu. Obawialbym się o wytrzymalosc mocowa, poniwaz jakby nie projektować obudowy, to jej pojemność wyjdzie wieksza niż Vas glosnika. Wg mnie subwoofer wcale nie rozwiazuje tutaj sprawy. Żeby tego glosnika nie przeciazac, a co za tym idzie aby nie sypal zniekształceniami, to trzeba by odciąć pewnie w okolicach 100hz. Teraz pytanie : kto tak wysoko odcina suba w kinie? Szczególnie takiego mula jak xxls z membrana bierna.
    Wg mnie w jaka bys obudowę nie wlozyl tego glosnika, to caly system będzie gral na pol gwizdka, albo i cwierc. Można zrobić jakies mikrusowe podlogoweczki czy nawet monitory TL, ale ciężko to będzie sensownie pogodzić z reszta systemu. Do popierdywania w sypialni to jak najbardziej.

Skomentuj

Też się tego obawiam.
      Myślałem jeszcze o tym aby dołożyć coś na dół i zrobić 3 drogi w TL tylko będę miał problem ze zwrotnicą...
      Najlepiej gdyby był to głośnik w rozmiarze do 180 mm ponieważ zależy mi na w miarę wąskiej przedniej ściance...
      Czy w ogóle byłby sens zrobić taką konstrukcję 3 way.?

Skomentuj

Sprzedaj te glosniczki ( chyba, ze na jakies satelity zostaw ) i kup dobre midbasy do 2way na przod i tyle.

Skomentuj

Mogę z nich zrobić surroundy do kina a na przód dać coś innego tylko pytanie jak to się zgra razem bo z tego co wiem to najlepiej aby we wszystkich kanałach były te same lub zbliżone przetworniki...

Skomentuj

Szybkie pytanie-chcąc zrobić suba TL grającego tak powiedzmy do max.100hz (przy strojeniu ok.30hz) żeby pozbyć się rezonansów wystarczy dać offset na 1/3 długości tunelu i trochę wytłumienia po ściankach czy trzeba więcej się naprodukować?

Skomentuj

Nic specjalnego nie musisz robic, dla subwoferow to bez znaczenia, bo zazwyczaj dokłada się filtr 4 rzedu. Daj obudowę bez offsetu, taka obudowa ma najniższe zejście przy zalozonej dlugosci. W offsecie co prawda strojenie będzie wypadalo tak samo, ale spadek będzie nieco szybszy i bas nie tak rozciagniety w dol jak przy braku offsetu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Nic specjalnego nie musisz robic, dla subwoferow to bez znaczenia, bo zazwyczaj dokłada się filtr 4 rzedu.
                Zanim ja zacznę coś robić to trochę minie, póki co jest głośnik :) I mimo założenia że sub ma grać od 100hz nic niepokojącego nie będzie się dziać bez zastosowania offsetu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  grać od 100hz nic
                  Chyba DO :P
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                    Chyba DO :P
                    A to jest jakaś różnica? :razz:

Skomentuj

I mimo założenia że sub ma grać od 100hz nic niepokojącego nie będzie się dziać bez zastosowania offsetu?
                      Przy tunelach bez zadnego offsetu, bardzo latwo ocenic miejsce pierwszego antyrezonansu. Po prostu mnożysz Fc tunelu przez 4 i masz punkt, w którym wystapi zapadalosc. Czyli strojac na 30hz mnożymy x4, co daje 120hz i tutaj będzie dziura w pasmie. Te dziure można "przesunąć" wyżej na skali cz, jeśli zastosujesz offset 1/3. Wtedy tunel będzie pracowal w bardzo wąskim pasmie ( jak basrefleks ), ale późniejsze antyrezonanse będą bardzo silnie zaznaczone. Można zastosować offset 1/5, który daje względnie rowne pasmo i tylko niewielka zapadlosc na charce.

Skomentuj

Ok to już wiem co i jak, przy okazji jakie przekroje byś widział dla niego (głośnik ma niewielką modyfikacje w postaci dodatkowej większej kopułki przeciwpyłowej, czyli mms większy o parę gram):

Skomentuj

Przy tak dość niskim Qts, raczej nie przekraczaj pojemności tunelu 77-80 litrow. Odpal sobie hornrespa, wrzuc tunel bez offsetu oraz ustaw wyjście tunelu nie mniejsze niż 0.8 sd glosnika. Potem dobiera dlugosc i sd na wejściu tak aby nie przekroczyć zakładanej pojemności. Sprawdz czy lepiej będzie dac dluzszy tunel o bardziej stalym przekroju, czy trochę krótszy typu taper. Jeśli masz czas i material to polecam zrobić dwie wersje o znacznie roznych parametrach, lecz tej samej pojemności i później porownac. Nikt Ci nie wskaze jaka wersja będzie dla Twojego ucha grac lepiej, dlatego zawsze warto samemu eksperymentować i zdobyc doświadczenie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                            A to jest jakaś różnica? :razz:
                            Sorki, źle to zinterpretowałem
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://allegro.pl/pmc-twenty-21-20-l...012058504.html

Trzeba rozkrecac interes, za mniej niż polowe tej ceny zrobi sie lepsze :)

Skomentuj

Nie zrobi się, bo są z Gdańska...

Skomentuj

Witajcie. własnie skończyłem czytać wątek zajęło mi to kilka nocy, bo chciałem przyswoić sobie choć trochę Wszej ogromnej wiedzy.Pewnie bez dogłębnego przestudiowania jeszcze raz wszystkiego nie uda mi sie zbudować tl , ale juz przynjamniej wiem w którym kierunku podązac .
                                  chcę bardzo podziekować Wam wszystkim za ten wątek , w moim przekonaniu jest to jedyny tak dogłębny w analizie wątek o tl w języku polskim,a że nie bardzo mam talent do innych wiec jest to dla mnie podwójna radość

Chciałbym Was prosić o radę i komentarz
                                  1. Co sądzicie o liniach transmisyjnych zbudowanych przez Gravessena
                                  http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm
                                  Czy wyjście tunelu Woofera nie jest zbyt stłumione?
                                  2. mam głośnik dwa głośniki Visaton w300
                                  http://www.visaton.com/en/chassis_zu...on/w300_8.html
                                  w obudowie zamkniętej ok 80l nie ma niskiego basu, w obudowie BR występuje spore podbicie 80-110Hz
                                  Czy jest szansa dobrej aplikacji tego głośnika w tl bądż w tl tasukowej by objętość obudowy nie była wieksza niz 95-115l , długośc tunelu wychodzi mi wg wyliczeń 2,5m ale nie zmieszczę takiego długiego tunelu w tej objętości przy zalożeniach na wejściu 2Sd ina wyjściu 1Sd, jeśli by Koledzy znależli chwilke na symulację to poproszę o wskazówki.
                                  3. nie rozumie do końca jaki wplyw ma komora wstępna za głosnikiem i w tl i w linii tusakowej jak obliczyc ja dla Visatona w300?

dziekuje za wszelkie wskazówki

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------

jeszcze ważna rzecz w300 ma pracować jako woofer w konstrukcji trójdrożnej połączony będzie z ss 18wu/4, częstotliwość podziału od 130 do 200 Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                                    1. Co sądzicie o liniach transmisyjnych zbudowanych przez Gravessena
                                    http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm
                                    Można powiedzieć, ze to taka klasyka TL. Dosc sporo tam kompromisow, ale w kazda konstrukcja musi mieć jakiś kompromis.

Czy wyjście tunelu Woofera nie jest zbyt stłumione?
                                    Dla glosnika w zasadzie nie ma to większego znaczenia, jednak trzeba byłoby sprawdzić na generatorze, czy przy takim wyjściu tunelu nie pojawiają się problemy z turbulencja powietrza.

2. mam głośnik dwa głośniki Visaton w300
                                    http://www.visaton.com/en/chassis_zu...on/w300_8.html
                                    w obudowie zamkniętej ok 80l nie ma niskiego basu, w obudowie BR występuje spore podbicie 80-110Hz
                                    Czy jest szansa dobrej aplikacji tego głośnika w tl bądż w tl tasukowej by objętość obudowy nie była wieksza niz 95-115l , długośc tunelu wychodzi mi wg wyliczeń 2,5m ale nie zmieszczę takiego długiego tunelu w tej objętości przy zalożeniach na wejściu 2Sd ina wyjściu 1Sd, jeśli by Koledzy znależli chwilke na symulację to poproszę o wskazówki.
                                    Ciekawy glosnik, ma dobre parametry do TL i nie powinno być zadnego problemu z jego aplikacja. Tunel o pojemności 95-115l dla glosnika 30cm może stanowic problem, tzn osiagniecie bardzo niskiego basu z dobra efektywnoscia może być problemem. Trzeba poprobowac symulacji obudowach o takiej pojemności.

Ogolnie zaleca się aby komora wstepna miała 1/3 pojemności całej obudowy, czyli np. 30 litrow komora i 60 litrow na tunel, w sumie 90. Jej glownym zadaniem w TL jest filtrowanie rezonansow harmonicznych, które sa dla nas niechciane. Dziala ona jak filtr dolnoprzepustowy. Jest jednak pewien problem, ponieważ im bardziej zwiększysz roznice miedzy powierzchnia tunelu, a gardlem komory, to tym bardziej taka obudowa będzie przypominać swoja prac basrefleks, ale nie w pełni, ponieważ nadal "qlowny bas", będzie generowany na zasadzie rezonansu cwiercfalowego. Obudowa z komora może również wprowadzać pewna kompresje dzwieku, co może wplywac na ogolnie postrzegana jakość basu.

Skomentuj

Pogromco mitów , wiem ,że proszę o wiele , ale czy byłbys uprzejmy przeprowadzic symulację dla mnie? po moich doświadczeniach z tym glośnikiem jesli nie uda mi sie zaaplikować go dobrze w tl to zostaje tylko zrobienie ogromnego subwoofera w układzie izobarycznym w br,a chcę jeszcze dac mu szansę w 3-way. cieszy mnie ,że Twoim zdaniem parametry są optymalne do tl,

Skomentuj

Zrobilem symulacje, ale nie wygląda ona rewelacyjnie. Glosnik ma dobre parametry, ale do tak zwanej klasycznej linii transmisyjnej. To znaczy, ze nie da się go upchac sensownie w mala obudowę. Można to zrobić, ale bas będziesz miał do 50hz, to co to za bas z 30cm glosnika? Niestety pojemność obudowy w przypadu tego woofera musiałaby oscylować w granicach 170-190 litrow. Na wejściu musisz mieć minimum 2 Sd, na wyjściu 1 Sd i dlugosc minimum 222 cm. Przy udziale podbicia od pomieszczenia powinieneś mieć liniowy bas do 30hz.
                                        Jeśli chcesz zastosować obudowę jak u Troelsa, to będzie ona musiala mieć dość spora glebokosc, ale generalnie nie jest o problem, bo kolumn i tak musza stać w jakiejś odleglosci od sciany. Najlepiej zrobić obudowę modulowa, gdzie w midbas będziesz miał w monitorze.
                                        Mysle, ze warto powalczyć, glosnik du..y nie urywa, ale ma duże i niezla sprawność.

Skomentuj

Dzięki , dzięki ,dzieki!
                                          200l fajny klocuszek, tak mi sie tez zdawalo ,że w 100l to nie zagra nisko, ciekawe czy tasuki nie pozwola mi zejść z litrażem, wracam do studiowania od początku:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X