Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Raczej lepkość.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
    Znaczenie to samo.

Skomentuj

Zamieszczone przez mnietek Zobacz posta
      Jakie trudności masz na myśli ?
      Przy dobrych projektach 2way BR nie ma jakis trudnosci :) ale jak chcesz rzucic sie na 3 way TL to moze byc roznie. Moze gdybys sie zgodzil na obnizenie efektywnosci do 90dB, to spojz na PMC BB5 i bedziesz mial kierunek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        obnizenie efektywnosci do 90dB
        Scherzo120, na których grywam mają pewnie gdzieś z 90dB i w tej hali grają za cicho. 90dB przy wzmacniaczu 100W to za mało.
        PMC BB5 - kierunek jakby podobny z tą różnicą, że zamiast nowoczesnego drivera na średnicy ma być zwykła, tania szerokopasmówka z spl pow. 95dB.

Zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko coś doradzić. Kojarzę też dwa podobne projekty z tego forum, które zakończyły się jakoś nijako.
        Jeden z nich rozbił się, o ile dobrze zrozumiałem, o brzmienie średnicy. Może powinienem sobie na początek nabyć taki głośnik i wsadzić go w jakąś obudowę, choćby w odgrodę z dykty i się pobawić - zwrotnica na szybko albo przez korektor graficzny i wzmacniacz prowizorycznie coś na podobieństwo regulowanej zwrotnicy aktywnej zaaranżować z tym co mam? Czasem już wtedy mogło by się okazać, że brzmienie takiego przetwornika w ogóle mi nie odpowiada i wtedy zrobiłbym sobie z niego fajny piec do gitary i już sobie i innym tym nie zaprzątał głowy... VLM robi średnicę w ten deseń i ma rzeszę zwolenników ale są też tacy, którzy widzieli, jak na odsłuchach co kawałek specjaliści kręcili gałkami na zwrotnicach, żeby jako tako grało Sorki, jeżeli piszę głupoty, po prostu głośno myślę... no i jakby nie na w temacie TLek.

Może TL + szerokopasmówka + ewentualnie coś na wysokie to w ogóle zły pomysł ? Podpowiesz coś ?
        :)

Skomentuj

Hmmm wydaje mi sie, ze taka "zwykla" szerokopasmowka po prostu nie da rady. Zabije Cie znieksztalceniami jesli bedziesz chcial naprawde glosno grac. Takie glosniki maja zazwyczaja bardzo male cewki, z niewielkim Xmax. To glosniki do plumkania, a nie glosnego grania w duzej kubaturze. Musialbys dorwac jakies duze glosniki 30cm w stylu Phy-HP, albo glosniki coaxialne 30cm. Inaczej to ja slabo to widze.
          Dlatego gdybym mial checi na glosne i dynamiczne granie to poszedlbym w 2-way na tubach. Midbas 30-38cm w BR lub TL i konkretny driver w tubie. Mozna tez isc w 3 drogi ale to juz sie mocno komplikuje zgranie tego wszystkiego.
          Ja tu po prostu widze mase problemow przy takim zalozeniu jakim proponujesz. Scherzo120 to kawal kolumny i jak to gra za cicho, to zapomnij o szerokopasmowkach nawet dopalonych basem w TL. Do tego dochodza miejsca podzialu, jak chcesz wyeliminowac antyrezonans w TL odcinajac po prostu pasmo nizej, to zadna szerokopasmowka tego nie wytrzyma, trzeba konkretny midbas. Robia sie schody i wychodzi nam konstrukcja 4 drozna...

Ja co prawda mam w planach za jakis czas zrobic nieduze podlogoweczki z szerokopasmowka i basem w TL, ale nie na duzym glosniku tylko minimum 2 malych.

Skomentuj

wydaje mi sie, ze taka "zwykla" szerokopasmowka po prostu nie da rady
            Przy doprowadzonych 100W prawie pełnym pasmem, faktycznie nie każda. Chcąc ciąć tak nisko nie da się zastosować małego, słabego np. BG13 visatona i tu nie chodzi już nawet o jakieś zniekształcenia, bo on się przy takim prądzie normalnie wydymi. Ale banalny STX GDS30/200/8 wytrzymuje 200W. Z symulacji wynika, że przy 100W pracuje liniowo do 160Hz.

Oczywiście mamy też całą ligę podobnych dużych, mocnych i efektywnych przetworników. Czy to nie znaczy, że jednak można coś takiego połączyć z TL wg tego pomysłu ?
            1) 15" w TL - bo niskie zejście
            2) jakieś 12-15" na środek
            3) tuba albo jakiś jakiś tani nieaudiofilski papierzak jak w audiofilskiej VLM Lyra
            Dołem cięte nisko, żeby nie trzeba było tłumienia, górą pobawić się i zobaczyć co wyjdzie.
            Pewnie wynika to z braku świadomości ewentualnych problemów, ale obawiałbym się tylko dopasowania SPL-ów dołu i średnicy i motania cewek do tak niskiego podziału (nawinąłem ręcznie kupę traf sieciowych, ale to było daaaaaawno)

Oczywiście przy pewnych ograniczeniach - wiadomo, że nie dopalę tego mocą 0,5 kW bo woofer akurat tyle albo nawet więcej wytrzymuje

Dlatego gdybym mial checi na glosne i dynamiczne granie to poszedlbym w 2-way na tubach. Midbas 30-38cm w BR lub TL i konkretny driver w tubie.
            Tak, już mi to radzono. Podobno takie proste zestawy dobrze brzmią przy moich gustach. Nie wykluczone, że tak się to wszystko skończy, ale póki co drążę temat bo spotkałem też inne opinie.

Skomentuj

Ale banalny STX GDS30/200/8 wytrzymuje 200W. Z symulacji wynika, że przy 100W pracuje liniowo do 160Hz.
              Ale to glosnik przeznaczony do wytwarzania halasu, a nie dzwieku Hi-fi.

1) 15" w TL - bo niskie zejście
              Bedzie niskie zejscie jesli zejdzie sie z efektywnoscia w dol. TL to nie magiczna rura, ktora wyciagnie 95dB przy 20hz z glosnika 95dB

2) jakieś 12-15" na środek
              Lepiej 12 cali, 15 to juz duze ryzyko zepsucia dzwieku. Chyba zebys mial dostep do legendarnych glosnikow Klangfilm, to co innego...

3) tuba albo jakiś jakiś tani nieaudiofilski papierzak jak w audiofilskiej VLM Lyra
              Tuba lub Waveguide jak najbardziej ok.

Dołem cięte nisko, żeby nie trzeba było tłumienia, górą pobawić się i zobaczyć co wyjdzie.
              Zmartwie Cie, ale tlumienie musi byc. Bez tlumienia da sie zrobic tylko subbas grajacy do 40-50hz ale dlugosc tunelu musi byc duza.

Pewnie wynika to z braku świadomości ewentualnych problemów, ale obawiałbym się tylko dopasowania SPL-ów dołu i średnicy i motania cewek do tak niskiego podziału (nawinąłem ręcznie kupę traf sieciowych, ale to było daaaaaawno)
              Dlatego najlepiej robi sie to aktywnie :)

Skomentuj

Składam właśnie TL wg projektu dabyla .. złożyłem 1 sztukę i podpiąłem do odsłuchu..
                Wrażenia?
                Jestem zawiedziony. Dlaczego?
                Gra cicho..... i bez wykopu.

Trzymam się ściśle projektu, wszystko wygląda jak na obrazku, ale jest cicho.
                Jeden kanał to obecne eltaxy, drugi TL na AWX i Usher 9950. Soprany za..biste, ale AWX przytłumiony i cichy. Dlaczego?

Wrzucę niebawem foty, jednak to faktu nie zmienia, że dźwięk jest przytłumiony, a oczekiwałem czegoś żywego i z wykopem.

Skomentuj

Widocznie coś spaprałeś przy montażu zwrotnicy...

Skomentuj

STX GDS30/200/8 - Ale to glosnik przeznaczony do wytwarzania halasu, a nie dzwieku Hi-fi.
                    Tak, wiem. Próbowałem już wcześniej zebrać nieco informacji na jego temat. Masa ludzi buduje na nim imprezowe tłuczki i nie zastanawia się jak to gra bo po pijaku i tak ganz egal ale znalazłem też inne opinie.
                    http://audiohobby.pl/topic/1/36/all

znajomy ma te 30cm stx. Tak jak pisze melo coś na górę wypadałoby dołożyć. Znajomy słucha bez dokładki na górze i do chilloutu, jazzu mówi że OK(mi by trochę brakowało chyba)
                    Porównując z innymi głośnikami słychać że pasma a górze "nieco" brakuje. Nie jest to zarzut dla 30cm głośnika rzecz jasna, zwłaszcza w tej cenie. Za to bas w OB(niezbyt szerokiej) jest całkiem do rzeczy. Słuchaliśmy jakiegoś folku japońskiego(z cyklu "płyty dla gości") i bębny szybkie z kopem i sugestywną lokalizacja.
                    Potrafi trzepnąć basem(w komplecie z 10W Tripath)

odp: Bez 15" na dole zapomnij
                    ================================================== ==========================
                    http://www.trioda.com/forum/viewtopi...11160&start=90

szerokość ok 35 cm ? Bas nie jest subsoniczny, zalezy jakiej muzy słuchasz, ale jesli nie jest to ciężki rock to dokładajac np TW70 Visatona na górę będzie OK(może być kłopot ze skutecznością, bo stx ma dobre 95db)
                    Jesli gustujesz w cięższych klimatach to 15 cali się przyda...i wtedy tej wielkości średnioniskotonowy nie jest potrzebny.

STX mam na stole, pierwsze wrażenia pozytywne, "pryszczata" papierowa membrana z przetłoczeniami, dwa stożki wysokotonowe wklejone oczywiście koncentryczne, materiałowe impregnowane zawieszenie. Kosz stalowy, w miarę solidny, z wentylacją cewki zarówno pod resorem jak i od strony magnesu (dziura ze 2cm średnicy). Efektywność raczej prawdziwa, bo gra głośniej od Saby leżącej za nim, która ma ok94dB.

Chwilowo głośniki grają w kątach pokoju leżąc po prostu na podłodze, ale z EL84PP, bo 2A3 za słaby, leci sobie przyjemny blues, tak za dwa tygodnie będą ok. Złe nie są, muszę pogmerać za tym filtrem, chwilowo lecą przez korektor z 12db podbiciem 40Hz co by bas się pojawił.
                    ================================================== ==========================
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ighlight=&sid=
                    Witam. Może najpierw wypowiem się na temat tych Gds-ów Stx-a. Więc moge śmiało powiedzieć że są to bardzo dobre głośniki. Mają niską cene a dźwiękiem potrafią miło zaskoczyć. Jakbyś chciał włożyć 2 sztuki do paczek z Eltronów to powinno być ok, tylko pasowało by dać wygłuszenie na tylną ścianę aby zmniejszyć litraż obudowy. Przydałoby się jeszcze dorzucić Jakiś driver. Od biedy mógłby być jakiś gdwt od Tonsila ( np wysoko obcięty 9/100)
                    -----------------
                    Posiadam te GDSy i na ucho mogę powiedzieć że mają te 96 dB.
                    -
                    Co do krzyczenia, to nie miałem styczności ze starszym GDS-em od STX, ale 30-200 całkiem ładne ma średnie częstotliwości, nie ma tego "garnkowego" brzmienia - zwłaszcza w porównaniu do Tonsila GDS 30/30.
                    -
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...ighlight=&sid=
                    I niestety, ale ten STX zmiata GDS-a 30/30 na dzień dobry.
                    Skuteczność głośńików jest rzeczywiście podobna, (co zresztą wynika z danych fabrycznych - ok. 97 db) natomiast jakość dźwięku - ogromna różnica.

STX ma dużo lepszą górę, więcej basu, ale przede wszystkim dużo przyjemniejsze brzmienie. Byłem w szoku gdy odpaliłem na tym muzykę, nie spodziewałem się takiej sceny, detali i innych audiofilskich głupot można tego słuchać w domu nawet.
                    -
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1563126-30.html
                    Również porównywałem GDS 30-200 STX i GDS 30/30 Tonsila i moim zdaniem STX przewyższa go pod każdym względem, o czym już kilkukrotnie pisałem. Fakt, że moje GDS-y są nie nowe - mają 30 lat. STX ma dużo więcej basu, i wysokich, a średnie dużo bardziej wyrównane - nie ma tej krzykliwości co GDS 30/30 - może to o tym kolega mówił że "mniej środka" jak dla mnie takie wyrównane brzmienie jest dużo lepsze - GDS 30/30 brzmi niestety trochę jak stare radio, to GDS 30-200 od STX znacznie bliżej do głośnika hi-fi - jak ktoś lubi dźwięk z szerokopasmówek to spokojnie można słuchać tego w domu i się delektować
                    -
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ic-Vent./page5
                    Przywolam tutaj kolejny raz Troelsa, ktory uwaza ze najlepszy dzwiek uzyskal stosujac glosniki wysokiej skutecznosci, stare glosniki, badz nowe szerokopasmowce budowane w starym stylu oraz bardzo duze glosniki basowe estradowe.
                    Czy czasem nie mogło by być tak, że odcięty dołem zgrałby względnie dobrze ? Nie myśl schematycznie bo proponowana aplikacja tego przetwornika też nie jest ramowa. Co ty na to ?

Podobne lowendy za stówkę BG13, 17, 20 Visatona czy 8, 10AG Beymy to zwykłe szczekaczki radiowęzłowe z gwintem na trafo 100V i nie przeszkadza to naszym kolegom z zagranicy na nich budować, są tam, jak się zdaje, bardzo popularne. Jeden z nich nawet tutaj miał niezłą prasę.
                    Też mam wątpliwości, bo kto ich nie ma

Skomentuj

wrzucę foto zwrotnicy (wersję roboczą z 2 sztuki)
                      Póki co mogę powiedzieć, że dominuje średnica i soprany typowe dla jedwabnych kopułek, a powiedziałbym nawet, że są ostre..
                      Właśnie słucham Dire Straits - brothers for nothing .. i nigdy wsześniej nie słyszałem tak ładnego 'cykania' górnego pasma, ale dołu to nie ma wcale ..

A co do mojego określenia, że gra cicho - mam na myśli potencjometr na wzmacniaczu.
                      Zwykle słucham pomiędzy 55dB - 45dB, jak ma być naprawdę głośno to 40-37db. Teraz ten sam poziom 'normalnego słuchania osiągam przy 40db, a naprawdę głośno przy 30-25db. Jednak w tym przypadku góra jest już tak natarczywa, że nie można wytrzymać.
                      Last edited by Alchemiq; 20.07.2012, 12:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                        Dire Straits - brothers for nothing .. i nigdy wsześniej nie słyszałem tak ładnego 'cykania' górnego pasma
                        Money for nothing :) Akurat w tym utworze jezeli jest jakiekolwiek podbicie na wysokich to od razu bedzie dzwonic :p

Skomentuj

Czy czasem nie mogło by być tak, że odcięty dołem zgrałby względnie dobrze ? Nie myśl schematycznie bo proponowana aplikacja tego przetwornika też nie jest ramowa. Co ty na to ?
                          Ten opis z AH oczywiscie znam. Wychodzi na to, ze bedziesz musial sprawdzic ten glosnik, byc moze trafi w Twoje gusta :)

Skomentuj

dobra, nie śmiać się z mojej zwrotki :) looknijcie tylko na poprawność połączeń (będę ją przerabiał, by zajmowała mniej miejsca).
                            Obracam ją w dłoni tysiące razy i wg mnie połączenia są jak na schemacie.

Oryginał jest tutaj:
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-on-line/page4

A tu moje wypociny wersji roboczej.
                            Załączone pliki
                            Last edited by Alchemiq; 20.07.2012, 15:59.

Skomentuj

Wychodzi na to, ze bedziesz musial sprawdzic ten glosnik, byc moze trafi w Twoje gusta
                              Czyli uważasz, że hmmm... jakby to powiedzieć, pomijając gusta, od strony elektromechanicznej kierunek ma rację bytu ? Moce, wychylenia, zniekształcenia, punkty podziału etc ?

Wracając do TL. http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html w linii strojonej ok. Fs=28Hz l~280 cm z 1/3 offsetem, S1=S2=Sd 850cm2.
                              1) czy ten głośnik ma szansę sprawdzić się w linii ?
                              2) czy jest sens stroić ją tak nisko - budować taki długi tunel ?

Grzebałem trochę po sieci, ale znalazłem tylko aplikacje w BR i krótkich hornach. Nie mam też pojęcia jak odnieść się do Fs głośnika. Podobno zwykle nie mają tak nisko jak podaję producent a krótsza linia to mniejsze pudło. Inna sprawa to to, że podobno lepiej jak linia jest dłuższa. Jak to widzisz ? Wiem, że ciężko coś powiedzieć ale wolę bazować na zdaniu kogoś kto na tym zęby zjadł niż na swoim - kompletnego laika.

Plan jest taki:
                              1) Zbudować linie i zobaczyć co wyszło
                              2) Pokombinować z wygłuszeniem i zobaczyć co wyszło
                              3) Zdecydować się na coś dalej - możliwości są różne łącznie z tą kontrowersyjną na GDS-ie
                              Konstrukcja, modułowa, rozwojowa, elastyczna

Skomentuj

Czyli uważasz, że hmmm... jakby to powiedzieć, pomijając gusta, od strony elektromechanicznej kierunek ma rację bytu ? Moce, wychylenia, zniekształcenia, punkty podziału etc ?
                                Technicznie wszystko jest ok, mozna sprobowac, ale jaki bedzie dzwiek to nawet nie podejme sie proby przewidywania :)

Wracając do TL. http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html w linii strojonej ok. Fs=28Hz l~280 cm z 1/3 offsetem, S1=S2=Sd 850cm2.
                                1) czy ten głośnik ma szansę sprawdzić się w linii ?
                                Parametry sa dobre, jest duze prawdopodobienstwo dobrego basu. Natomiast offset 1/3 to nie jest dobry pomysl, poniewaz bedziesz musial uzyc bardzo stromych filtrow, zeby wyciac rezonanse. Chyba lepiej dac glosnik na poczatek tunelu i jego ksztalt typu Taper.

Grzebałem trochę po sieci, ale znalazłem tylko aplikacje w BR i krótkich hornach. Nie mam też pojęcia jak odnieść się do Fs głośnika.
                                Mysle, ze parametry producenta sa wiarygodne ale nalezy pamietac, ze glosnik po zakupie nie bedzie od razu pracowal jak trzeba. Musi miec czas na dotarcie. Druga sprawa to moc dostarczona dla glosnika. Nowoczesne tluczki estradowe potrzebuja troche pradu zeby nimi ruszyc.

Podobno zwykle nie mają tak nisko jak podaję producent a krótsza linia to mniejsze pudło. Inna sprawa to to, że podobno lepiej jak linia jest dłuższa. Jak to widzisz ? Wiem, że ciężko coś powiedzieć ale wolę bazować na zdaniu kogoś kto na tym zęby zjadł niż na swoim - kompletnego laika.
                                Kazda TL to jakis kompromis, zazwyczaj chodzi o proporcje miedzy wielkoscia obudowy, efektywnoscia i strojeniem ukladu. Generalnie ja bym nie robil tunelu o pojemnosci nie wiekszej od Vas glosnika. Jesli poprawnie zaprojektujesz tunel, to wielkoscia wyjdzie cos podobnego do BB5, jaka uwazam za duza pake i ladnych proporcjach obudowy. Nie sil sie na wyciaganie 20hz, bo nie do tego ten glosnik jest przeznaczony. Dobre 30hz spokojnie styknie i to jest realnie do osiagniecia.

Plan jest taki:
                                1) Zbudować linie i zobaczyć co wyszło
                                2) Pokombinować z wygłuszeniem i zobaczyć co wyszło
                                3) Zdecydować się na coś dalej - możliwości są różne łącznie z tą kontrowersyjną na GDS-ie
                                Konstrukcja, modułowa, rozwojowa, elastyczna
                                No i prawidlowo. Konstrukcja modulowa to dobre podejscie, a jak nie zbudujesz to nie posluchasz :) Trzymaj sie na poczatek sprawdzonych metod projektowania TL, to bedzie mniejsza szansa na niepowodzenie, ale badz swiadom tego, ze czesto od pierwszego "kopa" nie wszystko dziala tak jakbysmy chcieli.

Skomentuj

Alchemiq nie przejrzałem połączeń, bo nie mam teraz czasu, ale jaki dałeś rezystor na wysokotonowy?
                                  Wczoraj też złożyłem jedną sztukę i jak dla mnie, przy 1R5 góra jest delikatnie za głośna. Złożę drugą, posłucham dłużej, ale najprawdopodobniej bardziej przytłumię Ushera.
                                  Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

Areek2 też mam 1R5, ale problem mam z dołem ..
                                    Góra jest ostra ale tylko jak robi się głośno i przy syczących utworach, wtedy aż uszy bolą

Skomentuj

Złóż drugą i ocenisz.
                                      Pisałem o rezystorze, bo tłumiąc wysokotonówkę, odniesiesz wrażenie, że midwoofer gra głośniej.
                                      Jednak wydaje mi się, że oczekujesz wykopu jak z 25 cm głośnika od konstrukcji nastawionej na zejście, w dodatku na 18 cm głośniczku...

BTW 1R5 zaczyna mi się podobać, chyba głośniki pomału się wygrzewają, albo zmienił mi się nastrój :)
                                      Last edited by Areek2; 21.07.2012, 22:26.
                                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Areek2, bez jaj moje oczekiwania nie są wygórowane, ale nie ukrywam, że budując coś własnego na przetwornikach za prawie tys złotych i dbałości w złożeniu paczek czegoś należy oczekiwać.
                                        Obecnie kolumna jest podpięta i ją słucham.. przyzwyczajam się (fajna góra, nieciekawy dół). Wystarczy, że podepnę kanał prawy (znaczy się kolumnę eltax'a) i mam taki bas i średnicę, że trzęsie mieszkaniem. No sorry, ale Eltaxy można kupić komplet 5:1 za 400 zł.... więc chyba coś jest nie tak z tą TL-ką.
                                        Szkoda, że nikt nie chce rozebrać na drobne mojej zwrotki, bo być może popełniłem błąd.
                                        A pamiętam moje założenie i propozycje z DIY. Potrzebowałem kolumn do salonu 25-30m2. Ta konstrukcja jest cichsza i ograniczona pasmem od zwykłego kina domowego.

ps.
                                        składam drugą paczkę, bo nic mi innego nie pozostało, ale będę wdzięczny za analizę zwrotki.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Moim zdaniem dobrze połączyłeś, choć głośniki zasługują na bardziej estetyczne wykonanie zwrotnic. Laminat to koszt 4 zł + przesyłka.
                                          Luty są ok?
                                          treningjezykowy.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X