Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobimy zrobimy, tylko chwila moment...

---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post o 18:50 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Parametry głośników też są w tym projekcie. Prze symuluje go ktoś?

Niestety Hornresp nie potrafi symulowac dwoch glosnikow w jednym labiryncie. Co prawda moge podwoic Sd w symulacji ale to nie bedzie to samo. Jesli Cie to zadowoli to moge sprobowac zasymulowac jeden glosnik ale skoro to sprawdzony projekt to jest dopracowany i dobrze dzialajacy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Hornresp nie potrafi symulowac dwoch glosnikow w jednym labiryncie.
      Próbowałeś może opcją "Drivers group connected in parallel"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Próbowałeś może opcją "Drivers group connected in parallel"?
        A kurde sorry, pomylilo mi sie z isobarykiem. Mysle o czym innym i pisze co innego Oczywiscie da sie symulowac wiecej niz jeden glosnik

Skomentuj

to czekam na symulacje, jak to mniej wiecej od dołu by zagrało

Skomentuj

Ok, sprobowalem tak na szybko cos tam zasymulowac. Niestety nie ma w tym projekcie podanych dokladnych wymiarow linii. Jedynie wylot tunelu, wiec musialem przyjac wymiary na tak zwane oko. Ogolnie mowiac obudowa jest duza jak na zastosowane woofery. Nie doczytalem jak sa polaczone? Przyjelem ze rownolegle. Wynik jest obiecujacy. Tunel promieniuje bardzo mocno do az 30hz. Trudno bedzie osiagnac 20hz, bo ograniczaja o same midwoofery ale 30-35hz bedzie slychac bardzo wyraznie.
            W takiej linii sprawnosc bedzie niezla lecz wytrzymalosc mocowa na kolana nie rzuci. Raczej do domowego grania, dyskoteki sie tym nie zrobi

Zrzut ekranu z symulacji, oczywiscie bez tlumienia. Po prawej od wykresu sa podane wartosci linii jakie przyjelem mniej wiecej:

Z tego co widze na projekcie to jest komora rezonansowa, ktora pozwoli na ograniczenie antyrezonansu tunelu, co z drugiej strony powinno pozwolic na zmniejszenie ilosci materialu tlumiacego w linii.

---------- Post dodany o 22:35 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

A tak przy okazji wrzuce linka do firmy z Australii produkujacej wiele kolumn TL. Moze ktos znajdzie jakies inspiracje dla siebie :)

http://www.adelaidespeakers.com/overview-models.html

Skomentuj

Panowie, poczytałem trochę o linii i muszę przyznać, że coraz bardziej podoba mi się ta idea :)
              Niestety nie mam jeszcze dostatecznej wiedzy, żeby samemu zaprojektować linię. Mam prośbę do Pogromcy.
              Czy mógłbyś zaprojektować linię pod ten budżetowy głośniczek stx`a http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html?
              Planuję sobie taką mało hi-end`ową konstrukcję, mission + stx.
              Jeżeli chodzi o linię to rozważam dwa warianty, czyli wersja monitorowa i podłogowa. Nie jestem pewien na co się zdecydować, myślę, że w podłogówce łatwiej będzie zaprojektować linię.
              Co Ty na to Pogromco?

Aha: Fs głośnika to 49Hz, więc długość tunelu wyszła mi ok. 1,75 m. Chyba łatwiej będzie upchać taki tunel w podłogówce.

Skomentuj

Ten glosnik juz probowalem symulowac i pisalem, ze nie jest to najszczesliwszy driver do linii transmisyjnej. Mozna wepchac go w monitor, lecz nie unikniesz podbicia basu w okolicach 60-80hz. Jesli Ci to odpowiada do luz, mozna zaprojektowac monitor. Natomiast jesli mozesz zmiescic kolumny wolnostojace to taka opcja bedzie lepsza. Zaproponowalbym Ci obudowe klasyczna bez offsetu z dosc znacznym wytlumieniem. Jedynie w takiej konfiguracji bedzie mozna osiagnac mozliwie rowne pasmo czestotliwosci i dobre rozciagniecie basu. Linia powinna miec staly przekroj, pod zadnym pozorem nie mozna zmniejszyc wyjscia ponizej Sd glosnika. Mozna nawet zrobic wyjscie na poziomie 1.5 Sd glosnika. Dlaczego? Dlatego aby uzyskac lepsza efektywnosc najnizszych tonow, a tunel bez zwezenia bedzie mial lagodniejsza charakterystyke opadania ponizej punktu strojenia. Jesli mozesz sobie pozwolic na troszke wieksza obudowe to mozna sprobowac wariantu z 2.5Sd na wejsciu i 1.5Sd na wyjsciu. Dlugosc tunelu nie bedzie az tak istotna, zaprojektuj dla siebie obudowe podlogowa typowych rozmiarow bez jakis szalenstw z pojemnoscia. Tutaj juz wszystko zalezy od Twoich warunkow domowych. Jesli obudowa ma byc mozliwie jak najmniejsza i musi stac blisko sciany, to wtedy wyjscie tunelu trzeba przeniesc na przod obudowy. Radzilbym unikac wyjscie tunelu na gorze obudowy, taka opcja moze czasami powodowac problemy z basem, poniewaz tunel nie promieniuje dookolnie tylko kierunkowo. Dlatego lepiej odbic fale od tylnej sciany lub skierowac ja w przod z przedniej scianki. Ewentualnie moze tez byc na spodzie kolumny ale tego wariantu nigdy nie probowalem.

W razie czego smialo pisz, moge jeszcze cos przesymulowac, wstepnie cos zaprojektowac, lecz generalnie wolalbym abys sam zaprojektowal tunel majac pewne wskazowki. Przeciez nie o to chodzi zeby ktos za Ciebie wykonal robote :) to ma byc nasza wlasna praca i duza satysfakcja po ukonczeniu projektu :)

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście, że ma to być praca własna :)
                  Czyli tak: podłogówka, bez offsetu, prosty tunel, wlot 2,5 sd, wylot 1,5 sd, wylot na dole przedniej scianki (kolumny beda blisko sciany), pochylone do tylu o kilka stopni (czy to bedzie stanowiło jakiś problem?)
                  To chyba wszystko na chwilę obecną. Czy mógłbyś mi podać źródło opracowań o tl? Takie dla początkujących, bo mam pewne braki.
                  Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.

Sent from my E66.

Skomentuj

Pochylenie do tylu nie stanowi zadnego problemu dla falowodu.

OK poniewaz dosc czesto padaja pytania o zrodla podstawowej wiedzy na temat Linii Transmisyjnych to moze podam linka do kilku opracowan, z ktorych mozna wyczytac potrzebne informacje do budowy falowodow.

https://rapidshare.com/files/644936491/TL.zip

Dzien dziecka co prawda juz minal ale...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Zrzut ekranu z symulacji, oczywiscie bez tlumienia. Po prawej od wykresu sa podane wartosci linii jakie przyjelem mniej wiecej:
                      To jest wykres dla 2pi? Wygląda dość obiecująco - ale niestety wiem z symulowania tub, że niestety przeważnie nie pokrywa się w ok 10-15% z rzeczywistością. Ale i tak choćby grały od 40Hz to jest bdb wynik :) Tylko jednak wymiary obudowy są dość znaczne ;/

Skomentuj

Tak, 2pi. Nie wiem jak w przypadku tub, ale symulacja linii transmisyjnych jest w 98% zgodna z rzeczywistoscia. Powiedzialbym nawet, ze symulacja jest jeszcze bardziej powsciagliwa.

To jak bliska jest symulacja z pomiarem mozna zobaczyc na tym linku http://www.sinus-pollux.de/cigl.html

Skomentuj

Gdyby kogos interesowalo pasmo przenoszenia monitorow PMC TB2s http://www.gearslutz.com/board/attac...ms-pmc-tb2.jpg
                          Nawet podobne do tego z testow Estrady http://www.pmc-speakers.com/download...x2yLP2Xe5AoLQc

Ps. Moj monitor na AWX mial lepsze pasmo

Skomentuj

Panowie,mam pomysł na nowy projekt i poszukuję głośnik 10" na bas do linii (konstrukcja 3way). Cena max 500zł ale jeśli jest coś do 400zł to tym lepiej :) Na średni i wysoki będą Ushery. Myślałem aby dać tego: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...1b-p-1060.html było by do kompletu,ale sam nie wiem,to już max ile mogę wydać...

Skomentuj

A nie chcesz zrobić 3dróg akkusa?

Skomentuj

Mam już 8935A i 9930-20. O którym projekcie mówisz?

Skomentuj

Dostawiłbym 8955 i zrobił 3drogi. W prawdzie V3 ma T9950 i 8945A, ale i tak zwrotkę musisz od nowa robić, bo ciężko byłoby wydobyć schemat od V3.

Skomentuj

Calkiem calkiem ten 1001B, ale do 500zl wzialbym jeszcze pod uwage Alcone AC 10 http://www.lautsprechershop.de/pdf/alcone/ac10he.pdf

Skomentuj

Może dyton RS270 :)

Skomentuj

Dayton fajny glosnik, ale symulowalem go juz kilka razy i generalnie na kolana nie rzuca. Sa lepsze glosniki to TL.

Skomentuj

Przeczytałem już ponad połowę wątku, jednak nasuwa misię zbyt wiele pytań by dotrwać w milczeniu do jego końca.

Około 100 strony zaczely pojawiać się coraz silniejsze głosy (głownie kol. arwas) na temat wad lini transisyjnej. To co szczególnie rzuciło mi się w oczy to fakt niezgodności fazowej głośnika i wylotu; osłabienie odpowiedzi impulsowej (to chyba słowa Yoshiego) oraz znieksztalcenia w okolicach 100 hz.

Doszedłem do wniosku, ze nie ma nic za darmo i poprwienie spl na dole pasma (mówiac po polsku: "mamy wiecej basu") okupione jest kilkoma niedoskonałościami. Powiedzmy, ze chce zrobic jaknajlepsza obudowe pod wzgledem minimalizacji znieksztalcen i odpowiedzi impulsowej. Od razu an mysl nasuwa sie obudowa zamknieta. Ale czy ma sens zmieszanie ja z Tl tak by z obu wydobyc jaknajwiecej zalet? Tzn (przechodzac do sedna tego przydlugiego wywodu) - czy ma sens robienie zamknietego tunelu, tak by zrobic "podrasowana" obudowe zamknieta? Czy zamkniety tunel ma jakas przewage nad zwykla zamknieta obudowa?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X