Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.hifidiy.net/index.php?act...ead-tid-418332 Niezle udokumentowany projekt budowy PMC TB2 wraz z pomiarami.

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 17:35 ----------

Pojawil sie swietny wywiad z zalozycielem PMC Peterem Thomasem. Polecam! http://thedspproject.com/peter-thomas-of-pmc-part1

Skomentuj

Ostateczny wykres pracy głośnika 18-AWX w linii transmisyjnej wg mojego projektu

-6dB przy przy 30-kilku Hz i stosunkowo łagodny spadek po lewej stronie. W niektórych aplikacjach można by mu było trochę przytłumić promieniowanie tunelu ale w pomieszczeniu ~20m2 tak jest optymalnie (jak dla mnie). Jak gra - ja byłem zadowolony z efektów pracy ale wiadomo, że obiektywizmem mogę się tutaj nie popisać - czekam na opinię dolphina na forum - na gg coś tam pisał ale na forum jakoś powściągliwy jest nieco - nie wiem czy mam się bać

Nadmienię jeszcze, że z AWX'a da się uzyskać liniowe 30Hz ale tylko jako coś w rodzaju suba (może ewentualnie 3d ale z niską efektywnością). Schodzi piernik nisko ale wtedy praca na średnich się mu pogarsza (a normalnie ciągnie bardzo wysoko - nawet jak na midwoofera 18cm).

Skomentuj

Widze, ze mocno oslabiles prace portu, przez co charakterystyka jest bardziej wyrownana :) Dobry przyklad na to jak w szerokim pasmie promieniuje port odciazajac glosnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Widze, ze mocno oslabiles prace portu, przez co charakterystyka jest bardziej wyrownana
          Wiesz, to nie był projekt "na chybcika" tylko trochę nad nim pracowałem Jak bym opisał walkę z podbiciem i rezonansami przy ~100Hz to by z tego całkiem obszerny art wyszedł

Skomentuj

Zdaje sobie sprawe :) dlatego widze, ze poskutkowalo dopiero oslabienie promieniowania portu, ktory gra wyraznie slabej od glosnika. W PMC jest zupelnie odwrotnie. http://www.eis.com.pl/virtual/images.../_PMC_BASS.jpg

Skomentuj

Nie ma co się bać, wygrzewam nówki gdny.. :) Trochę je już katuje, więc mogę coś tam napisać:P
              Pierwsze co rzuca się to oczywiście zejście co widać na wykresie- tak też jest. Bas tak jak teoretyzowano, jest precyzyjniejszy, bardziej kontrolowany niż w br.
              Kiedyś miałem jednego AWXa w 20litrach br. Brakowało mi w 25m^2 basu. TLka, która stworzył dabyl jest dla mnie najlepszym przykładem, że jedna 18tka potrafi zadowolić w takim pomieszczeniu pod względem niskich rejestrów. Oglądając filmy w ogóle nie musiałem wspierać nagłośnienia subem. W pokoju 12m^2 TLka robiła masakrę i wg mnie basu było aż za dużo (chociaż znajomemu się to podobało a w moim pokoju mu dołu brakowało- kwestia gustu i słuchanej muzy).
              Jako, że ostatnio miałem 2,5drogi mogę porównać te dwie konstrukcje na basie o ile jest sens. Na pewno brakuje mi w niektórych kawałkach pewnego zakresu basu, który oczywiście odgrywany był w 2,5way. Oczywiście sprawą jasną jest, że to zupełnie inne aplikacje i tu właśnie warto napisać, że kwestią gustu jest czy wolimy więcej niższej średnicy i rozciągniętego od niej na charce basu, czy też w miarę płasko ku dołowi.

Wniosek prosty. Dobrze zaprojektowana TLka pokazuje jak tak na prawdę głośnik może zagrać na basie...
              Na pewno głośnik ma lepsze warunki pracy i od razu to słychać.
              Good job dabyl:thumbup:

PS. Jestem bardzo ciekawy jakby zagrało 2,5drogi w TLce...

Skomentuj

A to tylko marne 18cm... Co musi robic prawdziwy glosnik niskotonowy 30cm w TL? :drool::drool::drool:

Skomentuj

Jak uzywacie horneresp do liczenie TL zwężającej się stozkowo ? Za diabła nie moge tam dać linii zwężającej. Musi się rozszerzać z proporcją co najmniej 0,01.
                  Drugi problem jak uzwględnić materiał tłumiący w kanale TL ? Trzeba wstawić gdzieś parametr prędkości dźwięku ?

Dla mojej konstrukcji z GDN 17/100 przy założeniu niemal nierozszerzającego się tunelu TL o polu powierzchni przekroju równym polu powierzchni membrany, wyszła rura 200mm długości (dla predkości źwięku 34400). Przy takiej zachowane są symetrzyczne szczyty rezonansu na wykresie impedancji. "Podręcznikowo" wygląda Diagram Displacement - największe wychylenie membrany przy 60 Hz i najmocniejsze promieniowanie tunelu przy 40 Hz i kolejne przy 120 Hz.
                  Wątpię żeby to dokładnie oddawało rzeczywistość - chyba że gdzieś jeszcze daje się uwzglednić zwezenie tunelu, offset głośnika od końca tunelu i sposób tłumienia tunelu ?

Następna kwestia to napięcie dla jakiego liczone jest wychylenie membrany. Standardowo 2V przy większym membrana wychodzi już z tłokowej pracy. Jak Interpretować Diagram Displacement ? Jako odpowiednik wytrzymałości mocowej ?

---------- Post dodany o 08:12 ---------- Poprzedni post o 07:33 ----------

Skracanie tunelu TL odniża wychylenie membrany dla takiej samej mocy ale podwyzasza pasmo przenoszenia w którym membrana wychyla się liniowo. Na przykład dla 9V zakres poprawnego działania głosnika wymaga linii o 25% krótszej i wtedy pasmo uzyteczne wg wychylenia maksymalnego membrany szacuję na > 40Hz. Przy tym dla 8om jest to podana moc około 10W. a dla 6,4 Re około 14 W.

przykładowo WinISD dla obudowy 16 litrów i strojenia 40Hz wskazuje na pracę w granicach liniowego wychylenia membrany od 35Hz przy mocy sygnału 14 W.

Dlatego właśnie z tych symulacji nie widać wielkich przewag wytrzymałościowych związanych z praca liniową układu drgającego w Linii Transmisyjnej. Można wrecz wyciagnąć z tego wnioski ze głosniki do TL musza mieć większe wychylenia liniowe niż do BR.

Oczywiscie zwężając tunel TL ku wylotowi zbliżamy się do parametrów działania głośnika w mniejszej objętości BR ale tego z symulacji Horneresp nie widze.
                  Last edited by artur.ek; 01.07.2011, 10:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                    Jak uzywacie horneresp do liczenie TL zwężającej się stozkowo ?
                    Klikasz opcje "driver arrangement", i tam wybierasz offset horn. Potem Loudspeaker Wizard i można się bawić.

Skomentuj

Drugi problem jak uzwględnić materiał tłumiący w kanale TL ? Trzeba wstawić gdzieś parametr prędkości dźwięku ?

Nie da sie tego zrobic w Hornresp, ale mozna wyexportowac skrypt z Hornresp do Akabak i tam za pomoca pewnego triku jest mozliwosc symulacji tlumienia. Lecz jest tu pewien kruczek. Pojektujac TL w akabak mozna to zrobic na dwa sposoby. Za pomoca "rurek" Duct lub za pomoca tuby Waveguide. Stosujac Duct'y mozna uzyc ich bardzo wiele, lecz maja one postac stalego przekroju i nie da sie za pomoca jednego Duct'a zrobic symulacji TL ze zwezajacym sie tunelem. Do tego trzeba uzyc symulacji tuby. Problem w tym, ze tylko przy uzyciu Ductow mozna symulowac stratnosc teoretycznego materialu tlumiacego. Prosciej piszac - program nie rozumie jak mozna wlozyc material w tube, ale kuma jak mozna wlozyc material w prosta rure.
                      Lecz jest na to pewien trik, ktory pozwala oszukac program i symulowac tunele zwezajace sie z wytlumieniem.

Dlatego właśnie z tych symulacji nie widać wielkich przewag wytrzymałościowych związanych z praca liniową układu drgającego w Linii Transmisyjnej. Można wrecz wyciagnąć z tego wnioski ze głosniki do TL musza mieć większe wychylenia liniowe niż do BR.
                      Jest w tym sporo prawdy, lecz wlasnie poprzez inne dzialanie falowodu wytrzymalosc mocowa w TL wyglada inaczej. W basrefleksie jest waskie pasmo, w ktorym membrana odciazona jest od wychylen. Powyzej czestotliwosci strojenie portu BR glosnik nie widzi portu i pracuje podobnie do obudowy zamknietej - czyli wytrzymalosc jest duza. Niestety ponizej strojenia wytrzymalosc mocowa jest tragicznie niska dla obudow basrefleks, rowniez z uwagi na spadek efektywnosci portu rzedu 24db na oktawe.
                      W przypadku TL jest inaczej. Po pierwsze port promieniuje w bardzo szerokim pasmie odciazajac membrane glosnika, a ponizej strojenia portu rowniez spada wytrzymalosc mocowa lecz, z uwagi na lagodniejszy spadek falowodu, wytrzymalosc jest na dosc wysokim poziomie.
                      Dlatego nie nalezy mylic obudowy TL z BR tylko przez to, ze obie te obudowy posiadaja typowe siodlo rezonansowe. To sa dwie rozne konstrukcje, pracujace na zupelnie innych zasadach.

Oczywiscie zwężając tunel TL ku wylotowi zbliżamy się do parametrów działania głośnika w mniejszej objętości BR ale tego z symulacji Horneresp nie widze.
                      Wszystko zalezy od proporcji tunelu, mozna tutaj "plywac po szerokiej wodzie". Napewno nie nalezy zbytnio zmniejszac wylotu tunelu w porownaniu do Sd membrany glosnika. Mysle, ze do 0.8Sd jest optymalnie, ponizej tego moga sie juz pojawiac problemy z kompresja. Im wieksza jest roznica miedzy wejsciem i wyjsciem, tym port pracuje bardziej waskopasmowo, kompresja jest wieksza, antyrezonanse troche przygaszone. Mozna rowniez sprobowac obudowy TL z komora, ktora ma lepsze charakterystyki tlumienia rezonansow, dziala troche jak filtr dolnoprzepustowy, ktory samoistnie nie pozwala na wieksze promieniowanie wylotu portu czestotliwosciami z zakresu wysokiego basu i niskiej srednicy.

Skomentuj

Nie widze tam takich opcji.

Skomentuj

Bo trzeba się troszeczkę wysilić i poszukać...
                          Tools->Driver Arrangment->offset driver
                          Tools->Loudspeaker Wizard

Skomentuj

Znalazłem. Miałem starszą wersję. W tej nowszej 28.40 można symulować zwęzające się tunele i offset głośnika. Nie widze w niej natomiast mozliwości zmiany prędkości dżwieku symulującej wytłumienie tunelu. Ale praktycznie nie ma to wpływu na wyniki. Przy offsecie 19 cm długosci łacznej tunelu 150cm wlocie 220 i wylocie 80 cm2 otrzymuję już przekroczenie wychylenia liniowego przy 9,5V. Pasmo przenoszenia liniowego zaczyna się od 40 Hz - najniższe wychylenie membrany (rezonans tunelu) jest przy 45 Hz.
                            Nadal wygląda na to że wytrzymałościowo obudowa BR objętosci 16 litrów przy strojeniu na 40 Hz jest o 30-50% lepsza. W przypadku GDN 17/100 ma jedną istotną wadę polegająca na trudności w upakowaniu dostatecznie duzego BR. Programy symulacyjne nie ilustrują zazwyczaj zmian przenoszenia portu w zalezności od średnicy jego przekroju. W rzeczywistości masa otworu ma spore znaczenie i np. w starym visatonowskim SpeakerPro7 po ustawieniu ekstremalnie dużego tunelu BR widac było pewne nieduże zmiany charakterystyki wypadkowej głośnika w obudowie BR w porównaniu z małym tunelem.
                            kolejna bardzo istotna cecha której nie widac na pierwszy rzut oka wynika własnie i nnej stromości opadania charakterystyki w BR w porównaniu do TL. Nawet przy mocno zwęzającym się tunelu TL jego rezonans jest słabiej wyrazony niż typowy z małego portu w BR i szerzej rozciągnięty co też powinno dawać łagodniejsze opadanie charakterystyki wypadkowej niż w BR z małym otworem.

Jestem nieco w rozterce. Z jednej strony TL na GDN 17/100 przy cichym i średnim poziomie bardziej mi się podoba brzmieniowo. Bas wychodzi dopiero na głośniejszych partiach - nawet jesli jes już wtedy nierównomierny to tego nie czuć bo jest bardzo mocno wycofany. No i dzieki temu lepiej prezentowane są tony średnie.
                            Z drugiej jednak mała obudowa BR naje wiecej poweru, dźwięki sa bardziej obecne i bezpośrednie, basu jest więcej, jest basowa podstawa wokali, ale już np spiker radiowy ma lekko zbasowiony głos (minimalnie za dużo dołu) i jest to efekt męczący przy dłuższym słuchaniu. Czuć że zakres 50-150 hz wychodzi za mocno do przodu i nieprzyjemnie trafia w odpowiedź rezonansową pomieszczenia.

Skomentuj

To sprobuj zbudowac obudowe monitorowa TL, kto wie, moze akurat Ci przypasuje krotsza linia z 3-4 zalamaniami. Osobiscie rowniez nie cierpie jak glos spikera ma basowa postac, jest to kompletnie nienaturalne i meczace.

Skomentuj

Ale czy zasada jej działania będzie inna od klasycznej TL jednokrotnie załamanej ?

Skomentuj

Zasada dzialania jest dokladnie taka sama, niczym sie nie rozni, jednak 3-4 zalamania lepiej radza sobie z rozbiciem rezonansow ( szczegolnie jak wylot jest na tyle obudowy ). Bas nie schodzi do piekiel ale jest sprezysty i mocny, wytrzymalosc mocowa jest duza.

Skomentuj

Symulacja hornersp wskazuje tylko na wzrost wytrzymałości mocowej wraz ze skracaniem tunelu i tym samym zmniejszaniem jego objętości. W zasadzie inne manewry z przekrojami w granicach rozsądku niewiele wnoszą. Wiec mam rozumiec że proponowana konstrukcja cechuje sie przede wszystkim krótszym tunelem TL ? To cos takiego jak najmniejszy model TL firmy PMC ?

Skomentuj

No tak, generalnie chodzi o skrocenie linii, a dzieki kilku zalamaniom latwiej ogarnac antyrezonanse. Bardzo dobrze w takiej obudowie spisuja sie glosniki z niskim Qts i mocnym magnesem. Brzmienie takiej obudowy jest mniej mulowate, bas jest bardziej sprezysty, zywy, z wysoka wytrzymaloscia mocowa.
                                      http://www.pmc-speakers.com/images/atlpage.jpg TB2 oraz DB1

Skomentuj

http://www.highfidelity.pl/@main-423&lang= do poczytania tescik kolumn z linia transmisyjna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          do poczytania tescik kolumn z linia transmisyjna

Dane techniczne (wg producenta):
                                          Pasmo przenoszenia: 30 Hz-50 kHz (+/- 3dB)
                                          Zwrotnica: 3. rzdu (Linkwitz/Riley)
                                          O ile mi wiadomo to nie ma czegoś takiego jak filtr Linkwitz/Riley nieparzystego rzędu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X