Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    PS... o zgrozo.. jak tu cokolwiek zacytować ?! zrobić tag offtopic ?!
    Zaznaczasz tekst i wyskakuje Ci automatycznie opcja selektywnego cytowania..

Skomentuj

Czy w przypadku dwóch głośników w TL SD do obliczeń jest to suma SD głośników, czy należy to przeliczyć w inny sposób?

Skomentuj

Przy dwóch głośnikach bierzemy sumę SD. Dodatkowo praca takiego układu nie będzie przewidywalna w takim stopniu jak w przypadku linii na jednym głośniku. Można założyć, że przy dwóch przetwornikach będziesz miał różne ich offsety albo jeden na początku linii a drugi w offsecie lub jeszcze inaczej - to już zależy od sposobu zamontowania - teoretycznie powinno być na plus bo strojenie powinno być jakąś wypadkową strojeń każdego z przetworników więc powinno to pomagać w "rozbijaniu antyrezonansów".

Skomentuj

Offset liczyłem od środka między głośnikami umieszczonymi blisko siebie, Powierzchnię za głośnikami mam niecałe 2 sd sumy głośników. Wylot zwężany do ok. 1SD.
          Od tego będę zaczynał. dzięki za pomoc. Może okazać się że kanał będzie za krótki o ok. 10 cm, wtedy trzeba będzie zmienić konstrukcję.
          Załączone pliki

Skomentuj

Co tam za głośniki będą, może da się ograniczyć litraż średniakowi i pociągnąć przegrodę do samej góry.

Skomentuj

To ma być 2,5 drogi, górny w całym zakresie w OZ i musi pozostać ok 5l.

Skomentuj

Ostatnio mecze temat falowodow z glosnikami wysokotonowymi. Dorwalem tanio stare kolumny Grundig, ktore posluzylu za pacjenta do przerobek. Tweeter wyglada tak :

http://img855.imageshack.us/g/sdim0093.jpg/

Zamysl byl taki aby przewiercic rdzen nabiegunnika i umozliwic swobodny transfer energii tylnej czesci membrany tweetera do krotkiego falowodu wytlumionego welna naturalna. Poczatkowo otwor mial miec srednice 10-12mm, nastepnie zmienilem zamiar na 15mm ale pojawil sie problem ze zdobyciem wiertla, wiec stanelo na 12mm i nastepnie rozwiercaniu wiertlem stozkowym do srednica 18mm z przodu i z tylu glosnika. Efekt byl taki, ze powstalo w srodku male przewezenie, w przekroju wyglada to jak klepsydra.
                Przed wierceniem musialem zabezpieczyc szczeline magnetyczna. Uzylem kleju na goraco ( z pistoletu ). Z jednej strony dobre posuniecie, z drugiej kiepskie. Podczas wiercenia niestety przegrzalem material i klej wtopil sie w szczeline razem z opilkami metalu. Co bylo dalej to juz mozna sobie wyobrazic... Godziny dlubania w szczelinie, najlepsze okazaly sie male kotwice wedkarskie, zrobione z cienkiego lecz twardego drutu. Do tylnej czesci przykleilem aluminiowa rurke dlugosci 15cm, wypelniona welna.

Wyglada to tak :

http://img191.imageshack.us/g/sdim0113.jpg/

Niestety po zlozeniu i pierwszych testach slychac powazny problem. Kopulka rezonuje co drastycznie zwieksza poziom znieksztalcen. Przyczyna tego najprawdopodobniej jest problem z wycentrowaniem cewki oraz niewielkie opilki w szczelinie magnetycznej. Co prawda sa one mikroskopijne lecz moga miec wplyw. W porownaniu do drugiej oryginalnej kopulki slychac bardzo wyraznie nieczysty dzwiek ponizej 3khz. Poki co nie moge sobie z tym poradzic...
                ALE, najciekawsze jest to, ze porownujac kolumny modyfikowane do oryginalnych to te modyfikowane graja... lepiej. Moze to dziwnie brzmi ale tak faktycznie jest. Dzwiek (szczegolnie srednica) zupelnie inaczej brzmi, wyrazniej, glosy sa znacznie bardziej realistyczne, bez efekty megafonu, sa blizsze, nie tak oddalone jak w oryginalnym zestawie.
                Poki co to takie pierwsze skojazenia, mede modyfikowal drugi tweeter lecz wywierce mniejszy otwor, oraz postaram sie nie popelnic bledow jak w przypadku pierwszego glosnika.

Skomentuj

Z tym wysokotonowym to podonie jak u b&W w nautillusach gdzie każdy z głosników ma swoją "rurkę" a niskotonowy gra w zamkniętej Tlce.
                  Ciekawe jaki ma to wpływ na dźwiek, chętnie rzucę okiem na pomiary.

Skomentuj

Narazie nie zamieszczam pomiarow poniewaz nie sa one wiarygodne. Musze uporac sie z problemem dzwonienia i rezonansow kopulki. Niestety jej ustawienie ma ogromny wplyw na charakterystyke dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Offset liczyłem od środka między głośnikami umieszczonymi blisko siebie, Powierzchnię za głośnikami mam niecałe 2 sd sumy głośników. Wylot zwężany do ok. 1SD.
                      Od tego będę zaczynał. dzięki za pomoc. Może okazać się że kanał będzie za krótki o ok. 10 cm, wtedy trzeba będzie zmienić konstrukcję.
                      Wykonałem pierwsze pomiary, i pojawiły się pytania do bardziej doświadczonych w TL ;-)

Z pomiaru tunelu wynika "górka" pomiędzy 50 a 100 Hz, z czego to wynika źle wykonany pomiar czy linia zadziałała podobnie do BR ( za mała powierzchnia na wylocie?).
                      Załączone pliki

Skomentuj

Mi się wydaje,że za krótki tunel i strojenie za wysokie, ale niech ogarniacze tematu się wypowiedzą.

Skomentuj

Ja takie coś zwalczałem zmniejszeniem przekroju pierwszej części tunelu (za głośnikiem) i większą ilością wytłumienia ale też tylko w tej części tunelu, spowodowało to dużo łagodniejszy spadek, ale ja też temat tl,ki zaczynam dopiero ogarniać.

Skomentuj

Po pierwsze to wylacz bramkowanie i przejdz do pomiaru RAW.

Skomentuj

"ołpenwafel", o którym pisałem w innym wątku stoi w kącie i gra a ja póki co wróciłem do AWX'a w linii transmisyjnej. Postanowiłem ogarnąć temat bardziej szczegółowo i wyciągnąć z tego konkretne wnioski. Wyjściowa obudowa to 2SD na początku i na końcu, głośnik kompletnie bez offsetu, długość "rury" w tym momencie nie istotna bo nie o to chodzi - strojenie w "gołym" tunelu wypadło poniżej ~50Hz. Jak na razie wykonałem kilka pomiarów - wszystkie bez zmiany przekroju za to z wytłumieniem w różnych miejscach obudowy i w różnej ilości. No i powiem Wam, że pierwsze wnioski mogę już wyciągać - ale podzielę się nimi trochę później, po większej ilości testów. Na drugi ogień pójdzie głośnik w offsecie - i ponownie takie same zabiegi z wytłumieniem. Kolejne etapy to linia zwężająca się, w wersji z głośnikiem bez offsetu i z offsetem oraz takie same jak w pierwszym etapie wędrówki z wytłumieniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie - może nawet jakieś mini le petite kompendium uda się stworzyć

Wytargałem tą obudowę z AWX'em z kąta mojego warsztatu po rozmowie z jednym z kolegów z forum - i muszę powiedzieć, że na nowo mnie wciągnęło. Wiele wskazuje na to, że linia transmisyjna na tym przetworniku warta jest zachodu.

Skomentuj

Wygląda to tak jak na zdjeciach.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Dodaj wiecej tlumienia, narazie masz za malo. Trzeba troche obnizyc strojenie i wyplaszczyc charke, bo tak jak jest bedzie dudnic.

Skomentuj

I dudni. tłumienia nie ma wcale przy tych pomiarach (goła buda) dla tej 0,5 drogi. Rozważałem aby wylot tunelu przenieść na przód ale zrobię jeszcze kilka prób z różnymi tłumieniami.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Kanal jest ok, nic nie zmienial poki co. Pracuj teraz mocno z wytlumieniem.

Skomentuj

Witam na stronie: http://www.highfidelity.pl jest recenzja kolumn PMC OB1i pozdrawiam W.

Skomentuj

Az strach pomyslec jakby to gralo na basie z porzadnym wooferem, a nie cherlawa, tania vifa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X