192 litrow to juz sporo, do tego dojdzie grubosc plyt i spora kolumbryna wyjdzie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta192 litrow to juz sporo, do tego dojdzie grubosc plyt i spora kolumbryna wyjdzie.
Skomentuj
-
Sturfan:
To była najogólniejsza przymiarka: za pomocą hornrespa możesz metodą kolejnych kroków i przybliżeń dojść do projektu satysfakcjonującego pod względem rozmiarów i spodziewanej odpowiedzi.
Szczególnie sympatyczne jest w hornrespie narzędzie Loudspeaker Wizard, do raz wprowadzonego głośnika można w krótkim czasie prześledzić wiele wariantów podstawowych parametrów obudowy (Sd-Sd, długość, komora) widząc natychmiast zmiany w objętości netto, odpowiedzi, impedancji oraz szacowanego wychylenia membrany.
Dla podanej wcześniej kombinacji parametrów hornresp podaje łącznie 216 litrów, ale przy zredukowaniu Sd do 1,5-1 i długości tunelu do 200 cm wynik spada do niecałych 150 litrów, strój na 32 Hz... Trzeba wypróbować wiele wariantów, nim się znajdzie wariant satysfakcjonujący: strojenie powyżej Fs jest często właściwym kompromisem.
Skomentuj
-
dwa pytania, w jaki sposób liczyć TL w hornresp? jak ustawić program by liczyl Rear Loaded Horn? pytanie drugie, dlaczego program nie chce czytać ułamków dziesiętnych (np. Re=6,2 zamienia na 62)? może macie jakiś link do polskiego opracowania tego programu? najlepiej pod kątem TL.. z góry przepraszam za być może głupie pytania, ale cały dzień szukałem i wolałbym nie szukać jeszcze przez całą noc :) może jakiś link konkretny gdzie to jest opisane..
---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------
ok już rozpracowałem ułamkiLast edited by sturfan; 31.01.2011, 21:28.
Skomentuj
-
Dla przeprowadzenia jakiejkolwiek symulacji pierwszą czynnością jest wpisane wartości parametrów T/S przetwornika w polach w górnej połowie dolnej części ekranu programu, najlogiczniej jest wpisywać w kolejności, w jakiej rozmeiszczone są poszczególne pola. Niektóre wartości daje się wyprowadzić automatycznym przeliczeniem z innych znanych za pomocą podw. kliknięcia lewym przyciskiem.
Dla wprowadzenia danych LT z komorą głośnikową i tunelem od Sd1 do Sd2 o długości L12 używamy pól w górnej połowie ekranu programu:
S1 = Horn segment 1 throat area (sq cm) - Sd wlotu tunelu
S2 = Horn segment 1 mouth area (sq cm) - Sd wylotu tunelu
L12 = Horn segment 1 axial length (cm) - Długość odcinka tunelu zdefiniowanego w poalch S1 - S2
Aby pole zawierające długość przyjęło wartość, należy określić kształt tunelu jako /C/ON, /E/XP, /P/AR, /H/YP, /L/EC, /O/BL, /S/PH lub /T/RA wpisując zaznaczoną literę, gdy pole jest aktywne. Pierwsze trzy można zdefiniować podwójnym kliknięciem przycisku.
Definiowanych odcinków tunelu może być 4, segment 2 opisują pola S3-S4 i L34 itp.
Dla zdefiniowania wymiarów komory głośnikowej należy użyć pól Vtc = Throat chamber volume (cc), czyli objętość komory w cm3 oraz Atc = Throat chamber cross-sectional area (sq cm), czyli powierzchnia podstawy komory.
Jeśłi program zamienia wpisane wartości 6,2 na 62, oznacza to, że nie uznaje zastosowanego separatora, czyli należy użyć przecinka w miejsce wpisanej kropki.
Nie istnieje polska wersja językowa i raczej nie powstanie.
Wszystko zawarte jest w Helpie programu, dostępnym za wciśnięciem klawisza F1. Warto się z nim zapoznać i nie polegać na samej intuicji: funkcje programu tego rodzaju nie muszą być dla każdego oczywiste i dobrze jest orientować się, jakie jest zadanie każdej z opcji. Opcji i możliwości jest mnóstwo i nie daj się zwieść prostym interfejsem.
Opisy i porady użytkowników programu znajdziesz głównie na diyaudio.com, lecz Gugiel potrafi znaleźć też co nieco gdzie indziej.
Skomentuj
-
A nie sprowadzi konstrukcji w kierunku obudowy BR - co, można chyba teoretycznie założyć, zlikwiduje nam korzyści jakie płyną z linii transmisyjnej czyli np podniesie dobroć układu?
Nie na temat...Comandante, przepraszam, wczoraj nie zdążyłem już napisać do Ciebie - natłok prac i obowiązków codziennych a później... przyznaję, wyleciało mi to z głowy:glare: .
Dostałes w ogóle ode mnie jakąś wiadomość? Bo ja otrzymałem chyba trzy od Ciebie, odpisałem na nie, później jeszcze pisałem na maila... ?
Skomentuj
-
A można jaśniej? Wiem, że o zaletach TL było pewnie w tym wątku, ale boje się, że nie podołam znowu tylu stronom. Zakładając, że symulacja w hornrespie pokazuje w 100% trafny wynik, to mam idealny przebieg charakterystyki. Co jeszcze powinno mnie interesować? W czym mi przeszkadza wyższa dobroć układu?
Skomentuj
-
http://www.marklev.com/IMF/index.html Wiekszosc modeli zebranych i opisanych na jednej stronce.
Skomentuj
-
Witam ponownie.
Wracam po wyrwaniu się (mam nadzieję) ze szponów dość poważnej infekcji mych oskrzeli. Dziś przerobiłem obudowę na taką z większym Sd tunelu. Wywaliłem część gąbkowego wytłumienia aby móc później je dokładać i sprawdzać wpływ także różnych wytłumień na strojenie i odpowiedź tunelu.
Co do głośnika i jego parametrów TS to oczywiście umiem je mierzyć tylko muszę poważyć sobie nowe odważniki bo stare mi gdzieś zginęły.
Raport z pomiarów i prób pewnie dziś wieczorem.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
No to sobie 'troszkę' pomierzyłem. Jest dziewięć różnych pomiarów, każde z innym wytłumieniem. Dla każdej wersji fotka wytłumienia, przebieg impedancji (pomiar za pomocą programu ARTA) oraz odpowiedź głośnika [niebieski], tunelu [czerwony] i suma odpowiedzi [zielony] (pomiary w HOLMImpuls, sumowanie sztuczne).
1. pomiar prawie pustej obudowy, trochę gąbki na tylnej ściance - pozostałość po poprzedniej konfiguracji obudowy - pomiar jeszcze w ARTA, głośnik - żółty, tunel - zielony, sumy brak
2. pomiar obudowy z dołożoną gąbką, brak gąbki na ściankach bocznych
3. pomiar obudowy z gąbką + trochę włókniny na ściankach
4. pomiar obudowy z gąbką + trochę włókniny na ściankach + mocno wypchana komora offsetu
5. pomiar obudowy z gąbką + trochę włókniny na ściankach + mocno wypchane komora offsetu, obszar za głośnikiem oraz kanał przy tylnej ściance
6. pomiar obudowy z gąbką + mocno wypchane komora offsetu, obszar za głośnikiem, kanał przy tylnej ściance oraz wylot kanału
7. pomiar obudowy z gąbką + mocno wypchane obszar za głośnikiem, kanał przy tylnej ściance oraz wylot kanału, komora offsetu pusta
8. pomiar obudowy z gąbką + mocno wypchana komora offsetu oraz wylot kanału
9. pomiar obudowy z gąbką + mocno wypchany wylot kanału
Nie analizowałem jeszcze jakoś mocno wyników, ale ciekawe jest jak na przebieg impedancji (a zwłaszcza piki impedancji) wpływa dołożenie wytłumienia tylko na załamaniu przy ujściu tunel. Fajnie też widać wpływ wytłumienia komory offsetu na pierwszy antyrezonans. Pozostawiam Wam drodzy koledzy pole do popisu w interpretacji. Odsłuchów nie prowadziłem. Na podstawie waszych dyskusji wybiorę ze dwie wersje i je sobie osłucham.
Mam nadzieję Pogromco, że zaspokoiłem Twoją ciekawość wyników :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
No no no, piekna robota! Co prawda brakuje mi tu gabki czopowej ale wykorzystales to co miales.
Co do samych pomiarow to nawet przy golej obudowie widac jak offset rozbija rezonans polfalowy. Gdyby tak robic obudowe subwooferowa, to wlasciwie niewiele trzeba wytlumiac jesli filtr aktywny dzialalby od np 60-80hz. Natomiast jesli bylaby to konstrukcja dwudrozna to trzeba troszke poswiecic efektywnosci na walke z antyrezonansem. Przy sumowaniu odpowiedzi portu i glosnika widac zwarcie, nasz cholerny antyrezonans. Co prawda jest to tylko przewidywalna charakterystyka, poniewaz realny pomiar z odleglosci bedzie wygladal najprawdopodobnie troche inaczej.
Pozniej cos jeszcze napisze jak sie mocniej przyjze
Skomentuj
-
Gąbkę profilowaną będę chyba miał w tym tygodniu. Znalazłem firmę u siebie w Łodzi, która produkuje różne gąbki. Dziś dzwoniłem do nich i gąbkę profilowana podobną do tej na zdjęciu
o wysokości 4cm od podstawy do wierzchołka i 2cm od podstawy do dołka mają po ok 40zł za arkusz 2x1,2m. Problemem jest to, że pracują w tych samych godzinach co ja, ale mam nadzieję, że uda mi się to załatwić. Jakby ktoś chciał to mogę też i jemu kupić.
Nie na temat...Pogromco, pamiętasz te Philipsy, z którymi walczyłem? Może chcesz je? Mi się już raczej do niczego nie przydadzą a Ty chyba lubisz takie Vintage. Jak coś to mogę Ci je przesłać za free :) Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
ciekawa hybryda TL i Horn'a
http://www.hm-moreart.de/118.htm
Autor twierdzi, ze robi horny, ale widac ze to raczej TL o silnie rozszezajacym sie wylocie.
Tak czy siak ciekawy koncept na rozbicie rezonansow TL. 2 tunele i 2 glosniki.
PS. To mój pierwszy post, wiec witam wszytskich serdecznie. U mnie szykuje sie 100 litrwa TL na Eminence DeltaLite 2512. Glosnik juz czeka, ale projekt rozpocznie sie dopiero za jaks czas... Jesli ktos w Warszwie ma bude do 12" to moge pozyczyc glosniki do testow.
Skomentuj
Skomentuj