Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Krótko mówiąc: zrobić maskownice

Skomentuj

:wink:

Skomentuj

No to temat linii jest pase :wink:

Pogromco, przeklej może posty i wykresy z pierwszych pomiarów oraz zdjęcia do nowego tematu bo ludzie nawet nie wiedzą o czym podyskutować.
        No i zrób jakąś papkę marketingową że jest to przyszłość audio :wink:

I zmień miejsce zamieszkania na Jawor :razz:

Skomentuj

Działaj, działaj, sam chętnie poeksperymentuję i pomierzę finalną obudowę wzorując się na Twoich doświadczeniach.

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=S43G_...eature=related
            Nawet Kay lubi linie transmisyjne W tle IMF transmission line z owalnym wooferem Kef'a

Skomentuj

Ale żeś wylukał :smile:

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=eoneiNIfYBY polecam filmik o historii powstania Slimaka B&W. Mozna sie rowniez dowiedziec z niego dlaczego linia transmisyjna jest lepsza od obudowy zamknietej i dipola.

---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post o 17:08 ----------

Gdyby kogos interesowalo sklonowanie monitora PMC TB2 to podaje stronke : http://bbs.hifidiy.net/viewthread.ph...&extra=&page=1
                Jest tutaj pelny opis obudowy, zwrotnicy i modeli glosnikow jakie sa zastosowane. Przyjemnego klonowania tego kultowego juz monitora! :)

Skomentuj

Witam Kolegów Forumowiczów Widzę, ze temat TL się bardzo rozwinął. :) Mam pytanie odnośnie obudowy TL, a mianowicie:
                  Czy warto pakować STX GDN 17-140-8SK do TL'ki? Płyt wiórowych mam w nadmiarze. Obliczałem dla 1/4 fali rezonansu i wyszło 2.26m. zastanawiam się czy nie lepiej dać go w BR z tak niskim Qts. Proszę o propozycje obudów lub strojeń TL, BR(wiem że to nie wątek o BR, ale może jakieś porównanie?)

Skomentuj

STX GDN 17-140-8SK nadaje sie bardzo dobrze. Do stosunkowo nieduzego monitora TL jak i podlogowca. Dlugosc tunelu nie wiecej jak 170 cm przy wejsciu 2Sd i wyjsciu 0.8Sd

Skomentuj

A do TL zbudowalibyście podłogową czy monitora? A ile wytłumienia przy tej długości? 170cm skąd tak mało? Mi wyszło ponad 2 metry... Przy 1.7m mógł bym zbudować bardzo wysoką kolumnę z przetwornikami po środku, hmm.. Takie coś innego, kolumny prawie tak wysokie jak ja

Skomentuj

To zalezy czego potrzebujesz. Jak mozesz sobie pozwolic na podlogowa to rob podlogowa, bo w takiej upcha sie wiekszy tunel i bas bedzie nizej schodzil. Dlaczego 170cm? 170cm to i tak duzo dla tego glosnika, im dluzszy tunel tym jego efektywnosc i wytrzymalosc mocowa slabnie. Lepiej robic tunele krotsze, z wiekszym przekrojem, z zastosowaniem offsetu oraz tunelu o zwezajacym sie ksztalcie. Dzieki takim patentom obudowa wcale nie musi byc wielka, a i problem z rezonansami mniejszy.
                        Fs glosnika i Qts nie jest parametrem, ktory bezwzglednie rzutuje na ksztalt i dlugosc tunelu. Samo obliczenie strojenia na cwiarte to stanowczo za malo zeby zbudowac poprawnie brzmiaca TL.

Skomentuj

Hmm, to znaczy, że lepiej jak zbuduję tunel o dł np. 150cm i przekroju od 2.5 do 1.5 Sd? I co to jest offset ?

---------- Post dodany o 17:56 ---------- Poprzedni post o 17:53 ----------

Dobrze rozumiem, że offset to przesunięcie głośnika wzgl, początku tunelu?

Skomentuj

dymit, masz 124 strony aby dowiedziec sie czym jest offset. Nie zrozum mnie zle, ale nie chce pisac o czyms, co bylo dokladnie opisane w tym temacie wielokrotnie.

Skomentuj

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Dymit:

W tym wątku pojęcia takie jak linia transmisyjna, jej strojenie długością, przekrojem, geometrią, offsetem, rozmiarem komory i wytłumieniem, jak taką obudowę liczyć, na ile się ją da liczyć i czym ją liczyć były poruszane wielokrotnie z niekiedy dość istotnymi szczegółami, sporami, schematami, argumentami i przykładami: te 120 ileś stron nie wyczerpuje tematu, ale pozwala się ogólnie zorientować. Proponuję się z tym materiałem zapoznać i dopiero wtedy przystąpić do formułowania pytań i wątpliwości dotyczących konkretnego projektu.

Skomentuj

Mysle, ze przyszla taka chwila, w ktorej mozna powiedziec iz symulacja typowej linii transmisyjnej daje w praktycznie 95% wyniki zgodne z rzeczywistoscia. Juz nie trzeba sie poruszac po omacku trzymajac sie starych wytycznych.
                                Programy, ktore pozwalaja na symulacje linii transmisyjnych to : LspCAD, Hornresp i Akabak, przy czym ten ostatni choc juz stary to mozliwosciami symulacji i skomplikowania wgniata w fotel i chyba nie ma takiej obudowy jakiej w tym programie nie da sie obliczyc.
                                Jest jeszcze program TLwrx v 3.1, ktory powstal w oparciu o prace samego G. L. Augspurger'a, lecz tego programu nigdy nie uzywalem poniewaz jest platny.
                                Symulacje z Hornresp i Akabak sa bardzo podobne przy czym obsluga Hornresp jest znacznie latwiejsza i intuicyjna. Te programy to naprawde potezne narzedzia dajace ogromna pomoc w projektowaniu Linii transmisyjnych, rowniez tych z offsetem, komorami czy ze zwezajacym sie tunelem. Symulacje sa tak dokladne, ze przewiduja z bardzo duza celnoscia ksztalt pikow impedancji, ich wysokosc, zaleznosci w stosunku do ksztaltu tunelu etc. Symulacja rozwiewa oczywiscie watpliwosci czy glosniki z niskim Qts nadaja sie do tej obudowy czy nie, w rzeczywistosci sa rowniez inne bardzo wazne parametry decydujace o tym jak glosnik sprawdzi sie w obudowie. LspCAD oferuje rowniez znakomite mozliwosci, takie jak symulacja tandemow w liniach transmisyjnych czy konstrukcji przypominajacych Bose Acoustic Wave Cannon.

Moze dodam jeszcze ciekawa stronke, pewnego maniaka TL z niemiec. Facet przeprowadzil duzo symulacji pomiarow wlasnie pod katem sprawdzenia zbieznosci obu rzeczy. Strona ma oczywiscie rowniez inne ciekawe dzialy, pomiary roznych ksztaltow TL, dlugosci, offsetu etc.

http://www.sinus-pollux.de/cigl.html tutaj mamy 10 glosnikow z ktorych kazdy zostal indywidualnie pomierzony i zamontowany do tej samej obudowy TL. Nastepnie pomiar oraz symulacja. Tylko w jednym przypadku glosnika Beyma symulacja nieznacznie odbiegala od rzeczywistosci, ale w 9 przypadkach jest niemal idealna. Sami wyciagnijcie z tego wnioski...

http://www.sinus-pollux.de/peer.html Zobaczcie tutaj jak na przykladzie popularnego SLS-10 gosciu zrobil symulacje i gotowe obudowy. Widac jak na dloni zbierznosci symulacji z realna obudowa. Mozna zauwazyc jak offset 1/3 pieknie rozbija rezonans polfalowy i przesuwa pierwszy antyrezonans do prawie 200hz ( witac to na pomiarze cz jak i impedancji ). Przy tej czestotliwosci dodanie juz niewielkiej porcji wytlumienia powinno ladnie wygladzic charakterystyke przenoszenia.
                                Nie bede o wszystkim pisal, przegladnijcie strone, bo naprawde warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Mysle, ze przyszla taka chwila, w ktorej mozna powiedziec iz symulacja typowej linii transmisyjnej daje w praktycznie 95% wyniki zgodne z rzeczywistoscia. Juz nie trzeba sie poruszac po omacku trzymajac sie starych wytycznych. Programy, ktore pozwalaja na symulacje linii transmisyjnych to : LspCAD, Hornresp i Akabak, przy czym ten ostatni choc juz stary to mozliwosciami symulacji i skomplikowania wgniata w fotel i chyba nie ma takiej obudowy jakiej w tym programie nie da sie obliczyc. Jest jeszcze program TLwrx v 3.1, ktory powstal w oparciu o prace samego G. L. Augspurger'a, lecz tego programu nigdy nie uzywalem poniewaz jest platny.

W takim razie myślę, że nadeszła też chwila, żebyście chłopaki skrobnęli jakiegoś arta na ten temat. Nie musi mieć 10 stron, wystarczy prosta łopatologiczna instrukcja obsługi programu, który waszym zdaniem najlepiej się do tego nadaje aby zasymulować linię, z paroma screenami i opisem co gdzie jak i do czego ma być poustawiane. Z tego co pamiętem np LSP cad jest bardzo skomplikowany w porównaniu do takiego WinISD i zasymulować sobie można zupełną głupotę jeżeli nie wie się co się robi.
                                  Osobną sprawą może być temat jak projektować linię. Ale chyba nim przejdziemy do arta jak warto mieć arta pt. czym :)

Skomentuj

Caly czas mysle o jakims arcie. Wpadl mi taki pomysl do glowy aby zrobic to w formie filmiku wideo ze zrzutu ekranu programu, wraz z opisem podstawowych funkcji. Poki co rozgladam sie za odpowiednim programem do nagrywania i edycji filmiku.

Skomentuj

Witam.

Jakiś czas temu (prawie 500 postów w tym wątku) dyskutowaliśmy o subie w TL z układem PP i izobarik na dwóch vintage'owych Philipsach AD8061/W4. Wątek zaczyna się tutaj http://diyaudio.eu/showthread.php/13...l=1#post236143

Wczoraj w końcu znalazłem trochę czasu na poskładanie tego i o to co mi wyszło:
                                      - konstrukcja:

Tunel jest prosty, ok 180 cm długości, SD to ok 210cm^2 czyli jakieś 0,8 Sd głośnika - taki jak Pogromca mitów zaproponował.

Pomiar impedancji z takim wytłumieniem jak na obrazku na powyżej:

Pomiar charakterystyki głośnika (żółty) i tunelu (zielony):

Jak widać szału nie ma...ciekawi, który dołek w wykresie impedancji to strojenie tunelu? No i chyba trzeba by dołożyć trochę wytłumienia? Obudowa jest testowa i traktuję to jako eksperyment...ale właśnie na tym chcę się nauczyć praw i zależności działających w TL i bardzo liczę na pomoc w interpretacji tego co widać powyżej. Może to być także dobry zalążek do jakiegoś fajnego tutoriala. Stworzonego razem z Pogromcą mitów i ComandanteW:)
                                      Last edited by LuSzTi; 08.01.2011, 17:42.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Fajna buda! Pomiar calkiem spoko nawet, na subwoofer do muzyki nadaje sie dobrze, tym bardziej, ze to eksperyment. Jak brzmi ta buda?

Skomentuj

Podpiąłem to pod mostek TDA, na razie dość mocno buczy i raczej nie jest to wina wzmacniacza bo mocy na pewno nie brakuje. Pytanie co począć z tym fantem? Dołożyć wytłumienia? Coś zmienić? Mam jeszcze trochę włókniny i waty...
                                          Brakuje mi punktowości...ale do kina by się nadał...żeby poczuć wybuchy:P A tak na serio...mógłby ktoś zinterpretować te pomiary? Tak w celu zrozumienia co tu się tak naprawdę dzieje:P

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 18:52 ----------

Wsadziłem w tunel na całej jego długości trochę włókniny podobnej do tego czym ociepla się kurtki. Położone luzem, gąbka na ściankach jest na tyle szorstka, że trzyma tę włókninę na miejscu. Komorę za drugim głośnikiem zostawiłem pustą tak jak była.

Oto pomiary:
                                          - impedancja:

Tunel + głośnik

Buczeć dalej buczy. Brakuje kopa i punktowości, myślę o podłączeniu pod inny wzmacniacz, może jednak ten mostek TDA nie jest OK:flapper:
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X