Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

marian, SCX do ARZ ? Wizualnie fajnie, ale jeśli chodzi o dobór głośników to średnio mi się to widzi... Wolałbym coś typu estradowa 10' :>
    Choć ogólnie - to co lubię najbardziej - szerokopasmowiec + skraje pasma na innych głośnikach :P
    Ostatnio parę już takich konstrukcji zrobiłem, własnie w TL :P
    Choć SCXa w takim układzie nie testowałem...
    Sprawdzałeś jak stx się z teslą zgrywa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Sprawdzałeś jak stx się z teslą zgrywa ?
      Jeszcze nie kupiłem ARZ-tki ale może dziś zamówię.

Co do SCX-a to ja tylko sprawdzę który zagra lepiej w tej lini,skłaniam się bardziej ku SW.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
        Co do SCX-a to ja tylko sprawdzę który zagra lepiej w tej lini,skłaniam się bardziej ku SW.
        Wątpie, tzn w moim guście są bardziej TL na głośnikach które nie mulą w innych obudowach ;]
        Wolę sztywniaka z lekką membraną , nawet kosztem FS-u , bo charakter brzmienia jest bezcenny :P

Skomentuj

Się posłucha a nawet zmierzy te dwa głośniki w tej linii i wyłoni zwycięzcę :)

Skomentuj

marian, porównałbym je też z czymś typu arn 200 09 8.

Skomentuj

Obudowa testowa:

Jeśli chodzi o testy z wytłumieniem to jak na razie stawiam na czystą linię bo za każdym razem jak dałem wytłumienie nie zależnie od miejsca,czy to dużo czy mało to bas zaczął mulić,stał się misiowaty i już nie było możliwości aby rozróżnić bas,walił jednostajnie...nie dość że był gorszej jakości to jeszcze stracił na zejściu i na mocy.

Bez wytłumienia gra "lepiej",bas jest zróżnicowany,szybki,nie przeciąga (jak ma przestać grać basem to przestaje),jest miękki i schodzi tak nisko jak żaden głośnik którego miałem :twisted: Nie wierzyłem że linia sprawi że ten GDN-22-300 zacznie grać...a tu zdziwienie totalne,nie dość że zaczął grać to jeszcze jak on to robi,jak bym nie usłyszał na własne uszy to bym nie uwierzył.

Skomentuj

The power of transmission line :> A tak powaznie, to nie ma "zamulonych" glosnikow, sa tylko "zamulone obudowy".

Nie wytlumiaj wkloknina. Sprobuj z niewielka iloscia cienkiej gabki ale tylko na sciankach przednich i tylnych, bez bocznych. Ludzie zbyt czesto przetlumiaja TL, szczegolnie welna czy inna wloknina co niestety zmula TL. Za duzo mierza, a za malo sluchaja...
                Co prawda jesli odciecie bedzie bardzo niski to wytlumienie prawie wogole nie jest konieczne, jednak warto sprawdzic jak sie zachowa niewielka ilosc gabki.

A teraz pomysl jak gra wysokiej klasy 15 calowy glosnik w TL... :) np. taki
                http://www.positive-feedback.com/Iss...aswBB5_web.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  The power of transmission line :> A tak powaznie, to nie ma "zamulonych" glosnikow, sa tylko "zamulone obudowy".
                  Tu akurat nie bardzo jestem w stanie się zgodzić, ale już wielokrotnie poruszałem ten temat

A teraz pomysl jak gra wysokiej klasy 15 calowy glosnik w TL... :) np. taki
                  Chyba były 2 czy 3 lata temu na AS.

Skomentuj

Nie no, napisalem o tych zamulonych obudowach z taka mala przekora ale fakt faktem jest w tym troche prawdy. Przykladem moze tu byc glosnik Peerless 10 XLS uwazany za mula ale zastosowany w Orionach Linkwitza serwuje bas najwyzszej jakosci.
                    Jednak nie bede tutaj rozwijal innego tematu :)

Skomentuj

Panowie moze glupie pytanie ale co myslicie o er18rnx w TL?
                      Ma to szanse dobrze zagrac w porownaniu do BR?

Skomentuj

Nie ma zadnych przeciwnosci aby wrzucic Seasa w tunel, ale jak zagra to nie mam pojecia :)

marian,
                        Moze takie cos na srednice ?
                        http://allegro.pl/show_item.php?item=916128504 cena rewelacja, sam sie chyba szarpne chocby do testu.

Skomentuj

Do testu można by kupić ale raczej skłaniam się ku ARZ gdyż ten średniak ma grać do 10kHz.

Skomentuj

http://allegro.pl/show_item.php?item=916128504 cena rewelacja, sam sie chyba szarpne chocby do testu.
                            szczególnie że kosz jest alu z tego co widzę :)

Skomentuj

Poczytalem troche o TL i wyglada na to ze przez niskie QTS jedyna mozliwosc to polaczenie budy BR i TL. Sprawa sie troche komplikuje, ciekawi mnie temat TL ale boje sie ze jak na pierwsze diy to za trudne...

Skomentuj

No nie wiem,jak byś chciał zrobić tubę to co innego,ale TL? jedynie wymaga troszeczkę obliczeń i minimalnej wiedzy z geometrii. To moja pierwsza linia i na moje się udała,nawet nie spodziewałem się że tak ładnie zagra :)

Skomentuj

Blitzer, Nie wiem jakis to sie bzdur naczytal ale postaram sie w skrocie napisac. Zadnego laczenia BR z TL. Takie laczenie to dobre dla ksiegowych , ktorzy licza zyski i straty jakie przyniesie nowa kolumna dla firmy. Prawa na rynku sa takie, ze kolumna ma byc jak najmniejsza i ma miec jak najwiecej basu i dlatego najpopularniejsze rozwiazania to BR i inne jego laczenia. Niestety zeby miec dobry bas trzeba miec duzy glosnik i duze pudlo ( albo duza odgrode ). 6 calowe glosniki do pierdzibasy, a nie glosniki niskotonowe. To ze glosnik w obudowie wielkosci kartonu po butach wygeneruje niski bas, to nie znaczy, ze juz mamy dobry bas.

Ale wrocmy do TL, to im nizsze qts glosnika tym lepiej. W TL moze dzialac nawet glosnik z qts 0.2 i nie ma tutaj zadnej przeszkody. Wrecz przeciwnie, jakos basu bedzie swietna. Budowanie TL na glosnikach z przecietnym Qts to stara szkola po prostu. Kiedys stosowano takie glosniki, bo byly tanie i dawaly optymalne rezultaty. Nie widze sensu ladowania glosnika z Qts np 0.6 do TL jesli mamy mozliwosc zastosowania glosnika z Qts 0.3.

Trzeba sobie tylko odpowiedziec na pytanie czy mozemy sobie pozwolic na duza obudowe. Choc czasami bywa tak, ze to obudowa BR czy OZ wychodzi wieksza dla danej f3 ale ogolnie mowiac TL ma wieksze rozmiary.

Skomentuj

Czytalem pana Kisiela, pisal on wlasnie o wsadzeniu woofera do wentylowanej komory a za nia zbudowaniu TL. Jesli niskie Qts nie przeszkadza to zbuduje chociaz skrzynke testowa.
                                    Wielkosc to raczej nie problem ale mysle ze dla seasa wystarczy buda 100x23front i 30cm glebokosci.

Skomentuj

Kisiel pisal o takiej obudowie poniewaz pozwala to na usuniecie efektu zwarcia linii. Niestety taka TL brzmieniowo ma juz cechy basrefleksu. Takie rozwiazanie stosuje np. http://www.vonschweikert.com/

Skomentuj

Dlaczego taka cisza w temacie?
                                        Nikt nie buduje?

Moze ktos znajdzie chwile zeby sprawdzic czy dobrze wszystko obliczylem?

Tu arkusz obliczajacy TL (mam nadzieje ze dobrze uzupelnilem):
                                        http://www.sendspace.com/file/i7w78i

A tu przykladowe skrzynki:

Free Image Hosting by ImageBam.com

Skomentuj

Co myślicie o tym?? Linia dla Monacora SPH-68X/AD 2,5SD na wejściu i 1SD na wyjściu, długość linii 1,3m czyli strojenie w granicach 60Hz. Konstrukcja dość smukła i wysoka około 1,2m ze względu na ustawienie głośnika na odpowiedniej wysokości względem słuchacza. Całość chcę postawić na kolach żeby wylot tunelu nie był "przyklejony" do podłogi. Jeśli chodzi o pustą komorę to mam zamiar poeksperymentować troche z pułapką rezonansową.

A tak to ma wyglądać:

Czy ktoś widzi jakieś przeciwskazania dla tej konstrukcji??

Skomentuj

Czaruję...