Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie, ogladlem dzisiaj ciekawy material, ktory moglby posluzyc za wytlumienie. Szczerze mowiac pierwszy raz cos takiego widzialem. Jest to material do ocieplen budynkow jednak jest to zrobione z naturalnych wlokien marihuany ( niestety bez THC :) ). W kazdym razie material ten nie sypie sie jak welna mineralna, choc ma bardzo podobna budowe. Jest naturalny i nie byloby problemu z jego upchaniem w obudowie. Bardzo mnie ciekawi jak zachowa sie jako tlumienie w LT.
    Jak bede wracal do Polski to przywioze ze soba troche tego materialu do testow. Intuicja podpowiada mi, ze moge by bardzo ciekawie :)

Skomentuj

Pogromca mitow, a nie mówisz przypadkiem o konopi ?
      Nie każda konopia to marihuana , rodzina konopiowatych jest szeroka
      Nie trzeba tego specjalnie sprowadzać , u nas też można to kupić, zresztą z tego samego materiału robi się też tzw ekologiczne torby na zakupy i wiele innych rzeczy.

Skomentuj

fakt, wyrazilem sie nieprecyzjnie. Jest to zrobione z lisci konopii indyjskich, a nazwa marihuana to topy tejze rosliny. W kazdym razie jesli mozna to kupic w naszych sklepach budowlanych to git. Jak ktos wie gdzie i za ile to dajcie znac.

Skomentuj

Poprawiłem nieco projekt. Uwzględniłem 10% skrócenie tunelu w stosunku do pełnej długości 1/4 fali f rezonansu. Owe 10% stanowi korektę wynikającą z późniejszego efektu uzyskanego wytłumieniem. Pochyliłem górną ściankę (obecnie jest prostopadła do przedniej) dla wyeliminowania maksimum powierzchni równoległych - w tym projekcie jedynymi równoległymi powierzchniami są powierzchnie ścianek bocznych (odległość między nimi wynosi 164mm, a zatem grozi mi jedna niepożądana fala stojąca w okolicach 2,1kHz). Dodałem "narożniki" łagodzące zmiany pola przekroju poprzecznego tunelu w funkcji jego długości. Dodałem także wzmocnienie komory rezonatora (na wszelki wypadek bowiem w rezonatorze mogą panować dość znaczne ciśnienia). Obecnie długość tunelu mierzona w środku geometrycznym poprzecznego pola przekroju falowodu wynosi 1580mm. Dzięki tym zabiegom zmniejszyły się nieco wymiary zewnętrzne obudowy i obecnie wynoszą 1136×200×364mm ( wys. × szer. × głęb. ). Jak widać pomimo realizacji (w mojej opinii) mocno wygórowanych założeń, wymiary obudowy nie są monstrualne co można uznać już za pewnego rodzaju sukces.

Wylot linii transmisyjnej został tak zaprojektowany aby można było bez problemu zamontować w nim maskownicę (materiał dźwiękoprzepuszczalny naciągnięty na ramce) - to powinno poprawić estetykę gotowej konstrukcji, zapobiec dostawaniu się zanieczyszczeń do wnętrza falowodu, a ponadto eliminuje konieczność zaprzątania sobie głowy wymyślaniem sposobu estetycznego wykończenia wnętrza tunelu przy jego ujściu. Zabieg czysto technologiczny, nie wpływający na walory akustyczne, ale na pewno ułatwiający wykonanie obudowy.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym: front w stosunku do wielkości przetwornika nisko-średniotonowego jest dość szeroki (200mm szerokości frontu vs. 146mm średnicy zewn. przetwornika). Pytanie czy zasadne będzie "łamanie" krawędzi przedniej ściany fazą np. 20mm×45° ?

Chwilowo jeszcze nie zająłem się samym rezonatorem, ponieważ jego konstrukcja umożliwia prawie dowolne umiejscowienie tunelu b-r w zakresie od początku do ok. 60% długości falowodu. Rozmiarem tunelu b-r też na razie się nie martwię

Skomentuj

Quester
            Zastanawia mnie jaka bedzie roznica w wygladzeniu rezonansow miedzy taka obudowa jaka projektujesz, a najzwyklejszym pudlem z jedna, prosta przegroda w srodku. Fajnie by bylo miec takie porownanie.
            Bedzie troszke roboty z tymi pochylonymi sciankami.

[ Dodano: 2009-12-26, 11:37 ]
            http://www.thermo-hanf.de/front_cont...at=81&idart=61

Znalazlem stronke z tym materialem z konopii. Czy ktos z Was zna cos takiego w naszym kraju?

Skomentuj

Pogromca mitow, zrobienie takiego porównania w zasadzie ogranicza się do zatkania rezonatora (wyjęcia tunelu b-r i zatkania otworu po nim) - myślę zatem, że takie porównanie będzie banalnie łatwo zrobić :)
              Faktycznie trochę pracy z pochylonymi ściankami będzie ale w końcu po co są piły tarczowe z pochylaną tarczą ? :twisted:

Rozpocząłem rozważania nad rezonatorem i... nie wiem czy byłem pijany licząc poprzednio jego objętość czy umysłowe zaćmienie mnie dopadło, niemniej jego objętość wynosi 17.1l uwzględniając objętość zajmowaną przez wzmocnienie. Po dokładnym obliczeniu objętości zacząłem liczyć parametry tunelu dla częstotliwości 196Hz... i tu się zaczynają schody: otóż przy tej objętości okrągły tunel b-r powinien mieć przy długości 18mm (grubość płyty) średnicę większą niż szerokość obudowy... czyli tzw. jazda po bandzie :)
              Niemniej proszę by ktoś policzył kontrolnie średnicę tunelu o długości 18mm dla rezonatora o objętości 17.1 l przy strojeniu na 196Hz - obawiam się, że gdzieś robię błąd w obliczeniach i chciałbym to zweryfikować. Z góry dzięki za pomoc !

Skomentuj

Quester, nie robisz błędu , mi dla ww parametrów wychodzi średnica ponad 22cm ;]

Skomentuj

Tak czułem, że najszybciej z pomocą przybędzie takero :lol: Dzięki serdeczne :!:

No to teraz trzeba rozważyć różne opcje:
                  1. Można wykorzystać ten fakt robiąc prostokątny otwór poprzez skrócenie ściany dzielącej rezonator od falowodu (analogia do ciekawostki pokazanej przez Pogromcę mitow kilka postów wcześniej)
                  2. Podzielić przestrzeń rezonatora na dwie części i stroić tak powstałe rezonatory na I i II zwarcie
                  3. Zmniejszyć objętość rezonatora przez przysunięcie tylnej ścianki do falowodu (tym samym zmniejszy się wymiar całkowitej głębokości obudowy)

Jakieś inne pomysły ktoś ma :?:

Skomentuj

Mozna by bylo zasypywac rezonator piaskiem zmniejszajac jego obietosc. Mozna tez uzyc jakiegos innego materialu, ktory czesciowo zmniejszalby obiejtosc ale rowniez mialby wlasciwosci tlumiace.
                    Generalnie projekt sie nieco komplikuje ale moze uda sie dzieki niemu rozwiac pewne watpliwosci.

Skomentuj

Quester, zmien objetość rezonatora

[ Dodano: 2009-12-26, 12:45 ]
                      Dajcie mi par minut , zjem swiateczne sniadanie i napisze program ktory bedzie liczyl te rezonatory

Skomentuj

Yoshi_80, myślisz że pomysł z jednym rezonatorem jest dobry ? Nie lepiej byłoby zastosować dwa rezonatory tak jak to zrobił Visaton ? :neutral:
                        Przy dwóch rezontorach można niesymetrycznie podzielić w pionie objętość 17 litrów uzyskując dwa rezonatory o różnych objętościach (nadal bardzo "przyzwoitych") ale zachowując możliwość przesuwania "wlotu" rezonatora w zakresie od początku do 60% długości falowodu...

Skomentuj

Trudno pwoiedzieć, na pewno wiekszy rezonator jest skuteczniejszy. Patrząc od strony przykładu visatona, widać, że tam nie dawali za wielkiej objętości. Dlatego myśle, że podział na dwa mniejsze różnie strojone jest dobrym pomysłem.

Skomentuj

Prosty i fajny, dzięki! napewno skorzystam.
                            Ja to widzę tak. Zrobię linie i pomierze ją bez tłumienia i rezonatora, następnie zobaczę gdzie wychodzą zwarcia akustyczne i obliczę dla nich rezonatory i sprawdzę ich działanie!
                            Teraz pozostaje tylko budować i testować!

Skomentuj

Zrobiłem wersję drugą z możliwością obliczenia każdego parametru. Myślę, że taka wersja jest lepsza.
                              Nie wiem jeszcze jak to jest z tym zjawiskiem efektywnego wydłuzania tunelu, jak to rozgryze to uwzgledni sie w programie :)

Pobierać wersje dwa posty niżej :)

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem, co ma to zjawisko to skuteczności rezonatora ?

Fajnie że zrobiłeś taki programik, dla przykładu ustawiłem sobie pojemność rezonatora na 10 litrów, średnicę otworu 6 cm i manewrując sobie długością tego tunelu można uzyskać porządaną czestotliwosc w zakresie ~200-100 Hz ;-).

Trzeba wszystko teraz sprawdzić empirycznie!

Skomentuj

Czytałem, że efektywnie długość tunelu jest większa, wiec chcąc nastroić rezonator na daną częstotliwość należałoby zrobić tunel krótszy od wyliczonego.

Nie wiem tylko od czego dokładnie zależy te wydlużenie, jak je ilościowo sprecyzować, żeby można było uwzględnić aby obliczyć bliższą prawdzie długośc tunelu.

Być może ma to związek np z profilowanymi tunelami a w przypadku zwykłego tunelu efekt nie wystapi. Może to ma zwiazek z dynamika powietrza które przy końcach tunelu tworząc wir "wirtualnie" wydłuza tunel.

[ Dodano: 2009-12-26, 15:50 ]
                                  Sorki chłopaki, że tak mieszam. Znalazłem troche info dotyczące tego zjawiska i tak jak pisałem wcześniej to wynika z zachowania powietrza na końcach tunelu. Wprowadziełm współczynnik korygujący i teraz program liczy krótsze tunele, mam nadzieje bliższe prawdy :). Ta wersja mysle bedzie na razie ostateczna hehe

Program miał jednak bład któy znalazł Quester, poprawny znajduje sie w poscie poniżej

Skomentuj

Tzn że komora rezonatora np. 10 litrow wymaga pewnego skrócenia całego falowodu ?
                                    a np. 20 litrowa komora wymaga jeszcze innej korekcji długości falowodu ?

Skomentuj

Rfck: tunel b-r i falowód to nie to samo :!:
                                      Każdy tunel po obliczeniu teoretycznej długości wymaga skrócenia na skutek "wędrówki" większej masy powietrza niż objętość samego tunelu. Jest to analogia do "doklejonego" powietrza do membrany głośnika - analogicznie "dokleja się" pewna objętość powietrza do masy gazu w tunelu - wynika to przede wszystkim z lepkości i bezwładności płynu. Ilość doklejonego powietrza wędrującego wraz z tym w tunelu jest tym większa im bardziej profilowany jest wylot tunelu b-r w kształt dyfuzora (oczywiście do pewnego stopnia granicznego - przy pewnych wymiarach granicznych dyfuzor przestaje zachowywać się jak dyfuzor i wówczas wylot traktuje się jak nieprofilowany). O ile pamiętam z mechaniki płynów w przypadku braku dyfuzora na ujściu okrągłej rury należy doliczyć objętość powietrza jaka mieści się w walcu o średnicy takiej jak wylot tunelu b-r i długości równej 0.6 średnicy tegoż tunelu (tu jednak mogę się mylić więc proszę nie przyjmować tego jako pewnik). W przypadku ujść profilowanych (w szczególności przy dyfuzorach wykładniczych) współczynnik korekcji musi być powiększony dodatkowo ze względu na występowanie efektu coandy.

[ Dodano: 2009-12-26, 16:47 ]
                                      Yoshi_80 dzięki za programik :) Zastanawiam się jeszcze w jakim stosunku objętości podzielić ten rezonator - mając do dyspozycji 17 litrów nawet po podzieleniu objętości na dwie części nadal pozostaną mi do dyspozycji całkiem spore rezonatory w porównaniu do tych z konstrukcji Visatona. Może przy podziale oprzeć się na względach "praktycznych" tj. wymiarach tuneli ? Nie mam na razie żadnej koncepcji w tej materii :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                        Rfck: tunel b-r i falowód to nie to samo
                                        Nie napisałem nigdzie żę to to samo ;-) Poprostu nie bardzo zrozumiałem co skracamy/wydłużamy ;-)
                                        W sumie to dalej nie rozumiem. Może proste pytanie.
                                        Czy stosująć rezonator w obudowie TL modyfikujemy cokolwiek czy poprostu dodajemy rezonator i heja ?

Skomentuj

W najnowszym programie z 15:30 do obliczonego tunelu jest współczynnik korekcji jaki znalazłem w necie wynoszący 0,732. Wyliczony tunel juz jest po korekcji i podaje rzeczywista długość jaką należy zastosować. Analogicznie gdy wpiszecie zakładaną długość tunelu, to podajecie długość fizyczną a program ją wnętrznie wymnoży przez odwrotność współczynnika , wirtualnie wydluży tunel i wymagany przez nas parametr rezonatora wyliczy już z wirtualnie przedłuzonym tunelem.

Quester, ja bym podzielił w pionie na 2 częsci. Zawsze będzie możliwość kolejnego podziału na 4 objętości poprzeczką poziomą. Wzdłużna komora po całej wysokości umożliwi zrobienie wlotu w rezonator w dowolnym punkcie wysokości kolumny co może pomóc przy optymalnym wykorzystaniu jego skuteczności.

Tak sie zastanawiam gdzie siła fali jest największa. Biorąc obserwacje z pokoju w mieszkaniu, najsilniejsze rezonanse uzyskuje się w rogach i przy ścianach a najsłabszy w środku. Każdy zauwazył, że w rogu bądź przy ścianie bas buczy najmocniej. Myślę, że bazujac na analogii z pokojem, wlot rezonatora powinien sie znajdować na górze bądź na dole kolumny.

[ Dodano: 2009-12-26, 18:49 ]
                                          Rfck, od strony LT zastosowanie rezonatora nic nie zmienia w konstrukcji linii poza przypuszczalnym wytłumieniem rezonansu na który był strojony rezonator.

Odnoście skracania/wydłużania to z Questerem mówimy o zjawisku występującym w rezonatorze, który prawdopodobnie zachodzi również w BR ale trudno jest powiedzieć czy programy to uwzględniają czy nie, nie znając dokładnie teorii na bazie której działa program.

Chodzi o to, że wg wzoru wyliczasz jakaś długość tunelu rezonatora (nie linii ) ale po zastosowaniu tego tunelu w praktyce jego długość "widziana" przez rezonator będzie efektywnie większa. Tzn, że 5 cm tunelu w praktyce da ok 7 cm przez co , rezonator sie odstraja od założonej częstotliwości. Stąd potrzeba korekcji, aby od razu zastosować odpowiednio krótszy tunel.
                                          Quester powyżej wyjaśniał to zjawisko i chociaż sam do końca nie rozumiem jak to działa, na pewno ono zachodzi.
                                          Prawdopodobnie i tak bedzie trzeba wykonać jakis pomiar aby ustalić czy ten rezonator jest nastrojony na wymagana częstotliwość no i jaki wpływ na jego działanie ma wytłumienie. Moze trzeba będzie uwzględnić to, że wytłumienie spowalnia prędkość dzwięku (moge to zrobić w programie).

W każdym razie, mamy już możliwość zgrubnego określenia parametrów rezonatora i nawet jeżeli w praktyce będzie troche odstrojony to nie powinno to być na tyle dużo aby sie nie dało tego skorygować długością rurki. Myśle, że pomyłki rzedu 2 ktornego skrócenia/wydlużenia rurki się nie popełni .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X