Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to wychodzi mi ze Dayton rss265hf strojony ma być na 60Hz, wysoko dość.
    Ale ja i tak mam tunel 170cm i przedłużyć go nie mogę.

Pierwsze odsłuchy bez wytłumionej obudowy wyszły fatalnie, tunel 1.2 -> 0.8 SD otwór strasznie promieniuje, dmucha jak wentylator i bas jest jak z boom boxa. Po zatkaniu otworu jest zdecydowanie lepiej. Teraz pobawię się tłumieniem filcem i wełną.

Głośnik projektowany jest pod OZ ale może coś się jeszcze poprawi.

Skomentuj

Bez wytlumienia to nie ma prawa grac przy tak krotkim tunelu. Jakie pasmo puszczasz na glosnik? A dmuchac to oczywiscie ze ma dmuchac, o to wlasnie chodzi, energia musi byc gdzies wydmuchana, a nie trzymana w klatce jak w OZ.

Skomentuj

jaciomp, MUSISZ wytłumić tak krótki tunel (powiedział bym nawet ze mocno, ale go nie zatykaj)
        Zamieszczone przez jaciomp
        Głośnik projektowany jest pod OZ ale może coś się jeszcze poprawi.
        nie ma głośników typowo pod TL więc to teoretycznie jest bez znaczenia jakiego drivera użyjesz....

Skomentuj

GDN 13/50/9 trzeba by dostroić do 116 Hz, Visatona AL 130 do 113 Hz. Fountek FW 200 byłby dostrojony do 68 Hz Kiedy w OZ V=68dm3 bedzie miał Fc=49 Hz.
          Trochę kiepska koncepcja biorac po duwagę ze TL powinna zapewnią nizsze strojenie niż OZ.

Skomentuj

Jaciomp, jeżeli tunel ma te 170 cm i 2-0.8 Sd to ten Dayton w pustym tunelu ma strojenie około 32 Hz. Bez dobrania wytłumienia ma silne zafalowania w odpowiedzi, ale jak już się je dopasuje, zagra mocno, szybko i przyjemnie.

Skomentuj

Pogromca mitow
              Gra bez wytłumienia gdyż z Twoich pomiarów wywnioskowaliśmy że subwoofera nie trzeba wytłumiać bo piki go nie dotyczą a owe wytłumienie "zamula" bas.
              Subwoofer gra z panelem Irka i odcięty jest na ok 100Hz 24db filtrem, dodatkowo ma korekcje +6db na 30Hz.

Comandante W

Mam nadzieję :smile:

Skomentuj

Twoich pomiarów wywnioskowaliśmy że
                Kto tak wywnioskowal?:] napewno nie ja . Gdybys go odcial na 50hz to moglo by dzialac ok bez zadnego tlumienia.

Skomentuj

Gdybys go odcial na 50hz to moglo by dzialac ok bez zadnego tlumienia.
                  No to przeczysz sam sobie, właśnie znowu to potwierdziłeś :wink:

Kręciłem potencjometrem odcięcia i generalnie bas nie był dobry w porównaniu do OZ.
                  Ale oczywiscie zaraz go solidnie wytłumię pamietając o nie zatkaniu tunelu.

Skomentuj

Napisalem, ze mogloby dzialac ok, a nie ze bedzie super dzialac :) to chyba roznica. To troche tak jak dawanie kondensatora 2.2uf na tweeter. Kazdy na tym bedzie dzialac ok, ale napewno jeszcze daleko to wykorzystania pelnego potencjalu. Pchaj tlumienie do rury i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                      Apropo jeszcze Qtc i odpowiedzi impulsowych. Pobawiłem się troszkę winisd i patrząc na to jak modeluje się wykres group delay można śmiało stwierdzić że im niższe Qtc tym lepsza odpowiedź z tym że 0,5 nie jest wcale wartością graniczną bo poniżej jej parametry również ulegają poprawie. Ciekawą wartością za to jest 0,577 gdyż daje najrównomierniejszy przebieg opóźnienia grupowego i myślę że tutaj można by upatrywać jakiegoś punktu zaczepienia.
                      Odpowiedź impulsowa to nie jest do końca to samo co opóźnienie grupowe, chociaż i tak te parametry się ze sobą wiążą, jak zresztą wszystko.
                      W każdym razie group delay jest o ile dobrze pamiętam pochodną fazy po częstotliwości, czyli po ludzku dla danej częstotliwości dostajemy informację o opóźnieniu fazowym sygnału, czyli czasie przejścia sygnału przez układ.
                      Dlatego analizując GD moim zdaniem trzeba by bezwzględnie brać pod uwagę częstotliwość a nie tylko samą wartość czasową.

Odpowiedź impulsowa mówi o tym w jaki sposób prezentuje się odpowiedź układu )np głośnika) na impuls jednostkowy. Często, dla lepszego wyobrażenia stosuje się również parametr odpowiedzi na skok jednostkowy, który jest łatwiejszy do zilustrowania, zrozumienia i chyba de facto bliższy rzeczywistości bo skok jednostkowy jest jak najbardziej wykonalny bo to jest zmiana stanu z 0 na "1" czyli np podanie nagle składowej stałej na głośnik . Impuls jednostkowy jest to nieskończenie krótki impuls o nieskończenie dużej amplitudzie i o powierzchni równej 1. TU oczywiście każdy się skapnie, że to czysta matematyczna mrzonka i nie da rady czegoś takiego zrealizować w praktyce.

Posłużę się swoim własnym artem http://diyaudio.pl/portal.php?show=42 , na drugim obrazku są przykładowe odpowiedzi na skok jednostkowy. Przebieg Liktwitza ma dobroć 0,5. Bessel ok 0,6 , Butterworth 0,707 , Czybyszew nie pamiętam jaki tam jest bo są różne ale chyba ok 1.

Teraz ten wykres można wprost wizualizować jako ruch membrany głośnika po podaniu sygnału z 0 na 1. Najlepiej zachowule się przebieg Linkwitz i Bessel. Linkwitz ma tę zaletę, że sygnał idealnie dochodzi do "1" i nie ma żadnego przerzutu, całkowity czas ustalenia się stanu "1" jest najkrótszy. Bessel wydaje się być lepszy, bo narasta szybciej ale jednak ma mały przerzut i stan końcowy ustala się trochę później. W praktyce oczywiście można a nawet byc moze by wypadało zastosować ch-kę Bessela bo odpowiedź na szybkie zmiany sygnału będzie szybsza niż w Linkwitzu a lekki przerzut i nieco dłuższy czas ustalenia pominąć.
                      Butterworth i Czybyszew narastają świetnie ale co się później dzieje to już jest kiepska sprawa, przerzut jest spory a czas ustalenia bardzo długi.

Shiver, tak się to co pisałeś o dobroci 0,577 jest bliskie ch-ce Bessela i jest to bardzo dobry kierunek myślenia. Ch-ka Linkwitza można powiedzieć jest dla hardcorowców :twisted: .
                      Liniowy przebieg GD można by zinterpretować jako stałą wartość lub stała zależność przesunięcia fazowego sygnału w stosunku do częstotliwości co być może dać mniej więcej stały charakter brzmieniowy i impulsowy bez względu na to jaką częstotliwość sygnału podamy na wejście.

Skomentuj

ir0nhide jak tam Twój klon suba?

Skomentuj

jaciomp, Poka lepiej swoja teelke daj nacieszyc oko

Skomentuj

ir0nhide jak tam Twój klon suba?

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                            ir0nhide
                            Chyba nic nie napisales jak gra ten Twoj nowy sub z tunelem podobnym do XB2? Skrobnij cos.
                            Ogólnie to nie wiem ... :???: Nie wsłuchiwałem się za długo muszę najpierw dorobić do tego suba jakiś wzmacniacz z filtrem ( ociągam się z tym bo nie chcę robić na scalaku ale chyba nic innego nie wymyślę... :[ )

Gra to jeszcze inaczej niż pierwsza TL, OZ, BR ale czy dobrze ? nie, raczej nie, przede wszystkim bass jest bardzo stłumiony, pomimo tego że zastosowałem materiał tłumiący który w sumie jest tak "rzadki" że jakoś tam przepuszcza niskie tony co było widać na pomiarze ch-ki i impedancji (heh a tłumiłem tak na oko i wcisnąłem cały płat tego "spowalniacza wiatrów" a trafiłem niemal ze idealnie w fs głośnika )
                            Nie majstrowałem jeszcze przy innym wytłumieniu (na dniach się postaram się zawziąć przy tym)

A jak to gra? a no tak w sumie to trochę dziwnie a zarazem interesująco - głośnik zachowuje się jakby był w za małej OZ, no ale tunel przecież także promieniuje (aczkolwiek zbyt mało efektywnie). Kolumna charakteryzuje się ogromną wytrzymałość mocową - musiałem dać dużo na wzmacniaczu żeby go chociaż trochę rozbujać a i tak grało "głucho" (jak by za ścianą ?) zero życia w tym basie itd... Ogólnie w OZ jest lepiej. No ale nie będę zaraz psioczył na nią jak to może być wina wytłumienia
                            Najciekawiej grało w pierwszej TL (tej dużej) choć też nie do końca aż tak sympatycznie ze względu na...... hmmm, za dużą efektywność ? No ale z pośród tych wszystkich aplikacji, dźwiękowo wypadała najlepiej, a najniższe częstotliwości ze strunowych :smile: aż sam się czasem uśmiechnąłem pod nosem...

Jak już mówiłem muszę w obecnym tunelu popracować jeszcze z jego wytłumieniem to wtedy się konkretniej rozpiszę

jaciomp a jak tam twoja ?

Skomentuj

No ja też jeszcze nie mam wyrobionego zdania, do tej pory słuchałem w dużej OZ i było całkiem ok.

Bez wytłumienia TL-ki nie da się słuchać, wrzuciłem zatem na wlocie za głośnikiem arkusz filcu oraz kawałek gąbki czopowej a ponadto na całej długości luźno złożoną wełnę.
                              No i zaczął w końcu grać! Nic nie buczy, tylko obudowa coś się wzbudza czasami ale jest w końcu ze starego paździerza, zbita na szybko.
                              Wylot nie promieniuje już zauważalnie przy normalnych poziomach głośności aczkolwiek czuć delikatnie powietrze.
                              Generalnie nie wiem jaki ruch teraz wykonać, czy ujmować czy dodawać wytłumienia aby uzyskać porządany efekt.

Jeśli chodzi o samo brzmienie to jeszcze nie miałem okazji go rozbujać bo żona ma wolne i nie chcę jej katować :wink: a więc plumka sobie teraz, i da się tego słuchać. Żona też nic nie narzeka na brzmienie a siedzi w branży muzycznej to głucha nie jest.

Pierwsze co mi się rzuciło w uszy to dużo większa efektywność niż OZ.
                              Chciałbym jeszcze aby bas był bardziej estradowy czyli szybszy niż w OZ, ale to po kilku porównaniach wyjdzie na jakiś numerach z potężną stopą i kotłami :smile:

Mam nadzieję że brzmienie TL będzie zdecydowanie inne niż OZ bo inaczej nie wyłonię zwycięzcy :lol:

[ Dodano: 2010-11-17, 23:11 ]
                              jaciomp, Poka lepiej swoja teelke daj nacieszyc oko
                              Nie ma się czym chwalić w tej chwili :grin: [/quote]

Skomentuj

Generalnie nie wiem jaki ruch teraz wykonać, czy ujmować czy dodawać wytłumienia aby uzyskać porządany efekt.
                                Tego nikt Ci nie powie, trzeba samemu sprawdzic na wlasne uszy, a jesli oczekujesz typowego basu estradowego, to pewnie glosniki ze sztywna zawiecha by w tym pomogly

[ Dodano: 2010-11-17, 23:23 ]
                                A tak wyglada moje kolejne dziwadlo

Push-Pull TL

Skomentuj

Nie wiem jak się zachowują głośniki estradowe przy dostarczeniu tak małej mocy w tak małych obudowach.

Dayton jest spoko, tylko muszę z niego wycisnąć to pierdolnięcie :lol:

Skomentuj

Cos sie obsralo i nie widze linka do mojej fotki. Podam wiec drugi
                                    http://img703.imageshack.us/img703/4385/sdim0110.jpg

Skomentuj

Nie ma się czym chwalić w tej chwili :grin:
                                      Prosta zasada: "nie pokazujesz to nie budujesz" :razz: (oczywiście żarcik )

Chciałbym jeszcze aby bas był bardziej estradowy czyli szybszy niż w OZ, ale to po kilku porównaniach wyjdzie na jakiś numerach z potężną stopą i kotłami :smile:
                                      O masz jedni nie chcą estrady, innym znowu brakuje... :)

Po 10" glośniku nie spodziewał bym się za bardzo tego typu dźwięku... Ale może też za moło przetworników w tym rozmiarze słyszałem, by wysnuwać takie wnioski....

Nie na temat...
                                      No nie wiem, ale ja jakoś trochę staram się omijać 10" głośniki, według mnie to taki dziwny rozmiar :/ jakoś dla "realnego" basu wolę od 12" w górę, a do kolumn itp. nie więcej niż 8" ("szybciutkie i leciutkie" :razz: )
                                      Sam mam dwa 25cm Cantony i nawet nieźle "kopią" ale do estrady to im daleko...
                                      Mam takie zdanie o 10" driverach z dużym skokiem (do subów) iż mają robić więcej zamieszania w pomieszczeniu (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) niż grać...
                                      ale może tak jak mówiłem za mało ich słyszałem :???:

[ Dodano: 2010-11-17, 23:43 ]
                                      Pogromca mitow, ładny ślimak tylko czemu zapchałeś tunel wełną :razz:

[ Dodano: 2010-11-17, 23:44 ]
                                      jaciomp, coś czuje że bedziesz za niedługo miał taki sam "kawałek czerwonego paseczka" jak ja pod nickiem :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                        Pogromca mitow, ładny ślimak tylko czemu zapchałeś tunel wełną :razz:
                                        Testy, testy, testy, testy...
                                        Mam taki patent na suba TL dla STX 17 SW. Wlasnie ksztalt slimaka z konfiguracja push-pull...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                          Mam taki patent na suba TL dla STX 17 SW. Wlasnie ksztalt slimaka z konfiguracja push-pull...
                                          no dobra, ale jak 17SW będzie push to co będzie pull ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X